Правила на поведение в интернет за деца и родители: Да бъдат възприети от родителите и спазвани от децатаДата23.03.2017
Размер64.86 Kb.
ТипПравила
Правила на поведение в интернет – за деца и родители:
Да бъдат възприети от родителите и спазвани от децата
Правило първо: Контактите с непознати са забранени!
Всякакъв вид условност и препоръки за внимание при контакт с непознат, само да „видя какво иска” или нещо друго само открехват възможността за осъществяване на реален контакт с хора, имащи престъпни намерения. Ясно е, че е много малка вероятността непознат да търси контакт с дете просто така и това трябва да се знае. Нашият съвет е категоричност на отказа за контакт с непознат потребител, оторизация за приятелство с непознат потребител и т.н. КАТЕГОРИЧНО "НЕ" НА ОТГОВОРИ НА НЕПОЗНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ!!!
Нашият съвет за пълно ограничаване на каквато и да е комуникация с непознат потребител прави безсмислено често споменаваното, в този смисъл напълно резонно правило за отказ на предложение за среща с някой, с когото детето се е запознало в интернет, осъществило е контакт и т.н.
Смятаме, че ако детето се научи на категоричен и своевременен отказ да комуникира с непознати в интернет много от последващите рискове и от там популярни съвети за преодоляване и справяне стават ненужни.
Принципът на категоричен отказ е особено важен, защото от самото му неспазване, рисковете за детето да неизброими – от риска да се сподели не премерена лична информация, да се разкрие собствената самоличност до това да се приеме среща с непознат. За нас, няма вариант родител да одобри такава среща. В този смисъл забраната за срещи с „не/познати” от интернет е повече от тотална. Нещо повече, ние препоръчваме да се отреже всякаква възможност за какъвто и да е контакт с потребител, непознат за детето. Още веднъж препоръчваме родителите да се въздържат от всякаква условност и възможност за заобикаляне на това правило.
Правило второ: Забрана за достъп и видимост на личната информация.
Никаква лична информация, телефони, адреси не бива да присъстват в профили, общи информации и т.н. Забраната е никога да не се споделя по какъвто и да е начин, включително и чрез форми за регистрация, оторизация и т.н. лична информация и данни за детето или семейството.
Правило трето: Никакви снимки в интернет със свободен достъп на видимост.
Много популярно и разпространено е обменянето на снимки и клипчета, затова препоръката ни не е тотална забрана на снимките, не само защото ще бъде предизвикан естествен отпор и несъгласие от страна на детето. В този случай препоръката е по-скоро към родителите, които да следят за нивото на поверителност на албумите, качени в глобалната мрежа.
Допълнение към настоящето правило е разбира се и вниманието относно съдържанието на самите снимки. Не бива да съдържат снимки на детето дори в случайни или напълно невинни ситуации, но в които има макар и минимална разголеност. При никакви обстоятелства не бива да се качват в Интернет снимки, на детето или дори бебето, които са и минимално разголени. Препоръчваме също и да се следи от снимките да не може да се направи извод за материално положение, социален статус или местожителство, адрес и т.н. Съдържанието на снимките трябва да бъде щателно преценявано преди да попаднат в интернет дори и в режим на ограничен достъп.
Правило четвърто: Споделяй и сигнализирай!!!
Ясно е, че технологично съществува възможност детето да получи съобщение или имейл, който да прочете по една или друга причина – например, смятайки, че е от приятел или т.н. Натъквайки се на обидно, заплашващо, опасно, вредно или неприлично съдържание, детето може да се шокира или уплаши и да не сподели. Съветваме ви, да подготвите детето си, че е възможно да попадне на такива странни съобщения, също и че не бива да се плаши от тях, а смело да разкаже на родителите си или ако е достатъчно голямо само да сигнализира за полученото съобщение. Важно е, да научите детето, че не бива да се плаши, защото децата се шокират лесно и така стават лесна мишена и могат да бъдат принудени да направят едно или друго нещо или опасявайки се от видяното съдържание да не смеят да разкажат. Това би довело до опасен омагьосан кръг и е много важно детето да бъде подготвено.
Не на последно място активността на родителите при сигнализирането довежда до реални постижения и спомага нещата да се подобряват по отношение на безопасността и ограничаването на вредното съдържание, за което се борим всички ние.
Правило пето: Не отваряй имейли от непознат адрес и никога не отговаряй на такива писма.
Опасност има не само от разпространение на вируси, но и от измами – например уведомителни писма, че печелиш лотария, че ако кликнеш на някой посочен сайт, ще си например милионния посетител и ще спечелиш награда и т.н. Това са измами и отново най-добре е да уведомиш родителите си.
Тези клопки, доказват, че опасностите в интернет са не само от порнографско естество, не са малко опасностите от измами или незаконното сдобиване с лична информация.
Правило шесто: Не се регистрирай на възраст, която не отговаря на истината!
Някои сайтове с оглед глобалната тенденция за защита на децата въвеждат в полетата си за регистрация изискване за минимална възраст. Това изискване е свързано с нивата на достъп и сигурност на конкретния потребител – например, ако е под 18 години, никой неоторизиран да не може да му изпрати съобщение. Тези правила не са маловажни и заобикалянето им е недопустимо.
Никога не лъжи за възрастта си.
Родителят е този, който определя правилата за ползване на интернет от детето, той е не просто неговият легален представител от гледна точка на закона, но и човекът, който познава неговите индивидуални качества и способности и оттам най-добре знае и би следвало да прецени до каква информация да има достъп детето и какво следва да е забранено. Той съобразява и фактори като възраст, социални умения и т.н, които са от значение за начина на комуникация на детето в интернет.

10 неща, които може да направите, за да защитите своето дете в Интернет1. Поемете лична отговорност за безопасността на своето дете в Интернет. Определете за своето семейство какво е допустимо интернет поведение и какво не е.
2. Станете компютърно грамотни.

Запишете се на компютърен курс.

Научете се как да използвате приложенията, които Вашето дете използва в Интернет като чат стаи, instant messaging, имейл, Facebook и т.н.

Набележете Уеб сайтове, които бихте искали детето Ви да посещава и ги направете лесно достъпни.

Набележете Уеб сайтове, които не бихте искали детето Ви да посещава и говорете с него за причината да не са подходящи за него.

Научете Интернет навиците на своите деца и на техните приятелиНаучете за опасностите за децата в Интернет.

3. Говорете със своите деца специално за Интернет поведението им. Ясно им обяснете каква е правилната употреба на Интернет, какви са необходимите стъпки за безопасност им. Говорете както за забавните неща, които могат да правят в Интернет, така и за опасностите, които ги грозят. Отделете време да сърфирате заедно.
4. Поставете компютъра в общо помещение. Не позволявайте детето да има денонощен свободен достъп до компютъра и Интернет. Не е препоръчително детето да влиза онлайн без Вашето, дори и косвено, наблюдение.
5. Поставете правила за използване на Интернет. Както казвате на детето какво не може да върши, когато е на улицата, така трябва да знае какво е опасно на прави в Интернет. Ето нашето предложение за базови правила:

  • Контактите с непознати са забранени!

  • Забрана за достъп и видимост на личната информация.

  • Никакви снимки в интернет със свободен достъп на видимост.

  • Споделяй и сигнализирай!!!

  • Не отваряй имейли от непознат адрес и никога не отговаряй на такива писма.

  • Не се регистрирай на възраст, която не отговаря на истината! Никога не лъжи за възрастта си.

  • Не приемай всичко, което се пише във форумите за вярно.6. Наложете спазването на правилата. Периодично говорете за правилата с Вашето дете и при необходимост ги променяйте, съобразявайки се с възрастта и зрелостта на детето. Поставете правилата на видно за всички място.
7. Научете за инструментите, които могат да Ви помогнат, като филтриращи програми, безопасните опции на търсачките и т.н. Вие трябва да решите дали такива програми са подходящи за конкретната ситуация на Вашето семейство. С нея не само можете да филтрирате нежеланите сайтове, но може и да контролирате използването на компютъра от детето като забрана на програми, забрана за достъп до Интернет и т.н. Програмата дава също възможност за мониторинг на дейностите на детето (кои сайтове е посетило, кои програми е използвало). Трябва да знаете, обаче, че, филтриращите програми не могат да осигурят 100% сигурност за Вашето дете.
8. Контролирайте всички пароли, нека акаунтът с интернет доставчика да е на Ваше име, използвайте общ имейл. Не позволявайте детето да има Интернет акаунти, за които Вие не знаете. За всяка регистрация трябва да бъдете осведомени. Трябва да знаете всички пароли.
9. При съмнения, проверявайте кои сайтове е посетило детето, проверявайте електронната му поща.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница