По-интересни, обаче, са няколко други въпросаДата23.10.2018
Размер30.73 Kb.
Българската социалистическа партия в нарочна декларация от понеделник остро протестира срещу провокативните, обидни и заплашителни изявления на премиера Бойко Борисов към БСП. След заплахата за забрана на БСП, отправена в неделя, за пореден път премиерът на страната си позволи да каже, че „БСП трябва да си признае вината и да мълчи”.

По стандартите на Европейския съюз са недопустими, както фелдфебелския тон, така и приканването към опозицията да мълчи. В която и да е държава в ЕС или НАТО подобни думи, казани от устата на Премиер-министър, биха предизвикали тежък политически скандал или биха били приети за казани под въздействието на много алкохол или други вещества. В България, уви, това е реалност.

БСП е твърдо решена да бъде опозиция, независимо колко и с какво е заплашвана. В сегашния състав на Народното събрание ние сме единствената ясно опозиционна партия, която не е заела позата на снишаване, нито чака от управляващите облаги и властови позиции. БСП няма да позволи да се потъпкват правата на опозицията и ще сезира всички отговорни европейски институции по тези изявления.
По-интересни, обаче, са няколко други въпроса:
Първо - Защо Бойко Борисов продължава да се държи като опозиционен лидер, а не като министър-председател?

Близо три месеца той отговаря за изпълнителната власт в страната и в негови ръце са всички лостове на управлението. И ако в първите седмици е нормално да се оправдаваш и да говориш за завареното наследство, то от един момент нататък хората се питат какво ти си свършил. Но в крайна сметка - нищо ново под слънцето. Бойко Борисов управляваше така МВР в периода с най-тежката престъпност и с нито един заловен крупен престъпник. Тогава му беше виновна съдебната система по прочутата формула „Аз ги хващам, те ги пускат”. След това като кмет на Столична община му беше виновно правителството. Днес Борисов се оправдава с БСП, въпреки че има пълния властови ресурс да извърши очакваните от него действия. Питаме се, кога най-после ще свърши нещо? Какъв пост трябва да заеме, за да бъде готов да си свърши работата. Днес са виновни миналото правителство и лошата опозиция. Утре може би ще е виновна световната криза, вдругиден - може би международното положение, сушата и кишата. Един ден - може би Европейския съюз, а към края на мандата - и извънземните. Признаваме, добре е научил от Тодор Живков урока за оправданието. Но хората чакат действия. Кризата не търпи празно пространство, управлението не може да стои на автопилот.


Второ - Толкова лошо ли е наследството, което Борисов е получил, и заради което иска опозицията да мълчи?
Та нали точно в тези дни финансовият министър Симеон Дянков започна да се разпорежда с валутния резерв от осем милиарда, оставен от същото правителство, което уж било изхарчило парите на България.
Трето - Защо премиерът не желае в страната да има опозиция? С какво толкова го плаши тя?
Дали това е просто дълбока комплексираност от партията, в която е членувал? Или може би е страх, защото за пръв път в новата ни история сме свидетели на Правителство, в което поне няколко министри действат в открит конфликт на интереси. Имаме си и Парламент, който се занимава само и единствено с корпоративно - лобистко законодателство, което обслужи интересите на всички други, но не и на българския избирател. НС обслужи иманярите и колекционерите, собствениците на ловни стопанства и нотариусите. Сигурно предстои развитие и усъвършенстване на тази практика. И за да функционира Парламента като лобистка структура, опозицията е ненужна и опасна. На правителството на Борисов и Парламента на ГЕРБ не е удобна реална опозиция. Именно затова те ще се опитат тя да бъде смачкана, даже забранена. Може би ще се опитат да си отхранят и назначат някаква фалшива и беззъба опозиция. Но тези номера може да минават в третия свят, но не и в ЕС.
Именно затова БСП декларира:


  • Ще бъде активна, категорична опозиция, която ясно ще говори за посегателствата върху демократичните ценности, социалните придобивки на обществото и за лобистко-корпоративните интереси, които се прокарват зад фасадата на парламентаризма.

  • Ще подготвяме и обявяваме ежеседмичен преглед на действията на Правителството и Парламента, както и ще обясняваме на обществото какво точно се крие зад тези действия - като опасности, като нарушение на правата на хората, като лични или групови интереси.


И нито Бойко Борисов, нито казарменото му мнозинство, нито охранителната му фирма, нито арсеналът му от клевети и обвинения могат да затворят устата на опозицията, защото се увеличава броят на хората, които се питат какво и как се върши от Правителството.
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница