Портрет на един хакерДата06.03.2017
Размер48.88 Kb.
Портрет на един хакер

Важен момент: освен в някои дребни неща (като например жаргона), хакерите не са станали такива, каквито са, подражавайки си един на друг.

По-скоро изглежда комбинацията от персонални черти, която формира характера, оказва същото влияние и върху цялостния му поглед върху живота и така той заприличва на останалите хакери, независимо дали го иска или не (също както откриваме странни прилики в поведението и предпочитанията на близнаци, отгледани поотделно).

Общ изглед

Интелигентен. Мърляв. Екзалтиран. Разсеян. Изненадващо е за заседнала професия, но повечето хакери са по-скоро мършави, отколкото дебели. Двете крайности се срещат по-често, отколкото където и да е другаде.

Облекло


Небрежно, тениски, дънки, маратонки. Брадите и мустаците са нещо обикновено. Често срещани са тениски с интелектуални или хумористични лозунги (много рядко свързани с компютрите; би било много явно).

Едно съществено малцинство предпочита походното облекло - туристически обувки (“в случай, че изведнъж изникне планина в средата на компютърната зала”, както казва една известна пародия.) Хакерите се обличат за удобство, функционалност и минимални грижи по поддръжката (някои обаче, за съжаление, довеждат това до крайност и намаляват личната си хигиена). Проявяват твърде малка търпимост към костюмите и друго “бизнес” облекло. Всъщност не рядко явление за хакерите е да напуснат работата си, за да не се поддадат на кодекса за облеклото.

Жените хакери почти никога не носят видим грим.

Навици при четене

Всеяден, но обикновено менюто включва купища от научна и фантастична литература. Хакерите често имат обхват на четене, който удовлетворява хуманитарите, но не са много склон­ни да говорят за това. Много хакери прекарват голяма част от свободното си време в че­тене. Често трупат рафтове с омачкани от четене книги у дома си.

Други интереси

Някои хобита са широко разпространени и се считат за неразделна част от културата: научна фантастика, музика, увлечения по средновековието, шах, табла, военни игри, както и интелектуални игри от всякакъв вид. Ролевите игри като Dungeons&Dragons са били изключително популярни сред хакерите, но поизгубиха от блясъка си след масовото разпространение и комерсиализация. Логически загадки. Радиолюбителство. Други, по-малко свързани с хакерството интереси, са лингвистиката и театралните техники.

Физическа активност и спортове

Повечето хакери не тренират и не спортуват и определено са антифизичес­ки настроени. За тези, които спортуват обаче, интересът към зрелищните спортове е малък или не съществува. Спортът е нещо което се прави, а не нещо кое­то се гледа по телевизията. По-нататък хакерите избягват като чума повечето отборни спортове (волейболът е едно забележително изключение, може би защото е неконтактен и относително приятелски). Хакерските спортове са почти винаги такива, в които се състезаваш сам за себе си, изискват концентрация, издръжливост и микромоторни сръчности: бойни изкуства, велосипедизъм, автомобилни състезания, пускане на хвърчила, туризъм, скално катерене, авиация, стрелба по цел, ветроходство, пещернячес­тво, фокусничество, ски-спорт, каране на кънки. Очарованието на хакерите от техноиграчките ги привлича към хобита със сложно хитроумно оборудване, което да човъркат.

Образование

Почти всички хакери са на 20 или повече години и завършили колеж или самообразовали се до съответното ниво. Самоукият хакер често се счита за по-добре мотивиран, и може би по-уважаван от съответния такъв, завършил школо. Академичните области, откъдето хората клонят към хакерството, включват (освен очевидните инфор­матика и електроинженерство) физика, математика, лингвистика и философия.

Неща, които хакерите мразят и избягват

Големите машини на IBM. Смърфове, еуокита и други форми на натрапчива многота. Бюрокрация. Тъпи хора. Лека музика. Телевизия (освен анимационни филми или класическият “Стар трек”). Официални костюми. Безчестието. Некадърността. Скуката. Менюта със символно ориентиран интерфейс.

Храна


Етническа. Пикантна. Ориенталска и по-специална Тзечуан, Хънан и Мандарин. Хакерите предпочитат екзотиката, например почитателите на японската храна сред тях, биха хапнали такива деликатеси като фугу (от отровната риба-балон) или кит. Където са достъпни, висококачествените еврейски специалисти са на голямо уважение. За нощните хак-маратони пицата и микровълновите специалитети са просто безценни. Интересно е, че докато външния свят счита хакерите за ядащи боклуци мърлячи, много от тях имат поне благос­клон­но отношение към здравословното хранене и са доста предирчиви към това какво ядат.

Комуникационен стил

Въпреки че хакерите често имат лоши комуникационни способности при разговор лице в лице, те по правило са доста чувствителни към нюансите на езика и много прецизни в употребата му. Често са по-добри в писмената, оттколкото в говоримата реч.

Личностни характеристики

Най-явните общи “персонални” характеристики на хакерите са висока интелигентност, унищожително любопитство и лекота в интелектуалните абстракции.

Обратно на разпространеното схващане, хакерите не са интелектуално ограничени. Те се интересуват от всяка тема, която може да достави умствено стимулиране и могат често да беседват интересно на множество оплетени теми. Това, разбира се, при условие, че успеете да ги накарате да говорят, вместо да се върнат при своето хакерстване. Забележително е, че колкото е по-добър един хакер в хакерстването, толкова по-вероятно е да има странични интереси, в които е повече от компетентен.

Те са склонни да бъдат внимателни и подредени в своя интелектуален живот и хаотични навсякъде другаде. Програмите, които пишат, ще бъдат перфектни, дори и ако техните бюра са заровени в три педи боклук.

Хакерите са ексцентрично властни, но по начин, който няма нищо общо с обичайното принудително и авторитарно значение на термина. По същи начин, по който децата са очаровани от това да движат напред-назад влакчето-модел чрез щракването на един ключ, хакерите обичат да карат сложни неща като компютрите да вършат чудесни неща за тях. Обаче това трябва да бъдат техните готини неща. Те не обичат досадните, неопределени или дребните, скучни, зле дефинирани малки задачи, които съответстват на поддържането на нормалното съществуване. И така, те са склонни да бъдат внимателни и подредени в своя интелектуален животи хаотични навсякъде другаде. Програмите, които пишат, ще бъдат перфектни, дори и ако техните бюра са заровени в три педи боклук.

Хакерите общо взето са твърде слабо мотиви­рани от общоприетите възнаграждения като социално одобрение или пари. Те изглежда се интересуват много повече от предизвикателства и се вълнуват от интересни играчки.

Слабости на хакерската личност

Не е за учудване, че хакерите имат склонност към затваряне в себе си, интелектуално високо­мерие и нетърпение към хора и задачи, за които смятат, че им губят времето. Хакерите са особено зле в конфронтацията и преговорите. Поради страстната им вяра в това, което смятат за “истински неща”, хакерите за съжаление могат да бъдат нетолерантни и фанатични по технически въпроси, в забележителен контраст с техния общ дух на другарство и търпимост към алтернативните гледища в други случаи.

Хакерите често са величествено неорганизирани и немърливи при вземане-даване с външния свят. Сметките не се плащат навреме, безредни купчини се трупат у дома и в офиса, а малки задачи по поддръжката биват неопределено отлагани.Разни

Хакерите с много по-голяма вероятност притежават котки, отколкото кучета. Всъщност, широко разпространено е мнението, че котките имат “хакерска природа”. Много карат невероятно грохнали трошки и забравят да ги мият. По-бога­тите карат хубави поршета или RX-7 и също не се сещат да ги измият. Почти всички хакери имат ужасно лош почерк и често като начинаещи чертож­ници придобиват навика да пишат всичко с печатни букви.Personal Computer Wolrd, юли-август 1995 г.
Каталог: 6 klas
6 klas -> Разрежете квадратна мрежа 5x5 по клетките на 3 части с равни периметри
6 klas -> Задача Стойността на израза 12 4,5 + 3 4,5 6 4,5 е: a 1210,5 б 22,8 в 45,6 г 10 д друг отговор
6 klas -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас петнадесето състезание по математика
6 klas -> Програма по география и икономика за шести клас в избираеми учебни часове
6 klas -> Програма по изобразително изкуство за шести клас разширена подготовка в избираеми учебни часове
6 klas -> Примерно годишно тематично разпределение по изобразително изкуство за шести клас – разширена подготовка
6 klas -> Примерно годишно тематично разпределение по руски език за шести клас – общообразователна подготовка
6 klas -> Примерно годишно тематично разпределение за избираеми учебни часове по география и икономика за VI клас
6 klas -> Примерно годишно тематично разпределение по география и икономика за клас
6 klas -> Програма по английски език за шести клас в избираеми учебни часове разширена подготовка


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница