Парламентът подходи амбициозно към данъка върху финансовите сделкиДата08.05.2017
Размер41.8 Kb.
#20860
Парламентът подходи амбициозно към данъка върху финансовите сделки
Предложеният данък върху финансовите сделки (FTT) трябва да бъде направен така, че да обхване максимален брой пазарни участници и избягването му да бъде неизгодно, заяви Европейския парламент в становище, гласувано в сряда. В него депутатите призовават също приемането на данъка да не бъде блокирано, дори ако само някои от държавите членки застанат зад него.
Данъчните ставки, предложени от Комисията (0,1% за акции и облигации и 0,01% за деривати), са определени в текста като подходящи.
Парламентът призовава за въвеждането данък върху финансовите сделки (FTT) от близо две години. Законодателното предложение на Комисията бе представено в края на 2011 година. Според последното проучване на Евробарометър 66% от гражданите на ЕС подкрепят подобен данък.
Докладчикът Anni Podimata (С&Д, Гърция) заяви: „Данъкът върху финансовите сделки е неразделен елемент от изхода от кризата. Той ще доведе до по-справедливо разпределение на тежестта ѝ. Новият данък няма да причини изместване на финансовата активност извън ЕС, тъй като разходите за това ще бъдат по-високи от неговото плащане.“

По широк обхват

Със становището си Парламентът добави към предложението на Комисията допълнителен „принцип за място на емитиране“, според който финансовите институции, разположени извън зоната на FTT, също ще бъдат задължени да плащат данък, в случай че търгуват ценни книжа, които първоначално са издадени в рамките на зоната.

Така например сделки с акции на компанията „Siemens“, първоначално издаден в Германия и търгувани между финансови институции, базирани съответно в Хонконг и САЩ, ще бъдат обект на новия данък. Според предложението на Комисията подобни транзакции биха попаднали извън обхвата на данъка, тъй като се осъществяват финансови институции, намиращи се извън зоната на FTT.

Предложеният от Комисията „принцип на установяване“ също е запазен. Според него акциите, издадени извън ЕС, но търгувани впоследствие от поне една институция, установена в рамките на зоната, ще бъдат включени в обхвата на данъка.Справяне с данъчните измами

Резолюция вдига залозите и прави избягването на FTT потенциално много по скъпо, отколкото плащането му. Вземайки за пример подхода за облагане с таксови марки в Обединеното кралство, текстът свързва правото на собственост на дадена ценна книга с плащането на данъка. Ако плащането на данък бъде избегнато по някакъв начин, собствеността на ценната книга няма да бъде гарантирана. При сравнително ниската стойност на FTT, рискът от загубата на право на собственост би надвишил значително всяка потенциална „печалба“ от избягването му.За предпочитане — на цялата територия на ЕС, най-вероятно — с по-малък териториален обхват

Ако не е възможно данъкът да се въведе на цялата територия на ЕС от самото начало, трябва да бъде предвиден вариант за засиленото сътрудничество, се казва в резолюцията. Въпреки това, в нея се признава, че въвеждането на данъка в ограничен брой държави членки може да доведе до подкопаване на единния пазар и че следва да бъдат предприети мерки за предотвратяването на това.


Г-жа Podimata заяви: „ЕС има най големия финансов пазар, така че от нас зависи да направим първата стъпка. Не можем да бъдем държани като заложници на шепа държави членки.“
Пенсионните фондове

В ЕП постъпиха предложения от различни депутати за въвеждане на изключения. Най същественото изключение, което фигурира в текста на резолюцията, касае пенсионните фондове, чиито финансови сделки ще останат извън обхвата на данъка.


Други важни елементи


  • Становището не предвижда приходите от FTT да бъдат прехвърляни в бюджета на ЕС. Според него в случай, че те бъдат преведени в бюджета на ЕС, това ще доведе до намаляване на националните вноски. Според докладчика по този начин вноски могат да бъдат намалени с до 50%.

  • Становището поддържа предложения от Комисията график: до 31 декември 2013 г. държавите членки да приемат необходимите закони, и на 31 декември 2014 г. данъкът да влезе в сила.

  • Становището поддържа първоначалното предложение за освобождаване на сделки, извършени на първичния пазар (т.е. закупуване на ценни книжа от емитента, когато тези ценни книжа се предлагат за първи път на пазара). Това ще гарантира, че инвестициите от полза за реалната икономика няма да бъдат облагани.


Разширено изявление на докладчика
„Парламентът днес показа, че действията му съответстват на думите. Те са също и в съответствие с чувствата на европейските граждани, мнозинството от които искат въвеждането на данък върху финансовите сделки. Те искат финансовия сектор, който предизвика кризата, да заплати полагащия му се дял. Надявам се, че Съветът ще бъде на висотата на ситуацията и няма да се скрие от решения, поискани с мнозинство.
Една амбициозна система на данък върху финансовите сделки ще ни даде инструмент за намаляване на спекулациите и ще позволи на финансовия сектор да изпълнява предполагаемата си роля — да обслужва малките и средни предприятия и другите бизнеси, — а не да се занимава с хазарт. Не трябва да ни плашат закоравелите спекуланти и високочестотни търговци, които твърдят, че ще напуснат континента, ако се въведе FTT. Време е да проверим дали не блъфират и ако някои избират да напуснат, вместо да променят бизнес модела си, това също ще бъде положителен изход.
Изборът да оставим финансовия сектор да се измъкне от споделяне на цената на кризата ще бъде решение, напълно противоречащо на политическата логика. Ние сме избрани да представляваме 500 милиона граждани, а не шепа търговци и техния антураж от лобисти.“

Докладчик: Anni Podimata (С&Д, Гърция)

Процедура: консултация
Приетият текст
Видеозапис на дебата
Пресконференция на докладчика (23.05.2012 г., 14:30 часа)
Законодателно досие
Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламент
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> 17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на еп


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница