Председателя на народното събраниеДата07.08.2018
Размер20.9 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО

МИНИСТЪРА

НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН

В Ъ П Р О С
от проф. дин Станислав Станилов

народен представител от Парламентарната група на партия „Атака”


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям въпрос
ОТНОСНО: Реакция на Министерството на външните работи на поредно посегателство върху българската история
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
В Република Македония започна шумна кампания за рекламиране на нов и още недовършен сериал за цар Самуил. Очертава се перспективата, филмът да се превърне в поредното посегателство върху българската история. Според информация, която самите създатели на филма разпространяват, сюжетът започва с въстание на Самуил срещу Българската държава (?) и завършва с твърдението на Самуил, че се гордее, защото е унищожил България.

Според либералната идеология, всеки творец има право да тълкува свободно историята и да филмира всички свои идеи под формата на художествена измислица. Дори да приемем подобно твърдение, не може да подминем въпроса, кой финансира един филм, който изопачава историята и създава внушения на антибългарска основа. Официални публични документи на правителството в Скопие показват, че единствените средства за филма, които са осигурени на този етап, са с източник македонската държава. Филмът за цар Самуил е получил 30 милиона денара (максималната възможна субсидия) от бюджета на държавния филмов фонд за 2014 г. Самият фонд се ръководи от управителен съвет, назначен от министъра на културата.

Може да предвидим какъв ще бъде резултата по аналогия с филма „Трето полувреме”. Той бе представен за частна продукция, но също бе финансиран от филмовия фонд на Република Македония и дори беше обявен от правителството за „проект с национално значение”. Първите му снимки бяха посетени лично от премиера Груевски, а премиерата на филма бе предхождана от реч на македонския президент. Що се отнася до художествена измислица, дори в „Списъкът на Шиндлер” има един положителен герой, който е германец, а в „Трето полувреме” няма нито един положителен герой - българин.

Когато една държава финансира и подкрепя един филм с откровено антибългарско съдържание, очевидно, не може да говорим за художествена измислица, а за целенасочена държавна пропаганда. Българските институции не могат да стоят със затворени очи.В тази връзка, моля да ми отговорите:
Какви мерки ще предприемете по повод държавната политика за създаването на нов филм с антибългарско съдържание в Република Македония?

София, 11.02.2014 г. Народен представител:Проф. дин Станислав Станилов


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница