Пилоти, асове, командири, самолетостроителиДата24.04.2017
Размер150.84 Kb.
#19885
ПИЛОТИ, АСОВЕ, КОМАНДИРИ, САМОЛЕТОСТРОИТЕЛИ ...
Асен Йорданов

(1896-1967) 

 

Роден на 2 септември 1896 в София. На 15 години конструира планьор който лети. През 1912 е в училището на Луи Блерио. Едва шестнадесет годишен участва в Балканската война, като шофьор, аеромеханик и наблюдател. Участник в Първата световна война като боен пилот. През 1915 г. конструира самолет, който също лети. Това е самолетът Асен Йорданов-1. 


През 1921 заедно с Александър Стоянов отива в САЩ, за да участва в международния конкурс за околосветска обиколка на света със самолет. За съжаление конкурсът не се състои. Асен Йорданов остава в САЩ поради липсата на пари за да се върне. В периода 1922-1932 Асен Йорданов е чертожник в самолетна фабрика "Къртис Райт". По късно е летец-изпитател и инструктор. Изключителен инструктор - успява да научи ученичката си Шарлот Хоткинсън да лети само след един полет от 2 часа и 27 мин. 
Асен Йорданов е автор на десетки статии посветени на авиацията, както и на световно известни книги. Създадената от него компания "Jordanoff Corporation" разработва ръководства за експлоатация на самолети, кораби, танкове, подводници и др. Отпечатани са хиляди екземпляри които се използват от американската армия. Някои от книгите на Асен Йорданов са официални учебници в някои от щатите. Асен Йорданов притежава изключителната способност да обяснява лесно и достъпно и най-сложната материя. Неговите книги са преиздавани многократно в страни като САЩ, СССР, Англия, Франция, Уругвай, Япония, Китай. 
Асен Йорданов е автор на книгите: 
"Flying and how to do it" 
"Your wings" 
"Through the overcast: the art of instrument flying" 
"Safety in flight" 
"The man behind the flight; a ground course for aviation mechanics and airmen" "Power and Flight" 
"Dials and Flight" 
"Men and wings: the story of man’s conquest of the skies" 
"Jordanoff’s illustrated aviation dictionary" 
Асен Йорданов е директно свързан с американските самолетостроителни компании "Боинг", "Локхийд", "Дъглас", "Мак Донел" и други. 
В САЩ името на Асен Йорданов е едно от най-известните в сферата на авиацията. Портретът на този велик българин е поставен в официалната зала на нюйоркското летище "La Guardia". 
Починал на 18 октомври 1967 г. 
  ----------------------------

 Асен Попов

(1886-1971)

Роден на 23 януари 1886 г. в село Хотница, Великотърновско. Изучава авиационно дело в Женева. Участва в Първата световна война като наблюдател. Автор на много трудове посветени на авиацията, сред които е най-значим е книгата "История на авиацията".


  
 


Атанас Григоров


Роден във Варна. Участва в Първата световна война като флотски механик. През 1917 г. е изпратен на специализация в самолетните заводи "Albatroswerke" (Германия). За добрата си работа там Атанас Григоров получава специален бревет, че има право самостоятелно да строи самолети. 


След Първата световна война Атанас Григоров се заема със строежа на собствен хидроплан, който е готов към 1924 г. Самолетът е успешно изпитан във Варна. За нещастие хидропланът  Григоров-1  е разрушен при буря.

.................................


Васил Златаров

(1869-1932)


Роден на 3 ноември 1869 г. в Гюргево, Румъния. Завършва софийското военно училище през 1891 г. 


През 1892 г. на пловдивското изложение е представен балонът на мосю Годар. За обслужването на балона по време на демонстрациите е предоставен взвод войници от пионерната дружина. Командирите на този взвод са Васил Златаров и Константин Кънчев. Те са първите българи летели с балон. Двамата офицери се убеждават сами колко е полезен балонът, особено за войската. Така те убеждават Военното ръководство, че и България има нужда от балони. Васил Златаров е изпратен в Императорската въздухоплавателна школа в Петербург. Така той става първият български дипломиран въздухоплавател. След завръщането си Васил Златаров е назначен за командир на българския въздухоплавателен парк. Васил Златаров конструира и първия български балон "София-1" за нуждите на войската. Този балон е използван и по време на Балканската война.

Васил Златаров успява да уреди поканата на руския пилот Борис Маслеников да дойде в България. 


Още през 1912 г. Васил Златаров създава една модерна структура на българската авиация, която включва: Тил, Служба за евакуация, Техническа работилница и инженерна служба. По време на Балканската война тази организация ще се доразвие като от едно аеропланните отделения стават три. По едно за всяка от армиите. Тази организация на авиацията впоследствие ще се възприеме от всички страни и до ден днешен ще остане почти непроменена. 
Васил Златаров създава и запалителна авиобомба. Участва в Балканската война като наблюдател. 
Командир на авиацията по време на Първата световна война. 
Строител на безмоторни самолети. Основател на безмоторното летене в България

..............


 Владимир Балан

(1895 - ?)


Роден на 3 октомври 1895 г. в село Мозире (Словения). През 1912 г. постъпва във Военното училище. Завършва Аеропланното училище с първия випуск. 


Участва като пилот в Първата световна война в състава на 17-то аеропланно отделение на германската авиация при Вердюн. След това е пилот от I-во аеропланно отделение при Втора българска армия. 
На 8 юли 1917 г. Владимир Балан атакува ескадрила английски самолети които се насочват към военните складове край Петрич. Балан сваля командира на ХVІІII британска ескадрила капитан О. Дуайър. 
Директор на самолетна фабрика "Български Капрони". 
Награден с "Железен кръст". Автор на книгата "Спомени летят" - 1939 г. 
След 9 септември 1944 г. Владимир Балан изчезва безследно.
...........................................

 

 Георги Божинов(1879-1955)

Роден на 1 януари 1879 г. в село Зли дол, Харманлийско. Самоук авиоконструктор. На 8 октомври 1912 г. Георги Божинов патентова във Франция проекта си за самолет. Трупа опит в самолетната фабрика "Братя Сомер". Лично Роже Сомер му предлага да започнат серийното производство на самолета. Георги Божинов отказва, защото иска да построи самолета си в България. 


Завърнал се в България Георги Божинов среща много трудности при строежа на самолета. В крайна сметка го завършва едва през 1926 г. 
Самолетът на Георги Божинов е запазен и до днес, и се намира в Пловдивския Авиационен музей.

Димитър Айранов

(1893-1944)

Роден на 6 септември 1893 г. в Стара Загора. Генерал-майор от 3 октомври 1940 г. Командир на Въздушните на Негово Величество Войски в периода 1941-1944 г.

 

====================Димитър Сакеларов

(1887-1953)


Роден на 2 август 1887 г. Учи се за авиатор във Франция. Участник в Балканската война като наблюдател. Командир на II-ро аеропланно отделение. Участник в Първата световна война. 


====================

Димитър Списаревски

(1916-1943) 

 

Роден на 19 юли 1916 г. в Добрич. Завършва авиационното училище през 1941 г. Специализира във Франция и Германия. 


На 20 декември 1943 г. сваля летяща крепост и прави въздушен таран на друга. Капитан Списаревски загива, но се превръща завинаги в легенда - за първата българска жива торпила!

=================

Добри Добрев

 

Добри Добрев е единственият български авиатор записан в книгата на Гинес. Това е човекът с най-продължителен стаж в Света (62 години). Той прави своя пръв полет на 2 май 1934 г. Завършва Аеропланното училище през 1936 г. По късно емигрира в Чили. Там развива собствен бизнес като пилот и инструктор. Летял е на около 100 типа самолети. Удостоен с най-високото отличие на международната авиационна федерация (ФАИ).


======================


Иван Каролев

(1885-1922)


Роден на 13 май 1885 г. в Русе. Учи аеромеханика в Германия. Аеромеханик по време на Балканската война. През 1913 г. строи собствен самолет, копие на немския Albatros F-2. 


Летец пилот от Първата световна война. Един от организаторите на българската гражданска авиация след Първата световна война. 
Загива на 24 май 1922 г. при самолетна катастрофа.

============


  Иван Узунов

(1891-1925)

Роден на 23 януари 1891 г. във Варна. Участник в Първата световна война с две въздушни победи. Иван Узунов лети с пленения английски бомбардировач Armstrong FK-3 при последния му полет. На 42ия полет двигателят на самолета е повреден от противника. Иван Узунов успява успешно да приземи самолета. След което заедно с наблюдателя поручик Попатанасов го запалват и след три динонощия се прибират невредими.

=================

Кирил Петков

(1898-1964)

Роден на 8 юни 1898 г. в Кюстендил. Завършва Военното училище. 


Подпомогнат финансово от сестра си Кирил Петков учи медицина и физика в Париж и аероинженерство в САЩ. 
Завърнал се в България той работи съвместно с инж. Винтер и инж. Лазаров в ДАР Божурище. 
Кирил Петков е изключително талантлив аероинженер. Участва в разработването на самолетите ДАР-3, ДАР-4, ДАР-5. Първата собствена разработка на Кирил Петков е ДАР-7СС.1. Конструира и превъзходния ДАР-8.

=============

Кръстьо Атанасов

(1905-1978) 

 

Роден на 10 септември 1905 в село Поповяне, Самоковско. Завършва Морското машинно училище. Постъпва в Аеропланното училище. Продължава обучението си в Полша. След завръщането си е инструктор в Школата за висш пилотаж в Пловдив. Командир на първото българско ято въоръжено с Messerschmitt Me 109E. Началник на Школата за висш пилотаж в Долна Митрополия. Награден с орден "За храброст"Общо въздушни победи: 2 
Общо точки: 5

=============

Марко Първанов

(1890-?)


Роден през 1890 г. в Берковица. Завършва Аеропланното училище. Марко Първанов е първият българин свалил противников самолет. На 30 септември 1916 г. заедно с немския пилот Вагнер свалят френски бомбардировач Farman 42, който се е насочил към София.

============

Милчо Митев

(1890-1942)


Роден на 16 март 1890 г. в Лом. Завършва Военната гимназия. След конкурс е изпратен във Франция във фабрика "Сомер". Участва в Балканската война, като наблюдател. Командир на III-то аеропланно отделение. През 1913 г. по време на Балканската война Милчо Митев и Джовани Сабели извършват първото в света прелитане от континент на континент (Европа - Азия).

=================

  Михаил Григоров


Роден на 3 юни 1915 г. в София. Завършва пилотското училище през 1938 г. Изтребителната школа през 1939 г. От октомври 1941 г. до края на 1942  е в Черноморската охрана. Летец изтребител от 672ро ято. На 21 октомври 1943 г. сваля два P-38 Lightning, но официално му е признато свалянето само на един. Участник в Отечествената война. Михаил Григоров е първия нощен изтребител на България (1950). Автор на книгата "Орли на България".

Общо въздушни победи: 1

=========

Неделчо Бончев

(1917-1944)


 

Роден на 21 юни 1917 г. в София. Завършва Изтребителната школа в Карлово. Командир на 642ро ято. Участва във всички боеве за отбраната на София. На 17 април 1944 г. прави таран на летяща крепост. Изхвърлен от взривната вълна Неделчо Бончев едва успява да се спаси с парашута си. Приземява се, без ботуши, в снежна преспа и заболява от бронхопневмония. Не напълно оздравял се включва в Отечествената война. При атака на наземни цели  е свален и пленен от германците. Отказва да работи за нацистите. По късно е разстрелян.

Общо въздушни победи: 2 
Общо точки: 8 
================

Никифор Богданов

(1886-1935)
 

Роден на 3 октомври 1886 г. в Търговище. След конкурс е изпратен във Франция, за да се обучава за авиатор. Участник в Балканската война. Първият си боен полет извършва на 17 октомври 1912 г. Участник в Първата световна война. През 1916 г. е назначен за началник на II-ро аеропланно отделение при село Удово. След Първата световна война се занимава със застрахователно дело. 


==============
 Пеньо Попкръстев

(1885-1942)


Роден на 25 май 1885 г. в Сухиндол. Завършва Военното училище. Завършва авиационно училище в Германия. Участва в Балканската война като наблюдател. Участва в Първата световна война. На 16 юни 1918 г. сваля английски самолет над Струма. 


На 1 май 1941 г. става директор на Въздухоплаването.

======


Петко Попганчев

(1905-1983)

Роден на 21 август 1905 г. в село Сухиндол, Великотърновско. През 1925 г. завършва Аеропланното училище. През 1939 г. завършва аероинженерство. Началник на конструктивната служба в ДАР Божурище. Летец изпитател. Изключителен въздушен акробат. Лични рекорди - през 1933 г. прави 127 свързани лупинга с самолет ДАР-1А, гръбен полет в продължение на 33 мин. с Focke-Wulf FW-44, 135 свързани лупинга с Avia B-122. През 1932 г. с ДАР-1А прелита под Стамболовия мост във Велико Търново. Носител на многобройни награди и ордени. 
=======

Петър Бочев

(1920-1944) 
Роден на 10 ноември 1920 г. в село Крушето, Горнооряховско. Завършва Военното училище. Преминава изтребителните школи в Карлово и Долна Митрополия. 
Един от най-добрите български пилоти. Летец изтребител от 3/6 изтребителен орляк. Свалил 3 противникови бомбардировача. Носител на два ордена "За храброст". 
Загинал на 5 октомври 1944.

Общо въздушни победи: 3 (плюс още 2 победи в група) 


Общо точки: 13

==============

Продан Таракчиев

(1885-1957)


Роден на 12 ноември 1885 г. в Сливен. След конкурсен изпит е изпратен в Петербургската въздухоплавателна школа. 


Участник в Балканската война като наблюдател. Също така обслужва балона на I-во балонно отделение при Одрин. На 16 октомври 1912 г. заедно с пилотът Радул Милков извършват първия боен полет в света, като бомбардират Одрин. 
През 1915 г. се дипломира в Русия като пилот. 
Участник в Първата световна война. Началник на Аеропланното училище, а след това на Аеропланната работилница. 
==============

Радул Милков

(1883-1962)

Първият в света боен пилот е роден на 5 март 1883 г. в Пловдив. Завършва военната гимназия. След конкурс е изпратен да учи авиация в Германия. След завръщането си става командир на І-во  аеропланно отделение. 


Участник в Балканската война. На 16 октомври 1912 г. заедно с наблюдателят Продан Таракчиев извършват първата в света въздушна бомбардировка, като бомбардират непревземаемата крепост Одрин. 
Участник в Първата световна война като военен пилот и началник на I-во аеропланно отделение, действащо на Струмския фронт. 
Командир на Въздухоплавателната дружина в периода 1919-1920. През 40те години работи в самолетна фабрика Български Капрони. Автор на много статии и книги посветени на българската авиация. Полковник от ВВС.

===========

Симеон Петров

(1888-1950)

Роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата на Луи Блерио за обучение на пилоти. 
Симеон Петров е първия авиатор в световната история който приземява самолет със спрял двигател. По повод на това геройство френските пощи издават картичка с лика му. Заедно с Христо Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Луи Блерио. 
Симеон Петров е първият български авиатор летял над България. Този полет е извършен на 13 август 1912 г. След това заминава за Русия за закупуването на аероплани. Изпълнил задачата си той се връща в България към средата на октомври 1912 г. Участва в Балканската война. Пръв боен пилот извършил нощна бомбардировка - 7 ноември 1912 г. На 14 март 1913 г. пръв в света лети над противникова столица - Цариград. Така поставя началото на стратегическите действия на авиацията. 
Симеон Петров конструира авиационните бомби тип "Чаталджа". Изключително успешна конструкция. В последствие чертежите са предадени на Германия и така бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война. 
През Първата световна война Симеон Петров е началник на II-ро аеропланно отделение.

Симеон Янков

(1858-?)

 

Роден на 6 август 1858 г. в Ески Джумая. На 1 януари 1910 г. става генерал-майор. Началник на инженерните войски. По негова заповед е извършен първия боен полет в света на 16 октомври 1912 г.

==============

Стефан Калинов

(1889-1915)


Роден на 3 февруари 1889 г. в Лясковец. Завършва Военното училище. Учи във Франция. 


Участник в Балканската война. През 1914-1915 Стефан Калинов конструира самолет подобен на френския Voisin. На 15 юли 1915 при един от изпитателните полети на самолета става катастрофа, при което загиват Стефан Калинов и Христо Джинджифоров.

==================


  Стоян Стоянов

(1913-1997)

Роден на 12 март 1913 г. в село Галата, Варненско. Постъпва във Въздушния взвод на Военното училище. През 1935 става наблюдател, а пилот през 1937. Завършва Школа за усъвършенстване на летците през 1938, както и Школа за изтребители в Германия през 1939. По късно става инструктор във Висшата изтребителна школа в Карлово. 


Първият български пилот преминал на Messerschmitt Me 109. Става командир на ято Месерсшмити през 1942. През 1944 е командир на изтребителен полк. Пръв преминава на Як-9М. Началник на изтребителната авиация на ПВО. До пенсионирането си през 1956 заема различни ръководни длъжности във ВВС. 
Стоян Стоянов е най-големият български ас с 5 въздушни победи. Той е първият българин свалил „летяща крепост”. Изключителен пилот допринесъл много за развитието на българската авиация.  Носител на 3 български ордена "За храброст" и един немски "Железен кръст". 
Автор на книгата "Ние бранихме, тебе, София"

Общо въздушни победи: 5 (4+1) 

=========

  Тодор Розев

(1920-1990)

Роден на 1 април 1920 г. в София. През 1944 завършва Изтребителната школа. 


Участник във въздушната отбрана на София - 1943-1944.  На 26 юни 1944 г. сваля летяща крепост. 
Участник и в Отечествената война. 
След войната става пилот-инструктор. 
Уволнява се през 1956 като полковник. Автор на книгата "Спомени на летеца". 
Починал на 7 октомври 1990 г.

Общо въздушни победи: 1

================

Хараламби Джамджиев

(1875-1961)

 Роден на 3 юли 1875 г. във Велико Търново. Основоположник на българската авиационна наука. Хараламби Джамджиев е първият български авиоконструктор, първият българин изобретил летателна машина (1895). Патентова във Франция летателен апарат (1911). 


Хараламби Джамджиев е искал на всяка цена да конструира и полети с апарат по-тежък от въздуха. За това строи различни орнитоптери. Конструира орнитоптер с парен двигател, но той експлоадира. Неуспехът не обезкуражава Джамджиев. Така през 1902 г. той строи друг орнитоптер с пружина вместо двигател. Този апарат прави големи параболични скокове. Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. 
През 1903 г. Хараламби Джамджиев стига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията. 
На 16 февруари 1911 г. патентова самолета си в Париж под № 26244. 
Хараламби Джамджиев е и голям пропагандатор на авиационната и

дея. Обикаляйки страната той изнася лекции и беседи. 


 

 

Един от орнитоптерите на Хараламби Джамджиев

================

Херман Винтер

Летец и авиоконструктор, работил в заводите "Albatroswerke". Инж. Винтер оглавява конструктивния отдел на ДАР Божурище. Под негово ръководство са разработени самолетите "Узунов-1", ДАР-1, ДАР-2, ДАР-1А, ДАР-3, ДАР-4 и ДАР-5. 


Херман Винтер е създател на българското промишлено самолетостроене.
Христо Топракчиев

(1887-1912)

Роден на 16 декември 1887 г. в Сливен. Завършва Военното училище. Участва в конкурса за авиатори и така през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио. След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение до завръщането на Радул Милков. 
Христо Топракчиев заедно със Симеон Петров първи  в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. Тя влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти. 
Христо Топракчиев е първата жертва на българската и световната военна авиация. Многократно лети  ниско над Одрин, всявайки ужас у турците. На 19 октомври 1912 г. по време на един такъв полет е смъртно ранен. Самолетът му се разбива близо до летището. Така загива храбрия Христо Топракчиев. Френските пощи издават картичка и за Христо Топракчиев. 
  
  

............


Цветан Лазаров

(1896-1961)


Роден на 25 февруари 1896 г. в Плевен. По време на Балканската война е механик. Участник в Първата световна война като командир на картечна рота. 


На 1 септември 1918 г. е приет в Аеропланното училище в Божурище. След края на обучението си служи като летец. След това заминава за Германия където учи ДВГ (Двигатели с Вътрешно Горене) и самолетостроене. Дипломира се успешно. 
През 1926 г. е аероинженер. 
В края на 1926 г. е инженер в ДАР Божурище. След шест години работа в ДАР е изпратен в Български Капрони Казанлък. 
От края на 1941 г. до 1 юни 1949 г. е главен инженер в ДСФ Ловеч. След това оглавява катедрата по самолетостроене при Държавната политехника в София. 
Проф. Лазаров разработва отличните самолети ДАР-6 (първата му самостоятелна работа), ДАР-6А, ДАР-9, ДАР-10А, ДАР-10Ф, както и Лаз-7 и Лаз-8. 
  
.............

  Чудомир Топлодолски

(1912-1987)

 


Роден на 12 май 1912 г. в Кюстендил. Завършва Военното училище. През 1937 заминава за Германия, за да се учи за авиатор. Началник на Изтребителната школа в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк. Награден с два ордена "За храброст".

Общо въздушни победи: 4 


Общо точки: 8

  
  


 

 

Каталог: download -> version -> 1442556803 -> module
version -> Възможностите на текстообработващата програма word
version -> Програма за: а управление на база от данни; б текстообработка; в икономически изчисления; г графично рисуване. 1т
module -> Решение за използуването на летището за военни цели. Това е обусловено както от нарастващото напрежение в европейската политика, така и от плановете на съюзническа Германия
version -> Авиацията и Свилен
version -> Среща с нло в небето на българия
version -> Защо падна полет af 447 ?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница