Пети международен панаир на народните занаяти “етър 2007”



Дата24.10.2018
Размер42.5 Kb.
#96635
ПЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ “ЕТЪР 2007”
Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографският комплекс “Етър” – Габрово организират за пети път Международен панаир на народните занаяти “Етър 2007”, който ще се проведе в Архитектурно-етнографския комплекс “Етър” от 6 до 9 септември 2007 г.

Участници

Участие до този момент са заявили над 60 майстора от страната и чужбина – грънчари, хлопкари, ножари, килимари, бакърджии, кошничари, дърворезбари, тъкачи, иконописци, везбари, абаджии, куюмджии, копаничари, майстори на народни музикални инструменти, на изделия от мъниста и други. Участие в панаира ще вземат и майстори от Франция, Румъния, Украйна, Русия и Германия.

От пет години панаирът е съпровождан от майсторско състезание, като всяка година майсторите се състезават в различен занаят. Тази година пет майстори-копаничари от страната ще мерят сръчност пред посетителите. Състезанието е посветено на Николай Дойнов – доайен на българската етнография и майстор-копаничар от Враца. На победителя, определен от експертно жури с председател ст.н.с. д-р Надежда Тенева, зам.-директор на Етнографски институт с музей при БАН – София, ще бъде връчена голямата награда “Сребърна хлопка”. Победителят ще получи също така почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар в АЕК “Етър” за следващата година. Предвидена е още една награда за “Млад майстор” – почетен диплом и парична награда.


Съпътстващи инициативи

Традиционно Етърският панаир е съпътстван от Международна научна конференция, чиято тема тази година е “Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”.

Етърският панаир е форма за отдих и развлечение. Ето защо на посетителите се предлага разнообразна фолклорна програма: концерт на Илия Луков “Хайде на хорото” и танцова формация ”Пирина”; ПФА “Тракия” с художествен ръководител Даниела Дженева; Добруджанска сватба, представена от ФГ от Исперих; атрактивно ревю на традиционни български носии от различни етнографски области от частната колекция на Стоян Георгиев; детски фолклорен ансамбъл “Габровче”; Духов оркестър-Габрово и други състави за изворен фолклор.

В дните на панаира ще бъде открита авторска изложба-базар “Ковано желязо” на Лазар Урумов – победител в майсторската надпревара през 2006 г. Възстановки на домашни занятия и традиционни битови дейности (боядисване с растителни бои, работа с гайтан, плетене на беленица и плетене на кошове) ще обогатят панаирната програма.

Международният панаир на народните занаяти показва българските занаяти пред широка публика и създава условия за представяне на майстори от различни етнографски райони от страната. Това спомага за опознаването на различни регионални традиции, подпомага опазването и развитието на културните традиции в съвременните условия чрез изтъкване разнообразието и богатството на народната и духовна култура.

Посетители на панаира през 2006 г.:

8.09.2006 г. /петък/ – 664

9.09.2006 г. /събота/ – 1846

10.09.2006 г. /неделя/ – 1602



общо: 4112 (от тях 2152 чужденци)


Повече информация относно статута и историята на панаира, програмата, участниците и представяните занаяти, както и полезни връзки, можете да откриете на адрес: www.etar-fair.org.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница