Пълен текст на разговораДата24.09.2017
Размер74.81 Kb.
#30914
Пълен текст на разговора

Водещ Виктор Николаев: Здравейте, най-сетне ви чувам. Вие сте ни чували, обаче тук сме зле със звука. Надявам се да ви чувам добре. Наистина ли, г-н Борисов, след всичко, което се случи, коментарите, че е било трагично, плачевно представянето на Румяна Желева, има ли натиск да я оттеглите, има ли разговори с Барозу, или докрай ще защитавате нейната номинация. Може ли към този час да има сигурна, категорична позиция какво става?


Бойко Борисов: Да, тя позицията е от самото начало, отпреди няколко месеца. Когато започнаха да излизат и платени публикации, и да се правят внушенията не само в България. Или по-точно първо в България, после в ЕК. До този момент единственото, за което сме се разбрали с колегите в Брюксел, е да изчакаме юристите да се произнесат по казуса дали има конфликт на интереси. Тъй като има няколко закона, във времето са се менили, има различно тълкуване. Самата г-жа Желева счита, че няма конфликт на интереси. Аз не съм юрист, така че ще изчакам колегите в Брюксел да се произнесат.
Водещ: Това не стана ли ясно, че има конфликт на интереси. Понеже и днес са пълни изданията, вчера се появиха и копия от декларациите по телевизиите, че към момента, в който тя е евродепутат, е била в нарушение на този закон. Това не е ли уточнено? Съобщават се две фирми – „Глобал Консулт” и дори „Етко Шнайдерс”. Че няма право в момента, в който е евродепутат, да участва и да има такива фирми?
Бойко Борисов: Надявам се, че тя си е проверила юридически как стоят нещата. Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен, който считам, че може да се справи с тази задача. Човек зам.-председател, избран само преди 20 дена, на Европейската народна партия. А това, че такъв некоректен натиск получи, си е за сметка на тези, които го правят.
Водещ: Пратили сте човек, който също да проверява има ли конфликт на интереси.
Бойко Борисов: Аз пак напомням, че аз г-жа Желева я взех като професор, който преподава на студенти в Магдебургския университет в Германия.
Водещ: Ако се окаже, че има нарушение, ЕНП не са категорични, че ще поддържат тази позиция, тогава ли ще се наложи да преминете към план Б?
Бойко Борисов: Надявам се, че няма да има такъв.
Водещ: Понеже вече се завъртяха имена. Николай Младенов, Юлиана Николова, Андрей Ковачев.
Бойко Борисов: Не знам къде се завъртяха.
Водещ: А във вашите разговор с Барозу, проведохте ли вчера такива, възможно ли е разместване на ресорите като друг вариант като изход от положението?
Бойко Борисов: В момента в Европейския парламент комисиите много прецизно, много бих казал остро прослушват всички кандидати и явно от пресата, която получават, не се представят добре.
Водещ: Не се представят добре?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Кои?
Бойко Борисов: Ами много кандидати, чели сте в пресата и вие.
Водещ: Извън Румяна Желева?
Бойко Борисов: Да, да, имам предвид и други.
Водещ: Това какво означава?
Бойко Борисов: Нищо не означава. Просто начинът, по който подходиха към Румяна Желева, аз съм бил преподавател и много добре знам какво е за един студент още с влизането му да му направиш някои забележки, които със сигурност объркват всеки.
Водещ: А ако е нарушила закона? Начинът, по който беше атакувана, преди още да започне изслушването, и то от България. Защото нека да напомним, още следобеда БСП започна да дава пресконференции, да обяснява колко лош е кандидатът. Което не им прави чест, разбира се, но това си е БСП, НДСВ пак...
Водещ: Ако обаче тя е нарушила, ако тя е уличена в лъжа при декларациите си, те имат пълното право да се хванат за това нещо и като политически опоненти да я разпнат, както се и случи.
Бойко Борисов: Те в случая разпнаха България, не нея. Разбира се, това уязвява и мен, и правителството, и държавата безспорно. Аз самият дори не мога да допусна, че г-жа Желева и била евродепутат, след това външен министър, толкова пъти са подавани декларации. Знам, че конфликт в истинския смисъл на думата, да е изкарала пари или да е направила нещо с тези фирми няма. И все съм си мислил и продължавам да мисля, разбира се, че юристите, които са й попълвали декларациите, са ги попълвали така, както трябва.
Водещ: Вие за себе си убеден ли сте, че юридически проблем няма? Знаем, че там се гледа и на хартия. Не дали е била активна една фирма на хартия. Сигурен ли сте за себе си, че всичко е ок, защото изкарват противоречиви декларации – едно се декларира в България, друго пред Европарламента.
Бойко Борисов: Аз искам само да напомня, че дори аз бях атакуван няколко години, като станах за втори път кмет на София, че не съм излязъл от фирми, макар че аз бях излязъл, но просто те не бяха минали през съдебна регистрация и на хартия излизаше, че участвам във фирми. Въпреки че всичко, което е трябвало да направя, съм го направил. Но аз и снощи казах. Поговорката с българския казан в ада е най-най-най точната поговорка и съм сигурен, че всеки българин я знае и я казва. Сигурен съм. И дадох примера за разликата между нас, когато трябваше да подкрепяме г-жа Бокова за ЮНЕСКО, и съответно сега това, което се случи от БСП и НДСВ към нас. Защото аз като главен секретар два пъти съм арестувал племенника на г-жа Бокова и го доказахме, че е крадец на коли и всички знаят, че е крадец на коли, но ние на развяхме това, а точно обратното, говорехме за колко е компетентна, колко е добра и тя, и баща му, и всички останали. Дори никой не си е позволил от нас да извади този факт. Така че просто съм възмутен от поведението на колегите
Водещ: Така или иначе, не разбрах вие дали сте убеден за себе си, че нарушение на закона при г-жа Желева няма, защото документите показват, че има.
Бойко Борисов: Аз вече ясно казах.
Водещ: А самото представяне как ви се стори? Има много критики, че ако беше просто проблемът с декларацията, ако тя си е била научила урока добре и се е представила блестящо по самия ресор, по същността на самото изслушване, без да се хващат проблеми с географията, без да се казва, че ще се посетят всички конфликтни точки по света просто ей така. Самото представяне не смятате ли, че не беше на ниво?
Бойко Борисов:Защо? Просто е нормално да ги посети конфликтните точки, защо да е (...)
Водещ: За да се запознае с това какъв е проблемът там? Обвинението е, че вместо да предлага решения, е предлагала да отиде, за да се запознае с проблемите, на местата, които знае къде се намират.
Бойко Борисов: Вижте, начинът, по който беше ударена, преди да започне изслушването и ако и гледате стенограмата, тя на няколко пъти молеше да я питат по същество, да спрат с личните нападки. Те, преди да й зададат един въпрос, свързан с нея, направиха всичко възможно да я извадят от равновесие. И те я извадиха, те успяха. Още следобед БСП с пресконференциите си, с публикациите в чуждата преса, които всички знаем, че има начини да излезе една публикация в чуждата преса. Не случайно още по времето на Станишев уличиха в Австрия мисля, че беше, в злоупотреби в милиони евра хора, които са правили точно такава дейност и са плащани от Станишев тези пари.
Водещ: Ако са успели да я изкарат от равновесие, въпросът е как ще реагира при хуманитарни кризи? Попитали са евродепутати. Дали ще бъде стабилна, след като на самото изслушване изпуска положението.
Бойко Борисов: Вижте, за да реагира, първо тя няма нито да отива първа да гаси пожари или да разчиства руини.
Водещ: Нали ще ходи на място.
Бойко Борисов: Това се учи пет години. Аз съм учил пет години как да гася пожари. Как да гася пожари. Затова еврокомисарите не е казано, защото на вашите зрители мога да кажа, че стотици трупове съм гледал, и на изгорели хора, и на убити хора и трябва да ти свикне първо психиката с това. Така че атаката по нея, повтарям, тя е чисто емоционална и това я извади от равновесие. Професор от Магдебургския университет...
Водещ: Пише, че не знае къде е Аденският залив
Бойко Борисов: ... може да си научи урока. Бъдете убедени, че тя не се явява нито за първи път на изпит, нито пък това би я притеснило. Тя е емоционален човек, нормален човек, интелигентен човек, професор, тя не е учила за...
Водещ: Според вас тя не е изложила България?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Според вас не е изложила България?
Бойко Борисов: С кое е изложила България? България се изложи с това, че отново българите създадоха най-елементарен конфликт със своя представител там. И дадох пример как ние сме подхождали в подобна ситуация. За кой не можем да намерим нещо да го пратим в Брюксел, за кой човек в България? Има безгрешни хора в България, нямаш поне едно нещо? Включително и вие, ако тръгнем да ви търсим, да не намерим? И да го пратим там и да го веем ние самите виждате ли какъв кандидат са ни пратили.
Водещ: Какво следва, г-н премиер, кога имате следващ разговор? Сигурно тече усилена комуникация с Барозу, какво следва?
Бойко Борисов: Не, никаква комуникация няма. По простота причина мисля, че, снощи да, с Джоузеф Дол се чухме. Той каза просто това е нормално, затова има изпити, затова има комисии, затова се пишат оценки, затова сме го създали прослушването в Европейския парламент. То не е формално, в Европейския парламент не правят формални неща. Едни кандидати се представят по-добре, други по-слабо...
Водещ: Ще има ли разместване на ресорите, това вариант ли е да се разместят ресорите? Понеже казахте, че кандидати на други страни са се представили зле.
Бойко Борисов: Просто аз слушам и вас, и чета вестниците и се учудвам откъде идва тази информацията, тъй като аз говоря с ръководителите там.
Водещ: Т.е. не е ставало дума за разместване на ресори?
Бойко Борисов: Разбира се, че не е ставало.
Водещ: Ще бъде във варианта, който е предложен от Барозу?
Бойко Борисов: Разбира се, че не е ставало. В понеделник, когато има реакции, по-точно когато юристите кажат от декларации какви последствия са произвели, има ли нарушения, затова са юристите. Аз също ги помолих юристите в парламента да ми кажат. Те по различен начин тълкуват всяка една декларация.
Водещ: Нали има вписване там с дати?
Бойко Борисов: Влязъл закон, невлязъл закон, вписване с дати. И аз в края на краищата разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява.
Водещ: А ако не е?
Бойко Борисов: Аз се считам ясен.
Водещ: Какво казахте? Ако не е?
Бойко Борисов: Ако не е, ще понесе своята отговорност.
Водещ: Т.е. няма да получи подкрепата на ЕНП?
Бойко Борисов: Не, тя няма да получи моята подкрепа. По простота причина, че аз отговарям за нейните качества, за това, че съм я представил там и да има политическа воля зад нея. Оттам нататък всичко е нейна сметка. Ако тя се е съгласила да отиде еврокомисар, трябва да си подготви документите.
Водещ: Т.е. ако тя е извършила нарушение и ви е подвела, няма да има вашата подкрепа? Няма да е докрай на всяка цена?
Бойко Борисов: Разбира се. Аз подкрепям качествата й, подкрепям кандидатурата й, подкрепям уменията й, подкрепям това, че поставена в тази ситуация тя нямаше как да се представи добре, нямаше как да не бъде объркана, нямаше как да не им се ядоса на българските евродепутати. Вижте, аз си спомням, когато Станишев говореше, че ние черним България пред Брюксел. А точно обратното, нашите партньори там Джоузеф Дол и Антонио Лопес идваха в България и казваха ние идваме да помогнем на България, ние спираме еврофондовете, защото ги крадат, не защото сме против България, тези пари са за вас. И видяхте веднага ги пуснаха на новото правителство.
Водещ: Благодаря ви много, че се включихте в този момент, който е в общи линии критичен...
Бойко Борисов: Не е критичен, критичен е знаете ли кой момент? Това е последното критично, което е за мен.
Водещ: А кое?
Бойко Борисов: Критично е, че вчера правих съвещание за магистрала "Люлин" и се оказа, че предишното правителство години наред се е забавило с отчуждителните процедури, не е махнало далекопроводите, не мога да вляза в графика, защото не съм очаквал, че са толкова некадърни. Говорих вчера и проверявах магистрала „Марица” докъде са я докарали, защо не са си платили. Трагичното е, че на Военното училище му спряха парното, защото са си правили банкети, а не са си платили топлофикацията.
Водещ: Много различни теми. Разбирам ви.
Бойко Борисов: Не, това са важните теми за деня. Иначе БСП успя да ни омаскари. Да, много са радостни, нанесли са удар, създали са ни проблем, извадили са ни от равновесие, подривните им дейности са такива, каквито трябва. За съжаление обаче това, което са причинили на държавата за четиригодишното си управление, няма поправка.
Водещ: Разбрах ви. Иначе...
Бойко Борисов: Това е, което ме притеснява в момента. А дали ще е Желева или друг еврокомисар, еврокомисари ще има...
Водещ: Дали ще е тя, не е толкова важно
Бойко Борисов: ...и след известно време този въпрос ще бъде забравен. А магистрала няма да има, ако не се напънем сега да я направим. Разбирате ли?
Водещ: Разбрах ви, благодаря ви. Разбрах, че...
Бойко Борисов: Тя е много важна. Но това всяко чудо за три дни.
Водещ: Дали ще е Желева или някой друг, не е в това въпросът, по-важно е да имаме магистрала.
Бойко Борисов: Има 27 еврокомисари от цяла Европа, ще се намерят еврокомисари, и да скъсат някой, ще дойде друг...
Водещ: Разбрах ви пределно ясно. Благодаря ви. Бойко Борисов в пряко включване
Каталог: res -> news
news -> Храм „Свети Иоан Рилски” гр. Търговище
news -> Драматичен театър „стефан киров” сливен късноантична и средновековна крепост „туида” и ансамбъл за народни песни и танци „сливен”
news -> Сценарий за годишно утро в първи клас ден на провеждане: 24. 05 Децата са подредени на сцената. Изпълнение на песента „Първокласно”
news -> Илийчо, Август и седемте джуджета Пенко Гелев и Сотир Гелев
news -> П р о г р а м а есенен театрален салон
news -> Ху йем ай – Кой съм аз?
news -> 1 клас – посрещане 2012 г
news -> Сливенски огньове


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница