Правило преди свето ПричастиеДата14.03.2018
Размер204.1 Kb.
#62874

Правило преди свето Причастие

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе Боже наш помилуй нас, амин.


Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Дарителю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души!Трисвятое:

Светий Боже, светий Крепки, светий Безсмъртни, помилуй нас (3).

Слава на Отца, и Сина и Светия Дух.

И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас. Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцели немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (3). Слава… И сега…

Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име; да дойде Твоето Царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята. Насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия.

И следните псалми:

Псалом 22.

Господ е мой пастир и от нищо не ще ме лиши.2 На злачно място — там Той ме засели, край тихи води ме отхрани.

3 Обърна душата ми, напъти ме в пътеките на правдата заради Своето име.

4 Ако и да тръгна посред смъртната сянка, от зло не ще се уплаша, понеже с мене си Ти. Твоята тояга и Твоят жезъл — те бяха за мен утеха.

5 Ти приготви пред мен трапеза пред очите на моите притеснители; главата ми с елей помаза и Твоята чаша ме опива като крепко вино;

6 и Твоята милост ще ме преследва през всичките дни на моя живот и ще обитавам в Господния дом за предълги дни.
Псалом 23.
Господня е земята и всичко, що я изпълва; вселената и всички живеещи в нея.

2 Върху моретата Той я основа и върху реките я устрои.

3 Кой ще възлезе на планината Господня? Или кой ще застане на светото Му място?

4 Оня, чиито ръце са невинни и който е чист по сърце, който не е приел напразно душата си1 и не се е клел лъжовно пред ближния си:

5 Той ще получи благословение от Господа и милост от Бога, своя Спасител.

6 Тоя е родът на търсещите Господа, на търсещите лицето на Бога Иаковов.

7 Махнете вратите си, о князе, и махнете се, вечни врати! И ще влезе Царят на славата.

8 Кой е тоя Цар на славата? — Крепкият и силен Господ, силният в бран Господ.

9 Махнете вратите си, о князе, и махнете се, вечни врати! и ще влезе Царят на славата.

10 Кой е тоя Цар на славата? — Господ на войнствата, Той е Царят на славата.
Псалом 115.
1 Повярвах и затова говорих; аз бях дълбоко смирен.

2 В моето изстъпление аз рекох: всеки човек е лъжа.

3 Какво да въздам на Господа за всичко, което Той ми е дал?

4 Чашата на спасението ще приема и името Господне ще призова.

5 Обещанията си към Господа аз ще изпълня пред всички Негови люде.

6 Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии.

7 О, Господи, Твой раб съм аз — Твой раб и син на Твоята рабиня, — Ти разкъса моите окови.

8 На Тебе аз ще принеса хвалебна жертва и името на Господа ще призовавам.

9 Обещанията си към Господа аз ще изпълня пред всички Негови люде,

10 в дворите на дома Господен, посред теб, Иерусалиме!
Слава на Отца и Сина и Светия Дух и сега и винаги и во веки веков, амин. Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже!

Тропари на глас 8.

Господи, Който от Дева се роди, отмини без внимание моите беззакония и очисти сърцето ми, като го превърнеш в храм на Твоето пречисто тяло и кръв, не ме отхвърляй от лицето Си Ти, Който имаш безмерно голяма милост.Слава...

Как ще дръзна аз недостойният със светините Ти да се причастя? Ако бих дръзнал заедно с достойните към Тебе да се доближа, одеждата ми ме изобличава, понеже не е празнична и осъждане навличам на многогрешната си душа. Господи, скверността на душата ми очисти и ме спаси като човеколюбив.И сега...

Огромно множество са греховете ми, Богородице, към тебе, Чиста, аз прибягвам дирейки спасение — едничка благословена, посети душата ми, от немощи обзета, и моли твоя Син и наш Бог да ми дарува прошка за всички зли дела, които съм извършил.А през светия велик пост чети това:

Когато след вечерята при умиването (на нозете) славните ученици се просвещаваха, тогава злочестивият Юда, обзет от порока на сребролюбието, с мрак се изпълваше и Тебе праведния Съдия предаде на съдниците беззаконни. Човече пристрастен към притежанията, виж този, който се обеси заради тях, бягай от ненаситността на оная душа, дръзнала да стори такова нещо на Учителя си. О благи Господи, слава на Тебе за всичко!Псалом 50.

3 Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по многото си щедрост очисти моето беззаконие. 4 Всецяло ме умий от беззаконието ми и от моя грях очисти ме, 5 защото беззаконието си аз зная и грехът ми е винаги пред мене. 6 Пред Тебе едничкия съгреших и зло пред Тебе сторих: за да бъдеш праведен Ти в словата Си и да победиш, кога съд отсъждаш. 7 Но ето, в беззакония съм заченат и в грехове ме е родила майка ми, 8 и ето, Ти обикна истината и ми разкри незнайни тайни на Твоята премъдрост. 9 Ще ме поръсиш с исоп и ще се очистя, ще ме умиеш и по-бял от сняг ще бъда. 10 Ще ми даруваш да чуя с ушите си радост и веселие и ще се зарадват смирените кости. 11 Отвърни лицето Си от греховете ми и всички мои беззакония очисти! 12 Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен. 13 Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене! 14 Възвърни ми радостта за Твоето спасение и ме утвърди с (Твоя) царствен Дух. 15 Ще науча беззаконните на Твоите пътища и нечестивите ще се обърнат към Тебе. 16 Избави ме от вина за (пролятата) кръв, Боже, Боже на моето спасение — (тогава) ще се зарадва езикът ми на Твоята правда. 17 Господи, отвори устните ми и устата ми ще възвестят похвала за Тебе. 18 Защото ако да би поискал жертва, дал бих; но към всесъжения не благоволиш, (защото) 20 жертва пред Бога е дух съкрушен — сърце съкрушено и смирено Бог не ще презре. 21 Благо дарувай на Сион, Господи, по Твоето благоволение, и нека се изградят стените на Иерусалим. 22 Тогава ще благоволиш към праведна жертва, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.


Канон, глас 2.

Песен 1. Ирмос:

Дойдете, люде, да пеем песен на Христа Бога, Който се прослави, като раздели морето и упътваше народа, спасил го от египетското робство.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Хляб за вечен живот да ми бъде Твоето свето Тяло, добросърдечни Господи, и Твоята честна Кръв, изцеление на безбройните ми недъзи.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Осквернен с неприлични дела, окаяният аз не съм достоен за Твоето пречисто Тяло и за божествената Твоя Кръв, но удостой ме да се причастя с тях, Христе!
Пресвета Богородице, спаси ни!
Благословена Божия невесто — добра земя, в която без оран поникна спасителният за света Клас, удостой ме като се храня с него, да се спася!
Песен 3. Ирмос:

Укрепил си ме върху камъка на вярата и си разширил устата ми против моите врагове, развесели се духът ми, когато пея: няма по-свят от нашия Бог и по-праведен от Тебе, Господи.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Капки сълзи ми дай, Христе, очистващи сквернотата на сърцето ми, та очистен с добра съвест, с вяра и страх да пристъпя, Владико, към причастяването с божествените Твои дарове.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
За опрощение на прегрешенията да ми бъде Твоето пречисто Тяло и божествената Твоя Кръв, Човеколюбецо, и за общение със Светия Дух, и за живот вечен, за отдалечаване от страстите и скърбите.
Пресвета Богородице, спаси ни!
Пресвята Трапезо на Хляба на живота, Който от милосърдие слезе от небесата и Който дава нов живот на света, удостой сега и мене недостойния със страх да Го вкуся и да бъда жив.
Песен 4. Ирмос:

От Дева си дошъл не ходатай, ни ангел, но Сам Господи, като се въплъти и спаси мен целия човек, затова Ти викам: слава на Твоята сила, Господи!


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Като се въплъти заради нас, Многомилостиви, Ти пожела да бъдеш заклан като агне заради греховете човешки, затова Те моля, очисти и моите съгрешения.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Излекувай раните на душата ми, Господи, и целия ме освети и удостой ме, Владико, да стана причастник окаяниян аз, на Твоята божествена тайна вечеря.
Пресвета Богородице, спаси ни!
Умилостиви и към мене Този, Който се роди от твоята утроба, Владичице, и запази ме нескверен и непорочен твой раб, та като приема духовния бисер, да се осветя.

Песен 5. Ирмос:

Дарителю на светлината и Създателю на вековете Господи, напътствай ни чрез светлината на Твоите заповеди, понеже друг бог, освен Тебе не познаваме.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Както предрекъл си, Христе, да бъде прочее и с мене, Твоя нищожен раб — и в мен пребъдвай, както си обещал, защото ето, ям Твоето божествено Тяло и пия Твоята Кръв.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Божие Слово и Боже, частицата от Твоето Тяло нека бъде за просвещение на мене помрачения и Кръвта Ти за очищение на осквернената ми душа.
Пресвета Богородице, спаси ни!
Марийо, Майко Божия, обител честна на благоуханието, с молитвите си направи ме съсъд избран, та да се осветя чрез причастяването с Твоя Син.
Песен 6. Ирмос:

Като се валям в бездната на греховете, аз призовавам неизчерпаемата бездна на Твоето милосърдие: от тлението, Боже, издигни ме.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Освети, Спасителю, ума, душата, сърцето и тялото ми и дай ми, Владико, неосъдно да пристъпя към страшните Тайни.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Дай ми чрез причастяването с Твоите свети Тайни да стана чужд на страстите, да се умножи в мен благодатта Ти и животът да укрепне в мен.

Пресвета Богородице, спаси ни!


Боже, свето Слово Божие, по молитвите на светата Си Майка освети ме целия, който сега пристъпвам към Твоите божествени Тайни!
Кондак, глас 2.

Не отхвърляй, Христе, мен окаяния, от приемането на Твоето Тяло и божествената Ти Кръв и от причастяването с пречистите и страшни Твои Тайни — нека не ми бъдат за осъждане, но да ми бъдат за вечен и безсмъртен живот.


Песен 7. Ирмос:

Не послужиха на златния идол децата премъдри, но сами в огъня влязоха и над боговете им се надсмяха, сред пламъците извикаха и ангел ги ороси: „Вече бе чут гласа на молитвата ви.“


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Причастието с Твоите безсмъртни Тайни, Христе — извор на доброто, — нека сега ми бъде светлина, живот и безстрастие, нека то спомогне и за преуспяването ми в божествените добродетели и за умножаването им, единствено Благий, за да Те славя.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Нека се избавя от страстите, от враговете и от бедите и от всяка скръб, аз, който с трепет и любов с благоговение сега пристъпвам към Твоите безсмъртни и божествени Тайни, и удостой ме да Ти пея: благословен си, Боже на отците ни!
Пресвета Богородице, спаси ни!
Ти роди Спасителя Христа непостижимо за ума, о Преизпълнена с Божия благодат; сега аз нечистият тебе Чистата моля: очисти от всяка сквернота на плътта и духа мен, който желая да пристъпя сега към пречистите Тайни.
Песен 8. Ирмос:

Бога, Който слезе при еврейските отроци в горящата пещ и пламъка преобрази в роса, като Господ възпявайте, (Негови) творения, и превъзнасяйте във вечни векове.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
И мен отчаяния удостой сега, Христе, да стана причастник на Твоите небесни, страшни и свети Тайни, Боже Спасителю мой, и на Твоята божествена тайна вечеря.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
Прибягвайки под Твоето милосърдие, Благий, със страх Ти викам: пребъдвай в мене, Спасителю, и аз в Теб по думите Ти, защото ето, дръзвам поради милостта Ти да ям Твоето Тяло и да пия Твоята Кръв.
Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе!
Треперя приемайки Огън, да не бъда изгорен като восък и като трева: о, страшно Тайнство! О, Божие милосърдие! Как аз, човекът от пръст, се причастявам с божествените Тяло и Кръв и ставам нетленен?
Песен 9. Ирмос:

На безначалния Родител Син, Бог и Господ, като се въплъти от Девата ни се яви, за да просвети помрачените и да събере разпръснатите, затова от всички възпяваната Богородица величаем.


Сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мен.
Христос е, вкусете и вижте — заради нас Господ в древност стана като нас (Човек) и като се принесе веднъж като жертва пред Своя Отец, непрестанно се заколва, освещавайки причастяващите се.
Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнемай от мене!
С душа и тяло да се осветя, Владико, да се просветя, да се спася, да бъда Твой дом с приемането на свещените Тайни, като имам Тебе, живеещ в мен заедно с Отца и Духа, многомилостиви Благодетелю.
Възвърни ми радостта за Твоето спасение и ме утвърди с (Твоя) царствен Дух.
Като огън нека бъдат за мен и като светлина Твоето Тяло и Твоята Кръв пречестна, Спасителю мой, които изгарят греховното вещество и изпепеляват тръните на страстите, и целия ме просвещават, за да се покланям на Твоята божественост.
Пресвета Богородице, спаси ни!
От Твоята чиста кръв Бог се въплъти, Владичице, затова всеки род те възпява и множествата безплътни те славят понеже чрез тебе открито видяха Владетеля на всичко, приел човешко естество.
И веднага „Достойно е...“, „Свети Боже“, „Пресвета Троице“, „Отче наш“. Тропар на деня ако е Рождество Христово или друг празник. Ако е неделя, възкресен тропар по гласа, а ако не е, следните тропари на глас 6:
Помилуй ни, Господи, помилуй ни, защото като не намираме никакъв отговор, ние грешните като на Владика тая молитва Ти принасяме: помилвай ни!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух.

Господи, помилуй ни, понеже на Тебе се надявахме, не се гневи премного на нас, нито споменавай нашите беззакония, но погледни и сега като милосърден и ни избави от враговете ни, защото Ти си нашият Бог и ние сме Твой народ — всички сме дело на Твоите ръце и Твоето име призоваваме.И сега, и винаги и во веки веков, амин.

Вратите на милосърдието ни отвори, преблагословена Богородице: да не погинем ние, които на Тебе се надяваме, но да се избавим чрез Тебе от беди, понеже Ти си спасение на християнския род.


После, „Господи, помилуй“ (40 пъти). И поклони, колкото желаеш.

И веднага кажи следните стихове:

Като искаш, човече, да ядеш Господнето Тяло,

със страх пристъпи, та да не изгориш, че огън е То.

И като искаш да пиеш кръвта Божествена за общение,

първом се примири с ония, които са те оскърбили

и сетне дръзвай да ядеш тайнствената храна.Други стихове:

Преди да приемеш в причастие страшната Жертва —

животворящото Тяло Господне,

с трепет така се помоли:


Молитва 1. От свети Василий Велики.

Владико Господи Иисусе Христе, Боже наш, извор на живота и безсмъртието, Създателю на всички твари, видими и невидими, на безначалния Отец еднакво вечен и еднакво безначален Син, Който заради преголямата Си благост в края на дните се облече в плът и се разпъна и погреба за нас, неблагодарните и злонравните, и с Твоята кръв обнови нашето разтляно от греха естество. Сам, безсмъртен Царю, приеми и покаянието на мене грешния, наклони ухото Си към мен и чуй думите ми; защото съгреших, Господи, съгреших против небето и пред Тебе и не съм достоен да погледна към висините на Твоята слава, защото разгневих Твоята благост, като престъпих Твоите заповеди и не послушах Твоите повели. Но Ти, Господи, бидейки незлобив, дълготърпелив и многомилостив, не ме остави да погина с моите беззакония, понеже очакваш по всякакъв начин моето обръщане. Ти си казал, Човеколюбче, чрез Твоя пророк: „Никак не желая смъртта на грешника, но да се обърне той и да бъде жив.“ Защото Ти, Владико, не искаш да погубиш създанието на Твоите ръце, нито благоволиш към човешката погибел, но искаш всички да се спасят и да достигнат до познание на истината. Затова и аз, макар и да съм недостоен за небето и земята и за тоя временен живот, понеже целия се покорих на греха и станах роб на сладострастието, и оскверних Твоя образ, ала бидейки Твое творение и създание, аз окаяният не се отчайвам за спасението си, но дръзвам да пристъпя, надявайки се на Твоето безмерно милосърдие. Приеми и мене, човеколюбиви Господи, като блудницата, разбойника, митаря и блудния син, и снеми от мене тежкото греховно бреме Ти, Който вземаш греха на света и изцеляваш човешките немощи, Който призоваваш при Себе Си отрудените и обременените и им даваш покой, Който си дошъл да призовеш не праведните, а грешните към покаяние; и очисти ме от всяка сквернота на плътта и духа и научи ме да се приобщавам със светинята в страх пред Тебе, та като приемам частица от Твоята светиня с чистото свидетелство на съвестта си, да се съединя със светото Ти тяло и кръв и Ти да живееш и пребиваваш в мен с Твоя Отец и Свети Дух. Да, Господи Иисусе Христе Боже мой, нека не ми бъде за осъждане причастяването с пречистите и животворящи Твои Тайни, нито да се разболея душевно или телесно поради недостойното си причащаване с тях; но дай ми дори до сетния си дъх неосъдно да приемам частица от светините Ти за общение със Светия Дух, за напътствие към вечния живот и за добър отговор на Твоя страшен съд, та и аз заедно с всички Твои избраници да стана участник в Твоите нетленни блага, които си приготвил за любещите Те, Господи, и сред които си прославен во веки. Амин.


Молитва 2. От свети Иоан Златоуст.

Господи Боже мой, зная, че не съм достоен, нито годен да влезеш под покрива в дома на моята душа, понеже той е цял запустял и разграден, и нямаш място в мен достойно, где глава да подслониш, но както от висините заради нас си се смирил, снижи се и сега пред моето нищожество и както си приел да легнеш в пещера и в яслите на безсловесни, тъй и сега приеми да влезеш и в яслите на безсловесната ми душа и в оскверненото ми тяло. И както не счете за недостойно да влезеш и вечеряш с грешници в дома на прокажения Симон, така благоволи да влезеш и в дома на моята смирена, прокажена и грешна душа; и както не си отблъснал подобната на мен блудница и грешница, която дойде и Те докосна, бъди милосърден и към мене грешния, който идва и Те докосва, и както не си се погнусил от нейните скверна и нечиста уста, която Те целуваше, така не се погнусявай и от моята уста, по-скверна и нечиста от нейната, нито от мерзките и нечисти мои устни и от гнусния ми и съвсем нечист език. Но нека частицата от Твоето пресвято Тяло и драгоценната Ти Кръв да ми бъдат за освещение, просвещение и здраве на смирената ми душа и тяло, за облекчение от тежестта на многото ми грехопадения, за запазване от всяко дяволско действие, за премахване и възпиране на моите лоши и лукави навици, за умъртвяване на страстите, за изпълняване на Твоите заповеди, за умножаване на Твоята божествена благодат и придобиване на Твоето царство, защото не пристъпвам с пренебрежение към Тебе, Христе Боже, но като черпя дръзновение от неизразимата Ти благост и за да не би, като дълго време страня от общението с Тебе, да бъда похитен от невидимия вълк. Затова Ти се моля, понеже едничък Ти си свят, Владико, освети моята душа и тяло, ума и сърцето ми, вътрешностите и утробата ми, и целия ме обнови, и вкорени в членовете ми страх пред Тебе и направи Твоето освещение неотнимаемо от мене; бъди ми помощник и застъпник, като напътстваш живота ми в мир и ме удостоиш да застана от дясната Ти страна заедно с Твоите светии, по молитвите и молбите на пречистата Твоя Майка, безплътните Твои служители и пречисти сили, и всички светци, които отвека са Ти благоугодили. Амин.


Молитва 3. От Симеон Метафраст.

Едничък чист и нетленен Господи, Който поради неизречената човеколюбива Своя милост прие целия наш състав от чистата и девствена кръв на Родилата Те свръхестествено чрез осеняването на Светия Дух и благоволението на вечно-съществуващия Отец: Христе Иисусе, Премъдрост Божия, мир и сила, Ти, Който прие животворни и спасителни страдания — кръст, гвоздеи, копие, смърт — умъртви моите душепагубни телесни страсти; Ти, Който чрез погребението Си плени адовото царство, погреби и моите лукави замисли чрез добри мисли и погуби лукавите духове; чрез Своето живоносно възкресение на третия ден Ти въздигна нашия паднал праотец, вдигни и мен, поваления от греха, като ми явиш пътища за покаяние. Ти, Който чрез преславното Си възнесение обожи възприетото по плът естество и го почете, поставяйки го да седи отдясно на Отца, удостой ме чрез причастяването със светите Твои Тайни да застана отдясно на Тебе заедно със спасените. Ти, Който чрез слизането на Утешителя, Твоя Дух, превърна учениците Си в драгоценни съсъди, и мен яви вместилище на Неговото идване. Ти, Който пак ще дойдеш да съдиш вселената по правда, благоволи и аз да Те посрещна, мой Съдия и Създател, върху облаци заедно с всички Твои светии, та вечно да Те славословя и възпявам с безначалния Твой Отец и с Пресветия благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Молитва 4. От божествения Дамаскин

Владико Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който единствен имаш власт да прощаваш човешките грехове, като благ и човеколюбец, опрости всичките ми съзнателни и несъзнателни прегрешения; и удостой ме неосъдно да се причастя с божествените, преславни, пречисти и животворящи Тайни, не за тежест, не за мъка, нито за умножаване на греховете ми, но за очищение и освещение, като залог за бъдещия живот и царство, крепост и помощ, и за отблъскване на противниците, за изтребване на многото ми грехове, защото Ти си Бог на милости и щедрости и човеколюбие, и на Тебе слава възнасяме с Отца и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Молитва 5. От св. Василий Велики
Зная, Господи, че недостойно се причастявам с Твоето пречисто Тяло и с драгоценната Ти кръв, че съм виновен и че за свое осъждане ям и пия, без да разпознавам Тялото и Кръвта Ти, на Тебе Христос и Бог мой; ала дръзвам да пристъпя към Тебе реклия: който яде Моята плът и който пие Моята кръв в Мен пребъдва и Аз в него. Затуй бъди милосърден, Господи, и не изобличавай мене грешния, но постъпи с мен по милостта Си и нека ми бъдат тези Светини за изцеление, очищение, просвещение, съхранение и спасение, и за освещаване на душата и тялото ми, за прогонване на всяко мечтание и всяко лошо дело, и всяко дяволско въздействие, което невидимо се проявява в членовете ми, (нека ми бъдат) за дръзновение и любов към Тебе, за изправление на живота и утвърждение, за възрастване в добродетелите и към съвършенство, за изпълнение на заповедите, за общение със Светия Дух, за напътствие към живота във вечността, за благоприятен отговор на Твоя Страшен съд, а не за съд или осъждане.
Молитва 6. От св. Симеон Нови Богослов

От скверни устни, от мерзко сърце, от нечист език, от осквернена душа приеми моление, Христе мой, и не презирай нито думите ми, нито моя нрав, нито моето безсрамие. Дай ми смело да говоря каквото желая, ала по-добре ме научи какво подобава да върша и говоря; съгреших повече от блудницата, която узна къде пребиваваш и като купи миро, дойде и дръзна да помаже нозете Ти — (нозете) на моя Бог и Владика, на моя Христос. Както не отблъсна нея, дошлата от сърце, тъй и от мен не се погнусявай, Слово! Но дай ми нозете Си — да ги държа и целувам, и с ручеи от сълзи като със скъпоценно миро смело да ги помажа. Умий ме със сълзите ми, с тях ме очисти, Слово! Опрости прегрешенията ми и ми дай прошка. Ти знаеш колко много е злото в мен, знаеш и струпеите ми, виждаш и раните ми, но Ти знаеш и вярата и виждаш и намерението, Ти чуваш и въздишката. Не остава тайна от Тебе, Боже мой, Творец мой, Избавител мой, нито капка сълза, нито дори частица от капката. И онова, което не съм още сторил Твоите очи са видели, а в книгата Ти и неизвършеното от мене е вече написано. Виж унизеността ми, виж мъката ми колко е голяма и опрости ми всички грехове, Боже на всички, та с чисто сърце, с трепетна мисъл и съкрушена душа да се причастя с Твоите непорочни и пресвети Тайни, с които се съживява и обожава всеки, който яде и пие с чисто сърце. Понеже Ти си казал, Владико мой: всеки който яде Моята плът и пие Моята кръв пребъдва в Мене и в него съм и Аз. Истинна е всяка дума на моя Владика и Бог, защото причастявайки се с божествените и боготворящи Дарове, аз вече не съм сам, но с Тебе, Христе мой, Светлина на три Слънца, която просвещава света. Затуй нека не остана самичък — без Тебе, на живота Създателю, мое дихание, мой живот, моя радост и спасение на света! Затова и пристъпих към Тебе, както виждаш, със сълзи и душа съкрушена, просейки да бъда избавен от моите прегрешения, и да се причастя без осъждане с Твоите живодатни и непорочни Тайнства, за да пребъдеш по думите Си в мен, трижди окаяния, за да не би, като ме намери без Твоята благодат, прелъстителят лукаво да ме грабне и чрез измама да ме отклони от Твоите боготворящи слова! Затова падам пред Тебе и горещо Ти викам: както си приел блудния син и дошлата при Тебе блудница, тъй и мене блудния и скверния приеми, о Щедрий, защото с душа съкрушена сега идвам при Тебе и зная, Спасителю, че никой друг не Ти прегреши като мене, нито извърши дела, каквито аз извърших. Но знам и това, че нито тежестта на прегрешенията, нито огромният брой на греховете надвишава огромното дълготърпение и крайното човеколюбие на моя Бог; но по милостта на състраданието Ти и очистваш, и озаряваш и със светлина изпълваш горещо каещите се, които щедро правиш причастници на Твоята божествена природа; и — което е странно и за ангелите, и за човешките мисли — Ти многократно беседваш с тях като с истински Твои приятели. Тези неща ми дават смелост, те ме окрилят, Христе мой, и като дръзвам поради Твоите богати благодеяния към нас, едновременно с радост и с трепет, аз с огън са причастявам и бидейки трева — о чудо предивно! — бивам оросен без да изгоря, както в древност къпината гореше и не изгаряше. Сега с благодарна мисъл, с благодарно сърце, с благодарните членове на моята душа и тяло аз се покланям, величая и славословя Тебе, Боже мой, като Благословен сега и во веки. Амин.
Молитва 7. Друга от св. Йоан Златоуст

Боже, облекчи, пощади и прости ми всички съгрешения, които сторих пред Тебе било с думи, с дела или с мисли, волно или неволно, съзнателно или по незнание, всичко ми прости като благо и човеколюбив. И по молитвите на Твоята пречиста Майка, на безплътните Твои служители и свети сили и на всички светии, които отвека са Ти благоугодили, благоволи неосъдно да приема светото и пречисто Твое тяло и честната Ти кръв за изцеление на душата и тялото и за очистване на лошите ми мисли, понеже Твое е царството и силата и славата с Отца и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Молитва 8. От св. Йоан Златоуст

Недостоен съм, Владико Господи, да влезеш под стрехата на душата ми, но понеже като Човеколюбец, Ти искаш в мен да живееш, смело пристъпвам; Ти заповядваш да отворя вратата, която ти Сам си създал, и човеколюбиво ще влезеш, както си, ще влезеш и ще просвещаваш моите мисли; вярвам, че ще сториш това — защото Ти не прокуди блудницата дошла при Теб със сълзи, нито покаялия се митар отхвърли, нито прогони разбойника, познал царството Ти, нито покаялия се гонител остави такъв, какъвто бе, но всички, дошли при Тебе с разкаяние, Ти причисли в лика на Своите приятели, понеже си единствено благословен всякога, сега и в безкрайните векове. Амин.


Молитва 9. От св. Йоан Златоуст

Господи Иисусе Христе, Боже мой, облекчи, пощади, очисти и прости на мене грешния, негодния и недостойния Твой раб всички мои прегрешения, грехове и падения, които извърших от дните на младостта си дори до тоя ден и час, съзнателно или по незнание, в думи или дела или мисли, в моите замисли и във всички мои чувства; и по молитвите на безсеменно родилата Те Твоя Майка, пречистата Вечно-дева Мария, моята единствена непосрамваща надежда, застъпница и спасение, удостой ме неосъдно да приема пречистите, безсмъртни, животворни и страшни Твои Тойни за опрощение на греховете и за вечен живот, за освещаване, просвещаване, укрепяване, изцеление и здраве на душата и тялото ми и за изтребване и всецяло погубване на моите зли помисли и мисли, замисли и нощни мечтания, на тъмните и зли духове, понеже Твои са царството, силата и славата, честта и поклонението, с Отца и Светия Твой Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Молитва 10. От св. Йоан Дамаскин

Пред дверите на Твоя храм стоя, ала от злите мисли не отстъпвам, но Ти, Христе Боже, Който оправда митаря и се смили над хананейката, и на разбойника отвори дверите на рая, отвори и за мен недрата на Твоето човеколюбие и приеми ме, идващия и докосващия Те като блудницата и кръвоточивата — едната, като се допря до края на дрехата Ти, тозчас получи изцеление, а другата, като прегърна Твоите пречисти нозе, отнесе прошка на греховете си. А аз окаяният, като дръзвам цялото Ти тяло да приема, моля да не ме изгориш, но приеми ме като тях и просвети душевните ми чувства, изгаряйки в мен корените на греха, по молитвите на безсеменно Родилата Те и на небесните сили, понеже си благословен во веки веков. Амин.


Молитва 11. От св. Йоан Златоуст

Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти наистина си Христос, Синът на живия Бог, дошъл в света да спасиш грешниците, от които пръв съм аз. Вярвам също, че това е самото Твое пречисто тяло и това е самата Ти пречиста Кръв; затова Ти се моля, помилуй ме и прости ми прегрешенията — волни и неволни, с дума, с дело, съзнателни и несъзнателни, и удостой ме неосъдно да се причастя с Твоите пречисти Тайнства за опрощение на греховете и за вечен живот. Амин.


Когато пристъпваш да се причастиш, моли се наум със следните стихове (от Симеон Метафраст):

Ето, пристъпвам към божественото Причастие,

Създателю, не ме изгаряй чрез приемането му,

понеже Ти си огън, пояждащ недостойните,

но очисти ме от всяка сквернота.
Друга молитва:

На Твоята тайна вечеря днес, Сине Божий, направи ме участник. Тайната аз няма да издам на враговете Ти, нито целувка като Юда ще ти дам, но като разбойника Те изповядвам — спомни си за мене в царството Си, Господи!


Още стихове:

Като гледаш Кръвта боготворяща, трепери, човеко!

Защото тя е огън, който изгаря недостойните.

Божественото Тяло ме обожествява и ме храни —

духа ми обожествява, а ума храни неизяснимо.
И тези тропари:

Ти ме услади с любовта Си, Христе, и с божествената жажда по Тебе ме преобрази, но изгори греховете ми с невеществен огън и удостой ме да се наситя с насладата, (извираща) от Тебе, Благий, та с ликование да величая (и) двете Ти пришествия.


В светлите обители на Твоите светии как ще вляза недостойният? Ако ли дръзна с тях да вляза в чертога, дрехата ми ме изобличава, понеже не е празнична, и ще бъда вързан и изхвърлен от ангелите. Очисти, Господи, скверността на душата ми и спаси ме като Човеколюбец!
И тази молитва:

Човеколюбиви Владико Господи Иисусе Христе Боже мой, нека не ми бъдат за осъждане тези светини, защото съм недостоен, но за очищение, за освещение на душата и на тялото ми, в залог за бъдещия живот и Царство. А за мене е добре да се прилепям към Бога, да полагам в Господа надеждата за спасението си.


И отново:

На Твоята тайна вечеря днес, Сине Божий, направи ме участник. Тайната аз няма да издам на враговете Ти, нито целувка като Юда ще ти дам, но като разбойника Те изповядвам — спомни си за мене в царството Си, Господи!1 Вар. „чиято душа суетата не е покорила” – т.е. не се е привързвала към суетното, греховното и празното, сп. светоотеческите тълкувания.


Каталог: slovo -> liturg -> molitvoslov
molitvoslov -> Молебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Хвалебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци на Господските и Богородичните празници, и на особено почитани светии
molitvoslov -> Акатист към светител Николай Чудотворец
molitvoslov -> Акатист към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци за всеки ден от седмицата
molitvoslov -> Канон към свети Николай Чудотворец
molitvoslov -> Молебен канон за умиращ човек
molitvoslov -> Правило след свето Причастие


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница