Понятие за цвят. Цветови характеристики възприятието на цветаДата17.08.2018
Размер30.71 Kb.
#80472
ПОНЯТИЕ ЗА ЦВЯТ. ЦВЕТОВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Възприятието на цвета зависи от физическите свойства на светлината, взаимодействието с веществата и от интерпретацията на зрителната система на човека.

Усещането за цвят е свързано със спектралния състав на попадащия в окото светлинен поток.Видимият спектър е при дължини на вълните  в обхвата от 400 до 700 nm.

 ≈ 400 nm – виолетов цвят

 ≈ 700 nm – червен цвят

 < 380 nm – ултравиолетови лъчи

 > 760 nm – инфрачервени лъчи

Ако светлинният поток има непрекъснат спектър във видимия обхват – бял цвят.

Ако светлинният поток съдържа електромагнитно трептение с една дължина на вълната – монохроматичен (спектрален, чист) цвят.

Източникът на светлина е ахроматичен, ако наблюдаваната светлина съдържа всички видими дължини на вълните в равни количества.

Ахроматичният източник е бял, а обектите, отразили или погълнали ахроматична светлина – бели, черни и сиви. Бели са обектите, отразили повече от 80 % от светлината на белия източник. Черни са тези, отразили по-малко от 3 %. Останалите обекти са сиви.

Спектър за белия цвят Спектър за монохроматичен цвят

Зрителният апарат има интегрална чувствителност, т.е. реагира на сумата от светлинните вълни, които влизат в състава на даден цвят. Следователно усещането за даден цвят може да се създаде от различни по спектрален състав светлинни потоци.Трикомпонентната теория за цветното зрение се основава на факта, че всички цветове могат да се получат при наслагването на три светлинни потока с червен, зелен и син цвят. Характерът на цветното усещане зависи от съотношението между светлинните енергии, въздействащи върху различните рецептори (колбичките). При еднакви енергии се създава впечатление за бял цвят.

Особености на възприятието за цвят

Спектрални характеристики на цветното зрение – зависимостта на чувствителността на окото от дължината на светлинната вълна.Цвят на малките детайли – установено е, че за малки детайли зрението е дихроматично (двуцветно) – цветовете, които се възприемат са с дължини на вълните 475 nm и 650 nm.

Количество на възприеманите цветове – ако се вземат предвид разликите в цветовете по яркост (светлост), цветови тон и наситеност, човек е способен да различи около 10 млн. цвята. По отношение на спектралните цветове са различими около 150 цвята и 30 наситени пурпурни цвята.

Науката за възприемане на цветовете и количествената им оценка се нарича колориметрия.Параметри и характеристики на цвета

Цветовете се характеризират със субективни и обективни параметри и субективни (психологически) и обективни (психофизични) характеристики.

На всеки субективен параметър / характеристика съответства обективен параметър / характеристика.
Параметри на цвета
Субективни

Обективни
Цветови тон – разликата на даден от друг цвят

Човек различава между 120 и 200 основни цветови тонаДоминираща (преобладаваща) дължина на вълната
Наситеност – степента на добавяне на бяло към даден наситен цвят

Наситеността на белия цвят е 0, а на спектралните (чистите) цветове - максималнаЧистота на цвета
Светлост – оценка на усещането на наблюдателя за интензивността на отразения от цветната повърхност светлинен поток

Яркост


Характеристики на цвета
Субективни

Обективни

Цветност

цветови тон + наситеност

доминираща дължина на вълната + чистота на цвета

Цвят

светлост + цветност

яркост + цветност

Каталог: wp-content -> uploads -> 2010
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Закон за ветеринарномедицинската дейност /извадка/ в сила от 02. 05. 2006 г
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Закон за здравето /извадка/ в сила от 01. 01. 2005 г
2010 -> Закон за радиото и телевизията /извадка/ Отразена деноминацията от 07. 1999 г
2010 -> Закон за храните /извадка
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас десето състезание по математика
2010 -> Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /извадка/ в сила от 03. 10. 1999 г. Отразена деноминацията от 05. 07. 1999 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница