Полша, Андраш ШураниДата23.07.2016
Размер179.56 Kb.
#2474

Месечна програма юни 2011

В галерията на Полския институт до 14 юни продължава изложбата P-ost-Box-block на Станислав Ожог (Полша), Андраш Шурани (Унгария) и Маргарита Горанова (България)


2, четвъртък

18 ч., Полски институт • Прeдставяне на книгата с избрани стихове „Мога само да обичам” на Халина Пошвятовска (Издателство „Фабер”, Велико Търново, 2011). Подбор и превод – Лъчезар Селяшки. Книгата и автора ще представи Вера Деянова, редактор на книгата. Стихове на Х. Пошвятовска изпълняват Елжбета Ейсимонт (на полски) и Анжелика Симеонова (на български).

Книгата на Халина Пошвятовска “Мога само да обичам” е двуезична (на полски и на български език), съдържа петдесет стихотворения в превод на Лъчезар Селяшки. Повечето от преведените стихотворения са представителни за авторката и известни на ценителите на нейната поезия. Сборникът съдържа встъпителна рецензия от Рена Марчиняк, чието заглавие е въвеждащ стих от творба на поетесата – “Разрязвам портокала на болката” . Тя е задълбочено вглеждане в човешкия и поетическия свят на Халина Пошвятовска и представя неговите особености, характерни черти , поетически и философски проникновения. Книгата завършва с кратък животопис, който проследява синтезирано живота и творческото дело на голямата полска поетеса.

През 1997 г. издателство „Карина М”, съвместно с Полския институт в София, издаде книгата на Халина Пошвятовска „Още един спомен” (превод Здравко Кисьов и Благовеста Лингорска – „Послушай, приятелю…”)


Халина Пошвятовска (1935-1967) е една от най-известните и обичани полски поетеси, превърнала се в легенда в следвоенната полска литература. Само за едно десетилетие, между две операции на сърцето, уникални по онова време, и разтърсваща лична драма тя успява да получи завидно философско образование в Полша и САЩ и да създаде завладяващо творчество. То е дълбоко трагично тъкмо с контраста между нейната неистова жизненост, жажда за любов и невъзможността да задържи този живот.
Лъчезар Селяшки (1949) е потомствен поет. Негов баща е Петър Селяшки, учител, поет и прозаик. Лъчезар Селяшки завършва българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работи дълги години като преподавател по български език и литература. Носител е на орден “Неофит Рилски” – най-високото отличие в системата на българското образование. Автор е на редица публицистични, поетически, прозаически творби, както и на студия, посветена на поетическото творчество на големия български поет Атанас Далчев. Издал е 17 книги, в т.ч. поетически - “Сбогом на съня” (1992), “Другият глас” (1998), “Знаци” (1998), “Петдесет стихотворения” (1999), “Неутешима игра” – на български и на английски език (2004), “Геометрия на самотата” (2004), “Сърцето на камъка” (2007), “Шепа думи”, избрана лирика (2008). Проза: “Прикованият Одисей” (2001), “Второ пришествие” (2008). Литературна история: “В поетичния свят на Атанас Далчев”, студия (2010). Публицистични и художествени творби на Лъчезар Селяшки са публикувани в периодичния печат, в литературни алманаси и антологии у нас и в чужбина /Полша, Русия, Сърбия, Германия/; излъчвани са по БНР, програма “Хр. Ботев”, по Радио Благоевград, ТВ канал “Пирин”, Благоевград и др. Негови творби са преведени на полски, руски, сръбски, английски и немски. Член е на Съюза на българските писатели.

6, понеделник

18.30 ч., Концертна зала на Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” • Цигулков концерт изпълняват Бартош Брила (Полша), Йосиф Радионов и Мартин Пантелеев.

От 8 до 23 октомври т.г. в град Познан ще се проведе ХІV Международен конкурс за цигулари „Хенрик Виенявски”. Негов организатор е Музикалното дружество „Хенрик Виенявски”. До последния етап са допуснати 52 кандидати от цял свят. Присъствието на председателя на Музикалното дружество „Хенрик Виенявски” Бартош Брила е повод за популяризирането на конкурса в България.

Бартош Брила от 2007 е председател на Музикалното дружество „Хенрик Виенявски” в Познан. Получава музикалното си образование във Фрайбург, в Staatliche Hochschule fur Musik, и в Музикалната академия в Познан. Участва в много курсове по музикална интерпретация (в т.ч. на Йехуди Менухин). Лауреат на много конкурси. От 1986 г. е член на „Chopin Trio”, с което печели специална награда за най-добро изпълнение на творба на Моцарт на Международния конкурс за камерна музика в Колмар (Франция, 1986). Вече много години осъществява активна музикална дейност като солист и камералист. Изнася концерти в Европа, САЩ, ОАЕ. В своя актив притежава записи за различни полски и чужди фонографски фирми. Развива и педагогическа дейност – той е професор по цигулка и ръководител на катедрата за струнни инструменти в Музикалната академия в Познан. От 1997 ръководи класа по цигулка в Музикалната академия във Вроцлав. Води многобройни майсторски класове, организирани в различни полски и чуждестранни музикални центрове. Като член на журито участва в работата на национални и международни конкурси - цигулкови, камерни, за лютня.

Йосиф Радионов е завършил ДМА „Панчо Владигеров” в цигулковия клас на проф. Владимир Аврамов. Понастоящем води собствен клас в същата академия. Лауреат е на много отличия, сред които особено изпъкват първите награди на Националния конкурс „Светослав Обретенов”, 1972 и от Първия международен конкурс и фестивал на камерната музика – Осака, 1993 г. Й. Радионов е бил концертмайстор на най-прочутия български симфоничен оркестър - Софийска филхармония. Концертната му дейност обхваща солови рецитали, камерни концерти и гостувания на симфонични и камерни оркестри в България, почти всички европейски страни, Турция, Далечния изток, САЩ, Колумбия, Куба и Южна Африка. Сред обширния му репертоар за цигулка и виола има немалко творби, посветени му от изтъкнати български и западноевропейски композитори. Проф. Радионов е осъществил редица записи за Националното радио и телевизия, ВВС – Лондон, както и десетки грамофонни плочи, касети и компактдискове за български, немски, холандски и японски фирми.

Мартин Пантелеев - световноизвестен цигулар, диригент и композитор. Роден 1976 г. в София, в семейство на музиканти. Завършва НМА „Проф. П. Владигеров” с цигулка при проф. Й. Радионов и майсторските класове на проф З. Брон в Хамбург и проф. И. Нийман в Майнц и Лондон.

През 1995 г. печели втора награда за композиция и специалната награда за изпълнението на творба на Шуберт от Международния конкурс „Земята и хората” в София. През 1999, като втори диригент на Филхармония на нациите, създадена от Л. Бърнстейн и проф. Ю. Франц, концертира в САЩ, Китай, Русия и Германия. Същата година премиерата на неговата Първа симфония е дирижирана от Ю. Франц, следват изпълнения и в Берлин, Франкфурт и на фестивала „Шлезвиг Холщайн”. За тази творба М. Пантелеев получава наградата "Davidoff Prix". От 2002 организира свой фестивал "Kammermusik Tage" в Барт (Германия). През 2003 като солист на "Camerata Salzburg" заедно с Дерек Хан и Марио Брунело изпълнява Тройния концерт на Бетовен на Международния фестивал „Дж. Енеску” в Букурещ. Диригентският дебют на Пантелеев със Софийската филхармония е през 2004. За своите композиции и концертна дейност из целия свят през 2005 музикантът е удостоен със специална награда от Министерството на културата и СБК.Мартин Пантелеев е дирижирал редица оркестри ( в т.ч. симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн (Германия), Нидерландски симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау и др.) През октомври 2007 открива сезона на Берлинските симфоници в голямата зала на Берлинската филхармония.9, четвъртък

18 ч., Полски институт

 • Операция Дунав” (Operacja Dunaj) – реж. Яцек Гломб (Полша, Чехия, 2009, 104 мин.)

В ролите: Ева Холубова, Иржи Менцел, Мачей Штур, Богдан Гжешчак, Збигнев Замаховски и др.

През август 1968 г., по време на нахлуването на войските на Варшавския договор (според някои “приятелска” интервенция) в Чехословакия, изчезва “Калинка” – заслужил полски танк. Тази история е истинска, но по-нататъшните забавни приключения са измислени.


10, петък

19.30 ч., Театрално студио на „Алма Алтер”, вход свободен до запълване на местата в салона

СУ “Св. Климент Охридски”, бул. „Цар Освободител” № 15

Спектакълът се осъществява със съдействието на Полския институт в София2011 – Година на Мария Склодовска-Кюри

100 години от връчването на Нобеловата награда за химия и физика на Мария Склодовска-Кюри.

 • РЕКВИЕМ за най-прекрасното приключение в историята на човечеството” – спектакъл на Театър – Лаборатория „Aлма Aлтер”.

Режисьор и постановчик – Николай Георгиев, хореограф - Петя Йосифова; художник - Снежина Джангозова; музика - Румен Бальозов.
13, понеделник

18 ч., Полски институт

 • Състояние на подготовката за Евро 2012 в Полша – презентация на Томаш Захорски, национален координатор по въпросите на интелектуалната собственост в PL.2012 ООД

Приготовленията на Полша за Евро 2012 се координират от PL.2012, целево дружество на Министерство на спорта и туризма. 173 обществени институции са ангажирани с подготовката на първенството. Скоро след оповестяване на решението, че Евро 2012 ще се организира от Полша и Украйна, се появиха първите въпроси: ще успее ли Полша да се подготви, ще се справи ли с организацията на третото по големина спортно събитие в света. Днес 78% от 83-те най-важни от гледна точка на приготовленията за Евро 2012 инвестиции вече са приключени проекти, в процес на приключване или в напреднала фаза на реализация.

Томаш Захорски е завършил право във Варшавския университет, както и Центъра за американско право към University of Florida Frederic G. Levin College of Law и Школата по немско право, управлявана съвместно от Варшавския университет и Университета „Фридрих Вилхелм” в Бон. Преди да започне работа като член от екипа на EURO 2012™ е работил в престижни адвокатски кантори. Специалист в областта на спортното право и интелектуалната собственост. Автор е на многобройни статии, публикувани в пресата, и редица изказвания. Член е на Адвокатската палата във Варшава, Международната асоциация по спортно право и мн.др. Познавач и ценител на футбола.
16, четвъртък

18 ч., Полски институт

В рамките на Месеца на фотографията

 • Откриване на фотоизложбата на Марек Чарнецки „Войната на медиите” и „Невидимият Торун”.

Марек Чарнецки е дипломиран фотограф-художник. Автор на много фотографски албуми, работи с издателски къщи в Полша, Германия, Великобритания и Дубай. Води семинари по рекламна фотография в Русия, България, Румъния и Украйна. Има 15 самостоятелни изложби, участия в многобройни общи изложби в Полша, Великобритания и Белгия. В авторския си архив притежава ок. 180 хиляди фотографии. От 1992 г. притежава собствено студио за рекламна и художествена фотография, в което работата е предизвикателство – креативно и техническо. Занимава се и с пейзажна и архитектурна фотография. Това, което го отличава от другите фотографи, са панорамните снимки – уникална регистрация на образа от перспективата 360o. Марек Чарнецки е автор на много фотографски проекти и лауреат на редица престижни награди – награждаван е четири пъти със статуетката „Оскар”, присъждана от British Institute of Professional Photography и Master Photographers Association (Великобритания). Член на Съюза на полските фотографи-художници, Master Photographers Association (Великобритания), British Institute of Professional Photography, International Association of Panoramic Photographers - USA и др.

За изложбата си „Невидимият Торун”авторът казва: “Вече съм представял панорамите на града, но, търсейки възможности и изразни средства, стигнах до извода, че ще представя Торун в снимки, направени с невидими за очите инфрачервени лъчи. Ще се отправя във фотографско пътешествие в търсене на топлината, излъчвана от града. Както се вижда на представените фотографии, топлите и студени места се редуват. Местата, показани с помощта на невидимото лъчение, са различни от познатите ни на дневна светлина. Топлината се появява и внезапно изчезва, оставяйки следа само върху снимката – така, както паметта ни запазва спомена за топлите места, както и за тези, от които лъха студ...”http://www.czarnecki.com.pl

Изложбата продължава до 28 юни

20, понеделник

19.30 ч., Театрално студио на „Алма Алтер”, вход свободен до запълване на местата в салона

СУ “Св. Климент Охридски”, бул. „Цар Освободител” № 15


 • Gypsy Ад или несподелена близост” – спектакъл, посветен на ромите. Идея и изпълнение – Зорница Антонова.

Проява, съпътстваща представянето на изданието „Ромите – история в картини”.

Едно безгранично пътуване на открито под небето. Пътуване, което ни изправя пред своята собствена вътрешна необходимост да се срещнем с „Другия”. Той често бива надарен с качества, които се усещат като липсващи, изключени, потиснати. Те - циганите стават пример за „вътрешния друг”. Едно пътуване, в което границите на „аза” се разпадат, душата се оголва напълно и се разгръща в своето безсрамие и красота. Циганите нямат навика да изливат естетическите си емоции във водопади от празни думи, но те умеят да оценят красотата във всяка нейна форма. Едно пътуване в един друг свят, забулен в мистериозност, за да може да продължи да съществува и в същото време - да остане различен. Едно пътуване, след края на което не е ясно дали удоволствието от него може да компенсира мъката от раздялата.
21, вторник

18 ч., Полски институт

 • Представяне на „Ромите – история в картинки”. Изданието ще представят Януш Балковски, председател на УС, и д-р Малгожата Ружицка, Департамент „Вероизповедания и етнически и национални малцинства” на полското Министерство на вътрешните работи и администрацията.

Проектът е осъществен от Фондацията за социална интеграция „Prom” във Вроцлав по инициатива на Полския институт в София и Посолството на Република Полша в София.

Представянето съвпада с организираната от Европейската комисия в България конференция на високо равнище, посветена на приноса на фондовете на ЕС за интеграция на ромите. Проявите са продължение на Срещата на върха от 2008 г. в Брюксел, посветени на ромите и на подобни събития в Унгария през 2009 и в Румъния през 2010 г. Конференцията ще се проведе на 21 и 22 юни в София, последвана от две регионални прояви – във Велико Търново (23 юни) и в Бургас (24 юни). Полският институт в София ще разполага със собствен щанд по време на проявата в София.Януш Балковски – обществен деец, от 2004 г. е председател на Фондация за социална интеграция „Prom” - Вроцлав. Многогодишен координатор на проекти, свързани с деца и юноши от национални и етнически малцинства. От 2003 г. организатор на инициативите в рамките на Правителствената програма, посветена на ромската общност в Полша. Автор и редактор на книги за историята и културата на ромите. От 2009 е редактор на издателската поредица „Situation of Roma Minority in Czech, Hungary, Poland and Slovakia”.

Малгожата Ружицка - доктор по културология, абсолвент на Националното училище за публична администрация, завършила е журналистика. Професионално се занимава с проблемите на националните и етнически малцинства в публичната администрация, съавтор на правителствената Програма за ромската общност в Полша, от 11 години се занимава с ромите, представлява Полша в Експертния комитет по въпросите на ромите към Съвета на Европа.
Фондацията за социална интеграция „Prom е неправителствена организация, обединяваща хора, желаещи да оказват съзнателна и ефективна помощ – образователни работници, учители, аниматори на културата, терапевти, студенти и доброволци. Нейна цел е да помага на най-нуждаещите се чрез обучение, интеграция и активизиране на различни среди, в т.ч. дискриминирани, маргинализирани и изложени на опасността от изключване от обществото групи.     
24, петък

18 ч., кв. Лозенец, Водната кула

Участие на Полския институт във фестивала „Водна кула арт фест” (24-30.06.) www.watertowerartfest.com • Откриване на фестивала „Водна кула арт фест” с участието на полските творци Томаш Матушак, Адам Климчак, Мариуш Солтишик.

Водна кула арт фест 2011 се организира от Сдружение «Име» и приятели и се е превърнал в традиция за независимите и работещи чрез социално ангажиращо съвременно изкуство артисти. Целта на фестивала е да създаде българско присъствие на сцената на съвременния свят на изкуствата, като осигури прецедент и изложение на интернационалната арт сцена. Традиционно и концептуално за Водна кула арт фест е използването на занeмарени сгради с определена ценност в столицата и страната. Алтернативните изложбени пространства, които ще бъдат населени с изкуство са Водната кула, кв. Лозенец – символ и първа дестинация на фестивала; Магазин Рока – на ъгъла на „Мария-Луиза” и ул. „Екзарх Йосиф”, подземието Сердика – с археологически останки на ъгъла на бул. „Мария-Луиза” и ул. „Екзарх Йосиф” – под магазин „Рока”; Музей за национално помирение, Гарнизонно стрелбище, Военен музей – външен парк и зала за презентации; Централна баня.
Томаш Матушак – завършва Художествената академия в Лодз, живопис и графика (литография) при проф. Йежи Грабовски и проф. Ришард Хунгер. От 2007 е асистент в ателието по скулптура на Академията за изящни изкуства „В.Стшемински” в Лодз. Има работи от областта на фотографията, скулптурата. „Много от работите ми се вписват изцяло в интериора на галерията или друго избрано място. Напоследък работите ми, представяни на изложби, са много тясно свързани с пространството, в което са излагани. В резултат на манипулация, върху снимките се появяват елементи, които никога не са съществували в галерийното пространство. Това са мултипликации и симулации на предмети от нашето ежедневие – калорифери, саксийн цветя, рафтове с книги. По този начин давам живот на нов бит, симулакри, които въпреки достоверността си, никога не са съществували”.

http://www.tomaszmatuszak.art.pl/

Мариуш Солтишик – художник, автор на документални филми, преподавател. Завършил е Художествената академия в Лодз, където живее и работи. През 1991-1992 следва в Белгия - L’Ecole des Arts Plastiques et Visueles de l’Etat. Работи върху видео, скулптура, инсталации, включващи такива ирелевантни материали като светлина или дим. Автор (инициатор) куратор на изложбата ‘HUB or SChAB по време на Mediations Biennale 2010 в Познан, Полша; автор и един от кураторите на събитията CamouFlash в Лодз, Полша, Дрезден в Германия. Co-куратор Mad March събития в Лодз, Полша.

„Аз съм нов медиен артист, художник, автор на документални филми. Излагал съм мои творби в Полша, Германия, Ирландия, Италия, САЩ, Индия, Австралия и в други страни. В творческите си работи често задавам въпроси за възприемане на реалността. Слагам акцент върху взаимоотношенията между обективните и субективни възприятия и ролята на съзнанието и интуицията в този процес. Аз изследвам тези взаимоотношения в непрекъснатото им развитие, което води до непрекъснато противопоставяне на това, което виждаме и усещаме, с това КАК го запомняме и представяме. Често ползвам временни или преходни пространства - тунели, терминали, съблекални, чакалня - очевидно празни и лишени от енергия, но все пак имащи своята история, атмосфера и климат. Те са повод да бъдат показани временни или преходни човешки действия”. 


http://www.mariusz-soltysik.pl/

Адам Климчак – завършва Художествената академия в Лодз (живопис и графика). Автор на скулптурни и фотографски обекти, “site-specific” мултимедийни инсталации, пърформанси и визуални послания, вдъхновени от архитектурата и пейзажа. Осъществява ефимерни проекти, като сблъсква символиката на абстрактното с реалността на митовете и личните истории. Участник и съавтор на много международни творчески срещи. Участва в Artists in Residence Program в ArtOmi, Ню Йорк - 1997 и Manorhamilton, Ирландия -1998,2009. Един от съоснователите и мениджър на „Galeria Wsсhodnia” в Лодз, която излага изкуство от различни дисциплини – пърформанси, инсталации, видеоинсталации и др. От мнозина критици тя е причислявана към най-важните полски галерии през 80-те години на ХХ в.
30, четвъртък

18 ч., Полски институт

 • Откриване на изложба на групата NNAIVart „В сандъка – църква скрита” с участието на авторите.

Проектът е свързан с участието на групата в международния младежки обмен – Legendary Youth Exchange - Święta Katarzyna, Полша, през 2007. Идеята на този обмен, с българско, румънско, полско и италианско участие, е, чрез популяризиране на легендите и митовете на всяка една страна, да се осъществи културен обмен, а присъствието на приказно-митологични елементи да стимулира участниците за съвместна творческа дейност. Реализацията на уъркшопите, под формата на пърформанс-игра, инспирира да се вземе играта сама по себе си като основа, върху която да се изгради концепция за нов проект.

„Групата NNАIVаrt е формирана през 2005 година от петима млади художници (Надка Коджаманова, Надежда Благоева, Аврам Димитров, Ира Симидчиева, Весела Мумджиева), които работят в различни сфери на изкуството, но това което ги обединява е живописта. В творбите им често присъстват символични изображения, причудливи образи, понякога доведени до чиста абстракция, провокиращи зрителя да асоциира и изживява. Живописните им интерпретации като цяло са една философска медитация, своеобразно пътешествие на духа.

Проектът „...в сандъка църква скрита" е инспириран от играта като форма на организирана по определени правила дейност. Всяка една от представените картини в изложбата е елемент от тази игра, чрез която провокираме зрителите да се включат в нея. Всеки наблюдател е и съавтор, който открива своето решение на загадката, подрежда своя пъзел в съзнанието си така, като му харесва, без правила и без ограничения, нещо, което е възможно да се случи само в приказния свят на играта”.

Изложбата продължава до 30 август
Варна

1 – 5 юли, Фестивален и конкресен център • Работа на селекционната комисия за Световния фестивал на анимационния филм във Варна (8-12 септември) с участието на полската критичка Адриана Продеус.

Адриана Продеус пише за изкуство и филм. Куратор, автор на книгата Темерсонови. Биографични очерци” и на раздела за най-новата полска анимация в книгата „Полският анимационен филм”. Ръководи Нов филмов клуб в Новия театър във Варшава и програма в първи канал на полската телевизия.

Културни събития в Полша


36 Фестивал на полското кино в Гдиня

Гдиня, 06.06.-11.06.2011 г.

www.fpff.pl


www.festiwalgdynia.pl.

Фестивалът на полското кино в Гдиня е визитката на полското кино – най-добрите филми на годината, най-важните творци, най-горещите теми. Настоящето се среща тук в диалог с историята, новото поколение филмови творци се конфронтира с майсторите, а новото поколение критици по нов начин интерпретира класиката на полското кино. Днес, когато се променя пейзажа на европейското кино, а с него и зрителската аудитория, фестивалът в Гдиня има и възпитателна функция: учи ни на кино, припомня класиката, представя полски филми в контекста на постиженията на други творци от тази част на Европа. Срещата в Гдиня е не само повод за съвместно гледане на филми, но и за общ разговор. Михал Хачински е новият художествен директор на фестивала. Публиката на фестивала в Гдиня ще може да гледа филмите, представени в основния конкурс, в съпътстващата конкурса Панорама на полския филм и по време на Конкурса „Младо кино”. Общо в селекцията участваха 95 филма, от които 41 пълнометражни, стартиращи в основния конкурс. В основния конкурс тази година участват 12 филма, в т.ч. „Черният четвъртък”реж. Антони Краузе; „Даас”, реж. Адриан Панек; „Essential Killing”, реж. Йежи Сколимовски, „Italiani”, реж. Лукаш Барчик.

В Панорама на полския филм ще бъдат прожектирани 9 филма, в т.ч. : Боксьорът”, реж. Томаш Блахницки; „Хенек”, реж. Елиза Ковалевска и Гжегож Мадей; „Яш – моят полюс”, реж. Марчин Гловацки; „Таралежът Йежи”, реж. Войчех Вавшчик, Якуб Тарковски, Томаш Лешняк; „Княжество”, реж. Анджей Барански; „Линч”, реж. Кшищоф Лукашевич.

В конкурса „Младо кино” са включени 54 филма. Свои етюди и дипломни филми са изпратили студенти от почти всички филмови училища в Полша, в т.ч. от Държавното училище за филмово, телевизионно и театрално изкуство в Лодз, факултета за радио и телевизия на Силезийския университет и Филмовото училище на Анджей Вайда.


Няколко десетки филми ще се състезават в три конкурса за оценката на журито, публиката и журналистите. Най-добрият филм от основния конкурс ще получи Голямата награда „Златни лъвове”. Такава награда ще получи и продуцентът на най-добрия филм. Ще бъдат връчени и „Сребърни лъвове” и индивидуални награди за режисура, сценарий, актьорски дебют, женска роля, мъжка роля, операторско майсторство, музика, сценография, второстепенни роли, звук, монтаж и костюми. В рамките на специалните прожекции ще бъде представен филмът „Uwikłanie" на режисьора Яцек Бромски.

В тазгодишното издание на Фестивала на полското кино в Гдиня ще участва Владимир Трифонов – програмен мениджър на Дома на киното в София и програматор на „Kиномания”.10 Международен фестивал на детските и юношески театри Wigraszek 2011

Сувалки, 14.06-17.06.2011 г.

www.rokis.suwalki.pl
Вече 10 години фестивалът „Wigraszek” участва в изграждането на културния облик на Сувалки. Това е периодична проява, популяризираща детското и юношеско театрално движение. На многобройните си зрители той дава възможността да сравняват постиженията на артистите, да обменят опит, допринася за интегрирането на младите творци, като същевременно предоставя възможността на жителите на Сувалки, отдалечен от значимите културни средища, да гледат стойностни и интересни театрални постановки, изпълнени от младите участници.

Традиционни за фестивала, освен спектаклите, са и културните и образователни срещи, посветени на историята и легендите на региона, организирани сред природата на очарователната Сувалска земя. Тези срещи са прекрасен фон за създаване на нови запознанства и сътрудничество.

По време на фестивала може да се разгледа изложба на театрален реквизит, има театрални работилници за участниците и съпътстващи спектакли, изпълнени от професионални театрални трупи от Полша и чужбина.
Нови книги в библиотеката
Czesław Miłosz – Rosja. Widzenia transoceaniczne.

Tom esejów „Rosja” w wyborze Barbary Toruńczyk i Moniki Wójciak wydany został z okazji obchodów Roku Miłoszowskiego przez Fundację Zeszytów Literackich. Autor, pisze o specyfice „rosyjskości”, przejawiającej się w myśli religijnej, filozofii, literaturze, w dziele tworzenia ładu społecznego i politycznego.


Sławomir Mrożek – Dziennik. Tom 1. 1962-1969.

Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazał się pierwszy tom „Dziennika” Sławomira Mrożka, obejmujący lata 1962-1969. Autor pisał dziennik w trzydziestu kilku miastach, kilkunastu krajach i na trzech kontynentach. 700-stronicowy pierwszy tom Dziennika stanowi unikalną kronikę epoki. Autor jawi się w nim, jako baczny obserwator współczesności.


Maria Dąbrowska. Jerzy Stempowski – Listy. Tom I-III 1926-1953, 1954-1958, 1959-1965. Opracował, wstępem i przypisami opatrzył Andrzej Stanisław Kowalczyk.

Niniejsza 3-tomowa edycja obejmuje całość korespondencji powieściopisarki Marii Dąbrowskiej (1889-1965) i wybitnego polskiego eseisty Jerzego Stempowskiego (1893-1969). Listy są prawdziwymi arcydziełami i stanowią jedno z najważniejszych świadectw losów i postaw inteligencji polskiej w powojennej Europie.


Olgierd Budrewicz i Wiesław Ochman – O wszystkim.

Książka słynnego podróżnika, pisarza i dziennikarza Olgierda Budrewicza i międzynarodowej sławy tenora Wiesława Ochmana jest zapisem rozmowy, jaką obaj Autorzy – prywatnie przyjaciele od kilkudziesięciu lat - odbyli w 2009 roku.


Lechosław Herz – Wardęga. Opowieści z pobocza drogi.

Zbiór esejów i minireportaży z wypraw Autora do mało znanych, często zapomnianych miejsc na nizinie mazowieckiej i w górach, związanych z polską historią, kultura i tradycją. Barwne opisy współczesności szlacheckich zaścianków, miast i miasteczek uzupełniają historyczne relacje z okresu ich świetności przed laty.


Magdalena Binkowska – Wielcy Polacy XX wieku.

Książka prezentuje sylwetki wybitnych ludzi – artystów i naukowców, ukształtowanych przez XX wiek, epokę dwóch wojen światowych i znaczących przemian cywilizacyjnych. Przedstawieni Nobliści, pisarze, i poeci, znakomici naukowcy oraz wyjątkowi politycy i społecznicy na zawsze wpisali się w historię Polski.


Ewa Ferenc – Polskie tradycje świąteczne.

Książka barwnie przedstawia zwyczaje i tradycje świąteczne od wieków pielęgnowane w domach Polaków, wyjaśnia symbolikę gestów, słów i rzeczy, wprowadza w mistyczny nastrój świąt. Obecna edycja została wzbogacona licznymi fotografiami i ilustracjami.


Jadwiga Paja-Stach – Muzyka polska od Paderewskiego do Pendereckiego.

W swej najnowszej książce autorka przedstawia syntetyczne ujęcie autorów, stylów i tendencji artystycznych w muzyce polskiej XX wieku, umiejscawiając twórczość kompozytorów polskich w kontekście muzyki światowej tego czasu.


Irena Poniatowska – Fryderyk Chopin. Człowiek i jego muzyka.

Książka-album składa się z pięciu bogato ilustrowanych esejów, z których każdy poświęcony został innemu aspektowi życia i twórczości wielkiego kompozytora. Napisane z pasją teksty autorstwa prof. Ireny Poniatowskiej, wybitnej znawczyni Chopina, wprowadzają w świat jego życia i muzyki.


Grzegorz Kasdepke dzieciom.

W antologii znajdziemy niektóre pozycje wydane przez Grzegorza Kasdepke, autora wielu książek dla dzieci m.in. Bajkolandia, Bodzio i Pulpet, Maja i Filip, Przygody detektywa Pozytywki, Uczucia, Nieznane przygody Kacpra. Historie zostały bogato zilustrowane przez Marcina Piwowarskiego i Piotra Rychela.


Poczytaj mi mamo. Księga pierwsza.

Z okazji jubileuszu 90.lecia, Wydawnictwo „Nasza księgarnia” zebrało w kilku tomach najpiękniejsze polskie bajki. W pierwszej części „Poczytaj mi mamo” znalazły się bajki m.in. Danuty Wawiłow, Janiny Porazińskiej, Heleny Bechlerowej, Sławomira Grabowskiego i Joanny Papuzińskiej.


Nasze polskie bajki.

Zbiór 18 najbardziej znanych polskich baśni, legend i podań. Opowiedziane zostały przyjaznym dla dzieci, a zarazem literackim językiem. Mały czytelnik odkryje baśnie bliskie sercu każdego Polaka w atrakcyjnym opracowaniu stylistycznym i graficznym.


Agnieszka Popek-Banach i Kamil Banach – Ilustrowana księga przysłów dla dzieci.

Ilustrowana Księga Przysłów dla Dzieci" przygotowana została z myślą o najmłodszych. Książka znalazła się w ścisłej czołówce 50. Konkursu Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek "Najpiękniejsze Książki Roku 2009


Andrzej Maleszka – Magiczne drzewo. Tajemnica mostu.

Nowe przygody bohaterów bestsellerowego „Magicznego drzewa”, książki Roku 2009.Andrzej Maleszka, reżyser filmowy, autor scenariuszy i powieści „Magiczne drzewo” jest zdobywcą „Telewizyjnego Oscara” EMMY AWARD i kilkudziesięciu nagród na festiwalach filmowych na całym świecie.
Каталог: files -> 2011
2011 -> Програма април 2011 Габрово 1, петък 17. 30 ч., Дом на хумора и сатирата, Залата на жирафите
2011 -> Chimimport invesrment and fertilaizer
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 24 26 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 27 29 декември 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Българско сдружение по превантивна медицина трета национална конференция по превантивна медицина
2011 -> Тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода 16 18 октомври 2011 Прогноза на слънчевата активност
2011 -> Цпквкк тридневна слънчево-геофизическа прогноза за периода
2011 -> Програма на чешкия център май 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)
2011 -> Програма на чешкия център
2011 -> Програма на чешкия център април 2011 (Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница