Позиция на националния координационен съвет на независимия учителски синдикатДата10.04.2018
Размер31.35 Kb.
#65906
ПОЗИЦИЯ

НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА

НЕЗАВИСИМИЯ УЧИТЕЛСКИ СИНДИКАТ

ЗА ИЗКРИВЕНИЯ МОДЕЛ НА ПАРТНЬОРСТВО, КОЙТО РОДИТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛОЖАТ
Националният координационен съвет на Независимия учителски синдикат с тревога и възмущение следи опитите на някои родителски кооперативи с неясна легитимност по отношение на национална представителност, да дискредитират българското училище заедно с всички работещи в него.

Протестите им и поставените искания за въвличане на учителите в зрелищен „Биг брадър” – претенции, подплатени с няколко скандални прецедента от миналото, многократно тиражирани от медиите, които манипулират общественото мнение и сриват авторитета на хиляди учители, отдадени на мисията си.Ние, членовете на Независимия учителски синдикат сме за нулева толерантност на всички форми на агресия, физическо и психическо насилие от всички участници в учебно-възпитателния процес. Адмирираме започналия национален дебат по тази наболяла тема. Солидарни сме с решението на ОСТС към МОН, взето от всички социални партньори за обявяване на национална кампания „Не на насилието над деца, ученици и учители!“ с призив за:

БЕЗКОМПРОМИСНОСТ КЪМ

  • ВСЯКАКВИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ НАД И МЕЖДУ ДЕЦАТА, УЧЕНИЦИТЕ, РОДИТЕЛИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ;

  • ЦЕЛЕНАСОЧЕНОТО И АРОГАНТНО ОБРУГАВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, НА УЧИТЕЛЯ И НА УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ;

  • ВСЯКАКВИ КОМЕРСИАЛНИ ОПИТИ ЗА НАМЕСА И РЕГУЛИРАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ПОЛИТИКИ И ПРАКТИКИ ОТ СЛУЧАЙНИ И НЕПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ!

Повтаряните обвинения, тиражираните квалификации и грозни коментари към всички учители, както и ожесточеното вменяване на всякакви отговорности, постави професията пред поредното изпитание, професия, която в съвременния свят се радва на доверие, почит и уважение.

НУС, заедно с всички социални партньори на организираната от ръководството на МОН на 16 февруари 2018 г. среща за решаване на актуални и наболели за образователната система проблеми, изискващи взаимодействието между родители, учители и институции постави предложения, които отправяме като конкретни искания:1. Подписване на договор между училищата и детските градини и родителите с ясен регламент на правомощията и задълженията на съответните обекти и субекти, включени в образователната система,

2. Разработване на антистресова програма за преодоляване на стреса в учебните институции поради „работа с най-рисковия контингент – деца и ученици на различна възраст“,

3. Подобряване на педагогическото взаимодействие между учители, родители и ученици в образователните институции,

4. Организиране на „училища за родители“ в училищата и детските градини с регламентиране на ясни отговорности, взаимопомощ и доверие към и между участниците в образователно- възпитателния процес и др.,

5. Промяна в дейността на Обществените съвети,

6. Обединяване на усилията и действията на всички за издигане престижа на българския учител и увеличаване на доверието в образователните институции у нас.

НКС на НУС твърдо заявява, че няма да допусне никакво видеонаблюдение във всички образователни институции, извън рамките на допустимите от закона, съобразени с националната и европейска законова и подзаконова рамка в т.ч. чл. 32 на Конституцията на Република България, Закона за защита на правата на детето, Европейската директива за защита на личните данни.

Ние от НУС няма да приемем още нови мерки или задължения, които пречат на автономността на образователните институции и унижават авторитета на учителите.

Апелираме за общи усилия и от двете страни, за да възстановим доверието между родители и учители. Само тогава ще осъществим доброто образование и възпитание на нашите деца.

Синдикатът ни ще продължава да подкрепя борбата срещу агресията към педагогическите специалисти и другите заети в образователните институции и ще отстоява запазването на достойнството и авторитета на учителя!Националният координационен съвет на Независимия учителски синдикат заявява, че ако МОН и другите отговорни министерства и институции не приемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, ще предприемем всички позволени от Закона действия в защита на правата, доброто име и авторитета на нашите синдикални членове.

Банкя

20 февруари 2018 г.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница