План за дейностите на територията на община Пловдив и област Пловдив, свързани с 01. 12. 2015г международен ден за борба със спинДата23.07.2016
Размер40.83 Kb.
#1976
План

за дейностите на територията на община Пловдив и област Пловдив, свързани с 01.12.2015г. международен ден за борба със СПИН
Във връзка с 01.12.-международен ден за борба със СПИН и в изпълнение на дейности от програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/” в община Пловдив, представители на отдел ”Търговски дружества, общински предприятия и здравеопазване”, Местен Обществен комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ и Центъра по превенция на СПИН и СПИ към Община Пловдив, организират предоставяне на безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със съдействието на специалисти от Регионална Здравна Инспекция-Пловдив /РЗИ-Пловдив/, фондация „Панацея” и фондация „Авис вита”, с които работим съвместно по програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ”. Изследването ще се реализира с мобилни кабинети от екипите на РЗИ-Пловдив, фондация „Панацея” и фондация „Авис вита” както следва:

1.На 01.12.2015г. /вторник/ мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще бъде ситуиран от 9,00ч. до 11,00ч. в Университет по хранителни технологии-Пловдив

2.На 01.12.2015г. /вторник/ мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще бъде ситуиран от 12,00ч. до 14,00ч. на площад Централен пред Централна поща-Пловдив

3.На 01.12.2015г. /вторник/ мобилен кабинет на фондация „Панацея” ще бъде ситуиран от 09,30ч. до 11,30ч. пред сградата на Център за психично здраве-гр.Пловдив, на адрес бул.”Пещерско шосе”№68.

4.На 01.12.2015г. /вторник/ мобилен кабинет на фондация „Панацея” ще бъде ситуиран от 12,00ч. до 15,00ч. на ул. ”Хр.Г.Данов” в района на площад „Римски стадион”.

5.На 02.12.2015г. /сряда/ мобилен кабинет на фондация „Авис вита” ще бъде ситуиран от 13,00ч. до 16,00ч. на площад Централен пред Централна поща-Пловдив.


На 1 декември от 15.00 часа, доброволците на БМЧК - Пловдив ще проведат акция „Спри Предаването! Има Начин!” за предоставяне на информационни материали, презервативи и лентички за съпричастност. На специално подготвен пункт за игри, който ще бъде разположен на Главната до пощата, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата и да станат съпричастни към проблемите на СПИН. От 16:30 часа, доброволците организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред общината, ще премине по Главната улица и отново ще се върне пред Централна поща с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

По-рано през деня, заедно със студенти от студенските съвети на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Университет за хранителни технологии и Академия за музикално и танцово изкуство, ще се реализират АНТИСПИН акции пред сградите на университетите.

Ученици от 4 пловдивски училища ще проведат изследване, чрез анкетиране, със своите връстници за степента на познаване на темата за ХИВ/СПИН.

В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК от Куклен, Съединение, Сопот, Карлово, Асеновград, Кричим, Брезово, Хисаря и Първомай с многобройни информационни акции за младите хора, чрез предоставяне на брошури и презервативи.

В периода от 30 ноември до 04 декември 2015г., обучени доброволци на БМЧК ще провеждат кратки модули на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.

По време на АНТИ-СПИН кампанията БМЧК – Пловдив ще предостави над 4000 безплатни презерватива и над 3000 информационни материали.


Планираните дейности от РЗИ Пловдив:

  1. 25.11.2015г от 15.00ч - Беседа и дискусия на тема: „Какво знаем за ХИВ/СПИН” и отговорно сексуално поведение сред младите хора в Национална художествена гимназия „Ц.Лавренов” гр.Пловдив

  2. Изготвяне и публикуване в сайта на РЗИ на материал свързан, свързан с мотото на АНТИСПИН кампанията за 1 декември 2015г.

  3. Оказване на методическа помощ и осигуряване на здравно-образователни материали при провеждане на АНТИСПИН кампании с ученици и студенти от учебните заведения в Пловдив и областта.


Студентски съвет към ПУ ”Паисий Хилендарски” организира кампания Спри!Попитай!Изследвай се навреме!

09,30ч.-12,30ч.-игра „Не се сърди човече”в нова сграда на ПУ

13,00ч.-15,30ч.-игра „Не се сърди човече”в двора на ПУ-Ректорат

15,30ч.-16,00ч.-символична лентичка за съпричастност

16.30-17,30ч.-лекция на тема”Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално-рисково поведение”-зала „Компас”.
Какво означава СПИН?

СПИН означава Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност.

С – синдром, защото човек, който има СПИН, може да стане жертва на широк спектър от различни болести и опортюнистични инфекции.
П – придобита, защото това е състояние, което човек придобива /инфектира се/, а не е нещо, което се предава по генетичен път.
И – имунна, защото засяга имунната система – частта от тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми, като бактерии и вируси.
Н – недостатъчност, защото причинява неефективност на имунната система /тя не може да функционира правилно/.

Какво означава ХИВ?

ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Наименованието му идва от английски език - Human Immunodeficiency Virus.Х – човешки, защото този вирус може да зарази само човешки същества.
И – имунодефицитен, защото ефектът от вируса е намаляване на ефективността и способността на имунната система да функционира правилно.
В – вирус, защото този организъм е вирус.


  • Вирусът на СПИН се предава от инфектиран човек на друг чрез: кръв, семенна течност, вагинални секрети, кърма
  • по три начина-сексуален, кръвен и от ХИВ- позитивна майка на бебе.
  • Нормалното битово общуване с човек, живеещ с вируса на СПИН не носи никакъв риск от заразяване.


Погрижете се за себе си и околните си и използвайте презерватив!
Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница