Предмет на дейностДата18.12.2017
Размер136.12 Kb.
Икономически аспекти на търговската дейност

на верига магазини “ LIDL”
 • ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ:

LIDL е част от немската Schwarz-Gruppe, оперираща в областта на търговията с хранителни и нехранителни продукти. Първият магазин Lidl отваря врати през 70-те години на миналия век в гр. Лудвигсхафен (Германия) и поставя началото на една история за успешно и бързо развитие. До края на 80-те години магазините Lidl са вече из цяла Германия. Lidl започва експанзията си в Европа през 90-те години на миналия век и бързо се превръща в една от най-големите вериги магазини за хранителни стоки. Днес в повече от 20 европейски страни има над 9000 магазина Lidl, в които работят повече от 150 000 служители. Нашата цел е да продължаваме да растем и утвърждаваме успешните си пазарни позиции. Веригата стъпи на българския с пазар с едновременно откриване на 14 мегамагазина в цялата страна на 25.11.2010г. Магазините са във Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Сливен, Стара Загора, София, като в столицата са открити 4 магазина.

Предметът на дейност на веригата супермаркети е търговия на дребно с голямо разнообразие от хранителни стоки и стоки за бита. Търговските обекти на Lidl разполагат с банкомати, имат инсталирани терминали за разплащане с международни и национални кредитни и дебитни карти. За максимален комфорт на клиентите в магазините от веригата може да се пазарува с талони за храна на държавни учреждения и частни фирми, както и с ваучери за храна.

Клиентът е във фокуса на организацията на Lidl. Той е в центъра на тяхната дейност и фирмените процеси са подчинени на неговите очаквания за удобно пазаруване. Отговорностите, които поема магазина са :


 • Магазините да са разположени близо до клиента

 • Да има големи и добре осветени собствени паркинги

 • Да има места за паркиране на велосипеди

 • Да има архитектурен дизайн, съобразен с местния градоустройствен облик и строителните тенденции

 • Да имаразнообразен асортимент от национални и международни продукти

 • Да са нагледно и практично подредени магазините

 • Да има любезни и компетентни служители

Работното време на търговските обекти е съобразено с нуждите на клиентите, с цел постигане на максимално удобство и улеснение за тях :

Понеделник–Събота


700 – 2200 часа

Неделя


800 – 2100 часа


 • УСТРОЙСТВО, ОБЗАВЕЖДАНЕ И ОБОРУДВАНЕ НА МАГАЗИНА:

След входа на магазина първо са касите и мястото за личен багаж. Касите са десет на брой и всека една от тях е оборудвана с бар-код четец за маркиране на покупките, каса за съхранение на дневния оборот, скенер за проверка дали са фалшиви парите, пос-терминал за плащане чрез карта. Около касата има малки рафтчета с дъвки и подобни малки покупки. На касата единствено се продават цигари и пури/пурети.


Стоките са разделени по стокови групи като отначало е алкохола, има отделни два стелажа за вино, домакински потреби и хранителни стоки, козметични и парфюмерийни продукти.

Отделно от търговската зала има и складове с обща площ от 300м². В тях се съхранява голяма част от стоките предлагани в магазина. Отделно има и други помещения – тоалетна с баня, съблекалня, операторна (работното място на оператора), офис и сервизни помещения. • АСОРТИМЕНТ ОТ СТОКИ В МАГАЗИНА:

Добре балансираният асортимент стои в основата на успеха на Lidl. На търговска площ от 1000 м2 предлагат най-необходимото за ежедневието на населението. Хипермаркетите предлагат богат асортимент от над 20 000 вида стоки, в това число био храни и напитки, диетични и диабетични продукти, както и кулинарни щандове с готвени храни, прясно изпечен хляб, хлебни изделия и месни деликатеси.

По рафтовете на магазините на Lidl има най-необходимото с гарантирано количество и на най-добра цена. Основните групи продукти са : хранителни и нехранителни продукти. Те включват следните продукти :


 • Хранителни продукти:

 • Прясно изпечен хляб

 • Мляко и млечни продукти

 • Захарни изделия

 • Плодове и зеленчуци

 • Прясно месо

 • Риба и рибни продукти

 • Консерви

 • Алкохолни напитки

 • Безалкохолни напитки и минерална вода

 • Чай, кафе и какао

 • Български и международни вина

 • Бира

 • Тютюневи изделия

 • Диетични и диабетични храни

 • Храна за домашни любимци

Наред със собствените си марки по щандовете на магазините има и имена на утвърдени производители – български и международи.

При тях винаги ще се намерят пресни плодове и зеленчуци с най-високо качество, прясно изпечени хляб и хлебни изделия в непознато за България разнообразие, направо от фурната на магазина. Пресните плодове и деленчуци стоят в основата на балансираното хранене на здравия човек. Затова в Lidl се стремят да предложат пъстър щанд за плодове и зеленчуци, съобразен със сезона.

Ароматът на прясно изпечен хляб в Lidl идва от фурната на магазина. От нея през целия ден служителите вадят хлебни специалитети, събрали почитатели в цяла Европа: бял и пълнозърнест хляб, франзели и земели със златиста хрупкава коричка, истински кроасани и сладки лакомства.

В Lidl предлагат в рибния си асортимент множество сертифицирани от Съвета продукти – замразени, пресни и консервирани.

Върху консерви с риба-тон ще забележите синьо лого витака широко използваните за приготвянето на различни салати и ястия консерви с риба тон на Lidl, ще забележите синьо лого – сертификат на Earth Island Institut. Магазина изплзва този знак повече от 10 годинил като доказателство за това, че при улова на рибата тон са спазени всички условия и изисквания за щадящ улов. Тя е една от първите компании, включили се в програмата на Earth Island Institut за риболов на риба тон, който пази делфините и други морски видове. От началото на 90-те години Earth Island Institut въвежда ISO-сертификатите при консервите с риба тон, за да спре безразборното убийство на милиони делфини, хванати случайно в мрежите  на рибарските кораби. Всички консерви с риба тон, които търговския обект предлага на своите клиенти са сертифицирани от Earth Island Institut с ISO-сертификат.Търговските принципи на Lidl подкрепят във всяко отношение принципите за устойчив и социално отговорен риболов. Тъй като това е цел, която компанията не може да постигне сама, тя работи активно с търговските си партньори и се стреми да отговори на всички въпроси, касаещи социално-отговорния произход на продуктите, които предлага.

 • В асортимента си Lidl не включва видове риби, застрашени от изчезване или такива, чийто улов държавни и международни институции и организации не одобряват. През 2006-та година, например Lidl спира продажбата на морски костур, риба меч и акула.

 • Lidl активно подкрепя организации, като Съвета за управление на риболова и Earth Island Institut, които се борят за устойчиво развитие на риболова и риболовните методи. Вече повече от 15 години Lidl работи съвместно със Earth Island Institut за щадящ делфините улов на риба тон.

 • Lidl  е една от първите компании в Европа, които въвеждат в асортимента си множество собствени продукти, сертифицирани от Съвета за управление на риболова (MSC). От 2007-ма година Lidl предлага на клиентите си наред с марковите сертифицирани продукти и собствен сертифициран асортимент с марките Trawlic и Ocean Trader, върху които ще забележите логото на Съвета за управление на риболова (MSC).

 • Lidl е против нелегалния риболов и нелегалните методи за риболов. За да бъдем сигурни в произхода на продуктите си, ние непрекъснато работим за оптимизирането на  цялата верига на доставките и държим на нейната прозрачност.

 • За да бъдат нашите клиенти информирани относно произхода на рибата, върху опаковката те могат да открият най-важното: вида на рибата, област, в която е уловена, както и дали е уловена в свободни води или е отглеждана в развъдник.

 • Желанието на Lidl е риболовът да се извършва с отговорност за бъдещето. Нашата мисия е продуктите, които предлагаме да са произведени съобразно Бизнес инициативата за социално съгласие BSCI ( Business Social compliance initiative).

 • В рибния ни асортимент са включени различни видове риба, уловена в свободни води и отглеждана в рибарници под строг контрол и стриктни правила. Lidl активно подкрепя проекти, соъобразени с изискванията на т. нар. „Code of Conduct“.

 • Ние и нашите търговски партньори се придържане към изброените по-горе стандарти и правила, защото сме убедени, че тази здравословна храна е добре да ни радва и за в бъдеще.

Lidl предлага богат асортимент от вина от различни държави, с най-добро качество и на най-добра цена.
Търговските обекти подбират внимателно производителите, с които работят и вината, които предлагат. Следят целия производствен процес- от лозовите насъждения, през производството и бутилирането на виното, до транспортирането му до филиалите на Lidl. Ето защо са сигурни, че всяка бутилка съдържа най-висококачествено вино. Lidl разчита на собствена система за контрол. Те тестват всяка партида преди тя да бъде бутилирана. За да са още по-сигурни в качеството на предлагания от тях продукт, осигуряваме редовна проверка. Специалисти от външни за Lidl организации тестват на случаен селекционен принцип техните вина. В Lidl ще намерите както леки вина, подходящи за часовете на отдих след работния ден, така и маркови вина от известни лозаро-винарски райони, предназначени за специални случаи. Предприятието предлага богат винен асортимент, в който ценителите ще намерят изискани вина, доставени от винарски изби от различни държави.

Всички видове вина са зрели и готови за консумация, така че не е нужно да отлежават. Съчетани с подходящи ястия, аламинути, специалитети и десерти, вината ще Ви доставят още по-голямо удоволствие. Lidl предоставя подбран асортимент на вина с богат вкус и високо качество.

В магазина ще откриете голямо разнообразие на шоколади- тъмни, млечни, бели, както и с най-различен пълнеж. Можете да съчетавате шоколадите с различен пълнеж с различни вина, според вкуса си- ние Ви предлагаме само най-добрите продукти за това.


 • Нехранителни продукти:

 • Перилни и почистващи препарати

 • Изделия от пластмаса

 • Парфюмерийни и козметични стоки

Нехранителният сектор в Lidl обхваща продукти,които не са част от постоянния асортимент, а се предлагат само през седмицата на промоция до изчерпване на наличните качества. Обособени са в различни теми като: • Спорт

 • Градина

 • Електротехника

 • Предстоящи празници и почивки

 • Текстил

 • За малчуганите

 • Аксесоари за дома

 • Всичко за автомобила

 • Домашни потреби и др.

Lidl е компания, която осъзнава значението на мащабите си и поема отговорност към опазването на околната среда, многообразието на видовете и човешкото здраве. От десетилетия насам то поема социални и екологични ангажименти и периодично уведомява  своите клиенти и контрагенти за постигнатите резултати. Социалната стабилност, екологичното равновесие и грижата за здравето са основни приоритети за него и за цялото човечество. От всички нас и от действията ни днес зависи „нашето утре”- бъдещето на нашата земя и живота на нашите деца. Тяхната цел е всички ние заедно да се грижим „за нашето утре”. В асортимента на Lidl ще откриете множество продукти под това мотото, които са с най-високо качество и са произведени с отговорност към здравето и природата. Ще научавате за тези продукти от седмичните им брошури. Информация ще можете да откриете и в Интернет на нашата страница http://www.lidl.bg/. Хипермаркета насочва вниманието и отговорността си към редица социални области, с които можете да се запознаете тук.
 • ПЕРСОНАЛ:

В момента в магазина постоянно заетите лица са около 80, които раемат 12 различни длъжности и работят на график, изработен от управителя на магазина. Веригата има униформи за персонала, които са различни в зависимост от длъжността. Заетите лица се обособяват в следните отдели :

 • Отдел „Стоково снабдяване“

Наред с воденето на преговори с доставчици и ценообразуване Търговският отдел (отдел „Стоково снабдяване“) отговаря за:

 • обслужването на асортимента,

 • качествен контрол,

 • наблюдение и анализ на пазара.

Водещият стремеж на нашия мениджмънт е балансиран асортимент, който да задоволи потребностите на българските потребители чрез високо качество на възможно най-ниска цена.


 • Отдел „Продажби“

Като бързо разрастваща се компания ние структурираме процесите в магазините ефективно и ориентирано към пазара. Работата им се подпомага от модерни, но разбираеми системи. Защото нашият основен принцип и ключ към успеха е опростеността.  Точно заради това клиентът винаги е в центъра на нашето внимание.


 • Отдел „Логистика“

От централния ни склад снабдяваме магазините в цялата страна – ежедневно с пресни продукти. Постигаме това благодарение на оптимизирани концепции за стокооборота – от получаване на стоката в склада до нейната подредба в магазините. Непрекъснато подобравяме процесите на комисиониране и извозване на стоките, както и системите за тяхното складиране/съхранение. Печелим време и усъвършенстваме организацията, за да гарантираме качеството на продуктите, дори и по техния път към клиента.

 • Отдел „Експанзия“

Отдел Експанзия отговаря за бързия растеж и непрекъснато развитие на магазинната мрежа в цялата страна. В изпълнение на тази цел служители се ангажират с избора на комуникативни локации с добра видимост и удобен достъп в близост до възможно най-много жители. Наред с това те развиват индивидуална концепция за централни локации в гъсто населени градски райони. Тяхната задача е и изграждането на партньорски взаимоотношения с утвърдени на пазара търговци и с органите на местното управление.


 • Отдел „Администрация“

Отдел Администрация отговаря за осъществяването на оперативната дейност в пълно съответствие с нормативните изисквания за водене на отчетност и съблюдаване на добрите бизнес практики.Администрацията се определя като обслужващ основната оперативна дейност ресор и всеки един от сътрудниците в отделите Счетоводство, Контролинг, Персонал, ИТ и Проекти и системи се стреми да подпомага и облекчава работата на оперативните звена чрез непрестанно усъвършенстване и висока продуктивност на процесите при запазване принципа на опростеност в името едновременно да влияе на тяхното качество, сигурност и стабилност.

 • ОБСЛУЖВАНЕ В МАГАЗИНИТЕ

Бързи и любезни касиери се грижат престоят Ви на касите да е кратък и приятен. За Вашето удобство във всички филиали на Lidl можете да заплатите покупката си
с най-популярните банкови карти – дебитни и кредитни.
Предимството при безкешовото плащане е, че дори и при по-големи покупки не е необходимо да носите значителни суми в брой. Най-новите технологии за сигурност се грижат за опазването на личните Ви данни.Големият брой каси се грижат престоят Ви на касите да е кратък и приятен. Благодарение на любезни и компетентни служители работещи на касите, ние искаме да Ви осигурим бързо и удобно пазаруване.

Lidl е синоним на любезност! Удовлетвореността на нашите клиенти е най-високата ни цел! Затова поставяме най-строги изисквания за качеството на нашите продукти. Колбаси, хляб, текстил, играчки или електроуреди – когато става въпрос за нашите стоки, Качественият ни контрол не познава компромиси.


Искаме да направим престоя Ви във магазините ни възможно по-приятен.
Затова чистотата в нашите магазини е също толкова важна колкото и бързото обслужване на касите. А служителите винаги са готови да отговорят на Вашите въпросите! Удовлетвореността на нашите клиенти е най-важната ни цел.
По отношение на качеството на продуктите ни сме поставили най-високи изисквания.

Ние ви гарантираме, че ще останете доволни от продуктите, закупени при нас.


За да сте сигурни в това, Вие можете:

 • да върнете хранителни продукти закупени от нас по всяко време и без да представяте касов бон;

 • да върнете нехранителните продукти закупени от нас в рамките на 2 месеца срещу представяне на касов бон;

 • да върнете горепосочените продукти във всеки от филиалите на Lidl в страната;

 • да се обърнете към сътрудниците ни на безплатния телефон относно продукти в гаранция след изтичане на двумесечния период.  • ОСНОВНИ ДОСТАВИЦИ:

Броят на доставчиците, с които търговският обект осъществява бизнес отношения е около 200. Някои от доставчиците доставят стоки всеки ден, други всяка седмица, в зависимост от типа стока и от срока и на годност. Основни доставчици:

 • На хранителни продукти:

 • Тестени изделя и хляб – Хлебозаводи – „Елиас”, „Лозенец”, „Корн” и други

 • Мляко и млечни продукти - ЕТ " ДЕЯ - Росен Деянски", „Зоров 97” ООД, „Данон” АД, „Димитър Маджаров – 2” ЕООД и други

 • Захарни изделия – „Геник” ЕООД, „Алпина” ЕООД, „Славка Миланова Груп” и други

 • Плодове и зеленчуци – Веригата притежава собствена борса за плодове и зеленчуци

 • Месо, месни продукти и яйца – „Тандем – В” ООД, „КФМ” ООД, „СВС 8” ЕООД, „Булмес-Трейдинг” ЕООД и други

 • Риба и рибни продукти – „Риба комерс” ООД и други

 • Консерви – „Сторко” АД, „Олинеза” ООД, „Дерони” ООД и други

 • Алкохолни напитки – „ВИП Трейд” ООД, „ЛВК” АД, „Каменица” АД, „Загорка” АД и други

 • Безалкохолни напитки и минерална вода – „Кока – Кола”, „Аринар” ЕООД, „Девин” АД и други

 • Диетични и диабетични храни - „Р.И.Груп - Щильон Йочев” ЕТ, „Лома Линда” ООД

 • Храна за домашни любимци – „Кавен ОРБИКО” ООД, „Хермес” ООД и други

 • Детски храни – „Бебелан” ООД, „Геник” ЕООД и други • На нехранителни продукти:

 • Перилни и почистващи препарати – „Дженто” ООД, „Астра и Ко” ООД, „Кавен ОРБИКО” ООД и други

 • Домашни потреби – „Конвой уорлд” АД, „Батерия” АД и други

 • Парфюмерийни и козметични стоки - „Кавен ОРБИКО” ООД, „Стандарт-17А” ООД и други  • СРЕДНОГОДИШЕН ОБЕМ НА ПРОДАЖБИТЕ:

Продажбите на Lidl са се повишили с 12.3%, сочат данните на компанията за пазарни проучвания TNS Worldpanel.

Няма фиксиран процент колко по-ниски ще са цените на стоките в този тип магазини. Стремежът е основни хранителни стоки да са поне 5-10% по-евтини от останалите вериги, а при някои ключови продукти - дори наполовина.

За разлика от другите вериги дискаунтърите не могат да заработят без логистичен център, който да складира и разпределя доставките към всички магазини. Другото задължително условие е да отворят едновременно поне десетина магазина. Само така те ще могат да договарят по-големи обеми с доставчиците, а с това и да си осигурят по-ниска цена на асортимента. Неизпълнението на тези две условия беше сред причините за забавянето на дискаунт магазините в България.

 Немските вериги в България прилагат отвърдени ценови стратегии, които са доказали успеха си на първичния си пазар - Германия.
Ценовата стратегия на LIDL е т.н. High Low (Висока-ниска цена)- редовната цена е на равнище малко по- високо от веригите с ценова стратегия "Всеки ден ниска цена". За разлика от това супермаркетите прилагащи "Висока-ниска цена" често използват ценовите намаления като инструмент за причличане на клиентски поток и увеличване на продажбите си. Новата, намалена цена е по-ниска от регулярната цена в други конкурентни вериги. 
Подобна ценова стратегия е особено привлекателна за ценово чувствителнте клиенти, които търесейни ниската цена са готови да приемат неудобствата от примерно голямо разстояние до магазина, неудобно работно време, ограничен асортимент за избор и т.н., за да намерят най-изгодната си оферта. 

Миналата година годишния оборот на LIDL е 44 млрд. евро и се нарежда на 16-то място сред водещите световни търговци на дребно.

В търговския обект дневно се обслужват около 3000 души.Обемът на продажбите в търговския обект зависи от деня от семицата, в който е направен – в началото на седмицата е по – малък от колкото в края на семицата. Също така зависи и от тримесечието – през летните месеци месечния оборот спада, а е най – висок през зимните месеци.

Световната икономическа криза не оказва отрицателно влияние върху търговския обект. Дори може да се каже, че има учеличаване на продажбите на стоки (хранителни и нехранителни продукти) в по – големи разфасовки.
Каталог: 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Тест за проверка на математическите знания и умения на учениците в началото на четвърти клас
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Отчет за научноизследователската, учебната и финансовата дейност на националния природонаучен музей при бан през 2013 г
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница