Практическо ценообразуване ако сте финансист или счетоводител не четете по-нататъкPdf просмотр
страница1/9
Дата05.07.2024
Размер0.72 Mb.
#121534
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Praktichesko Cenoobrazuvane


Стефан Димитров www.practicalpieces.com стр. 1
ПРАКТИЧЕСКО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ
Ако сте финансист или счетоводител не четете по-нататък. Тази публикация не е за Вас!
Идеите и съветите в следващия текст са предназначени за всички предприемачи и ръководители, които до този момент никога не са изчислявали сравнително точно себестойността и печалбата на изделията и услугите, които предлагат, а цените за продажба са определяли „на око“. Все още много български компании управляват финансите си на принципа „чекмедже мениджмънт“ т.е. ако има пари в „чекмеджето“ (буквално или в банковите сметки) всичко е ОК, а ако не – то има проблем. Ясно е, че такъв подход носи много рискове и този пост има за цел да представи инструменти за оценка и неутрализиране на рисковете от загуби в следствие на погрешно ценообразуване.
В няколко консултантски проекта имах задачата да анализирам цените на компаниите-клиенти и да оценя възможността за рентабилни продажби (т.е. продажби с печалба). Аз вярвам, че при консултантските услуги клиентите трябва да получават не готови „заклинания“, а лично разбиране за предмета на работа и знания да се справят сами с него в бъдеще, а не да разчитат непрекъснато на външна помощ. Затова реших да направя опростено онагледяване на процеса на ценообразуване и търсих нещо подобно както в интернет, така и в печатни издания, но никъде не попаднах на публикации, които достатъчно ясно и просто за разбиране и прилагане.
Материалите, които открих, бяха или твърде повърхностни и неприложими за хора без опит или твърде сложни, предназначени за хора със задълбочени познания.
Така се роди този материал – лесно за разбиране и прилагане (надявам се) практическо помагало, което има за цел да изведе ценообразуването на една организация от хаоса и догадките към достатъчна начална точност за целите на бизнеса. След като ръководителите натрупат известен опит с този опростен подход, сами ще поискат да влязат в по-голяма дълбочина и да постигнат по-голяма прецизност при калкулациите…


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница