Предложението не следва да бъде разглеждано от веес, мосв и мс преди мосв да излезе с конкретни резултати от 2-годишния анализ за причините довели до презастрояването на ски-зона БанскоДата17.08.2018
Размер28 Kb.
Позиция на Коалицията "За да остане природа в България" по отношение Предложението на Община Банско за промени в ПУ на НП "Пирин"

1. Предложението не следва да бъде разглеждано от ВЕЕС, МОСВ и МС преди МОСВ да излезе с конкретни резултати от 2-годишния анализ за причините довели до презастрояването на ски-зона Банско с 65 ха в нарушение на концесионния договор и плана за управление на парка и не бъде потърсена отговорност на виновните лица. Причината за това е, че предложението е внесено в МОСВ от Община Банско, която е съакционер в концесионера на ски-зона Банско Юлен АД.

2. Предложението има за цел да подмени изцяло философията на управление на Националните паркове в България, доколкото чл. 21 от Закона за защитените територии забранява:

- строителството на нови спортни съоръжения (т.е. ски писти и ски лифтове), с изключение на ремонт на съществуващите съоръжения;

- практикуването на дейности (осветяване, превозни средства и др.), които вредят на дивата природа в националните паркове;

- строителството на техническа инфраструктура (пречиствателни станции и др.) в зоните за туризъм, в зоните с ограничена човешка намеса и в зоните за опазване на природните екосистеми.

Допустим е единствено ремонт на съществуващите съоръжения. Тази философия в ЗЗТ и ПУ на НП Пирин произтича от принципите на IUCN за управление на националните паркове и стандартите на управление на националните паркове в Алпите.
3. Предложението има за цел да узакони незаконните строежи в ски-зона Банско - незаконно разширените ски-писти, построените извън концесионния обхват ски-лифтове и незаконно построената техническа инфраструктура (водохващания, пречиствателни станции, противопожарни съоръжения и др. в зоните за опазване на горските екосистеми при х. Бъндерица).

4. Предложението е само първа стъпка от застрояването и унищожаването на Национален парк "Пирин". Следващата стъпка се очаква да бъде промяна на обхвата на зоните за туризъм с цел реализиране на проектите за ски-курорти над гр. Добринище и над гр. Разлог.

4. Предложенията не са конкретно мотивирани, което означава, че са внесени от Общината в МОСВ по предварителна договорка с МС, тъй като МОСВ имат интерес от узаконяването на ски-зоната, тъй като част от нарушенията на ПУ и на концесионния договор са допуснати от МОСВ.

5. Предложението на Община Банско за промяна на ПУ на НП "Пирин" е обосновано с устройствените проблеми на общината, довели до презастрояването на гр. Банско. Така обаче община Банско, която все още няма общ устройствен план, се опитва де прехвърли устройствените си проблеми върху територии, които са устроени (поне на хартия): ски-зона Банско има териториално-устройствен план, а Национален парк "Пирин" има План за управление.6. Предложението се възползва по арогантен начин от последното решение на Комитета за световното наследство към ЮНЕСКО, с което комитета всъщност признава, че развитието на ски-зона Банско е излязло извън контрола на комитета и че Комитета няма желание да носи повече отговорност за това какво се случва в тази ски-зона.

С това предложение на община Банско българското общество е поставено ребром пред същността на проблема в Национален парк "Пирин": да се закрие ли Национален парк "Пирин" за да може да продължи строителството на ски-курорти в планината или да се накажат нарушителите за допуснатото през годините престъпно презастрояване на ски-зона Банско?
Каталог: upload -> documents -> 2013
documents -> Българско дружество за защита на птиците
documents -> Д-р Росен Цонев, н с. Чавдар Гусев Описание на целите на изследването и използваната методика
documents -> Доклад по проект Картиране на находища и оценка на популацията на редки защитени видове птици
documents -> Май 2007 съдебното дело срещу природен парк странджа
documents -> Preliminary contract for establishment of right of building and provision of building services
documents -> Заповед № рд-751 от 16 август 2010 г
2013 -> Decision 36com 7B. 18 Pirin National Park (Bulgaria) (N 225) The World Heritage Committee, Having examined
2013 -> Искания, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи
2013 -> Информация за дипломната работа Тема: Научен ръководител: Адрес и телефон (по възможност мобилен) за връзка с научния ръководител


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница