Почти всички софтуерни продукти са разработени с база данни, така че цялата информация, въведена в приложенията, да може да бъде съхранена и повторно използвана за изпълнение на функциите на дадената програмаДата03.01.2022
Размер15.22 Kb.
#113103
ТипПрограма
db definitions

Почти всички софтуерни продукти са разработени с база данни, така че цялата информация, въведена в приложенията, да може да бъде съхранена и повторно използвана за изпълнение на функциите на дадената програма. Следователно използването на база данни е широко прието от фирми с всякакъв размер.

За достъп и манипулиране на релационната база данни трябва да се използва стандартен компютърен език. Този подход не е идеалното решение и с годините са изградени множество инструменти, които да бъдат в помощ на програмистите и да улеснят процеса на разработка на софтуер. Един от тези инструменти е програмата Visual Paradigm. Тя има възможност за създаване и поддръжка на структура за внедряване в система за управление на база данни.


2.1. База данни (БД, или „база от данни“) представлява логически свързани данни, често структурирани в табличен вариант по точно определен начин.
2.2. Система за управление на бази от данни, или система за управление на бази данни, СУБД (на английски: Database management system, DBMS) е набор от компютърни програми, контролиращи изграждането, поддръжката и използването на бази от данни. Примери за такива системи са Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Access, Oracle и други.
2.3. Structured Query Language (SQL) или Език за структурирани запитвания е популярен език за програмиране, предназначен за създаване, видоизменяне, извличане и обработване на данни от релационни системи за управление на бази данни.
2.4. Object-Relational Mapping (обектно-релационно картографиране) или ORM е вид надграждане над SQL. То представлява описването на данните чрез модел, по който се създават обекти, съхраняващи данните, които са извлечени от база данни.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница