По-строг контрол върху ученическите медицински бележки за извинения на отсъствията иска да има министърът на образованието Меглена Кунева. Това съобщи тя преди откриването на учебната година в столичното 22-ро училищеДата26.10.2018
Размер77 Kb.
#100187
www.dariknews.bg, 15.09.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606125

Кунева настоява за по-строг контрол върху ученическите медицински бележки

Автор: Ивана Арсова | Редактор: Eлена Банкова

По-строг контрол върху ученическите медицински бележки за извинения на отсъствията иска да има министърът на образованието Меглена Кунева. Това съобщи тя преди откриването на учебната година в столичното 22-ро училище. Кунева посочи, че иска контролът да се налага съвместно с Министерството на здравеопазването. По думите й това може да бъде съпроводено с документ, който да се следи от здравното ведомство.

По думите на Меглена Кунева тя ще направи всичко възможно да прекрати всички порочни практики в училище.

"Аз смятам, че училището трябва да учи на честност и това с фалшивите бележки има много дълбоки последици символно. Затова искам заедно с Министерството на здравеопазването да видим какво можем да направи, за да сме сигурни, че сме взели всички мерки да няма такива бележки. Дали това ще бъде съпроводено с някакъв допълнителен документ към тези бележки или по друг начин, ще се посъветвам с колегите от здравното министерство. За мен преписването, фалшифицирането, нечестността демотивира на много ранна възраст, а това не можем да допуснем", заяви министърът.

Меглена Кунева посочи, че предстоят разговори с Министерство на здравеопазването във връзка с контрола над извинителните бележки на учениците.

www.zdrave.net, 15.092016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/broyat-diagnostitsiranite-sluchai-onkologichni-zabolyavania-59008

Броят на диагностицираните случаи на онкологични заболявания в световен мащаб ще достигнат 24 милиона през 2035 г.

„През 2014 година почти 1/4 от инвестициите за клинични изпитвания са в областта на онкология и онкохематология. Очакванията са тази тенденция да расте. Броят на диагностицираните случаи на онкологични заболявания в световен мащаб ще достигнат 24 милиона през 2035 г., което е с почти 10 млн. повече от регистрираните 15,2 млн. случая през миналата 2015 година“. Това каза изпълнителният директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) проф. Георги Михайлов в презентацията си по време на медиен семинар „Иновацията, която носи живот в хематологията“, провел се във Велинград на 9 и 10 септември.

„На семинара специалистите в хематологията се опитаха да запознаят представителите на медиите и колегите си с някои ключови иновации в хематологията, свързани с използването на нови технологии при характеризирането на заболяванията и в прилагането на някои от най-иновативните методи каквито са трансплантацията на хемопоетични стволови клетки, приложението на таргетна терапия, в която хематологията е пионер и преживява бум в цялата онкологична практиката“, каза пред Zdrave.net проф. Маргарита Генова от НСБАЛХЗ.

По думите й въпреки безспорния напредък от последните две десетилетия все още проблем пред хематология са възможностите на дефинитивното излекуване на групи тежки заболявания като острите левкемии, агресивни лимфоми, проблемите с рецидивиралите и резистентните форми левкемии, пациентите, които рецидивират дори след провеждане на трансплантация на хемопоетични клетки.

„Решаването им зависи от една страна от разбирането на заболяването, на биологията на процесите, които обуславят възникването и прогресията на тези заболявания, което пък е свързано с много иновативни методи на изследване“, каза още тя.16.09.2016 г., с. 30

Студенти от 60 държави учат в Медицинския университет

Дават стипендии за участие в международни форуми за социално значимите болести

Студенти от 60 държави в света, сред тях високоразвитите САЩ, Япония, Италия, Германия, Швейцария, Австралия учат в Медицинския университет в София.

„Това е доказателство за високото качество на обучение в университета. МУ-София, е най-старата институция за висше медицинско образование в България, догодина ще отбележи своята 100-го-дишнина, казва проф. д-р Вихра Миланова, дмн, е първата жена ректор от основаването на вуза.

Според справка към 10 септември в Медицинския университет, се обучават около 8500 студенти, като 6200 са български граждани, а 2300 - чуждестранни. От всичките 6200 български студенти близо 5200 са държавна поръчка,а около 1000 - са записани за платено обучение.

Между трима и петима зрелостници са се борили за едно място в Медицинския университет -София. Това показва анализът на приключилата кандидатстудентска кампания.

Според резултатите всеки пети, или точно 18,25%, от явилите се кандидат-студенти на изпита по биология на 2 юли е получил отлична оценка (над 5,50). А всеки четвърти, или 26 на сто, е с „много добър" на изпита по химия, проведен на 9 юли т.г. Отличните оценки по химия бяха 6%. Университетът е лидер по научна продукция в медицинското направление у нас с най-висок индекс на цитируемост.

На тържественото откриване на академичната година в университета ректорът проф. Вихра Миланова обяви, че ще има стипендии за научни форуми зад граница за студенти и специализанти и 10-процентно увеличение на заплатите на преподавателите от 1 октомври тази година. „Успях да осигуря финансиране за изпращането на студенти и специализанти на международни научни форуми зад граница, посветени на лечението на социално значими заболявания.

На конгресите нашите бъдещи лекари и специализантите ще могат да покажат своите разработки и да представят будната общност на новото поколение български специалисти", каза проф. Миланова пред препълнената Анатомична аудитория на университета.

За съжаление нашите студенти трудно успяват да започнат специализация след завършването на образованието си,а по-нататък също има проблеми в тяхното кариерно израстване. Все пак един млад лекар, който е учил шест години и продължава поне още четири за своята специализация, очаква много повече и това е нормално. На това се дължи и отливът на млади лекари, които да се реализират тук, продължи професор Вихра Миланова.

На преподавателите обеща: „Аз и избраният от мен екип ще направим необходимото да осигуряваме още подобри условия и за вашата работа, оценяване и признание. Искам да ви уверя, че с всеки ден,в който съм в ректората, ще работя за още по-достойни възнаграждения. Атакива заслужава всеки един от вас!"

Повишението на възнагражденията е насочено към преподавателите от клиничните специалности на непълен щат.16.09.2016 г., с. 31

НАКРАТКО

300 млн. лв. повече за болниците

Близо 300 млн. повече са средствата, заложени за болнична медицинска помощ в бюджета на НЗОК за 2017 г. спрямо парите тази година, става ясно от прогнозния бюджет на НЗОК, изготвен от БЛС. Те са в размер на 1,34 млрд. лв. Над 1,6 млрд. лв. обаче са средствата, които ще са нужни на лечебниците догодина.

16.09.2016 г., с. 1

10 СЛУЧАЯ САМО ЗА ГОДИНА

Лекарства за грип ни дрогират за пред КАТ

Дръпка марихуана сутрин изкарва шофьори друсани вечерта

ИВЕЛИНА ДРАГНЕВА

Най-популярните прахчета срещу настинка и грип ни изкарват дрогирани пред КАТ.

Ако ченгета направят тест със слюнка или урина на шофьор за наличие на наркотици в организма след прием на такова лекарство, той ще е положителен. Това разкриха пред „Телеграф" от отдел „Пътна полиция" при ГД „Национална полиция". През последната година има близо 10 такива случая. Причината е, че разтворимите медикаменти, които се купуват свободно и без рецепта от аптеките в цялата страна, съдържат кодеин, ефедрин или псевдоефедрин.16.09.2016 г., с. 4-5

10 СЛУЧАЯ САМО ЗА ГОДИНА

Лекарства за грип ни дрогират за пред КАТ

Дръпка марихуана сутрин изкарва шофьори друсани вечерта

ИВЕЛИНА ДРАГНЕВА

Най-популярните прахчета срещу настинка и грип ни изкарват дрогирани пред КАТ. Ако ченгета направят тест със слюнка или урина на шофьор за наличие на наркотици в организма след прием на такова лекарство, той ще е положителен.

Това разкриха пред „Телеграф" от отдел „Пътна полиция" при ГД „Национална полиция". През последната година има близо 10 такива случая. Причината е, че разтворимите медикаменти, които се купуват свободно и без рецепта от аптеките в цялата страна, съдържат кодеин, ефедрин или псевдоефедрин. Еднократните тестове, с които катаджиите проверяват за друсани на пътя, отчитат опиати, амфетамин или метаамфетамин в организма на всеки, приел уж безвредно прахче за борба с настинка. Единствено кръвно изследване е способно да обори грешката.

Отказ

„При всеки отказ да се даде кръвна проба, след това в съда шофьорът може да каже, че е приел лекарство с ефедрин на базата на тези случаи. И със сигурност ще се измъкне ненаказан", признаха от КАТ. „В цивилизованите страни на опаковките на лекарствата има изобразен светофар, чрез който се отчита дали медикаментът е пречка за шофиране. В България подобно нещо няма, а трябва да се случи", категорични бяха пред „Телеграф" от лабораторията във Военномедицинска академия в София, където от години се изследват всички кръвни проби за наркотици в страната. Според медиците след прием на сироп за кашлица, алергозан и някои хранителни добавки е опасно да се шофира повече, отколкото след цигара марихуана. Еднократните тестове на Пътна полиция могат да разпознаят дали водач се е друсал с кокаин, амфетамини, метаамфетамини, марихуана или опиати, които са хероинът, морфинът и кодеинът. След като дрегерът отчете положителна проба за наличие на някой от видовете наркотик, шофьорът се изпраща от екипа на КАТ в болница да даде кръвна проба.Противоречие

Според Закона за движение по пътищата целта е да. се разбере дали водачът е бил под влияние на дрога зад волана. Наказателният кодекс пък му противоречи. Там се търси отговорът на въпроса дали има наличие на наркотик в организма. „Това е сериозна спънка и основна причина дрогирани водачи да остават ненаказани", категорични са от Пътна полиция. „Причината е, че кръвта дава положителна проба за наркотици до 36 часа след прием", признаха медици, които се занимават с изследването на шофьори за наркотици. Кокаинът, хероинът и амфетите изкарват дрогирани на пътя водачи, които са се друсали с тях ден и половина преди да седнат зад волана. Ако сутрин шофьор само си дръпне от цигара канабис, вечерта дрегерът за дрога на КАТ и кръвната проба след това ще покажат, че е взел наркотик. Ако е изпушил цяла цигара, за пред закона ще е дрогиран до 2 дни по-късно.Стара наредба оневинява убийци на пътя

Стара наредба помага на дрогираните шофьори да отървават присъди и да остават невинни, въпреки че кръвна проба е доказала, че са били друсани зад волана, признаха пред „Телеграф" юристи. Наредба 30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства е създадена пред 1980 година, а през 2001 г. е почти дословно преписана. Тя гласи, че кръвните проби за дрога трябва да се взимат в пеницилинови шишенца. „Това е див архаизъм, никъде по света няма подобно нещо и тук няма как да се спазва", казват от болниците в страната, където се изследват водачите. Отделно е задължително да има стабилизатор в пробата, с помощта на който тя да не се промени във времето. „Не слагаме такива неща, кръвта ферментира и започва да показва по-малко или повече наличие на дрога", не крият медиците. Те са длъжни да вземат 40 мл кръв, за да разберат дали някой е друсан на пътя, когато са им нужни само 10 мл. Именно заради 30 мл кръв, източена през 2015 г. от шофьор от Ловеч, убил човек на пътя, той е бил обявен за трезвен зад волана заради процедурна грешка. Превозването на пробата на Иван Янакиев от Пазарджик, който дрогиран с амфетамин уби възрастен пешеходец с джипа си „Хамър", също го изкара невинен за приема на дрога, научи „Телеграф". Тя е била пренесена не от Бърза помощ, както задължава наредбата, а от патрулка. Заради това втората съдебна инстанция го обяви за невинен за наркотика. Делото е стигнало до Върховния касационен съд, но е било върнато за ново разглеждане на предната съдебна инстанция.

От началото на 2016 г.

400 водачи на опиати, 50% комбинират с алкохол

Над 400 шофьори са се изследвали за наличие на наркотици в кръвта от началото на годината досега, след като тест на пътя е показал, че са дрогирани зад волана, съобщиха за „Телеграф" от Военномедицинска академия, където се проверяват всички проби за дрога в страната. В 90% от случаите пробите са се потвърдили и нарушителите са отишли на съд. През летните месеци най-много друсани водачи катаджиите засичат в Бургас и областта - средно около 10 всяка седмица. Все по-често се забелязва и тенденцията тези, които употребяват наркотици, да ги комбинират с алкохол. „Пиенето ги успива, а дрогата ги вдига. По тази причина много шофьори съчетават кокаин или амфетамини с марихуана", обясниха медици от лаборатории в страната, където се изследват шофьори за наличие на дрога в организма.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница