Правилата на английското забавление (Първа част) Кейт Фокс Превод за бг бен: Евгений КайдъмовДата10.02.2018
Размер40.8 Kb.
#57162
ТипПравила
Правилата на английското забавление
(Първа част)
Кейт Фокс

Превод за БГ БЕН: Евгений Кайдъмов
Тук използвам думата „забавление” в доста по-широк смисъл като в нея включвам всичко, което не означава „работа”. Това са заниманията ни вкъщи, хобитата, ваканциите, туризма, спорта и с една дума – начините, по които прекарваме свободното си време.
Нашето лично пространство (privacy)
Защо сме една от водещите нации в градинарството, ли ? Близо е до ума. Най-лесното решение на прословуто ни „английско” социално заболяване – неумението да общуваме един с друг, е да избегнем самото общуване. За тази цел предпочитаме тези видове дейности, които могат да се упражняват между стените на дома ни, в собствената ни градина, в тесния фамилен кръг или пък „самотни” по дефиниция мисии като ходене на кино, пазаруване и т.н. Във всяка една анкета, чиято тема е как англичанинът прекарва извънработното си време, най-популярните отговори с леки вариации повтарят Вечната Четворка – гледане на телевизия/слушане на радио, четене, D.I.Y. (Do It Yourself или казано иначе – майсторене по дома) и градинарство.
Домове и градини
Домът е убежището, в което, се оттегляме, за да не се налага да развиваме социални умения. Е, гледането на телевизия е универсално занимание, в него няма нищо толкова типично английско. Това се отнася и за останалите дейности – четенето, слушането на радио, D.I.Y. и градинарството. И все пак, последните две занимания - D.I.Y. и градинарството, са придобили стряскаща популярност тук и спокойно можем да ги наречем, хм ... „Островен синдром”, може би? През почти всяка вечер или уикенд, в поне половината от английските домакинства, все някой нещо „подобрява” по дома си с подръчни парчетии, материали и буркани боя от мазето или пък просто човърка градината си и пренарежда бараката. При последното национално преброяване, над 64% от мъжкото население е посочило, че се е занимавало с D.I.Y. дейности през последните две седмици, а една трета от жените също били „подобрявали нещо” по домовете си. По подобен начин стои и градинарския въпрос: 52% от мъжете и 45% от жените заявяват, че редовно скубят и подкастрят градината на дома си. Сравнете тези цифри с процента англичани, които заявяват че посещават църква и веднага ще разберете коя е истинската религия на Острова.
Сапунените сериали
Най-гледаните английски TV сериали са доста по-необичайни от тези, които вървят в останалите държави. На пръв поглед сюжетът е сходен на стандартния микс от изневери, насилия, драми, нежелателни бремености и пр., но тук действието се развива изцяло в средата на посърнали и обикновени, трудови хорица от средна възраст нагоре, чиято ежедневна работа е повече от досадна. Те се разхождат облечени в мърляви дрехи из тесни помещения, отварят бобени консерви и ги гарнират с чипс, срещат се в местния запуснат пъб и с една дума – не очакват нищо от живота.

За разлика от тях, дневните американски сапунки, чиято таргет-група са същите тези по-долни слоеве на обществото, към които са адресирани и английските сериали Eastenders и Coronation Street (това лесно се вижда от гамата продукти в рекламния им блок) предлагат съвсем различна визия – богата, млада и перфектно фризирана средна класа от адвокати, лекари и предприемачи, чиито житейски драми се разгръщат в лъскави апартаменти, тайните им срещи с любовниците са в луксозни ресторанти и хотели. Телевизионните сериали в останалите държави копират в по-малка или по-голяма степен американския „стремеж” за класовост. Единствено английските сериали навират целия реализъм в задръстения с мръсни чинии умивалник. Защо милиони англичани предпочитат да гледат сериали, които по-скоро приличат на воайорство през ключалката на съседа? Защо харесваме сериалите-огледало на собственото ни сиво ежедневие?


Подозирам че отговорът на тези въпроси идва
от същата тази наша маниакалност към уединение и затваряне на проблемите зад вратите и спуснатите завеси на домовете ни. Това е ефектът на забранения плод – правилата на гордото английско уединение означават, че ние всъщност знаем много малко за личния живот и делата на хората извън непосредствения кръг от роднини и близки.

Нямаме представа как живеят нашите съседи по врата, освен ако вече не сме се оплакали на полицията и общината, че вдигат прекалено много шум. Когато стане убийство в съседство или на същата улица, отговорите на полицейските запитвания обикновено гласят: „Ами не можем да кажем, че ги познавахме много добре”, „Те не общуваха много”, „Изглеждаха приятни хора”, „Всъщност, като се замисля ... имаше нещо странно в тях, но знаете как е ... не бихме тръгнали да си пъхаме носа в техните отношения”А всъщност бихме си пъхнали носа с удоволствие
Ние сме нацията на подръпнатите завески и хората, отегчени до безкрайност от драконовата природа на неписания закон за личното пространство. Хората от кухненските ни сериали са именно нашите съседи по врата, за чийто живот никога не се интересуваме и за които винаги спекулираме. Наградата от гледането на тези сериали е да разберем, че и те са хора като нас, но личният им живот, слава богу, е по-объркан от нашия.

Досега споменах най-популярните ни телевизионни сериали - Eastenders и Coronation Street, които се явяват „работнически” по социум. Но TV- кейтъринга работи с пълна сила и за останалите етажи на английската класова система, както и за различните демографски групи. Eastenders и Coronation Street представляват градската работническа класа на Южна и Северна Англия, Emmerdale е насочена към следващото стъпало на стълбицата - долната средна класа и средната класа, изнесена към по-крайните частни квартали и близката провинция. Hollyoaks е тийнейджърската версия на Eastenders, която събира по-атрактивни хора, облечени в същата евтина гама на местната high street. Групата в This Life се състои от невротизирани юристи на по тридесет и няколко. При тях има дори забежки към лична суета (дрехи и тоалети), но верни на английската традиция, те съвсем свободно се ругаят един друг, махмурлукът трайно стои по физиономиите, в сутрешната им прическа задължително липсва безупречния американски макияж и ... разбира се техните умивалници са пълни с все същите мръсни чинии.


Статията е публикувана в БГ БЕН на 17.02.2011


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница