Преди повече от 166 години родолюбиви жители на гр. Сопот, водени от жаждата за знания, поставят началото на Новобългарското училище, изпреварени преди това само от Априловската гимназия в ГабровоДата21.01.2018
Размер18.89 Kb.
#50400
Преди повече от 166 години родолюбиви жители на гр. Сопот, водени от жаждата за знания, поставят началото на Новобългарското училище, изпреварени преди това само от Априловската гимназия в Габрово.

Самият неоспорим факт, че в този градец се открива класно училище, което през този период за това са се сетили само четири града в България – Габрово, Копривщица, Свищов и Казанлък, говори красноречиво за прогресивното мислене на неговите жители.

Големият авторитет на Сопотското училище се гради и от десетките жадни за просвета младежи, които идват от градовете Троян, Ловеч, Плевен, Етрополе, Тетевен, Севлиево, Клисура… Пръв учител в него е бил карловецът Христо поп Василев.

През 1840 г. е била открита нова училищна сграда за 160 ученици. Тя е определена за взаимно обучение, а старата – за “помещение” на горните класове. През следващата година Калист Луков въвежда звуковата метода и подпомага завеждането на училищна библиотека, по примера на Габрово.

През 1850 година е открито Девическото училище. Нов етап в развитието на Сопотското училище започва през 1855 г., когато учениците достигат 450 души, а главен учител е известният възрожденец Йордан Ненов.

През 1877г. градът е опожарен. Изгарят и Мъжкото и Девическо училище, и църквата. През 1879г. е възстановено със средства на Временното руско управление, заедно с църквата “ Св.Св. Петър и Павел”. Девическото училище е използвано като учебна сграда до 1969/70 година. След това е превърнато в музейна експозиция.

Според статистиката през 1897г. в Сопот има едно Мъжко класно училище с 4 класа, едно Девическо класно училище с 4 отделения, 14 учители, 13 учителки, 446 ученика и 374 ученички.

Ако по някакъв начин заличим всички достойнства на Сопотското училище, но оставим само едно, че в него се е учил Патриарха на българската литература – Иван Вазов, това ще е достатъчно на това училище да се отреди най-видно място в историята на българското просветно дело.

Наследници на Новобългарското училище сега в Сопот са НУ “Н. Петкова” СОУ ”Иван Вазов”, ПГ ”Ген. Вл. Заимов”, които достойно продължават традициите на просветното дело.

От учебната 1990/91 г. училището се именува вече СОУ /Средно общообразователно училище/”Иван Вазов”. Това е година на коренна обществено-политическа промяна, трудна и тежка. Но грижите и умората остават настрана, загърбват се и горчивите противоборства, за да остане надеждата за сполука и мирни, светли дни в борбата на българския учител за съдбата на всеки един ученик в лабиринта на българската образователна система.По стародавна традиция за българина след семейството училището остава онази здрава крепост, която съхранява и развива добродетелите на нацията, свързани с нейното духовно утвърждаване.

Историята изпраща миг след миг хора и събития във вечността, животът върви уверено напред, а СОУ ”Иван Вазов” гр. Сопот продължава своята родолюбива дейност.
Каталог: obrazovanie
obrazovanie -> Българските малцинства и тяхното образование след 1989 Г
obrazovanie -> Толерантност в действие янка Р. Тоцева tolerance in action
obrazovanie -> З а п о в е д № ко – 39/21. 01. 2016 г. На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 41а, ал. 3 от отменения Закон за народната просвета н а р е жд ам
obrazovanie -> Учебен комплекс „Джани РоPари“
obrazovanie -> Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2017 година
obrazovanie -> Сп. Мениджър, брой 7, 2011, стр 44-46 Образованието във времето на новите технологии
obrazovanie -> Доклад за резултатите от учебно-възпитателния процес в общинските училища за учебната 2016/2017 година
obrazovanie -> Нели Ил. Бояджиева


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница