Ппр”Рехабилитация и реконструкция път Драгана – lov2201/iii-3502, Бежаново–Ъглен /-Драгана-/iii-3504/”



Дата12.03.2018
Размер77.73 Kb.
#62372
Приложение 1

Технически спецификаций ППР

/ППР”Рехабилитация и реконструкция път Драгана – LOV2201/III-3502, Бежаново–Ъглен /-Драгана-/III-3504/”

ОСНОВАНИЕ И ЦЕЛ НА ПРОЕКТА


Целта на проектната разработка е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества на пътната настилка и част от пътното тяло с оглед осигуряване условия за безопасност на движението, комфорт на пътуващите и добро отводняване на пътя в разглеждания участък.

Проектът да се разработи с технически елементи съответствуващи на проектната скорост 40 км /час и настоящето техническо задание, съгласно изискванията на Нормите за проектиране на пътища (НПП), при условието за максимално придържане към съществуващия път.



1.Част „Геодезия”:

1.1Опорен полигон и нивелачни репери

1.1.1. Да се направи опорен полигон от трайни стабилизирани точки със стоманени болтове или бетонирани стоманени пръти набити в терена. Изборът на точките на опорния полигон да се извърши на подходящо защитени места. Полигоновите точки да се реперират до три съществуващи трайни дадености. Изборът на точките на опорния полигон да се извърши на подходящо защитено място в обхвата на пътното тяло или в близост до него, извън платното за движение и банкетите, върху съоръжения и други недвижими обекти, с оглед запазването му при строителството и бъдещата експлоатация. Минималният брой точки от опорния полигон да бъде 3 точки на километър.

1.1.2. Да се създаде височинна основа от трайно стабилизирани нивелачни репери минимум по 1 брой на километър, на стабилно съществуващи основи. В зависимост от конкретните условия, те могат да съвпадат с точките от опорния полигон.

1.1.3. Стойности на средните квадратични грешки в положението на точките от геодезическия полигон, след изравнението не трябва да надвишават допустимите.

1.1.4. При нивелачните ходове получената несвръзка между даденото и измереното превишение не трябва да надвишава изчислените допустими стойностти.

1.1.5. Заснемането на данни да се извърши от трайно положения полигон /координатна система 1970 год./ пълни координати, височинна система – Балтийска, от последното измерване.

1.1.6. Да се направи подробно геодезическо заснемане на съществуващите терени а в чертите на населеното място да се заснемат шахти, вход - изходи на сгради и гаражи, ел. стълбове, дървесна растителност и всички др. елементи в необходимия обхват за изработване на работния проект, който да даде решение за пространственото положение (хоризонтално и вертикално) на елементите на пътя. Да се направи подробно геодезическо заснемане на съществуващата пътна и тротоарна настилка.

Всички геодезични работи трябва да отговарят на изискванията на „Инструкция за създаване и поддържане на геодезически мрежи с местно значение“, издание на ГУГКК от 1986 г., като се спазват специфичните изисквания, указани в техническото задание. От положения опорен полигон да се заснеме ситуационно съществуващия път по полярен метод. Пикетажът да се води по оста на пътя, като посоченият в настоящото задание пикетаж, да се счита за ориентировъчен и същият следва да се прецизира в проекта.

Част геодезия да съдържа чертежи, обяснителна записка и данни от геодезическите измервания.Материалите се представят в графичен и цифров вид. Обяснителната записка е изготвена съгласно Наредба No4/ 21.05.2001г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

1.2Трасиране на точките на пътя

1.2.1. Трасирането на пътя да се извърши от трайно стабилизирания опорен полигон

1.2.2. Пикетажът да се води в проектната ос на пътя, като пикетните точки да бъдат разположени най-малко през 10-20 м или в характерни точки на терена.

1.2.3. Всички пикетни точки по оста да бъдат изчислени с координати, обвързани с опорния полигон.

1.2.4. Височините на трасираните точки да се определят чрез геометрична нивелация (включени ходове с визури в средата с точност до милиметър).

2.Част „Пътна”:

2.1Ситуация

2.1.1. Техническото решение в план да съвпада със съществуващото ситуационно развитие на пътя. В отсечки с последователни хоризонтални криви, при липса на необходимите разстояния за преходни рампи и в участъци с единични, по-малки радиуси, неотговарящи на проектната скорост в участъка, с оглед хомогенност на трасето да се предвидят ситуационни изменения с минимални отклонения от съществуващия път не по-големи от 0.30 м.

2.1.2. Уширение на настилка в прав участък не се допуска. В отделни участъци при недостатъчна ширина на съществуващата настилка до 25 см, уширения да не се предвиждат при запазване на постоянна ширина на настилката.

2.1.3. При променливи ширини на настилката в правите участъци или циркулярните криви да се приеме една постоянна ширина за даден участък, съответстваща на проектната скорост.


    1. Нивелета

2.2.1.Нивелетата да бъде проектирана с прави и вертикални криви, както в основния проект.

2.2.2. Нивелетните прави, по възможност да бъдат запазени с постоянни надлъжни наклони. В зависимост от състоянието на пътната повърхност дългите нивелетни прави могат да бъдат проектирани с начупени нивелетни линии и оформяне на нови вертикални криви при спазване посочените в НПП минимални радиуси и следните изисквания:

2.2.3.При проектирането на напречният профил да се спазват всички изисквания на НПП. Допускат се следните отклонения:

2.2.4.При дълги прави участъци напречния наклон може да се променя в граници, като дължината на участъците с постоянен наклон е минимум 2.5 V пр.

2.2.5. Намаляване на нормативния напречен наклон в крива до 1%.

2.2.6.При хоризонтални криви с голяма дължина се разрешава промяна на напречния наклон, като дължината с постоянен наклон е минимум 2.5 V пр.

2.2.7.При ширини на асфалтовите площи по-големи от 3 м, извън платното за движение, напречния наклон може да бъде различен от този на директното трасе.

2.2.8. Банкетите да бъдат оформени с напречен наклон 6% /по изключение минимум 3%/.

2.2.9. Проектното решение да осигури нормално отводняване на пътя чрез отводнителна канавка и напречни отводнители. Да се покаже върху ситуацията начина за отводняване с посока на оттичане на водите. Да се предвиди в количествената сметка на пътя почистването и ремонт на съществуващите водостоци (мин. 18 бр.), а при необходимост довършителни работи и проектиране на нови водостоци.

2.2.10. При наличие на подземни съоръжения и комуникации в обхвата на пътя да се предложат решения за реконструкцията им. В този случай да се извършат необходимите предварителни съгласувания със заинтересованите ведомства.

2.2.11. Настилката на тротоарите да бъде асфалтова, с дебелина на асфалта не по-малко от 5см и основа от уплътнета трошено каменна настилка не по-малко от 20см.

2.2.12. Нивата на бордюрите да бъдат съобразени с подходите към имотите и възможност за движение на хора с увреждания.



3. Безопасност на движението

Да се изготви проект за „организация на движението“ и проект за „временна организация на движението„. Същите да се съгласуват със сектор „Пътна полиция„



4. Допълнителни съоръжения

4.1. Да се предвиди корекция нивата на шахти, кранове, пожарни хидранти и други съоръжения на „ВиК” дружеството, съоръжения на енергийи, комуникационни и други оператори и съоръжения на други собственици.



5. Част ПБЗ

5.1. Да се изготви план за безопасност и здраве, който да обхване всички части на проекта, да изясни специфичните изисквания при комплексното изпълнение на СМР, да обезпечи охрана на труда и опазване на околната среда през време на строителството. С него да се предвидят мерки за избягване на замърсяване на околното пространство – места за измиване колелата на автомобилите и строителните машини.

5.2. Да се определят вредните вещества които се очаква да се получат в следствие на предвидените СМР и всички необходими мерки по опазване на околната среда.

6. План за управление на стр. отпадъци.

По чл. 11, ал. 1 от ЗУО, съгласно наредбата за управление на стр. отпадъци и за влагане на рециклирани стр. материали (обн., ДВ, бр. 89 от 13.11.2012г.)



7. Други изисквания

Ако по време на проектирането възникнат въпроси, неизяснени с настоящето Техническо задание, задължително се уведомява Възложителя и се изисква неговото писмено съгласуване.

8. Обем и съдържание на проекта

8.1. Част геодезически проект

8.2.Част пътна

8.3. План за безопасност и здраве при строителството.

8.4. План за пожарна безопасност.

8.5. План за организация на движението.

8.6. План за управление на отпадъци.

8.7. План за управление на стр. отпадъци.

8.8.Чертежи.

Всички чертежи да бъдат изработени на български език във формат А2 или А3 – реален мащаб. Материалите да се представят във формати А2 и А3.

8.8.1 Ситуация М1:1000

8.8.2. Надлъжен профил М1:200/2000

8.8.3 Тип напречен профил – М 1:50, 1:100

8.8.4. Детайли М 1:20, 1:25 – в зависимост от спецификата в други подходящи мащаби

8.8.5. Организация на движението Вертикална сигнализация и Хоризонтална маркировка.

8.9. Таблици

8.9.1. Таблици за трасето в план – координати на оста на пътя

8.9.2. Таблици за трасето в профил – данни за терена



9.КСС / Подробна количествено-стойностна сметка / и КС.

Обема на настоящата поръчка е ”Рехабилитация и реконструкция път Драгана – LOV2201/III-3502, Бежаново–Ъглен /-Драгана-/III-3504/” - 14000/четиринадесет хиляди/ линейни метра.




10. Изисквания.

В настоящият раздел са изброени основните приложими стандарти за проектиране, норми и други изисквания. И други нормативни документи може да бъдат приложими, като идентифицирането им е отговорност на Изпълнителя.

Aко по време на работа настъпят промени в съответните стандарти, те трябва да бъдат надлежно взети под внимание и съобразени в проекта, след предварително съгласуване и одобряване от страна на Възложителя.

Съответните стандарти и изисквания към пътното проектиране са изброени по-долу:

-Наредба № 1 от 26.05.2000 г. за проектиране на пътища и приложенията към нея – Части 1, 2, 3 и 4, ДВ 47 / 09.06.2000, изм. ДВ 102 / 20.12.2005;

-Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно -транспортните системи на урбанизираните територии, ДВ 86 / 01.10.2004 г., изм. ДВ 93 / 2004;

-Техническа документация за напречни профили на пътища, ГУП 1999 г.;

-Наредба № 1 от 17 януари 2001 г. за организиране на движението по пътищата, ДВ 13 / 10.02.2001;

-Наредба № 2 от 17 януари 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, МРРБ ДВ 13 / 10.02.2001, изм. ДВ 18 / 05.03.2004;

-Наредба № 3 от 16 август 2010 г. за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците;

-Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, МРРБ ДВ 73 / 21.08.2001, изм. ДВ 18 / 05.03.2004 и ДВ 109 / 14.12.2004;

-Технически изисквания при изпълнение на пътни знаци и указателни табели от светлоотразителни материали, АПИ 2010 г.;

-Инструкция за определяне отворите на пътните водостоци, ГУП 1998 г.

-Наредба № 8 за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове (раздел ІV Парцеларен план);

-Наредба № 4 от 21.05.2001г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

-Технически правила и изисквания за поддържане на пътищата



-Наредба №2 от 22.05.2005г. за проектиране,изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи.

  • Проекта се изготвя в 3 броя оригинал /на хартиен и електронен носител.

Каталог: assets -> Files -> Obporacki
Files -> Конкурс за заемане на академична длъжност „Професор по научната специалност
Files -> Закон за обществените поръчки 2016 г програма на семинар 24-26 февруари 2016 г., хотел „Св. София
Files -> Семинар актуални проблеми на търговското право и гражданския процес
Files -> Декларация за съответствие
Files -> На избрани нерецензирани научни трудове
Files -> Списък публикации
Obporacki -> Документация
Obporacki -> Образец №1 списък на документите, съдържащи се в офертата
Obporacki -> Заповед №178 15. 02. 2012 год


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница