Пионер заслужава името си и под водатаДата11.01.2018
Размер21.98 Kb.
#43562
Пионер заслужава името си и под водата
Пътят към ада е покрит с добри намерения. Това в пълна сила важи за хората, осъществили през 70- те години проекта за създаване на изкуствен риф във водите на Флорида. Два милиона стари гуми са спуснати под водата в желание да се направи дом за подводните обитатели. След известно време обаче, връзките придържащи гумите заедно, се разкъсват, превръщайки този опит в сериозна екологична катастрофа. Огромни количества свободно плуващи гуми нанасят непоправими щети на кораловия риф и околните брегове, където океанът ги изхвърля след буря. И днес водолази вадят остатъците от рифа като очакваната стойност на операцията вероятно ще надхвърли 100 милиона долара.

Последните години в щата Делауер се създава изкуствения риф Редбърд. Кръстен е на известните вагони на Ню Йоркското метро. 700 от тях са вече на дъното на океана, след като много години вярно са служили на жителите на града. Днес те приютяват омари, акули и многообразен подводен живот. Идеята се счита за успешна и ще продължи с още хиляда вагона на различни места по щатското атлантическо крайбрежие.

37 минути след експлозията на 200 килограма умело заложени експлозиви са необходими на океана за да погълне 888 футовия самолетоносач USS Oriskany, превръщайки го в най-големият създаден от човека подводен риф. Две години подготовка и 20 милиона долара са необходими за осъществяването на тази цел. Потапянето е през май 2006 и е част от амбициозната програмата на Американския военноморски флот за създаване на изкуствени рифове. USS Oriskany е военен ветеран от Корейската и Виетнамска войни. От неговата палуба през 1967 е излетял сегашният кандидат за президент Мак Кейн, за да бъде самолета му свален над Ханой и в следствие на това да прекара пет години във виетнамски плен. Днес корабът лежи във водите на Флорида на дълбочина 60 метра. По изчисления на Щатският университет във Флорида рифът ще носи 92 милиона долара икономическа изгода годишно, генериран от спортни водолази и риболовци.

Радостно е, че тези примери са последвани и в родните води на Черно море.

Осъществен по идея на BSTD в партньорство с общинската администрация на град Созопол и техническата помощ на Marina system сме свидетели на създаването на първия изкуствен подводен риф в България. Потопеният през юли месец тази година бивш риболовен кораб Пионер ще продължи да живее под водата, но вече създавайки живот, а не отнемайки го от морето. Съдейки по състоянието на намиращия се недалеч американски кораб Мопанг, потънал през далечната 1921 година,то Пионер ще радва подводните обитатели в това число и водолазите и през следващия век. Макар краткото време, изминало от потапянето на кораба, изключителната плодовитост на Черно море вече му е помогнала да обрастне с многоцветни миди и малюски, а във всяко закътано местенце можем да се насладим на най-различни морски обитатели типични за местната фауна. Около 300 водолаза са посетили кораба за двата месеца от потапянето му по данни на водолазните центрове, които горещо подкрепят идеята. Надяваме се, че този ентусиазъм ще завладее и други представители на администрацията и родния военноморски флот, които както американските си колеги ще наченат програми за създаване на други изкуствени рифове по нашето крайбрежие и така този пилотен проект няма да остане изолиран случай. Тук е мястото за пореден път да подчертая че BSTD не е търговско дружество, не се занимава с платено обучение на водолази, а е една идея крепяща се върху ентусиазма на трима души, обичащи морето.

Михаил ЗаимовBSTD


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница