Представяне на добри практики за използване на минералните води за развитие на спа туризма и подобряване на енергийната ефективностДата25.10.2018
Размер26.5 Kb.
Представяне на добри практики за използване на минералните води за развитие на СПА туризма и подобряване на енергийната ефективност

Развитието на СПА туризма в община Сапарева баня е започнало още от дълбока древност. Още през римско време минералните води били добре познати на едни от първите заселници по нашите земи. Наименованието на града в миналото е било Германея, което означава "гореща вода".

Минералната вода в Сапарева баня е естествен дар на природата и осно­вен лечебен фактор - с широк диапазон за лечение на различни заболявания.

Лечебните заве­дения в курорта работят целогодишно и са специализирани за профилактика и лечение на опорно-двигателен апа­рат, периферна нервна система, деге­неративни ставни заболявания, кожни и гинекологични заболявания. Водата е хипертермална, слабо минерализи­рана и сулфидна, с най-богато съдържание на сероводород в България - 15,5 мг/л., а температурата и е 103 градуса, което я прави най-горещата на Балканския полуостров и една от най-топлите в цяла Европа.

Освен за лечебни цели, с проект от 2003 година, водата се използва и за отопление на общинските сгради, като: административната сграда на Община Сапарева баня, Основно училище „Христо Ботев”, Обединено детско заведение „Света Анна” и читалище „Просветен лъч – 1904”.

Отоплителната система е екологично чиста и щадяща природата, самата система е затворен цикъл от две тръби. Състои се от тръби с техническа вода и един голям топлообменник, намиращ се на извора – „Гейзер”, който затопля техническата вода в системата. Затоплената вода в системата се разпределя към абонатните станции в сградите и по този начин се получава една добра енергийна ефективност, която спестява на година до 50 % от разходите отделяни за отопление. И това е откакто Общината използва геотермалната енергия за отопление.Със спестените средства можем да си позволим подобряване на материалната база в общинската среда.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница