Поклонението във вестите на трите ангелаДата30.01.2017
Размер67.72 Kb.
#13811
ТипИзложение


Заглавие: Трите ангела 1

Библейски текст: Откровение 14:6, 7

Предмет: поклонението на Бога

Тема: поклонението във вестите на трите ангела

Изложение на целта: характеристики на поклонението на Бога във вестите на трите ангела от Откровение 14:6-13

І. Страх от Бога

ІІ. Прослава на Бога

ІІІ. Поклонение пред БогаУвод: Мисия на надежда е заглавието на есенната молитвена седмица, в която участва църквата ни по целия свят. Разсъжденията са върху Откровение 14 глава – тройната ангелска вест.

Ще имаме две срещи – днес и следващата събота сутрин, които ще бъдат посветени на тази вест от книгата Откровение. Но през седмицата макар и не събрани ще се молим за конкретни нужди.

Филмът „Ангелите на Чарли” – екшън, три жени, обучени да се бият са изпращани от тайнствен шеф да изпълняват различни мисии. Алюзия с трите ангела, изпратени от Бог.

Нека да прочетем Откровение 14:6-13.

Кои са тези три ангела? Някои древни християнски автори са смятали, че истински ангели ще обикалят по небето и ще проповядват тези вести – Ориген.

Но повечето християнски автори още от най-ранните са свързвали този текст с текста от Матей 24:14 – проповядването на евангелието на всяка твар.

Текстът от Откровение говори за проповядването на вечното евангелие преди края на човешката история – вижте Откровение 14:14-20.

Това е една пробуждаща вест, предупредителна вест. Една вест, която има за цел да фокусира мисията и посланието на надежда на християните в последното време.

Случвало ли ви се е да седнете да работите на компютъра, да вършите нещо важно и да се разсеете по новини, разни предложения, продукти, обяви … докато се усетите са минали няколко часа и вие не сте свършили нищо.

Това става често и с живота ни като християни – работа, плащане на сметки, ремонт на колата, на жилището, проблеми с децата, с жената или с мъжа, проблеми на работа, планове за ново жилище, планираме къде да прекараме отпуската си или как да развием бизнеса – все хубави и важни неща … и в един момент се оказва, че сме изгубили фокуса, целта, мисията си. Забравили сме за какво сме тук и сме изгубили връзка с Бог.

Може да се окаже в един момент, че нашето религиозно служене е погрешно, че имаме погрешни мотиви, че се покланяме по неправилен начин, че се покланяме може би не на истинския Бог, а на някаква погрешна представа за Него.

Вестта от Откровение 14 гл. ни помага да запазим фокуса си ясен и да сме наясно с времето, в което живеем. Тя ни помага да разберем какъв е смисъла на истинското поклонение пред Бог.

Глаголът покланям се е важен в нашия текст. Той се появява 8 пъти в 13 и 14 гл. на Откровение. Това е най-голямата му концентрация.

В цялата книга Откровение се среща 24 пъти (Откровение е книга за поклонението), а в целия Нов Завет – 60 пъти. Глаголът – proskuneo.

Как тази вест описва истинското поклонение, нека да разгледаме неговите характеристики.

І. Бойте се от Бога – ст. 7

Може ли страхът да бъде добър мотив за поклонение?

Не трябва да разбираме погрешно идеята за страх от Бога. Има хора, които се сковават от страх от мисълта за Бог. За тях Той е страшилище.

Те са в постоянна паника, че нещо не е наред в живота им и за това Бог ще ги накаже. Те правят много неща, за да успокоят Бог. Или не правят много неща, защото ги е страх, че Бог ще ги накаже. Такива хора не обичат Бог истински.

Когато обичаш някого, ти се чувстваш приятно в неговото присъствие. Но има хора, от които се страхуваш. Пред тях не може да се отпуснеш. В тяхното присъствие се чувстваш скован, виновен.

Имали ли сте учители, от които сте изпитвали подобен страх? Сигурно сте се опитвали да ги слушате, да изпълнявате задачите, но сте очаквали с нетърпение да свърши часът при тях.

Може би сте имали и други учители, които сте слушали и сте изпълнявали изискванията им, но поради друга причина – че ги уважавате.

Страхът от Бога, така както е описан в Библията означава респект, уважение, страхопочитание, а не панически, подтискащ страх.

Ето няколко текста, които могат да ни помогнат да разберем страхът от Бога:

- Второзаконие 10:12 – страх и любов

- Псалм 103:17, 18 – страх тук означава послушание, верност

- Еклесиаст 12:13 – заповедите

Т.е. в края на времето Бог призовава хората към вярност, послушание. Истинското поклонение на Бога включва уважението, респекта към Бог.

Този призив: Бойте се от Бога е в контекста на един друг страх – страхът от човеци и Сатана.Откровение 13:15 – това напомня ли ви на нещо от Стария Завет – тримата приятели на Даниил – или ще се поклонят или ще бъдат избити. Поклонение наложено със смъртна заплаха, мотивирано от страх.

Повлиян от страха, за да запази живота си, човек може да е готов да направи всичко – да се отрече от Бог.

Тук Бог отправя предупреждение – Откровение 14:9-11.

Страх срещу страх. Страх от Бог, срещу страх от човеци и Сатана.

Бог иска да ни отрезви от страха от другите и да ни покаже, че да си на Негова страна не е толкова страшно, колкото ако си на страната на Сатана.

Всъщност виждаме как страхът от Бога прави хората смели.

Исус също казва: „Не бойте се от тези, които могат да убият тялото …” (Матей 10:28).

Истинското поклонение на Бог е смело поклонение, то не се влияе от външни заплахи или удобни моменти.

Тройната ангелска вест ни казва да бъдем християни и да се покланяме на Бог независимо какво ни коства това.

Бойте се от Бога – почитайте го с цената на всичко.

Искам да ви поканя да изразите вашето страхопочитание в лични молитви.

ІІ. Въздайте слава на Бога

Какво значи да отдадеш слава? Гръцката дума doxa означава слава, прослава, въздигане, хвала.

Това според Библията е най-възвишеният дълг на човека – да отдава слава на Бога с богослужение, песни, думи, с живота си. Да прославиш Бог, означава да Го поставиш над всичко друго.

Човек може да прослави Бог, само когато Го е познал – Неговото величие, мъдрост, любов, милост, справедливост …

Но има и друга възможност – човек може да познае Бог и въпреки всичко да не Му отдаде слава.

Римляни 1:21

И предупреждението в тройната ангелска вест е срещу това, че Бог не е прославен достатъчно.

Вижте втората вест:

Откровение 14:8 – от къде идват тези думи? Йоан ги заема от Стария Завет.

Къде Вавилон е наречен „велик”?Данаил 4:30 – Навуходонасор, себепрослава,

Исая 21:9 – идоли … на други места Бог казва, че идолопоклонството го обезславя, отнема от славата Му – защото бива принизен.

Когато човек не прослави Бог, тогава прославя себе си или започва да прославя други неща.

Ние имаме нужда да се възхищаваме, да прославяме нещо и ако това не е Бог, то на Негово място идва някой друг или нещо друго.

Има църкви и християни, които не прославят Бог, а себе си. Дори с онези неща, които вършат за Бога.

Има църкви и християни, които на мястото на Бог поставят хора – пастори, администратори, издигат ги в култ. Издигат интелекта, или ораторските способности на някой.

За много хора днес парите са идол. За други пък удоволствията са идол, кариерата, близки хора могат да отнемат славата на Бог.

Отдайте слава на Бог – това означава да Му отдадем значимото място в живота ни.

Тройната ангелска вест изисква от нас да бъдем прославяща църква. Когато хората се запознаят с нас – да прославят Бога.

Нека да прославим Бог – песен или молитви на прослава.

ІІІ. Поклонете се на Бога като на Творец

Защо се казва тук: „… поклонете се на Този, Който е направил …”?

Тройната ангелска вест изисква да сме покланящи се християни.

Какво значи да се покланяме? Това означава да признаем нашето покорство, да признаем Божието господство над нас, да признаем нашата зависимост.

На кой друг може да се поклоним?

Откровение 14:9

Звярът и неговият образ имат амбицията да изместят Бог като обект на нашето поклонение.

Кой е звярът и неговият образ? Откровение 13 глава описва богопротивна система, организация – религиозна, щом иска поклонение, която използва насилие и манипулация, за да принуди към поклонение:

Откровение 13:13-17

Манипулация – мами, чудеса, дишане на зверовия образ, така че да продума.

Насилие – принуждаваше, да бъдат избити, да не може да купува или продава.

Има много хора, които се впечатляват от силата, от властта. Те са готови да правят това, което властимащите казват, изискват. Или се впечатляват от външни ефекти – чудеса.

Истинското поклонение обаче е основано на нещо друго – на факта и признаването, че Бог е Творец. Много простичко и ясно. Не може да се покланяш на творението, колкото и велико и силно да е. Единствено Творецът заслужава поклонение.

Откровение подчертава факта, че Бог заслужава да бъде прославенОткровение 4:11

Ние откриваме връзка между Тройната ангелска вест и съботата – защото в четвъртата заповед също се говори за Бог като Творец и за почитането Му като такъв.

Какъв е смисълът на съботата? Поклонението пред Твореца. Махнеш ли поклонението от съботата тя става почивен ден, религиозен ден но е лишена от смисъл.

Има хора, които ходят на църква, за да чуят нещо интересно или да се видят с приятели, да изпълнят своя религиозен дълг, да научат някоя клюка, да покритикуват, да се наспят, да си намерят съпруг или съпруга …

Тройната ангелска вест ни кани да дойдем пред Бога и да му се поклоним като пред Творец – т.е. да признаем Неговото върховенство в живота си.

Но тя ни предупреждава, че има опасност и от фалшиво поклонение и ние трябва да се пазим.

Сатана винаги е искал да получи поклонение. Той в пустинята, при изкушението на Исус дори се опитва да Го накара да му се поклони.

Но най-добрият начин да се предпазим от заблудата е още днес да живеем живот на поклонение – лично и колективно пред Твореца.Заключение:

Тройната ангелска вест говори за време преди Пришествието, в което верността на вярващите, на църквата ще бъде подложена на изпит. Време, в което измамата и агресията на Сатана ще заплашат верните поклонници на Бога.Искате ли още днес да решите да бъдете верни. Искате ли днес да помолите Бог да бъде на ваша страна и да ви пази от заблуди. Искате ли да го помолите да ви даде сила да устоите. Нека да го направим заедно в молитва.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница