Папа пий ХI и учителя дъновДата08.05.2017
Размер18.78 Kb.

ПАПА ПИЙ ХI И УЧИТЕЛЯ ДЪНОВНестор Илиев

(линк към снимка, която се отваря в нов прозорец - ГАЛЕРИЯ)
Сега приятели ще продължа да ви разказвам пак случаи разбера се необикновени за обикновеният човек. В България имаше владика, който се наричаше Стефан и беше отначало митрополит на София, а в последствие стана екзарх. Обаче той е получил образованието си на запад и от време на време е пътувал на частно посещение из европейските страни, между които е посетил Италия и пожелал да го приеме тогавашния папа Пий ХI. И той го приема след като папата бил уведомен, но от куртоазна гледна точка го пита: “Вие откъде сте?” – “Аз съм митрополит на София в православната църква.” Папата казал: “Какво прави най-светият човек в България?” Владиката Стефан вдигнал рамене и го попитал: “Извинете Ваше светейшество, за кого става въпрос?” – “Как за кого става?” – Отговаря папата: “За Учителя, Г-н Петър Дънов!” И така се завръща той в София. Бил поканен на вечеря при един запасен генерал. И разбира се на вечерята били поканени и други, както господа, така и дами. Една от дамите задава следния въпрос на екзарха Стефан: “Извинете моля Ви се, кажете ни нещо за Учителя Г-н Петър Дънов.” Той отговаря на дамата в присъствието на присъствуващите на вечерята: “Разбира се, само че не това, което аз ще ви кажа, а какво каза папа Пий ХI за Него. Моето, което ще ви кажа не е така съществено важно.” – “Добре, разкажете.” – “Когато посетих Ватикана, той ме запита: “Откъде сте?” И аз му казах каква дейност имам, че аз съм духовно лице и съм владика в София. Той ми зададе въпроса, папа Пий ХI: “Извинете моля Ви се, какво прави най-светлия човек в България?” Аз озадачен на този въпрос, се зачудих за кого ли става въпрос, а той продължи, виждайки моето учудване: “Но моля Ви се, става въпрос за Г-н Петър Дънов, за Учителя.” – “Доволни ли сте?” – Казва владиката Стефан на присъствуващите. Това е мнението на главата на католическата църква в Западна Европа за Учителя – Г-н Петър Дънов.”

Папа Пий ХI е на папския престол от 1922 – 1939 г. Успява да сключи договор през 1929 г. с Италия, която признава католическата религия за държавна религия. Признава се на територията на Рим град Ватикана за самостоятелна държава и с това се приключват споровете от 1870 г., когато е ликвидирана светската власт на папата от италианските власти, които превръщат Рим в столица на Италия.

Папа Пий ХI създава социална реформа, говори за църковно единство.

Откъде папа Пий ХI знае за Учителя Дънов?През това време в София – от 1925 г. до 1939 г. за апостолически пратеник на Ватикана е изпратен Анджело Ронкалий. И той вероятно в своите доклади от София или при срещата си с Папа Пий ХI е говорил за Учителя Дънов.

Един малък пример за отношението на главата на Римо-католическата църква към Учителя Дънов.
Каталог: images -> upload -> izdania text
izdania text -> Последният концерт пред учителя
izdania text -> Владиката стефан и учителя дънов
izdania text -> Защо учителят даде песента “писмото” Нестор Илиев
izdania text -> Хористка в хора на радио софия виола Йорданова
izdania text -> Та няма да падне темелко Гьорев (линк към снимка, която се отваря в нов прозорец галерия)
izdania text -> Моята печка георги Събев
izdania text -> Кривият стълб на православието симеон Арнаудов (Дякона)
izdania text -> Френологичен случай райна Стефанова Арнаудова
izdania text -> Райна Стефанова Арнаудова
izdania text -> Огнената пещ в обществената безопасност


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница