Предназначение на анализаДата16.10.2018
Размер90.5 Kb.
#90009
ТипАнализБърз тест за ябълчена киселина

Предназначение на анализа

Анализът е предназначен за измерване на ябълчената киселина във вина, които са претърпели или са в период на ябълчено-млечна ферментация. Също така може да се използва за анализи на гроздови сокове и на мъст.Метод

Анализът е основан на промяната в цвета, предизвикана на тетразола (лентичката, напоена с индикатор) по време на реакция, включваща ябълчена киселина и никотинамид диноклеутид, в присъствието на ензима малат-дихидрогеназа.


MDH

L-malate + NAD ----------- oxaloacetate + NADH

Diaphorase

NADH + Color Agent (oxidized) ---------------- NAD + Color Agent (reduced)


Проба

Виното за проба може да се използва без да се обработва по никакъв начин. Гроздовите сокове и мъст трябва да се разредят 1:20 преди анализ ако очакваните стойности са по високи от 500 mg/l. Използваите микропипета за еднократна употреба за бързо разреждане. Патентованите тест лентички изключват обичайните грешки при оцветени и мътни проби. Няма нужда пробите да бъдат филтрувани предварително или да бъдат обработвани със различни субстанции като активен въглен или PVPP, за да се премахне цвета. Тмпературата на пробата може да варира от 0° С до 35° С ( или от 32° F до 95° F).Процедура

1. Стиснете веднъж горното мехурче на пробовземача. Потопете връхчето във виното, мъстта или гроздовия сок, след това пуснете, за да ‘засмучете’ пробата.( Ако предпочитате да използвате автоматична пипета , задайте обем на пробата 20 µl.)  1. Прехвърлете пробата на триъгълния абсорбиращ слой на гърба на тест лентичката и стиснете мехурчето на пробовземача. Упражнете лек натиск с върха на пробовземача. Оставете пробата да попие в абсорбиращия слой.

Забележка: Само пробата от връхчето на пробовземача ще бъде освободена. Изчакайте 4 минути да се промени цвета.

  1. Определете съдържанието на ябълчена киселина в mg/l като сравните получения цвят с цветната табличка на опаковката на теста. Ако цвета е между два цвята вземете междинната стойност на ябълчената киселина.

Забележка: Ако пробата е била разредена преди анализа, то получената стойност се умножава по 20.

Тъй като флуоресцентната светлина има зелена сянка, определянето на цвета по скалата е трябва да се извършва при естествена светлина или електрическа крушка.

Съхранение

Съхранявайте далеч от пряка слънчева светлина и температура над 80° F. Пазете сухо. Продуктът е годен до изтичане срока отпечатан на опаковката.

Кратка интерпретация за повечето вина

(Поради биологичното разнообразие и стилистичните разлики, винопроизводителите и гроздопроизводителите трябва да направят крайни изводи)


Стойностите на Ябълчена киселина в гроздовите сокове варират от 10g/l в началото на сезона на бели вина отглеждани при умерен климат до 3g/l при червените вина отглеждани при по-топъл климат. Стойностите на ябълчената киселина се увеличават по-бързо от тези на титруемите киселини с наближаването на оптималното узряване, особенно в по-топлите райони. Стойностите на ябълчената киселина, заедно с титруемите киселини, pH и захари, могат да бъдат изпозвани за определяне на най-добрия момент за бране.

Забележка: Някои сортове имат по високи стойности на ябълчена киселина при оптимално узряване в сравнение с други.
Ябълчено-млечната ферментация е метод за намаляване на свързаните титруеми киселини и повишаване на pH-то чрез промяна на концентрациите на L- ябълчена и L- млечна киселина, омекотявайки виното по този начин и позволявайки му да развие мекота/пивкост/сочност и дълбочина/пълнота на вкуса. Като добавка, във виното протичат и други процеси заедно с този. Диацетилът, съставка, която придава цялостност при стойности между 1 и 4g/l, се повишава, както и концентрациите на acetoin и на 2,3-butanediol и други приятни за сетивата вещества. Друг важен резултат от ябълчено-млечната ферментация е постигането на добра микробиологична стабилност. Всъщност, за по-добър контрол на качеството, винопроизводителите желаят втора ябълчено-млечна ферментация приключена скоро след алкохолната като възможност да позволят на крайните процеси да завършат, и така да предпазят съхраненото вино от опасностите на вредните микроорганизми. Също така е важно да се знае със сигурност, че ябълчено-млечната ферментация е протекла, тъй като вредни бактерии може да продължат да се развиват доката винопроизводителя не се намеси в избистрянето или прибавянето на серниста киселина.
Присъствието на L- млечна киселина не е достатъчно доказателство за протичането ябълчено-млечна ферментация тъй като мож също да бъде предизвикано от съдържането на други съставки въвъ виното. Хартиената хроматография понякога се използва за наблюдение на ябълчено-млечната ферментация, въпреки това, този метод е основно качестен и става чувствителен при стойност от 100mg/l нагоре. Стойностите до най-малко 30 mg/l се считат за необходими за да бъдем сигурни, че ябълчено-млечната ферментация е протекла.
А. Проба разреден гроздов сок ≥3g/l – обмислете събиране на реколтата ако нивата паднат или ако стойностите на титруемите киселини са под 7g/l.
Б. Разредена проба вино или мъст ≥2g/l обмислете ябълчено-млечн ферментация особенно ако титруемите киселини са над 7g/l. Този метод също така може да се използва за да се определят стойностите на крайните титруеми киселини след ябълчено-млечната ферментация.
В. Неразредена проба вино ≤30 mg/l ябълчено-млечната ферментация е завършена

≥75mg/l ябълчено=млечната ферментация все още не е завършена.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница