Постъпилите предложения за проектиДата27.08.2016
Размер185.31 Kb.
#7518
Постъпилите предложения за проекти

 • Можете да ги видите заедно с бележките на Ивайло по някои от тях тук: 9+проектиКултурология

Бележки Н.О.

Г.Г.

 1. Александрина Козовска Интересна ми е темата за онлайн свалките и виртуалната любов. Идеята ми е да проуча различни сайтове за запознанства. На конкретно заглавие за курсовата работа все още не съм се спряла.
 1. Анна-Александра от Културология 2 курс Бих желала да пиша по темата “Нови места на памет – видеоблогове и имейли”

Ок

 1. Борислав Момчилов, #1537, ІІІ курс, Културология Добро утро. Идеята ми за тема на курсова работа се базира на MMORPG онлайн игрите от типа на World Of Warcraft, Lineage 2, Aion, TERA и т.н. В нея могат да се включат различни под-теми като начини на комуникация, замяна на облика на играча с изцяло виртуален образ, събития в истинският свят, повлияни от онлайн игрите и т.н. Като цяло може да има някои допирни точки с темата, избрана от колегата Костадин, но мисля, че ще имам по-голяма възможност да опиша други аспекти, освен смяната на реалния живот с виртуален. Работното ми заглавие засега е “MMORPG игрите като световен културен феномен”.

Конкр


 1. Васил Масларски Темата ми е озаглавена “Free download”. Идеята е да разгледам всичко свързано с въпросния феномен в интернет пространството. От потребителя до автора и загубата на авторските права в пиратските сайтове, различните програми за “share”, peer to peer, торентите и т.н. Смятам да изградя курсовата работа върху мненията “за” и “против” и различните аргументации, подкрепящи двете тези.
Конкр.

Free = [1] без съгласие и без разрешение в нарушение на правилата или [2] в съответствие с правилата, които допускат това/ share, CC?

Кои са двете тези?

Метод? 1. Велизара Иванова Темата “Facebook и/или Face to Face” ми се струва интересна, или по-конкретно дали виртуалната комуникация, връзки, граждански позиции и активност, приятелства, общество са алтернатива (заместител) на реалните такива или по-скоро се създаде една друга реалност, която съществува наред с първата без да нарушава стабилността, целите и смисъла й…Общуване в социалните мрежи и/или просто общуване? Има ли “истинска виртуална реалност”?
  Културология, 3 курс

Конкр.

Има няколко предложения с същата посока – виртуалното като алтернатива, ако може да се фокусира

Може да приложите и анкети

 1. Габриела Петрова, 3 курс Културология – избор между три теми
  -Онлайн гражданството – възможно ли е то? (Тук визирам една онлайн платформа по един проект на неправителствената организация БлуЛинк, в която идеята е да се подават сигнали за различни проблеми, касаещи гражданското общество.
  -Да спасим Иракли, Рила, Странджа – пример за успешна гражданска инициатива (или за флашмобовете, протестите и как гражданското общество се самоорганизираше за такива прояви на неподчинение по важни въпроси, като съдбата на Рила, Иракли, Странджа и т.н. например една такава акция беше организирана само чрез смс-и. Или как гражданското общество се самоорганизира чрез Интернет – facebook, twitter, sms, форуми и т.н.
  -Природозащитните инициативи в България и моето участие в тях през периода 2005 – 2010 година – защо участвах и ще продължа да участвам?

Зелените онлайн

Фокусирайте се върху едно от нещата, през зелените е добре


 1. Даниелка Тотева, 3 курс  Първоначалната ми идея беше по темата за свободата да се самоизмисляш в мрежата, във фейсбук по-конкретно. Човек има възможността да конструира свободно своя образ в това пространство – чрез снимките, които качва, чрез личната информация, която посочва и т.н. до нещата, които “like”-ва. В този смисъл интересен е въпросът с “like”-овете във фейсбук – като допълващи образа на потребителя, даващи информация за него чрез предпочитанията му; а от друга страна – тази на компании, марки и т.н., за които това е начин да се рекламират. 2) Друга тема, по която бих работила, е тази за Интернет миймовете. Не съм я избистрила и конкретизирала изцяло, но ми се струва много интересна и благодатна за изследване.

Конкр

 1. Десислава Тотева Добър вечер!Моята идея за курсова работа гравитира около ” Нашият обр/Аз във Фейсбук – виртуалността и реалността фейс-ту-фейс ” – до колко социалните мрежи пречупват нашата същност през своята призма, начините, по които се използва Фейсбук от различните потребители, причините, от които се диктува поведението им онлайн, в каква степен изградената идентичност отговаря на истината и размиването на границата между виртуалното и реалното. Друго,което ми хрумна, е свързано с търсенето на партньор по Интернет,съотнесено с по-традиционните начини за запознанства,рисковете и ползите от него и т.н. със заглавие нещо в смисъл на – “Скайп за скъпи”,”Сърдечни мейли”,”Егати фейса”…

Конкр. Има доста заявки в това поле, риск да е твърде обща темата.

 1. Димитър Мурджев, Културология, 01553 Работното заглавие на темата, която съм си избрал е ” Попитай Google”. Искам да отбележа как всяко едно нещо от ежедневието ни се прехвърля в мрежата.

Конкр.

Какво именно се прехвърля? Какво общо има търсачката? Може би по-специално за ролята на търсачката в преобразуването

 1. Добромир Ж. Иванов Бих желал основно да се занимавам и да разгледам възможностите за съществуване на виртуално гражданско общество.


Конкр.

 1. Елеонора Пасажова . Феноменът “somegreybloke”. Проект на британски аниматор. Измислен герой, който “има” facebook, twitter, блог и youtube канал, където “качва” клипчета, “общува” с хора, “дава” интервюта и т.н. (става въпрос за несъществуващ човек, за събирателен образ на интернет потребителя), който обаче има фенове (много), хората го следят и харесват и ираят играта да възприемат присъствието на този образ в своето ежедневие. Самият герой посвещава клиповете си на нашумели обществени теми, засяга и основни проблеми, обвързани с интернет комуникациите и т.н. (той е социопат, който намира приятели по фейсбук, разяснява някои съкращения като LOL и дава едно аноимно мнение по въпроси, интересуващи обществото (наример свинския грип).
 1. Елеонора Стайкова от 2 курс Културология. Бих искала да се спра на проблема за троловете в интернет – за съжаление обаче още не съм избистрила съвсем концепцията си, тъй като те като интернет общност са трудни за изследване и обхващане въобще.


Мотивацията. Поведението. Ефектите. Какво мотивира някого да руши, провокира, взривява комуникацията

 1. Елина Сотирова, Културология ІІІ курс Спряла съм се на тема с работно заглавие “Facebook етикеция или съществуват ли правила за поведение във Facebook обществото?”

ФБ има правила, които имат връзка с правилата на ФБ обществото. Каква може да бъде връзката. Зависи ли от националната култура. Реакции

Пр. ФБ забранява снимки на майки, които кърмят

 1. Елица Барукчиева, Културология, 3 курсПрез очите на студента: възможен ли е животът на съвременния човек без Интернет или защо станахме зависими от него? Необходима ли ни е цялата тази информация, до която достигаме благодарение на Интернет? Можем ли да оцелеем по старому: четейки печатни книгоиздания, посещавайки лекции в университет, общувайки на живо? В тази насока са разсъжденията ми за евентуална курсова работа, благодаря ви за вниманието.


Живот без интернет.

Метод?

Мисля, че някой беше правил такъв опит, няколко месеца без Интернет. Може да го повторите и си водите наблюдения. 1. Жанет Г. Кирилова, 3 курс Културология, 01536 Като работно заглавие на темата ми съм избрала: “Виртуален хазарт. Новите технологии и старите пороци”, като са възможни промени в заглавието по време на процеса на работа. Възнамерявам да изследвам това колко е нараснал броя на сайтовете, които предлагат хазартни игри в интернет, изобщо дали с появата на интернет сайтовете се е разрастнал този порок. Какво се е променило в играта, играча и т.н. Мога да се свържа с професионален комарджия, да направя нещо като психологичен портрет на средния играч в подобни сайтове. Относно хазартните игри – мога да се фокусирам само върху покера, да речем. Още не съм доизгладила напълно идеята си.

Конкр.

За България. Метод, данни?

 1. Желяз Андреев, Културология, 01562” Загубата на реалната самоличност сред виртуалния nickname”

Конкр.


 1. Златена Фъртунова За момента съм смятам да се занимавам с масовата онлайн ролева игра World of Warcraft. Конкретна тема още не съм избрала, но ще е нещо свързано със самоидентифицирането на играча с героя си или с виртуалня “живот” и свет на героя.

World of Warcraft.

 1. Ива Георгиева Здравейте! Мисля курсовата ми работа да се фокусира върху въпроса с творчеството онлайн и по-конкретно – поезията в блоговете. Предложение за темата ми би било: “Изкуство за самото изкуство”, защото начинът на оценяване е по-свободен – единственият начин за оценяване е с лайкване, препратки, това е единствената критика и колко хора те следят. Естествно има и друга критика, но тя не е е задълбочена и реална критика. Това е изкуство, непрофесионално, критикувано от непрофесионалисти, което се доближава повече до чистото изкуство, отколкото “Високото” се доближава до чистото.

+

Много добре! Само прецизирайте внимателно понятието «чисто изкуство», - LArt pur LArt

То всъщност е доста Високо и професионално.

 1. Ивелина Янгьозова, 3 курс, КултурологияИдеята ми е да интервюирам млади хора, които нямат регистрация във Фейсбук. Ще се опитам да разбера какви са подбудите им за този отказ от социалната мрежа, как им се отразява – дали им пречи или им помага. Работните ми заглавия са: “Няма Фейсбук – няма проблем?” или “Несъществуващият съществуващ фейсбук – потребител”(в случай, че въпреки липсата на регистрация, тези хора присъстват в тази мрежа, чрез свои снимки, качени от техни приятели).

+

супер

 1. Ирена Таушанова, Културология Информацията в днешно време става все по-достъпна и същевременно все по-кратка, сбита. Мисля да разгледам как това влияе на начина ни на възприемане на случващото се около нас; загубата на способността ни да изграждаме памет и да създаваме и възприемаме разкази. Все още нямам ясна идея върху какъв тип информация да акцентирам или да обърна внимание на всички медии, засипващи ни с все по-съкратена информация.

Конкр

Информационната екология: да бъде възможно посланията да достигат до адресатите? Информация и шум?

Информация и разказ

 1. Йоанна Нинова, 3 курс Културология Здравейте,
  темата към която се ориентирам е свързана с провеждането на виртуален туризъм – “Интернет като средство за осъществяване на интелектуален достъп до културно наследство”.

Конкр.

Къде? По възможност да не е по принцип

 1. Катрин Хрусанова, Културология Здравейте, Темата по която аз бих работила е ” Анорексията и интернет”(работно заглавие) Хранителните разстроиства, по-конкретно анорексията. Новите медии – интернет, като фактор за развиващото се психическо разтройство. Проявленията на деформацията в интернет пространството. Много се извинявам за закъснението.


Дали интернет средата е благоприятна за деформацията – или напротив – е благоприятна за преодоляване на деформацията?

ок


 1. Лилия Кучева, ІІІ курс, Културология; Здравейте! Бих искала да пиша за аватарите, като все още нямам окончателно заглавие, но съм се насочила към следното работно такова "Аватарът - моето лице в интернет". Благодаря


Конкр, през личен опит

 1. Лиляна Иванова, 3 курс Културология Добър вечер,
  темата към която съм се насочила е свързана с двете крайности – хората, тези които се отричат от всички модерни технологии в частност интернет и тези които не могат “да живеят” без тях или него. Мисля заглавието да е “Живот с или бягство от интернет” или нещо подобно.

Конкр.

Една абстиненция повече?

 1. Лора Леви трети курс Културология 01569 Привет,
  аз бих искала да пиша за проектирането на неосъществени желания в Интернет пространството, т. е . как хората си създават нова самоличност и реалност, която замества или допълва несъвършенствата в ежедневието. Има ли наложени модели за красота. Пренасят ли се те в действителността. Това е само работен вариант като предстои да се доизглади.

Конкр.

За красотата е интересен въпрос: има ли други стандарти за красота онлайн

Метод.

 1. Мадлен Николова, Културология. Бих искала да пиша за образа на египетските жени в медиите (протестите януари-февруари 2011г.

Конкр – не изобщо, а в нови медии?

 1. Мартина Александрова Работното заглавие на темата, върху която се спрях за курсовата си работа е “Пренасищане. Или дали изкуството стана неразпознаваемо?”
  Възнамерявам да се фокусирам върху новите галерии в интернет пространството, всекидневно заливани от продукти със спорна стойност, които спомагат за заличаване на границата между качествено и некачествено.Мартина Александрова, II курс Културология.

С конкр примери и аргументи.

 1. Мая Трифонова Културология трети курс Здравейте,
  темата на която съм се спряла е “от тролинг към активизъм” , като идеята ми е да сравня различните мотивации и механизми на действие на индивидите от Anonymous. Идеята ми е да разгледам масовите им акции в интернетпространството преди и сега, трансформациите , ако има такива … и изключително любопитната концепция за Hivemind-a.
 1. Милена Бербенкова Здравейте, под натиска на времето ще формулирам 2 теми, които се надявам да са подходящи и, от които да съумея да избера до четвъртък.
  -“Нови медии – стари и нови (зло)употреби” – тук като цели са набелязани български новинарски сайтове като vesti.bg, dnes.bg, bnews.bg и т.н. Идеята е да се разгледа проблемът за преводната и анонимната журналистика, която сама по себе си поставя под въпрос значението и разбирането на думата “журналистика” и предлага богати възможности за спекулации, тъй като обикновено под статиите не стои име на определен човек – журналист, а просто името на сайта, в който те съществуват или на този, от който са преведени.
  -Тази тема не е съвсем точно формулирана, но засяга сайтовете за сделки отново в българското интернет пространство – kolektiva.net/sofia, slon.bg, за начина, по който те променят пазара на стоки и услуги, не само поради това, че разчитат на интернет пространството, но и на сключването на изгодни сделки за определено време – принципът на промоцията.

Конкр.

 • Като авторскоправен проблем?

 • Като манипулация и въвеждане в заблуждение на потребителите?

 • Като нелоялна конкуренция спрямо спазващите правилата в борбата за трафик и клиенти?
 1. Надежда Милчева Добър ден! Аз съм колега от културологията. Искам да обявя своята тема за курсовата работа, която е “Измисленото или истинско Аз в Интернет”.

Конкр.

Мотивацията човек да иска да остане анонимен онлайн? Мотивацията да се представи като друг?

Темата е широка, намерете си свой ъгъл към нея

 1. Петко Иванов, 3 курс Културология. Темата на която се спрях е “Каде е границата между виртуалния и истинския свят и има ли изобщо такава в днешно време”.Искам да разгледам социалните мрежи и ефектът който имат те върху живота на хората.


Конкр.

 1. Петко Карадечев, трети курс, Културология Бих желал да напиша курсова работа за хуморът в интернет и по-конкретно в български контекст – seir.bg, случаят с Доби и приликите с по-големите, американски форуми като 4chan. Работно заглавие на темата ми би било: “Хуморът като легитимиращ фактор в българското интертер пространство” 1. Радослав Иванов. Здравейте, би ми било интересно да се занимавам с трансформациите на митологическото мислене чрез интернет-комуникациите – от тук и променящите се роли и функции на посредничество в общуването (отношението автор/интерпретатор) , ролята на виртуалното себеотъждествяване в такива среди, както и появата и структурирането на митологеми, въведени и установени чрез специфичните за онлайн-общуването условия

Конкр.

специфики на онлайн средата по отношение на митологичното


 1. Светлана Тончева, 3-ти курс, Културология, фак. № 01510 Струва ми се интересно да се занимая с темата за авторското право и сродните му права в интернет и по–конкретно с проблема за сигурността и защитата им- до каква степен могат да бъдат защитени авторските права например върху снимки, текстове (статии и публикации) и други.

Конкр.

 1. Стела Каменова, Културология ф.н: 01521 Здравейте, темата, за която имам желание да пиша,   е с работно заглавие – “Модният блог – културен феномен, който трансформира модната индустрия”.

Трансформира ли я наистина.

Къде? Тук или по принцип. Метод.

 1. Стефан Нинов Културология III курс Като тема на своята работа мисля да разгледам “Фотографията като медия в онлайн пространството”, т.е. как чрез наличието на сайтове като flickr.com, gettyimages.com, sxc.hu онлайн пространството разширява човешкото полезрение, давайки възможността за все по-масовото споделяне на снимки, а с тях виждания, отркития, опит, както и най-различни послания. Тоест може да се формулира нещо от сорта “Как интернет прави по-силна ролята на фотографията?”.Мисля че ще бъде интересен един поглед върху това как електронното изображение дава възможността една снимка да бъде обработвана и така да се размият границите между реалното и неестественото. Тоест във връзка с фотографията като медия – как една снимка може да бъде преработвана, а с това да се манипулира съзнанието (пример със снимката на Буш, за която говорехме на една от лекциите). Друг аспект, свързан с темата мисля да бъде фотожурналистиката, която посредством зараждането на електронните медии, играе все по-осезаема роля, правейки така, поради чисто телеграфния характер на предаваната информация в онлайн медиите, присъствието на една снимка често да казва повече от самата статия.Като проблем в онлайн разпространяването на снимки сматам да се фокусирам върху авторските права.
 1. Филипа Николова, трети курс културология  Здравейте,
  Темата която съм избрала е “Новите галерии в онлайн пространството” /”Новите места за изразяване” -google art project, различните платформи за изкуство (flickr,deviant art etc. )

Теза?

 1. Христина Попова Бих желала да разгледам въпроса за интернет като пространство за реклама и самата интернет реклама, като се съсредоточа главно върху провеждането на кампании, очакващи участие от потребители. Най-вече ме интересува въпросът доколко тези реклами са характерни само интернет пространството и съответно са неосъществими по друг начин или са по-скоро пренесени с малки промени от друг тип медии и носят основно белезите на печатна, радио, телевизионна или друг тип реклама. Христина Попова, II курс, Културология
 1. Цветина Веселинова, 2 курс, Културология. Ориентировъчна тема "Анонимността в Интернет - усилвател на емоции". Какво те подтиква да си анонимен,  с какво се отличава поведението на анонимните,  възможността да си всякакъв и избора да си никой, загубата на Аза
 1. Яна Овчеларова, II курс, Културология Виртуални погребения – “погребване” на сайтовете на починали хора
Европеистика
 1. Anna Plachkova/ Е    Аз се интересувам от темата за ролята на Facebook в революциите в Африка, но все още не съм формулирала точно заглавие.

Конкр.

Двете употреби? От активистите и от правителството? Защо ФБ, а не Туитър? Разликите – от Тунис до Либия?

 1. Александра – 4 курс, Европеистика   Темата е “Образованието в интернет”.Искам да разгледам как глобалният достъп до знания променя естеството на традиционното образование, ролята на преподавателите и самите учещи се променят чрез навлизането на интернет и новите технологии в тази сфера. Конкретно възнамерявам да разгледам Youtube.com и Khanacademy.org.

Конкр.

Темата е голяма, с много аспекти.

Този пример е обсъждан, Капитал | Салман Кан - може би други примери или българските реакции?

 1. Анелия Александрова/ Е   “Интернет – виртуалната агора”

Конкр.

Метод - данни от изследвания?


 1. Боряна Терзиева/Е   На мен ще ми е интересно да пиша върху “Четенето в интернет”, т.е. ще изследвам това дали младите хора четат по-малко от преди, както е прието да се твърди, или те просто четат по по-различен начин. Мисля, че ще е добре засегна и темата за информационния глад.

Конкр.

Метод - данни от изследвания? Или обзор на нови форми? Или нови носители/електронни четци, статистиката на Амазон? Младите хора къде? САЩ vs България?

 1. Веселин Трифонов, Европеистика, 99435 Здравейте, темата, по която бих работил, е свързана с паралела между реалния и виртуалния живот. Ще се опитам да разгледам най-популярните онлайн игри, кое кара хората да се чувстват по-добре във виртуалното пространство и защо то в много случаи измества реалния живот.

Конкр.

Къде – тук или по принцип?

Мотивации.

Метод - данни от изследвания?

Зависи ли от играта – ако да, какъв тип са предпочитаните игри?

 1. Елица Самуилова/Е   Бих искала да пиша по темата ” Шехерезада ли е Гугъл?”, ще доуточна заглавието.

Конкр.

 1. Жени/ Е   Бих работила по тема като “Достатъчни ли са 140 знака, за да променим света” или нещо подобно по отношение на Туитър.

Конкр.

В кои случаи Туитър? Кога Туитър, а не напр. ФБ? Метод - данни от изследвания?


 1. Ивайло Стоянов, фак. № 99443, Европеистика Добър ден, бих искал да направя курсова работа относно Уикилийкс: “Ползите и плюсовете от идеите за и създаването на Уикилийкс.” Като цяло бих искал да направя курсова работа, в която да пиша в полза на Уикилийкс, с какво е допринесъл сайтът и какво е променил или има тенденция да промени начинът му на събиране на информация и идеята за “власт без тайна”.

Власт без тайна. Колко прозрачност. Как се определя границата на тайните.

 1. Иво Страхилов, Европеистика Нещо от рода на ‘Локалната култура в Интернет: белези на оразличаването на Корсика от Франция’.

ИД

 1. Йоана Вълканова/ Е  Аз повече се интересувам от културата на участие. Като по-конкретна тема бих се занимавала с нещо като: Феновете – творци или безплатна реклама.

Конкр.

Феновете? Имаш предвид ФБ? Like? Групи в подкрепа на продукт? Или по-общо?

конкр

 1. Костадин Димов, Европеистика, фак. № 99445
  Темата на която съм се спрял за сега е “Живеенето на виртуален вместо на реален живот”. Конкретно ще разгледам вманиачаването по някакви игри тип eRepublik или Second Life и други подобни. Или как и защо игрите понякога изместват реалния живот? Подлежи на корекции:)

Конкр.

Вманиачаването. Ограничи се до тези два продукта или дори единия от тях, за да не бъде писане по принцип. Мотивации.

 1. Мая Хинкова/ Е  Ще ми е интересно да се занимавам с емоциите в интернет и емотиконите-нещо като “Новите чувства/емоции в интернет”, обвързано с тази тематика за емотиконите и какви истории се разказват посредством знаци.
 1. Мила Донкова /Е Бих работила по темата “Интернет като новия площад за граждански мобилизации” – тема 7.

Конкр.

Напр. само за България? Има ли изобщо успешни мобилизации тук?

 1. Мина Донкова /Е Мислех си за нещо от сорта на “Колко реални са виртуалните отношения/взаимоотношения”, например в социалните мрежи, форумите, скайп и т.н.


Конкр.

Свой ъгъл, широка тема

 1. Стефания/ Е Аз ще пиша за Уикилийкс- “Информационната ера навърши пълнолетие. Пробивът на новите медии (интернет)”.

Конкр.

Уикилийкс: пробивът на новите медии. Какъв точно пробив?

 1. Христина Тотева /Е Аз бих работила по темата за Собствеността онлайн и свободата да се самоизмисляш в мрежата (тема 8).


Конкр

 1. Яна Еленкова/ Е  На мен най-много ми допада тема 9- “Авторството след интернет”, но по-късно ще си формулирам конкретно заглавие.

Конкр.

Социология
 1. Адриан Кирилов, магистър. Ролите на интернет-форумите в съвременното българско общество.”Тази тема е свързана тематично с : “Интернет- новия площад за граждански мобилизации.”

Конкр.

С примери

Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница