Познаването на Божиите целиДата12.03.2018
Размер89.55 Kb.
#62309
ТипИзложение
Заглавие: Отново заедно

Библейски текст: Битие 42-50 гл.

Предмет: Божиите цели

Тема: познаването на Божиите цели

Изложение на целта: Да разгледам резултатът от познаването на Божиите цели в живота на Йосиф в две направления.

І. Промяна на отношението към братята

ІІ. Нов начин на осмисляне на успеха

Увод:

Има картинки, които се наричат стереограми. Това са триизмерни изображения, които не се забелязват на пръв поглед. Гледате картинка с разни цветни фигури, които нищо не значат. Ако фокусирате погледа си на различно ниво, вие виждате триизмерно изображение, обемни фигури. Пред очите ви се появява една красива реалност, която преди това не сте могли да забележите.

По отношение на нашия живот нещата стоят много често по този начин – ние виждаме нещо объркано, без ясни очертания, безсмислено. Така може да изглежда животът ни от човешка гледна точка.

Ако променим фокуса, тогава в цялата плетеница от цветове и фигури се появява една ясна картина, в която всичко си идва на своето място.

Ние имаме нужда от този по-ясен фокус, от различна гледна точка за живота ни. Когато видим живота си от Божия гледна точка, тогава нещата се нареждат. Тогава се променя и нашето отношение към миналото, настоящето и бъдещето. Променя се нашето отношение към хората, към страданията и успехите ни.

Когато осъзнаеш какво е призванието ти, каква роля Бог ти е отредил в живота, тогава твоето отношение към хората и събитията се променя.

Това виждаме в последните глави от Битие – Битие 42-50 в живота на Йосиф.

Ето едно изказване на Йосиф, което е повторено няколко пъти, в което Йосиф представя този друг фокус за картината на своя живот:Битие 45:5-8; 50:20

Този начин на мислене: Бог ме изпрати, за да спася! – показва една съвсем различна гледна точка за живота и за всичко, което Йосиф преживява.

Когато гледаш нещата от гледна точка на Божия план, тогава отделните събития от живота ти стават част от една голяма картина, в която всичко си идва на мястото. Те не са сами за себе си, случайни и безсмислени. Тогава и страданието и успехът добиват различен смисъл. И добрите и лошите неща стават част от един добър план на Бог.

Миналият път оставихме Йосиф на върха на неговия успех. Той е управител на цял Египет. Той е влиятелен, богат. Болката в сърцето му, горчивината са забравени и той се радва на успеха, който Бог му е дал. Но има неща, които не са изчистени – семейството му е далече, отношенията с братята му не са възстановени. А и още един въпрос – какъв е смисълът на този успех, който Йосиф преживява?

Събитията, които се случват от тук нататък наместват ясно фокуса и Йосиф вижда Божиите цели за себе си и семейството си.

Нека да видим какъв е резултатът от познаването на Божиите цели в живота на Йосиф в две направления.І. Отношение към братята му

Битие 42:1-8

Представете си, че имате пълна власт над човека или хората, които са извършили зло спрямо вас. Какво бихте направили? Бихте ли им отмъстили? Как?

Историята на Йосиф и неговите братя показва пътят на помирението между тях, за което инициатор е самият Йосиф.

Какво е необходимо, за да се осъществи помирение?

- покаяние

- прошка


- приемане на прошката

1. Покаянието на братята

Поведението на Йосиф е странно. Той не се разкрива и ги подлага на изпитания.Битие 42:9-22

Йосиф вижда изпълнението на сънищата си. Но не напълно – единият му брат го няма. Но сега в главата му нещата се подреждат и той си дава сметка за всичко, което му се е случило.

Йосиф ги обвинява, че са шпиони. Египтяните са гледали с подозрение на всички чужденци, така че той използва случая, за да ги разпита и да научи някои новини за баща си и брат си Вениамин.

Те претендират, че са честни хора, но имат една тайна, която пазят дълбоко – ст. 13.

Защо ги пече на бавен огън с тези обвинения и непосилни искания? Дали не им отмъщава?

Неговата цел е друга и тя започва стъпка по стъпка да се постига. Бог използва Йосиф, за да доведе братята му до покаяние и промяна.Ст. 21, 22

Старият грях изплува след 20 години. Те си спомнят подробности и тук се казва нещо: той им се е молил – ст. 21.

Грехът не може да бъде погребан. Той възкръсва и започва да ни преследва като призрак. Ето ги сега осъзнават, че за грехът рано или късно се плаща.

Но играта на Йосиф продължава. Той иска да види до къде са готови да отидат братята му един за друг. Оставя заложник, за да е сигурно, че ще се върнат – ст. 24.

Две неща показват истинското отношение на Йосиф към братята му и това, че не търси отмъщение – ст. 24 – емоциите и ст. 27 – парите, които връща в чувалите им.

Това обаче още повече ги обърква.

Когато Яков разбира какво се е случило – ст. 36-38 – той е разбит.

Битие 43

Глад, Яков е принуден да пусне Вениамин. Отиват отново пред Йосиф.Ст. 26-28 – поклон, отново – изпълнение на сънищата. Тук е включен и бащата – подаръците от него.

Следващото изпитание:Битие 44:1-12 – чашата на Йосиф е намерена в чувала на Вениамин.

Ст. 16 – те имат чувството, че са преследвани от проклятие. Каква неправда се е открила? Те признават, че са роби на господаря си – случва им се точно това, което са причинили на брат си – продали са го в робство.

Тук се вижда вече пълната промяна, която е настъпила в братята му – те не само осъзнават греха си и съжаляват за него, но вече са готови да се жертват един за друг:Ст. 33 – Юда става роб вместо Вениамин.

Във всичко това има нещо, за което мълчат – ст. 20, 27-29 – това е нещо, за което не могат да говорят и повтарят измислената от тях история.

Тук в този момент вече Йосиф не издържа и се разкрива.

2. Прошката

Тук идваме и до вторият момент от помирението – прошката.

Да простиш се иска сила. Особено когато имаш властта и силата да си отмъстиш. Отмъщението е много сладко.

Какво значи да простиш?

Не е да забравиш – Йосиф добре помни това, което братята му са му причинили.

Не е и да извиниш и омаловажиш постъпката им, по-късно той казва: Битие 50:20 – злото си е зло, за него няма извинение.

Да простиш е да освободиш себе си и другия от товара на болката и вината. Да не искаш отмъщение, да кажеш – да, ти си виновен, но аз ти прощавам.

Прошката лекува – ст. 15. Когато простиш – напрежението, омразата, болката могат да се оттекат и да направят място за любов и възстановяване.

Кое помага на Йосиф да прости? Виждането за Божието водителство. Той вижда, че в крайна сметка Бог е направил най-доброто от лошата постъпка на братята му. Бог щедро е компенсирал Йосиф за неговите страдания и е използвал дори злото, за да направи нещо добро.

Ако осъзнаете Божието водителство в живота ви, ще ви е по-лесно да простите, защото ще знаете, че Бог използва злото, което хората са се опитали да ви направят за ваше и за тяхно добро.

Има ли някой, на който не сте простили?

Освободете се от болката и огорчението. Освободете и виновния. Потърсете помирение. Особено ако става въпрос за близък, роднина, брат и сестра от църквата.

Прошката носи свобода, която ще изцели емоциите ви.

Помирението се нуждае и от прошката на жертвата, но и от покаянието на виновния. За покаянието понякога е необходимо да се премине през криза, болка, за да осъзнае човек вината си.

Но за помирението има нужда и от още нещо – да се приеме прошката.

Прошката е нещо повече от това само да се откажеш от отмъщение.

Вижте какво прави Йосиф:

Битие 45:21-24; 50:21 – грижа. Заселват се в Египет и Йосиф се грижи за тях.

3. Приемане на прошката

Да приемеш прошката означава да се отнесеш с доверие към този, който ти прощава и да не се страхуваш от отмъщение. Това означава да си простиш и самият ти за греховете и да се освободиш напълно от товара на вината си.

Това също не е лесно:

Битие 50:15-21

Помислете си, вината ги преследва близо 40 години. 17 години след като Йосиф им се е разкрил и им е простил те все още не са си простили и се страхуват от негово отмъщение.

Но Йосиф е простил отдавна, за него миналото е затворена страница, към която той никога няма да се върне, за да я преразглежда и пренаписва.

Прошката е да скъсаш сметката на длъжника си – повече нищо не ти дължи.

За братята му обаче е трудно да си простят и да повярват, че им е простено.

Може би защото самите те трудно биха простили.

Но това е помирението – труден процес.

Тук отново Йосиф повтаря гледната точка, която е възприел – ст. 20 – за мен нещата стоят по този начин, аз съм ви простил и съм приел Божието водителство в живота си.

Освен това той казва – ст. 19.

Йосиф е осъзнал, че Бог е Този, Който е суверен и в крайна сметка управлява живота. Йосиф не е Бог, той е само Негов служител. Как може да се бърка в Божиите работи.

Ето го семейството отново събрано заедно. И при събирането Бог отново се явява на Яков, за да напомни и на него, че Той движи нещата и че това, което се случва е част от Неговия план: Битие 46:1-4.

ІІ. Нов начин на осмисляне на успеха

Обичате ли приказките за бедняци, които стават богаташи? Пепеляшка, Аладин. „Беднякът милионер” е впечатляващ филм. Мечтаете ли си и вие един ден да намерите пещера със съкровища или някой принц или принцеса, която да ви направи богати и известни?

Сигурно има такива щастливци на съдбата. Но мислите ли какво ще стане от тук нататък? Защото приказки като тези завършват с факта, че беднякът е станал богаташ. Но не е ясно какво се случва след това? Какво е направил с богатството си? Какво е станало с другите бедняци? Такива приказки наивно завършват с идеята, че до края на живота си той или тя живеели щастливо.

Историята за Йосиф не е история на човек, на който му се усмихва щастието да стане богат, известен и с много власт. Това е история, в която виждаме как Бог използва, ръководи един човек, който е послушен на волята му и как чрез този човек Бог изпълнява своите намерения.

При срещата с братята си и по-нататък Йосиф осмисля успехът си като нещо, което е част от Божия план. Но това не е просто Божият план за Йосиф, а един мащабен план, в който Йосиф играе своята роля.

Нека да видим разбирането на Йосиф за успеха си:1. Успехът се дава от Бог – Битие 45:8, 9

Това разбиране Йосиф го е имал през целия си живот.

Той осъзнава себе си само като служител на Бог, Който чрез него иска да изпълни своите задачи. Но успехът се дава от Бог. Не че човек не играе роля, но решаващият фактор, който много хора днес пренебрегват е Бог.

Ако осъзнаем това напълно ще се освободим от много стрес и безпокойство, защото макар и изцяло включени и ангажирани в постигането на целите си, ще знаем, че Бог е решаващият фактор за успеха ни.2. Успехът има смисъл, когато е споделен с другите – Битие 45:9, 10

Нормалната реакция на човек в позицията на Йосиф е да си каже: За това ли аз изстрадах всичко това? За да може сега те да се възползват. Те – лъжците и убийците сега ще споделят това, което аз с всичките си страдания съм постигнал.

Но той не мисли така. Той казва, моят успех е за вас, за цялото ми семейство.

Битие 50:21 – За него това е удоволствие, радост, привилегия.

Когато Бог дава успех, Той не ни го дава да му се наслаждаваме сами, а да го споделим с другите. С нашите близки и с тези, които са в нужда.

Колкото повече хора правиш съпричастни на твоята радост и успех, толкова по-щастлив ще си. Колкото по-егоистично гледаш на своите успехи, толкова по-малко ще те радват.

За това някои богати хора създават фондации за борба с болести, насилие, глад, невежество …

Помислете си как можем да споделим това, което Бог ни е дал с хората около нас – семейство, близки, църква, нуждаещи се.

Да посветим успеха си на другите, а не на себе си, за да му се радваме напълно.3. Успехът има смисъл за изпълнението на Божиите планове

Йосиф осъзнава, че Бог го е използвал, за да изпълни своето намерение за потомството на Яков и да изпълни обещанието, дадено на Авраам.Битие 45:7; 46:3

Ето това е целта. Всичките тези богатства, власт, влияние в крайна сметка са с една единствена цел – изпълнението на Божия план.

Помислете си как вашата позиция, вашият успех, вашата кариера са част от Божия план.

Каквото и да ви е дал Бог – пари, влияние, власт, професия, дарби, контакти – целта е да бъдете част от Неговия план за проповядване на Евангелието и за спасение на хората от този свят.

Ето това е успехът преосмислен от Божията гледна точка.

Заключение:

И така, животът на Йосиф показва, че човек може да успее и без да прави компромиси със своята вяра. Но само когато успехът не е самоцел.

Нека да направим няколко извода, да извлечем няколко урока:

1. Открий мястото си в Божия план и погледни на живота си от Божия гледна точка. Тогава ще видиш живота си и всичко, което ти се случва като част от един план, който е добър. Тогава ще ти е по-лесно да приемеш трудностите в живота. Тогава ще можеш правилно да осмислиш и успехите си.

2. Най-важното нещо в живота са отношенията ти с най-близките ти хора. Ако те не са наред – каквото и да постигнеш няма да си щастлив. Каква е ползата от парите, авторитета, властта, ако имаш разбито семейство, развалени приятелски и роднински отношения.

Научи се да прощаваш и да приемаш прошка. Това е нещото, което най-често ще ти се налага да правиш в живота.

3. Преосмисли успехите си в живота. Бог е този, който дава успеха, но не за да се възползваш егоистично от него. Сподели го с другите около теб. Така ще умножиш многократно радостта от успехите си и смисълът им.

И не забравяй – ти си част от една по-голяма картина. Бог те е призовал да бъдеш част от Неговия план за спасение. С твоите дарби, постижения и позиция. Където и да си поставен – това не е случайно.Бог да ни помогне да преосмислим живота си и да се посветим изцяло на Неговото дело. Амин!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница