Понижаването на броя на червените кръвни телца или хемоглобина в кръвта се нарича анемия. Това води до намаляване на количеството кислород,което кръвта пренася. Това води до спад във функциите и по малко енергияДата15.01.2018
Размер59.38 Kb.
#47387
А Н Е М И Я

Понижаването на броя на червените кръвни телца или хемоглобина в кръвта се нарича анемия. Това води до намаляване на количеството кислород,което кръвта пренася.Това води до спад във функциите и по малко енергия . Важни процеси като мускулна дейност и изграждане и оздравяване на клетките се забавят и стават по-малко ефективни. Когато на мозъка не му достига кислород,може да се появи световъртеж и намаление на умствените способности. 
Анемията е по-скоро симптом ,а не болест. Всичко,което води до недостиг в образуването или твърде бързото им разрушаване/кратък живот/,може да доведе до анемия. Понякога това е първият симптом на артритно заболяване,инфекция или определени тежки заболявания. Хормонални нарушения,хронични възпаления,инфекции,язви,хемороиди,тежка менструация,увреждания на черния дроб,заболявания на костния мозък и най вече недостиг на хранителни вещества –особено на желязо,фолиева киселина и витамините В6 и В12-всички те могат да причинят анемия. Има и наследствени заболявания , които представляват анемия.
Таласемията е едно такова заболяване. Пернициозната анемия е тежка форма на анемия,дължаща се на недостиг на витамин В12. Страдащите от това заболяване не могат да усвоят витамина през храносмилателния тракт под никаква форма. Лошите хранителни навици също могат да причинят пернициозната анемия,както и инфекциите в храносмилателната система,болестта на Крон,стомашните операции и понякога дори строгото вегетарианство. Ако нивото на В12 спадне прекалено много,резултатът е липса на енергия,депресия,нарушено храносмилане,диария и анемия. Продължителния недостиг е свързан и с риск от неврологични увреждания.
Най-честата причина за анемията е недостигът на желязо. То е важен фактор за анемията,защото участва в образуването на хемоглобина/формулата на хемоглобина прилича на хлорофила,където атома магнезий е заместен с желязо/,който свързва кислорода и го пренася. Червените кръвни телца имат единственото предназначение да снабдяват организма с кислород и нормално живеят около 120 дни. При недостиг на желязо се нарушава образуването им. Желязодефицитната анемия може да се причини от недостатъчен прием и/или лошо усвояване на желязото или от значителна загуба на кръв. Последното се среща при жени страдащи от тежък и обилен мензис,който от своя страна може да е резултат от хормонален дисбаланс,миома или рак на матката. 
Анемията често е скрита, защото симптомите и лесно могат да останат незабелязани. Вече развилата се анемия може да даде симптоми като слабост,умора,хладни крайници,депресия,световъртеж,обща бледност,а при някои жени и спиране на менструацията. Това може да доведе и до загуба на либидото.
Анемията винаги изисква внимание и определяне на причината за възникването и.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
Много важни
1. Алое бери нектар- от 50 мл до 300мл дневно. Боровинката и алоето действат много добре при анемия,като се повлияват евентуално и причинителите на анемията,особено ако не е желязодефицитна. Прочиства черния дроб и кръвта,добре влияе на слезката,добър антиокксидант и пр.
2. Натурални минерали- съдържа желязо,мед,цинк и др. Желязото е в лесно
усвоима и нетоксична форма от естествен произход, медта е необходима за образуването на червените кръвни клетки, а цинкът е необходим за равновесие на медта. Освен това минералите подпомагат усвояването на витамините.
3. Пробиотици- ликвидират дисбактериозата и възстановяват полезната микрофлора в червата,която от своя страна синтезира витамините от групата на В ,К и др.
4. Витамин В12 + фолиева киселина - В12 е много важен за образуването на червените кръвни клетки и за разграждането и подготовката на белтъчините за усвояването им от клетките. ФК е необходима за образуването на червените кръвни телца.
5. Абсорбент С – Да се взима в повишени дози до 20 таблетки дневно. Много важен за усвояване на желязото. Участва в клетъчното дишане.
6. Зелени поля- от 3 по 1 след ядене може да се стигне и до 20 таблетки на ден.
Люцерната и другите съставки спомагат за бързото възстановяване на хемоглобина и действат добре при анемия.
ВАЖНИ
1. Роял джели или Би Полен или и двете- 3 по 1 ,под езика или над езика и задължително по схема за десенсибилизация/за полена/. Двете добавки са изключително богати на В комплекс и др.Витамините от групата на В са важни за образуването на червени кръвни клетки и за доброто състояние на нервната система,особено в състояние на стрес, подобряват общото състояние на организма и премахват много от симптомите.
2. А бета карЕ- 3 по едно преди ядене- Витамин Е е важен за оцеляването
на червените кръвни телца.Удължава живота им. Важни антиоксиданти,които са нетоксични. 

Много хора смятат спанака и киселеца за подходящи храни при анемия ,но те съдържат оксалова киселина,а тя пречи за усвояване на желязото. Други храни съдържащи киселината са:бадемите, кашуто ,а и повечето ядки,шоколада,какаото,къдравото зеле,содата,повечето варива. Трябва да се избягва и бирата,млякото и млечните продукти,сладоледа и безалкохолните напитки. Не пушете.Избягвайте и пасивното пушене, поради острия недостиг на витамин С,не пийте и кафе - то съдържа полифеноли ,които пречат за усвояването на желязото,същото важи и за танина. Сведете до минимум контакта си с олово и други токсични метали-живак,алуминий,кадмий и пр. Пълното премахване на захарта води до подобряване усвояването на желязото. Желязодифицитната анемия трябва да изчезне с премахването на причината.
Хипотония

Описание на заболяването

Кръвното налягане е сила, управлявана от циркулиращата кръв по стените на кръвоносните съдове. Това е един от основните жизнени показатели, които отразяват сърдечната дейност, дишането и температурата. Сърцето е органът, който генерира кръвното налягане, защото изпомпва кръв към артериитеи се регулира от отговора на артериите на кръвния поток.

Кръвното налягане се изразява като систолично налягане /високата стойност/ и диастолично /ниската стойност/.  • Систоличното кръвно налягане е налягането в артериите, когато сърдечния мускул се свива и изпомпва кръв в тях.

  • Диастоличното кръвно налягане е налягането в артериите, когато сърдечния мускул се отпуска след като се свие.

Кръвното налягане винаги е с по-високи стойности, когато сърцето се свива, отколкото когато се отпуска.

Понижаването на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, отчетено при измерване на ръката, се нарича хипотония. За понижено налягане при мъжете се счита под 100/60, а при жените - под 95/60.

Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява медицински проблем. Дори то е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота. Но е възможно да настъпи в резултат на заболяване или приемане на лекарства.

Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърцето и бъбреците).

Причини за хипотония

Хипотонията е причинена от разнообразяване – дехидратиране, затруднения със сърцето, алергии и инфекции. Значителното и бързо губене на кръв предизвиква спад на кръвното. Различни лекарства също се отразяват по подобен начин. Симптоми: Рязкото спадане на кръвното води до замайване на главата и проблеми с очите. Когато кръвното падне изведнъж, то хората чувстват отпадналост. Глюкозата и водата помагат в такива ситуации.

Видове

Симптоми


Рязкото спадане на кръвното води до замайване на главата и проблеми с очите. Когато кръвното падне изведнъж, то хората чувстват отпадналост. Глюкозата и водата помагат в такива ситуации.

Диагностициране

Хипотонията се отчита след мерене на кръвното. Различни тестове на кръвта могат да осведомят за присъствието на такъв проблем. Електрокардиограмата служи за първоначално отчитане.

Лечение на хипотонияЛекуването на хипотонията се влияе от причините за появяването му. Ако различни лекарства са причина за такова затруднение, то стопирането на пиенето им евентуално предизвиква отстраняването на такъв проблем. При поява на алергии и възпаление, е необходимо да се лекуват.
Каталог: zdravi-krasivi-bogati -> wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Акнето е възпалително кожно заболяване,което се проявява с пъпки,черни и бели точки. За страдащите то е нещо повече от козметичен проблем
2016 -> Алкохолизмът е хронично състояние, характеризиращо се със зависимост към етанола етиловия алкохол. Тази зависимост може да бъде физиологична, психологична или комбинация от двете


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница