Помощник-фармацевт нерегламентирано е отпуснал грешното лекарство, което едва не погуби шестмесечно бебе в КюстендилДата09.03.2017
Размер288.84 Kb.
#16426
www.dariknews.bg 16.03.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1407788
Помощник-фармацевт е отпуснал грешното лекарство, което едва не уби бебе в Кюстендил
Помощник-фармацевт нерегламентирано е отпуснал грешното лекарство, което едва не погуби шестмесечно бебе в Кюстендил. До заключението са стигнали от Българския фармацевтичен съюз, откъдето уточняват, че по закон единствено магистър-фармацевтите имат право да отпускат лекарства по лекарско предписание.

6-месечно бебе едва оцеля след грешка на фармацевт

За случая съобщиха преди дни пред медиите Златко Диков и неговата съпруга. Те уточниха, че в аптека в центъра на града дали грешен сироп на тяхното бебе, в резултат на което от устата на малчугана започнала да излиза пяна, а ръцете му посинели. След четири дни в болница, бебето било стабилизирано.

От Фармацевтичния съюз припомнят, че всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт.

За съжаление в случая ставало дума за нерегламентирано отпускане на лекарство от помощник-фармацевт, заради което от организацията са поискали случаят да бъде проверен от отговорните институции.

www.dariknews.bg, 16.03.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1407727
БФС:Единствено магистър-фармацевтите имат право да отпускат лекарства по лекарско предписание
Дима Кирилова

Българският фармацевтичен съюз ,като единствената законово представена съсловна организация на магистър-фармацевтите в България, напомня, че според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина единствено и само магистър-фармацевти имат право да изпълняват лекарски предписания. Позицията на съюза е във връзка с публикации в медиите от 14 - 15 март 2015 г. относно случая на грешка при отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание на 6-месечно бебе в гр. Кюстендил. Ето защо БФС категорично се обявява против всички форми на неспазване и нарушаване на законовите изисквания, професионални норми и стандарти за добра фармацевтична практика.

Всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт, а служителите в аптеката са длъжни да носят на видно място табелка (бадж) с имената, длъжността и образователно-квалификационната степен. Поименна справка за статута на всеки магистър-фармацевт може да бъде направена на сайта на БФС (www.bphu.bg). На него е публикуван публичен електронен регистър, в който пациентите могат да проверят правоспособността и правото да практикува професията на всеки магистър-фармацевт.

"БФС от години работи активно по инициативи и политики за пресичане на порочните практики, осигуряване на качествена фармацевтична грижа и предпазване на пациентите от непрофесионалисти, които могат да застрашат здравето им. За съжаление в конкретния случай става дума за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание от помощник-фармацевт, за което БФС е поискал извършването на проверки от отговорните институции", се казва в изявление до медиите.


www.actualno.bg, 16.03.2015 г.

http://kustendil.actualno.com/Sled-sluchaja-s-postradaloto-ot-lekarstvo-bebe---gledajte-koj-e-farmacevt-news_462352.html
След случая с пострадалото от лекарство бебе - гледайте кой е фармацевт
Във връзка с публикации в медиите от 14 - 15 март 2015 г. относно случая на грешка при отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание на 6-месечно бебе в гр. Кюстендил, Българският фармацевтичен съюз (БФС) като единствената законово представена съсловна организация на магистър-фармацевтите в България напомня, че според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина единствено и само магистър-фармацевти имат право да изпълняват лекарски предписания. Ето защо БФС категорично се обявява против всички форми на неспазване и нарушаване на законовите изисквания, професионални норми и стандарти за добра фармацевтична практика.

Всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт, а служителите в аптеката са длъжни да носят на видно място табелка (бадж) с имената, длъжността и образователно-квалификационната степен. Поименна справка за статута на всеки магистър-фармацевт може да бъде направена на сайта на БФС (www.bphu.bg). На него е публикуван публичен електронен регистър, в който пациентите могат да проверят правоспособността и правото да практикува професията на всеки магистър-фармацевт.

БФС от години работи активно по инициативи и политики за пресичане на порочните практики, осигуряване на качествена фармацевтична грижа и предпазване на пациентите от непрофесионалисти, които могат да застрашат здравето им. За съжаление в конкретния случай става дума за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание от помощник-фармацевт, за което БФС е поискал извършването на проверки от отговорните институции.
www.zdrave.net, 16.03.2015 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=We22joOmpTg%3d
БФС: Помощник-фармацевт е отпуснал грешното лекарство за бебе в Кюстендил
Помощник-фармацевт е отпуснал грешното лекарство, което едва не доведе до лоши последици за 6-месечно бебе от Кюстендил. Това става ясно от позиция на Българския фармацевтичен съюз по случая. От съсловната организация отбелязват, че става въпрос за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписаниe, заради което от БФС са поискали извършването на проверки от отговорните институции.

„Българският фармацевтичен съюз като единствената законово представена съсловна организация на магистър-фармацевтите в България напомня, че според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина единствено и само магистър-фармацевти имат право да изпълняват лекарски предписания”, се казва в съобщението. От организацията отбелязват, че всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт, а служителите в аптеката са длъжни да носят на видно място табелка (бадж) с имената, длъжността и образователно-квалификационната степен. Поименна справка за статута на всеки магистър-фармацевт може да бъде направена на сайта на БФС www.bphu.bg. На него е публикуван публичен електронен регистър, в който пациентите могат да проверят правоспособността и правото да практикува професията на всеки магистър-фармацевт.

БФС от години работи активно по инициативи и политики за пресичане на порочните практики, осигуряване на качествена фармацевтична грижа и предпазване на пациентите от непрофесионалисти, които могат да застрашат здравето им, се казва още в позицията.


17.03.2015 г.,с. 1
Забраняват износа на десетки лекарства
Десетки лекарства, които заради реекспорт периодично изчезват от българския пазар, ще бъдат вкарани в ограничителен списък и няма да може да бъдат изнасяни.

Предложението е на Българския фармацевтичен съюз. Под забрана ще бъде всеки препарат, който през последните три месеца е липсвал в аптеките у нас.
17.03.2015 г., с. 3
Помощник-фармацевт объркал лекарството на 6-месечния Петко, Здравната каса започва проверка на аптека "Медея"
Българският фармацевтичен съюз изпрати искане до Регионалната здравна каса в Кюстендил за спешна проверка на аптека "Медея", съобщиха от професионалната структура с нарочни писма, изпратени от медиите. От БФС обявиха и че единствено магистър-фармацевтите имат право да отпускат лекарства по лекарско предписание.

За съжаление в конкретния случай, при който на шестмесечното бебе Петко бе сбъркано лекарството, става дума за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание от помощник-фармацевт, пише още в обяснението на БФС.

От съсловната организация се самосезирали след публикуването на историята в медиите.

От там напомнят, че всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистърфармацевт, а служителите в аптеката са длъжни да носят на видно място табелка с имената, длъжността

и образователно-квалификационната степен.

ЖАНА ХРИСТОВА17.03.2015 г.,с. 6
Забраняват износа на десетки лекарства
В аптеките няма инсулин, медикаменти за рак и ревматоиден артрит, капки за глаукома
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Десетки лекарства, които периодично изчезват от българския пазар, ще бъдат вкарани в ограничителен списък и няма да може да бъдат изнасяни от страната. Поправката ще бъде направена преди второто четене на Закона за здравното осигуряване. Предложението е на Българския фармацевтичен съюз, съобщи за „Преса" председателят му проф. Илко Гетов. Паралелният износ е продажба на медикаменти от държава, където цените са ниски, в други страни с по-висока регистрирана стойност. У нас по закон цените на ниво производител са най-ниските в ЕС. Под забрана ще е всеки препарат, който през последните три месеца е липсвал в аптеките. В агенцията по лекарствата всеки месец постъпват над 4000 заявления за законен реекспорт. Проблемът е и в нелегалния износ, чиито размери заплашително растат, посочи проф. Гетов. В момента в страната липсват инсулин, онколекарства, биологични продукти за ревматоиден артрит, лупус, астма. От две седмици в нито един склад няма траватан - капки за очи за болни от глаукома. Препаратът, прилаган самостоятелно или в комбинация с други, е единствената терапия за намаляване на вътреочното налягане. Ако не се поставя дори само няколко дни, пациентът може да получи глаукомна кома. „Тези лекарства са най-евтини в България и затова са атрактивни за паралелен износ", обясни проф. Гетов. Разликата между цената им тук и в Германия, закъдето най-често са изнасяни, е в пъти
17.03.2015 г., с. 21
Военните водят в класацията, следват ги медици и фармацевти
Четири професии с безработица под 1%
В последните години кампаниите около кандидатстване в университетите станаха перманентни. Един от начините да изберете ВУЗ и специалност е да се доверите на рейтинговата система. Тя дава информация както за чисто академичните стандарти, така и за потенциалните възможности за реализация на завършилите, като данните за безработицата и осигурителния доход на абсолвентите за последните 5 г. се вземат директно от НОИ.

Четири са професиите, при които безработицата сред завършилите е под 1%, сочи рейтинговата система. На първо място, с 0% безработни, е военното дело, следвано от медицина с 0,13% безработни, фармация с 0,49 на сто и стоматология с 0,53%. Веднага след тях идва обществено здраве, а интересното е, че следващата, шеста по ред, професия с най-нисък процент безработни е "Театрално и филмово изкуство", където без работа са 1,94%. Следват "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Теория на изкуството", а на девето място е физиката. В действителност безработицата сред младите физици е едва 2,04 на сто. Все пак авторите на рейтинговата система предупреждават, че ниската безработица не означава непременно работа по специалността. Нещо повече - ако се вземат усреднените данни, около половината от младите висшисти са назначени на длъжности, на които

не прилагат наученото в университета, а често пъти дори не им е необходима и диплома. Въпреки това безработните висшисти са най-малък процент от безработните като цяло - под 5 на сто.

Най-висок процент хора без работа засега дава специалността "Животновъдство". Цели 7,12% от хората, които са я завършили, не успяват да си намерят работа. На предпоследно място пък са биологическите науки с 6,34%. Трети отзад напред са завършилите "Религия и теология". Интересно е да се отбележи, че в дъното на класацията се намират и две от най-търсените и масови специалности - "Икономика" и "Администрация и управление". Те са на 12-то и 11-то място отзад напред с безработни около 4%. В тези две специалности се обучават около 1/3 от всички студенти в България, сочи рейтинговата система. Именно затова в последните години се заговори за държавна поръчка, която да регулира броя на студентите, които действително ще бъдат търсени, и държавата да плаща субсидия само за тях. Останалите, които въпреки всичко имат желание да се реализират като икономисти или администратори например, биха могли да учат платено обучение.

Класацията по отношение на приложение на придобитото висше образование, тоест дали действително завършилите работят по специалността си, е доста сходна в челните места с предишната. Отново на първо място са военнослужещите, при които 98,13% работят онова, за което им е плащала държавата. Следват фармацевти, при които процентът е 94,86 на сто, стоматолози и медици. След тях са завършилите "Здравни грижи" и ветеринарите. В дъното на тази класация е туризмът, където по специалността си работят малко над 18%.

10 пък са специалностите, при които стартовата заплата е над 1000 лева. Първи тук отново са военните кадри, следвани от информатиците. С високи доходи са и завършилите "Проучване и добив на полезни изкопаеми", металурзи, медици, математици и хората, които учат политически науки.Стела СТОЯНОВА


17.03.2015 г., с. 15
200 млн. може да не стигнат за здраве, наложи ли се, ще искам актуализация
Болници лекуват без нужда? Късаме договора!
Ще затворя вратичка, позволяваща от пациенти да се вземат пари за какво ли не, казва д-р Глинка Комитов
Д-р Глинка Комитов бе избран за шеф на НЗОК с невиждан консенсус. Как ще оправдае доверието на колеги, политици и пациенти? Д-р Комитов отговаря пред Стандарт".
- Д-р Комитов, защо се съгласихте да поемете този труден пост?

- Има няколко причини - първо, защото здравното осигуряване, което беше мечта на няколко съмишленици в края на 90-те, стана факт със създаването на здравната каса. По този начин системата тип "Семашко" беше сменена с по-плуралистична и оттогава се превърна в моя кауза. Второ, защото е лесно да теоретизираш, критикуваш и предлагаш промени отстрани, съвсем друго е, когато трябва да приложиш тези идеи на практика.

- Не помня друг човек, който да е бил избиран с толкова широка политическа подкрепа на този пост, но не ви ли притеснява, че след няколко месеца, когато дойдат трудностите, тя може да се стопи? А без нея няма как да се реализират каквито и да е промени...

- Притесняват ме много неща, включително и част от това, което казвате. Не ме притеснява дали аз или друг ще бъде тук, а дали нещата, които трябва да се случат, ще се случат. При всички положения промените, които сме замислили, трябва да се изпълнят, за да се осигури високо качество на медицинските услуги. Най-много ме притеснява дали ще успея да изпълня разходната част на НЗОК, дали ще успеем с тези близо 3,1 млрд. лв. да платим всички дейности, които са извършени по правилата.

- Казахте, че сте срещу модела "Семашко", а точно той не се ли връща с налагането на твърдите лимити на болниците тази година?

- Промените в Закона на здравното осигуряване (ЗЗО), които се предлагат в момента и предвиждат разделяне на пакета на НЗОК на основен и допълнителен, показва, че няма връщане към системата Семашко, напротив. Но ще е нужен преходен период - максимум до края на тази година, в който да станат факт. Освен това не мисля, че говорим за твърди бюджети, защото в методиката е дадена възможност лимитираният бюджет да бъде надскочен в 3-4 случая.

- Имате предвид 5-те процента, които болниците могат да ползват авансово от парите си за следващия месец ли?

- Да, както и листите на чакащите, които могат да се правят. Освен това особено тежките случаи може да се платят при разрешение от Надзорния съвет и наличие на средства.

- Не се ли притеснявате, че на това основание всички болници ще подават доклади за надлимитна дейност?

- Не, защото, ако се докаже, че тази дейност е реално извършена, ние трябва да я платим. Съдебната практика е такава и ние много добре го знаем.

- Тоест, ако болниците подават доклади за надлимитна дейност, вие ще я плащате?

- Да, ако е било основателно лечението и има средства, за да се плати. Осмелявам се да прогнозирам, че НЗОК ще има средства както за второто, така и за третото тримесечие на 2015-а.

- В средата на годината трябва да направите анализ на бюджета на НЗОК, ако видите, че темпът на разходите е голям, ще поискате ли актуализация?

- Ако наистина трендът е такъв, че имаме некомпенсируемо нарастване на бюджета за лекарства и болници, защото там са най-големите разходи, няма да имам друг шанс. Но се надявам с тези промени, за които говорихме, да не се получи така.

- За декември, януари и февруари трябва да платите и надлимитната дейност на болниците, след това с какъв бюджет ще останете за болнична помощ?

- При утвърден бюджет само за клинични пътеки за декември от 90 млн. лв. реалното изпълнение е 115 млн. лв. Но знаете, че в болничната помощ се използват медицински изделия и медикаменти за рак, с тях е определен бюджет от 120 млн., а отчетената дейност е 155 млн. лв. Подобно е положението за януари, предполагам и за февруари. Когато умножим 155 млн. лв. по 12, ще видим, че общо за годината ще са ни нужни около 1,89 млрд. лв., а ние сега имаме 1,74 млрд. лв. Тоест, ако разходите вървят така, няма да достигат близо 200 млн. лв. в края на годината. Но сега ще приложим новата методика и разходите може да се окажат различни, и то в посока надолу.

- Ще има ли лимити под 93% от касовото изпълнение на 2014 г.?

- Не мисля.

- Листите на чакащите по новата методика са един от инструментите за ограничаване на разходите, няма ли това да попречи на достъпа на хората до медицинска помощ?

- Не. По този начин за заболяванията, за които може да се чака, лечението ще се отложи със седмица-две, месец. Но това не означава, че достъпът ще се наруши, тъй като не се е налагало незабавно лечение. Най-важното е, че предстои разделяне на пакета на две. Тогава листи на чакащите няма да има, защото в основния ще бъдат заложени социалните заболявания, майчиното и детско здравеопазване. Тогава никой няма да плаща нито стотинка допълнително за заболяванията в основния пакет. Сега по 53 пътеки пациентите трябва да доплащат скъпоструващи лекарства и медицински изделия. Само в една пътека първо се плащаха 7, после 11, сега 18 скъпоструващи консумативи. Затова пакетът задължително трябва да бъде разделен, друг е въпросът на какъв принцип ще стане това. В държавите със здравноосигурителни системи има 5 пакета -универсален, минимален, основен, допълнителен, заместващ. Крачката, че правим поне два, е голяма.

- Но имаме над 2 млн. пенсионери, как те ще си платят за допълнителния пакет?

- Идеята е точно социално значимите заболявания, от които те боледуват, да бъдат в основния и да са платени напълно за пенсионерите и децата. Останалите заболявания ще се поемат от частните фондове.

- Тези фондове обикновено приемат клиенти докъм 60 г., ще се премахне ли това разделение?

- Надявам се, ще има редица нови изисквания към тези фондове, например къде да имат офиси в страната, ако работят с този пакет. Вероятно премахването на възрастовото ограничение ще е друго изискване към тях. Това е политика на министерството (МЗ), но според мен трябва да се премахне този възрастов подбор. Вариант е да се създаде и защитен социален фонд, който да поеме плащанията за социално слабите хора, но това още не е обмислено. Задължително пакетът трябва да се раздели, за да

се финансира адекватно, защото сега доплащаме под масата много. България е на първо място по частни плащания за здравеопазване - 47% , срещу 25%-30% в другите страни.

- Тази година касата ще има и нови договорни партньори, ще има ли пари и за тях?

- Заделили сме 13,5 млн. лв. за 38 дейности, в които се включват и новите болници. Но не сме сигурни, че всички ще сключат договор с НЗОК. Очаквам, че дори 4-5 млн. лв. ще останат неизразходвани. Всяка година се разкриват 20-30 нови болници, а 200-300 лекари отиват в чужбина, това съотношение не е нормално.

- Смятате ли, че това положение може да продължава още дълго?

- Не, с промените в ЗЗО се въвеждат определени механизми за регулация. Те вменяват на НЗОК да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите и да прекратява договора при системна неудовлетвореност. Другата възможност за прекратяване на договора е, ако качеството на лечение не е изпълнено 3 пъти. Но това е последващ контрол, а трябва да се даде възможност на касата да прецени дали са нужни медицинските услуги, които се предлагат от лечебните заведения. Тоест, да има контрол на входа, така няма да се стига до това свръхпредлагане на услуги. Освен това собствениците трябва да си плащат за издръжката на болниците - държавата за своите болници трябва да дава около 90 млн. лв. на година, общините - също. Затова искам и промени в закона.

- Какви?


- Касата да има право да проверява кой на какъв договор работи в болниците. Това е в интерес и на специалистите, защото ще работят по основен трудов договор, ще са много по-добре платени, а няма да ходят на още няколко места. В тази връзка вече съм предложил един лекар да има право само на един трудов договор по здравна каса.

- ЗЗО предлага за първи път касата да купува медицински услуги, както искате, но на каква база ще става това?

- Накъдето и да се обърнеш, можеш да видиш къде има пациенти, къде има качество и това е най-важното. Защо да купувам нещо, където не само няма качество, но се чудят как да надпишат някоя дейност, за да получат финансиране? Един пациент може да излезе в пет варианта от болница-влошен, с летален изход, подобрен, без промяна или оздравял. По мое предложение преди 5 г. бяха въведени критерии за дехоспитализация, сега трябва да ги усъвършенстваме и ще ги обвържем със сключването на договори с лечебните заведения.

- Ще се въведе ли правилото, ако болница работи с касата, да няма право на доплащане?

- Да, но след разделянето на пакета на две, когато наистина ще се финансират на 100% дейностите в него. Сега се искат пари за всичко по наредбата за достъпа, особено заради текста "и други". Подчертавам, че той трябва да се махне, вече съм предложил тази промяна. Искам и разширение на възможностите на контрольорите на касата - да имат право да проверяват трудовите договори на лекарите, които работя с касата, на болничните им, отпуските, договорите с други лечебни заведения, декларации на пациенти за избор на екип, апаратура на болници, купени медицински изделия. Освен това искам да имаме право да проверяваме даренията, изборите на екип, потребителските такси, доплащанията по пътеки. Също така да се повиши размерът на

санкциите за болниците, а при отчитане на дейност, която не е извършена или извършване на дейност при липса на индикации -директно да се прекратява договорът с НЗОК. Така наистина ще има по-добър контрол, но ако тези идеи не се приемат, тогава никой няма право да иска добър контрол от касата.

- Смятате ли, че ще получите право да договаряте задължително отстъпки за лекарства?

- Да, това ми гарантираха от МЗ, включително и евентуално да договаряме и задължителни отстъпки за медицинските изделия. Но докато не го видя написано, имам едно наум.

- Кога ще качите бюджетите на лечебните заведения на сайта на касата?

- До месец, искам на сайта да седят цифрите за всяко лечебно заведение, както и за лекарствата. Надявам се и чисто юридически това да е възможно.Мария ЧИПИЛЕВА


17.03.2015 г., с. 14-15
Д-р Глинка Комитов:

Парите от здравни вноски да отиват само за лечение
Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА с новия управител на НЗОК д-р Глинка Комитов за първите му задачи на поста, как ще се справи с очакваните над 200 млн. лв. преразход до края на годината и за последиците от готвените реформи

- Д-р Комитов, първото, с което впечатлявате, е вашето име. Защо родителите ви са ви кръстили на руския композитор Глинка?

- Защото майка ми, която е романтична натура, се е интересувала от класическа музика. Всъщност цели 12 години родителите ми ме изпращаха на частни уроци по пиано и затова кандидатствах в консерваторията. Но също така - с биология и химия, кандидатствах и медицина. Майка ми и баща ми много се зарадваха, защото ме приеха в консерваторията, но след седмица пристигна известие, че съм одобрен и за медицина. Аз исках да се отдам на музиката, но родителите ми ме насочиха към медицината и се оказаха по-прозорливи. Така музиката ми остана хоби, заради което у дома имам пиано и пет китари. Освен с музика се занимавам с писане на текстове, на стихове.

Знаете ли, че по едно време мислех да си сменя името, но хората ме научиха с него. Много българи си плащат тока и парното, като посочват на гишето някакви десетки цифри, а аз само казвам първото си име-Глинка, друг няма. И сметките веднага излизат (смее се).

- Кое е първото, което сте си поставили за цел да свършите като шеф на НЗОК?

- Да проверя дали е възможно всички разходи за дейностите на лечебните заведения да се вмъкнат във финансовата рамка, заложена с бюджета на НЗОК за 2015 г., за да не се наложи да се мисли за актуализация. С други думи - трябва да се запозная със ситуацията в детайли, не че общо не знам за какво става дума. Ще видя също доколко е възможно да мотивирам служителите на касата не само в Централното управление, но и в регионалните структури, че да отиват на работа с желание, да се отнасят уважително и с внимание към хората, които обслужват, и да се връщат у дома с чувство на облекчение.

- Как ще постигнете подобна мотивация, при положение че заплатите им са ниски?

- Където и да съм бил на работа, от практическия си опит знам, че няма ли високо възнаграждение, няма и мотивация. Т.е. ако човек не е доволен от доходите си, няма как да си върши добре работата.

- Значи ли, че ще вдигнете заплатите на служителите и най-вече на инспекторите, които могат да ви помогнат да извършвате по-добър контрол, обявен от вас за приоритет N1?

- Надявам се. По принцип повишение би трябвало да има за всички, но то не може да се постигне без съкращения.

- Т.е. ще има съкращения за сметка на по-високи възнаграждения?

- Да, в това съм абсолютно сигурен.

- За колко процента става дума?

- За минимум 10 на сто от щата.

- Сигурно имате предвид и незаети места в това число?

- Само закриването на незаетите щатове няма да е достатъчно. Пък и когато ще увеличаваш възнаграждението на някого, той трябва да го усети, не просто да е с 2 лева.

- Предшественичката ви д-р Румяна Тодорова прогнозира в интервю за „Труд", че в най-добрия случай преразходът в лечението на българите през т.г. ще е 200 млн. лева. Как ще се справите?

- Имам основание да вярвам на нейната прогноза. Но тук ще отворя скоба - тя е направена на

фона на стара нормативна база. Миналата сряда Министерският съвет прие нова методика за остойностяване и заплащане на медицинската помощ, което включва всички пера в бюджета, разбира се, и тези двете - за лечебни дейности в заведенията за болнична помощ и за медикаменти, допринасящи винаги за формирането на дефицита в края на годината. С новата методика се дава възможност да се съставя листа на чакащите, като по този начин се преодоляват фиксираните месечни бюджети. Второ - могат да вземат в аванс 5% от бюджета за следващия месец, които впоследствие обаче се налага да се компенсират. И трето - особени тежки и сложни случаи могат да се докладват на районната каса, а чрез нея и на надзорния съвет на НЗОК, който да прецени дали да ги заплати с допълнителни средства.

- Много сериозна е надлимитната дейност, отчетена от болниците за първите три месеца от бюджетната година на НЗОК, която започва от декември. Съответно с 35 млн. лв., 38 млн. лв. и 40 млн. лв. Какво ще правите?

- Пак ще кажа - преди да измине и второто финансово тримесечие на годината, няма как да се даде точна прогноза как ще се развиват разходите до края на 2015-а. Защото, ако възможностите на новата методика се използват, би трябвало те да намалеят и заложените средства да стигнат.

- При избора ви в парламента д-р Хасан Адемов (ДПС) прогнозира, че ако НЗОК спре да плаща на лечебните заведения, когато те надвишат лимита си, болниците ще заведат дела в съда за договорираната, извършена и фактурирана дейност и ще ви осъдят, тъй като по закон тя трябва да се плати. Как гледате на подобна перспектива?

- Нямам противоречие с начина на мислене на д-р Адемов, тъй като има достатъчна съдебна практика. При спор с НЗОК именно по този въпрос съдът е отсъждал все в полза на лечебните заведения, като той никога не се е интересувал дали има достатъчно средства в бюджета на институцията или не. Задължително е, ако дейността е реално извършена, да се заплати. Неслучайно нашите контрагенти, и по-точно Българският лекарски съюз, подписват договори за обеми и цени, а даже и да не се надхвърлят обемите, касата трябва ги плати. Д-р Адемов е прав.

- Ако болниците започнат да изискват масово надлимитната си дейност чрез съда, пак стигаме до опцията за актуализация на парите за здраве за годината?

- Отчетената дейност ще се изплаща след проверка, която може да е съвместна - с лекарския съюз. Ако е реално извършена, ще бъде платена.

- Притесняват ли ви листите на чакащите, които ще се формират?

- Те са въведени още през 2007 г., т.е. не са нещо ново. Напротив - сегашният екип на МЗ ще доуточни някои от тер-

мините, записани в наредбата за достъп до медицинска помощ. Ще се поясни какво означава думата капацитет - освен материален и човешки се има предвид, че той е и финансов. Справянето с листите на чакащите може да стане само ако има радикална промяна в законодателството. Т.е. те ще изчезнат само тогава, когато сегашният неадекватно финансиран пакет за медицинска помощ от НЗОК се раздели на две - основен и допълнителен, като за лечение по базовия пациентите няма да доплащат нищо. А знаете ли каква е равносметката в момента - при 53 от всички 299 клинични пътеки пациентът доплаща. Например само при една от тях - N28 (тя е гастроентерологична), той дава от джоба си допълнително за 15 позиции при изпълнение на лечението.

- Д-р Тодорова прогнозира още, че преразходът за онкомедикаментите в болниците ще е от 85 млн. лв., още толкова ще е и при лекарствата за домашно лечение. Вие какво мислите за подобни разчети?

- Още със закона за бюджета на НЗОК за 2015 г. заложените средства за онкотерапия в болниците са 175 млн. лв., а през м.г. за тази дейност бяха изразходвани 220 млн. лв. Т.е. още от самото начало се тръгва с 45 млн. лв. по-малко. За разлика от болничната помощ тук много малко може да се направи за ограничаване на разходите, освен ако не се промени нормативната уредба и не се наложи прогенерична политика (б.р. -по-широка употреба на генеричните медикаменти, които имат същите качества като оригиналните, но са с изтекъл патент и са по-евтини). Втората мярка ще дойде чрез наредбата, налагаща задължителна отстъпка, която да дават фармацевтичните компании на здравната каса.

- Казахте, че ще проверявате даренията, които правят пациентите на болниците.

Какво ще последва, като научите кой болен какво е дарил, докато животът му е бил в ръцете на лекарите...?

- Ще проверяваме даренията само на здравноосигурените пациенти, за които лечебното заведение ползва публичен ресурс. Ако такива болни са го сторили, трябва да имаме законовата възможност да видим каква сума са превели безвъзмездно. Аз вече съм дал необходимото предложение, което да се разгледа между двете четения на промените в Закона за здравното осигуряване, та контрольорите на НЗОК да получат разширени правомощия.

- Добре, и какво като научите кой какво е дарил?

- Няма да последват наказания, защото болниците имат право на дарения. Но искаме да установим за какво се харчат парите от здравноосигурителни-те вноски. После ще направим анализ на разходите в съответното лечебно заведение, които са покрити не само с пари от НЗОК, но и от осигурените лица. А сред предложенията, които ще влязат в Закона за здравното осигуряване, е това да се проследи как се разпределят и как се разходват средствата от здравни вноски. Което в момента не се прави. НЗОК знае колко дава на определено здравно заведение, но какво се случва по-нататък с-тези средства, не знаем. Не знаем каква част отиват за заплати, каква за консумативи и каква за непреки разходи като ток, вода, телефони.

- Т.е. ще констатирате как се изразходват парите от здравните ни осигуровки.

- Идеята е да се стигне до предложението за решение, независимо дали става дума за държавна, общинска или частна болница, собственикът на лечебното заведение сам да плаща стопанските си разходи.

- Ще прецените дали занапред стопанските разходи да се покриват с пари от здравните вноски?

- Или обратно казано - приходите от НЗОК за лечебната дейност да отиват само за медицински грижи. Надявам се това да се случи, но без да е решено, не мога да го заявя.

- Кой ще ви бъде заместник, д-р Комитов?

- Д-р Димитър Петров е доста подходящ.

- По-трудно ли е на новия пост, отколкото очаквахте?

- Не съм наивен човек, знам къде отивам. Наясно съм, че когато тръгваш към ешафода, не те очаква добро. Но дойде време и аз да поемат своята отговорност при управлението на публичните средства. Дано да успея.

- Днес (вчера, б.а.) бяхте при здравния министър. Какво ви каза д-р Петър Москов?

- Говорихме за промените в Закона за здравното осигуряване. Имахме и спорове, но стигнахме до разбирателство в 2/3 от точките. И ми пожела успех.

Ще проверяваме какви пари дарява на болницата здрав-ноосигурени-ят, който й „носи" средства и по клиничните пътеки


Нашият гост

Д-р Глинка Комитов има 32-го-дишен професионален опит в системата на здравеопазването, в здравния мениджмънт и в здравното осигуряване.

Завършил е медицина в Пловдив и има две специалности - акушерство и гинекология и социална медицина и здравен мениджмънт. Завършил е също право в УНСС. Специализирал е здравен мениджмънт в Париж.

Автор и съавтор на повече от 40 научни публикации и книги.

www.zdrave.net, 16.03.2015 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=XAsgDIJvx2c%3d
Дипломира се първият випуск магистър-фармацевти на МУ-Варна
Първият випуск от 33-ма магистър-фармацевти на Медицински университет – Варна получиха в събота своите дипломи на тържествена церемония, състояла се в Държавна опера – Варна. Отличник на випуска е Весела Борисова, която получи парична награда от ректора на университета проф. Красимир Иванов, наградата на декана „Първенец на випуска” и парична награда от името на кмета на Варна. Българският фармацевтичен съюз отличи с награда първите трима абсолвенти.

В словото си ректорът на университета пожела на младите фармацевти „с усвоените нови знания и умения да вложите ентусиазъм и творческа енергия във всички предизвикателства, пред които ще се изправите в професионалния си път. Защото бъдещето на фармацевтичната професия е във вашите ръце.”

33-мата млади специалисти положиха клетвата на фармацевта след декана на факултета проф. Диана Иванова. Първенецът на випуска Весела Борисова обяви, че ще продължи кариерното си и научно развитие като асистент в Катедра по предклинична и клинична фармакология.

За първи път бе връчена и наградата на Декана на името на „Проф. д-р Делчо Желязков“, който поставя основите на преподаването по фармакология в България. С наградата бяха отличени проф. д-р А. Клисарова, ректор на университета в периода 2004-2012, доц. д-р Д. Димитров, бивш декан на факулетета, и доц. д-р С. Титева за принос при акредитацията на факултета.

Музикален поздрав към абсолвентите и техните родители отправиха възпитаници на Националното училище по изкуства „Добри Христов” – Варна и студентка от Икономически университет – Варна.

Сред официалните госи на събитието бяха заместник-кметът на Община Варна д-р Лидия Маринова, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, председателят на Регионална фармацевтична колегия – Варна маг.-фарм. Рада Пехливанова, деканът на Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Тони Спасов, директори на лечебни заведения и здравни институции.

ФакултетътпофармациякъмМедицинскиуниверситет – Варна е създаден с Решениена 40-то НародносъбраниенаРепубликаБългарияот 16 октомври 2008 г. Туксеобучаватнад 300 студентипофармация. През 2014г. МУ-Варназапочнаизгражданетонамодернадевететажнасграда, коятощебъденовиятдом на факултета по Фармация.


16.03.2015г. ,с. 5
Историята с ривотрила разплака хората, но къде е държавата?
Българи от Франция, Испания, Белгия помагат на бащата на Марти, от Министерството на здравеопазването мълчат
Галина КОНСТАНТИНОВА

Историята на бащата, който търси ривотрил, за да не изгуби сина си, разбуни България. Трагедията на пенсионирания военен Венцислав Стоянов, който от 21 години се грижи за болния Марти, докосна сърцата на хиляди хора. В електронното издание на „Марица" публикацията за гордия пловдивчанин за няколко дни събра над 23 000 прочитания и над 90 коментара. Интернет пространството полудя. Българи не само от цялата страна, но и от цял свят, се втурнаха да помагат на сърцатия баща.

За сина му лекарството, спряно на българския пазар от началото на тази година, е животоспасяващо. Марти страда от рядка форма на епилепсия, а след прекарана 5-дневна кома състоянието на 23-годишното момче е като на 6-месечно бебе. Майка му умира преди няколко години, а баща му се грижи сам за него и за болната му баба. Без ривотрилМарти става тревожен, буйства и не може да спи.

След публикацията в „Марица" телефонът ми звъни през една минута, вече имам опаковки от липсващия ривотрил, разказа Венци вчера. Все още не е имал време да прочете някой от коментарите в сайта на вестника. А там един от читателите пише: Заминавам за Испания след месец. Там цената на една опаковка е 3 евро. Бих могла да купя и да подаря на човека! Читатели, които се представят като Ян Палах и Пламен, пишат: „На 1.1.2015 се спря вносът на ривотрил. Жизнено необходим, без заместител, особено за епилептици, за психично болни, за хора с неврози. Геноцид, установен под „вещото „ ръководство на д-р Москов. Вероятно за него реформата означава по-малко живи хора, склонни към самоубийства. Не всеки има достъп до наркотици, които придават особена острота на погледа и изражение на лицето. Да помогнем на бащата!".

Сред коментарите има пост от Франция. Оттам читателка на „Марица" пише: ,Де изпратя от Франция лекарството на бащата. Моля, ако имате проблеми с лекарства и проблеми с българската здравна система, Европейската Асоциация на Жените, със седалище в Париж от една година наблюдава и помага на българските пациенти и деца с увреждания. Поради многото оплаквания, които получихме напоследък, предприемаме радикални мерки за разгласяване на проблемите на БГ здравната система и събираме жалби от ощетени пациенти, ако държавата не започне радикални промени. Ако сте потърпевш от системата пациент, пишете ни, чрез събраните жалби и колективен иск ще съдим държавата за СЕРИОЗНО НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА, ДЕТЕТО И МАЙКАТА В БЪЛГАРИЯ. Иначе пращам ривотрил веднага".

В същия дух са по-голямата част от коментарите на хората, до чиито сърца стигна драмата на бащата от Пловдив. Мнозина от тях пращат опаковки ривотрил както на домашния адрес на Стоянов, така и в редакцията на в. „Марица". Фармацевти дават информация как може да се закупи евтиното, но особено ефикасно лекарство от съседните Гърция и Турция. Друг от читателите на „Марица" пише: „На ВНИМАНИЕТО НА Г-Н ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА „НЕ-НАРОДНАТА" РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ: ДОВЕЖДАМ ДО ЗНАНИЕТО ВИ, ЧЕ ВЪПРОСЪТ С РИВОТРИЛА ОТДАВНА СЕ ПОВДИГА ПРЕД РАЗЛИЧНИ „ДЪРЖАВНИ" ИНСТАНЦИИ, КОЙТО СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ПРЕД ФАКТА, ЧЕ 350 000 БЪЛГАРИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕГО!!! НЯМА ЕФЕКТИВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ И СПИРАНЕТО МУ ТРЯБВА ДА СТАВА ВЪВ БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ /ПСИХИАТРИЯ/!!! ТЪЙ КАТО НЯМАМЕ ТОЖОВА ЛУДНИЦИ В Република България, СЧИТАМ ТОВА ЗА ГЕНОЦИД КЪМ ГОЛЯМА ГРУПА ХОРА И СМЯТАМ, ЧЕ ВИНОВНИТЕ ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ ПОД СЪД!!!

Историята на болния Марти обедини хиляди добри българи. Бащата на Марти казва огромно благодаря на хората, които се втурнаха да му помагат. Като автор на публикацията се чувствам особено горда с всички хора, които откликнаха. За мен изводът е, че думи като доброта, милосърдие, взаимопомощ не са празни приказки за повечето българи. Големият въпрос, който остава, е: Къде е държавата? Защо обикновените граждани реагираха светкавично на болката на един баща, но това не се случи с нито една държавна институция? Фармацевти информираха, че има одобрен заместител на ривотрила, но пак не е ясно кога ще го има на пазара. В същото от МЗ мълчат.

Не ми остава нищо друго освен да се присъединя към поста на един от читателите, който е написал: Управляващите в тази държава не заслужават народа си!www.dariknews.bg16.03.2015 г.

http://www.bestdoctors.bg/article/id/1407817
Лекарство срещу рак и СПИН, създадено от българин, не може да се вмести на пазара
Лекарство срещу четири вида рак и срещу СПИН, произведено от българин, години наред не може да намери своето място на пазара. Медикаментът вече е изпробван срещу рак на простата, рак на матката, рак на панкреаса и рак на дебелото черво. Отчетени са и положителни резултати при ХИВ-позитивни пациенти. Към момента обаче лекарството продължава да не се прилага официално, а според производителите му причината за това се корени в бюрокрацията у нас.

За предаването „Най-добрите лекари” по Дарик Димитър Савов, който финансира създаването на медикамента, обясни, че тези лекарства са добри за четирите вида рак - простата, панкреас, дебело черво и матка. „Това е така, защото тези типове тип рак се смята, че възникват на вирусна основа и нашето лекарство атакува проблема, унищожава вируса, изчиства проблема, след това се възстановява и регенерира органът", обясни той.

Как започна всичко с това лекарство?

Д-р Хари Жабилов-баща започва много преди 10-и ноември с научни търсения в областта на ракови заболявания, на лекарство за рак и впоследствие за СПИН. Преди 10-и прави първото раково лекарство, тип ваксина в Разград. В онова време Тодор Живков му е обзавел една от най-модерните лаборатории в Европа за космическата за тогава сума от 3 млн. долара. Прави първото раково лекарство и докладва в присъствието на Живков и хора от Политбюро. Интересното е, че Тодор Живков е поискал веднага медикаментът да започне да се произвежда масово. С настъпването на 10-и ноември обаче всеки спира да се занимава с наука и д-р Жабилов-баща остава в безтегловност. Тогава ние му помогнахме да се установи в Лос Анджелис и да продължи научните си търсения. Изхождайки от мисълта, че СПИН е чумата на 20-и век медикът остави временно раковите заболявания и премина директно към болестта СПИН. Той направи едно хубаво лекарство, което експериментираха през 1997-а в столичната Инфекциозна болница и показа страхотни резултати.

Какви, по-точно?

Още на шестия месец в четири човека изчезна напълно вирусът на СПИН, но тогава по една или друга причина нещата се забавиха. Имаше политически, юридически и всякакви интереси, заради които медикаментът не успя да стигне до аптеките. Тогава д-р Жабилов-баща почина от сърдечен удар, но синът му, който също е Хари Жабилов, продължи делото на баща си и дори в някои отношения изпревари неговите постижения. Започна с лекарство за СПИН, впоследствие – за рак, за хепатит и за ревматоиден артрит. Направихме заедно с Хари Жабилов-син пет патента в САЩ, като първият конкретно е за СПИН.

А изпробвали ли сте ги?

До този момент сме ги давали на стотици доброволци, които са проявили желание сами да се лекуват с нашите препарати. Това са 16 инжекции, комплект, които се бият дълбоко в мускула.

И какви резултати показаха?

Показаха страхотни резултати. Даже моят племенник, на сестра ми детето, му приложихме лекарството срещу Хепатит C. Момчето имаше болки в черния дроб, беше уморено постоянно, но се възстанови напълно – и двигателно и имунно. Отделно имаме и проби срещу ракови заболявания. Нашите медикаменти са добри основно срещу четири вида рак – на простатата, на панкреаса, на дебелото черво и на матката. Това е така, защото тези заболявания, специално, се смята, че възникват на вирусна основна. И нашето лекарство атакува проблема, то унищожава вируса и след това органът, съответно се възстановява. Медикаментът помага и при другите ракови заболявания, но е най-ефикасен при тези четири вида, защото атакува директно причината.

Какъв е принципът на действие?

Специално при болестта СПИН има един основен проблем. Когато вирусът влезе в човека, неговите имунни клетки не го разпознават като чуждо тяло. Вирусът превзема имунната система отвън, а клетките са пасивни, те не реагират. Едно от нещата, които нашето лекарство прави веднага, е да събуди имунната система на човека. То се явява антиген от чужди килърни клетки, но обучени. Те влизат и веднага алармират като по този начин събуждат имунната система. Затова лекарството е толкова ефикасно. Дори един от най-добрите имунолози проф. Стойко Златев представи лекарството като нов подход в имунологията и вирусологията. Тоест, ние не вкарваме лекарство, тип ваксина, с нискоактивен вирус, за да създадем антитела. Ние правим точно обратното – не да вкараме допълнителен вирус в и без това потиснатата имунна система, който да създаде възможността от появата на втори вирус, а изчистваме напълно проблема, не атакуваме следствието, а причината. Сега дойдоха последни изследвания на мъж и жена със СПИН от Мексико. Резултатите от лекарството бяха страхотни.

Сега докъде сте стигнали в процеса на реализация на лекарството?

Така или иначе едно лекарство минава през много стъпки докато стигне до аптеките. След патентната защита направихме изследвания върху животни – мишки, зайци, морски свинчета – и те показаха пълна липса на токсичност и липса на странични ефекти. Усвояемостта е лесна, не се пазят диети и се бие инжекциозно в мускула. Сега, в момента, кандидатстваме за клинично изпитване върху 50 пациенти, болни от СПИН, в столичната Инфекциозна болница. Всички документи сме предоставили на Агенцията по лекарствата, чакаме разрешение, но срещаме много сериозни спънки...

Защо?

Заради субективните фактори.Кои?

Бюрокрация, корупция, може би не сме намерили пътя ние... Но е факт, че тези институции по своята си същност би трябвало да бъдат преди всичко хуманни институции.

А лекарите как реагират?

Тези, които са истински лекари, реагират много позитивно. Например, спасихме наш приятел през 2013-а година в ИСУЛ. Не знаеха какво му е, бяха го отписали. Нашето лекарство го върна от оня свят. Дори лекуващата го лекарка не можа да повярва и настоя да се направи още един курс с лекарството. Човекът едвам ходеше и не знаеха какво му е. Явно нещо вирусно, което не можеше да се диагностицира. Лекарството обаче не пита. То действа общо срещу проблема в организма, който е на вирусна основа. Така че субективни са факторите, които пречат медикаментът да се появи на пазара. Има го и егоизмът, има я и завистта в науката – защо д-р Жабилов го е създал, защо не съм аз – има и такъв, чисто човешки елемент, но според мен това, което спъва и това, което пречи, е корупцията.

Проблемът е, че Изпълнителната агенция по лекарствата е малко като феодална структура. И то, специално в отдел „Клинични изпитвания”. Имам чувство, че в този отдел има някаква мистика, нещо, което е направено само, за да спира. Питал съм защо ни бавят, задавал съм въпроса ако техен човек е болен ще му кажат ли, че няма да му дадат това лекарство, защото не е официално регистрирано, или ще направят всичко възможно, за да го спасят. Естествено, че ще направят второто.

В момента над 35 000 души годишно се разболяват от рак, а над 25 000 умират всяка година. Общо болните от рак в България са над 350 000 души. Да си представим, че това лекарство не е панацея на всички видове рак, защото те са над 800. Но на тези четири вида може да се помогне и да се спасят животи. От тези 25 000, които умират, ние да помогнем на 20 %, това са 5000 човека. Човешкият живот не се измерва в цифри, тук всеки проблем е трагедия. А лекарството, освен, че ще помогне на много хора, ще даде на България едно име. Не на страна, която е дала поредната криминална групировка зад граница, а на страна, която спасява света от СПИН.Как ще действате оттук нататък?

Ще продължим докато лекарството не види бял свят и не го видим масово и достъпно за хората. Бих го дал на който и да е ако той даде гаранция, че ще го направи за България. Фирми, групировки, хора, аз съм готов да дам те да ръководят нещата ако искат, но да гарантират, че ще бъде направено за България. А не нещо, в което до този момент сме вложили милиони, да го дадем на някого и то да бъде продадено в чужбина. Защото това е трагедията на България. Всичко, което купят, не го развиват, а го препродават в чужбина и то не работи за родината си.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница