PassREg: Региони с пасивни сгради и възобновяеми енергийни източнициДата18.06.2018
Размер26.07 Kb.
#74669PassREg: Региони с пасивни сгради и възобновяеми енергийни източници
Община Бургас представя новия проект финансиран от Европейския съюз, в рамките на „Интелигентна енергия – Европа“

„Популяризиране на лидерите в областта на „пасивните региони“ - подпомагане на потенциални лидери“. Това е мотото, с което стартира проекта PassREg , финансиран в рамките на "Интелигентна енергия - Европа", програма на Европейската комисия, оглавявана от институт „Passive House“ . Както е отразено в името му, проекта подпомага устойчивото развитие на строителството в региони, като насърчава проектирането и строителството на пасивни сгради с възобновяеми енергийни източници.

За да постигне този ефект, проекта се обръща към водещи региони като Хановер, Брюксел и Тирол, които успешно прилагат и активно подкрепят този подход. Чрез проучвания, които се правят на разнообразните модели, тези региони се справят успешно и популяризират постигнатите резултати. Проекта цели да подпомогне и други региони да се превърнат във водещи чрез адаптиране и прилагане на добри практики , както и да приложат наученото по време на проекта, за да се улесни прилагането на Директивата на ЕС 2010 за енергийната ефективност на сградите, въз основа на пасивни сгради с възобновяеми енергийни източници.

„Тъй като условията се различават значително в различните страни, региони и градове, първата цел е да се анализират съществуващите модели на водещите региони и техните структури, като proKlima, в Хановер, и да се адаптират към различните регионални условия," казва проект мениджъра Мариана Фуджара от Passivhaus Institut, която представи проекта PassREg в 16-та Международна конференция Passive house, в Хановер, Германия. "След това, тези приспособени модели трябва да бъдат приети от местните власти, както и от жилищните асоциации и Камарата на строителите, като по този начин допринесат за опазване на околната среда и превенция на климатичните промени."Проектът започна с провеждането на работна среща на партньорите в Хановер, Германия от 6 до 8 май, непосредствено след 16-та Международна конференция „Passive House“, фокусирайки се върху ангажимента на Хановер за енергийната ефективност чрез стандарта за пасивните сгради. Представители на Община Бургас и другите 13 партньори по проекта, както и специални гости от местни власти, бяха поканени да разгледат реализирани проекти на пасивни къщи с възобновяеми енергийни източници. Обиколката беше последвана от серия презентации от Матиас Волфарт от proKlima, Елизабет Кирщ от Климатичен Алианс Хановер2020 и Удо Шерер от Регионална агенция за климатична превенция Хановер , които запознаха участниците с това, как Хановер е постигнал успехите си с по отношение на енергийната ефективност в строителството. Това е само началото, необходимо за проекта, който цели да се интегрира концепцията за пасивни сгради с възобновяеми енергийни източници и да подпомогне развитието на устойчиво строителството.

П
Участниците в срещата по проект PassREg | © Passive House Institute
артньори по проекта
: BRE | Великобритания, Община Бургас | България, Община Загреб | Хърватия, Община Чезена | Италия, Dubonetwerk Foundation | Холандия, ЕнЕфект Груп | България, IG Passivhaus Тирол | Австрия, Латвийски инвестиционен фонд в областта на околната среда (LEIF) | Латвия, НОБАТЕК | Франция , Passiefhuis-Platform vzw (PHP) | Белгия, Plate-forme Maison Passive asbl (PMP) | Белгия, ПроКлима | Германия, Efficiency Research Group, Politecnico di Milano (eERG-PoliMI) | Италия.

Повече за проекта PassREg и всички останали проекти на Община Бургас, можете да научите на посочения линк : http://www.burgas.bg/bg/info/index/199
Контакти:

Антония Новакова

Община Бургас

+359 (0) 56 898 738

a.novakova@burgas.bg
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница