Преглед на руския пазар на бисквити. Резултати за 2016 ГДата01.05.2018
Размер49.29 Kb.
ПРЕГЛЕД НА РУСКИЯ ПАЗАР НА БИСКВИТИ.

РЕЗУЛТАТИ ЗА 2016 Г.
Бисквитите в човешкият хранителен рацион се появяват заедно с хляба - 10 хиляди години пр. хр., но са били много по-различни от тези, които ядем сега. Тогава хората не са знаели за захарта или какаовите зърна. В момента бисквитите са се превърнали в неразделна част от пазара на сладкарските изделия. Благодарение на широкия асортимент от продукти, всеки може да избере лакомство според своя вкус.

Обемът на производство в Русия на сладки и сухи бисквити (включително джинджифилни) се оценява на около 800 хил. тона годишно, като най-голяма част от тях - около 85% се пада на сладките бисквити. В регионалната структура на производството лидира Централният федерален окръг, чийто дял е около 26% от производството на този продукт. На второ място - производителите на Приволжски федерален окръг с дял от 23%. Около 20% от сладките бисквити се произвеждат в Сибирския федерален окръг.

Голяма част от сухите бисквити - 48% - се произвеждат също в Централен федерален окръг. Второ място заемат производителите на Сибирския федерален окръг, чийто дял е около 22%. На трето място се нарежда Приволжски федерален окръг, с дял около 17% от общия обем на производство на този продукт.

Делът на джинджифиловите бисквити в руското производство е незначителен - около 1.5-2%. Половината от този обем (52%) се произвежда от предприятията в Приволжски федерална окръг, 35% - в Централен федерален окръг и около 8% в Сибирски федерален окръг.

Според Росстат, най-високите потребителски цени за бисквити са в Чукотски автономен окръг - около 274 рубли за килограм. Най-ниската - в Омска област - 106 рубли/кг. Средно по Русия, килограм бисквити струва на потребителя около 148 рубли за килограм.

Освен няколкостотин местни производители, на руския пазар на бисквити присъстват и чуждестранни представители. Техният дял възлиза на около 2-2,5% от пазара. В края на 2016 г. вносът на бисквити от всякакъв вид в Русия възлиза на 15,4 хил. тона с обща стойност 38,6 милиона щатски долара. В сравнение с 2015 г. обемът на вноса е намалял. В реално изражение спадът е 1,2%, в стойностно изражение - 7,0%.


Динамика на импорта на бисквити за 2015-2016 г./ т. и мил. долара


- обем на импорта,т.

- обем на импорта, мил. долара

През 2016 г. на територията на Русия са внесени бисквити произведени от петдесет страни. Сред тях лидира Полша с дял 18,5% от общия обем на внесени бисквити или 2,8 хил.тона. В сравнение с 2015 г. полските производители са увеличили присъствието си с 4,0%. На второ място е Италия, която представлява 15.9% от обема на вноса (2.4 хил.тона). Година по-рано делът на италианските производители е бил по-малък - 12,8%. На трето място е Китай с 9,3%. В реално изражение, китайските производители са доставили на руския пазар 1,4 хил.тона бисквити. Следват Виетнам, Сърбия, Обединеното кралство и други.


Структура на импорта на бисквити спрямо страните производители, %
Въпреки малкия обем на вноса в сравнение с вътрешното производство, броят на производителите при вноса на бисквити през 2016 г. възлиза на около 4,5 стотин предприятия. Лидер сред тях е компанията Llotte confectionery Co., LTD със седалище в Република Корея и производство в няколко страни по света. Компанията е с дял 12,5% от общия внос. В асортимента на производителя - сладки бисквити в шоколадова глазура и без, както и крекери. На второ място сред производителите е Heinz Italia S.P.A, която е с дял 9,2%, срещу 5,7% през 2015 г. За руския пазар основно от този производител постъпват детски бисквити. На трето място е виетнамската компания Biscafun Confectionery Company с дял от 8,9%. Основният внос на този производител са бисквитите в шоколадовата глазура CHOCO PIE. Полската компания Lajkonik Snacks S.P.Z.O.O е на четвърто място и доставя на руския пазар солени бисквити. Делът на предприятието е 6.7%. На пето място е компанията OOO “Кондиторы Маленчич“ от Сърбия, чийто асортимент включва както сладки, така и солени бисквити.
Структура на импорта на бисквити по производители, т.


ПРОИЗВОДИТЕЛ

ДЯЛ, %

LOTTE CONFECTIONERY CO., LTD

12,49%

HEINZ ITALIA S.P.A

9,21%

BISCAFUN CONFECTIONERY COMPANY

8,92%

LAJKONIK SNACKS S.P.Z.O.O

6,71%

ООО КОНДИТОРЫ МАЛЕНЧИЧ

4,81%

BAHLSEN GMBH & CO KG

4,10%

MONDELEZ

3,50%

BURTON'S BISCUIT CO

3,23%

DELICPOL SP. Z O.O.

2,86%

CONTINENTAL BAKERIES

2,73%

Други

41,43%

От руската страна участници на този пазар през 2016 г. са станали около 320 компании, като основно това са търговски предприятия.

Износът на бисквити от Русия надхвърля обема на вноса. През 2016 г. руските износители са експортирали в чужбина 28,1 хил.тона продукти на обща стойност 42,4 милиона щатски долара. В сравнение с 2015 г. обемът на износа е намалял с 11%, както в реален, така и в стойностен аспект.Динамика на експорта на бисквити за 2015-2016 г./ т. и мил. долара

- обем на експорта,т

- обем на експорта, мил. долара

Най-популярните продукти в чужбина са продуктите на следните руски производители: ОАО „Кондитерская Фабрика Белогорье“ (сладки бисквити и крекери), АО „Конти-Рус“ (главно бисквити под формата на сандвич, покрити или непокрити с шоколад), ООО „Марс“ (бисквити покрити с шоколад), ООО КДВ Групп (детски бисквити, сладки бисквити, крекери), ООО „Келлогг Рус“ (сладки бисквити и крекери), ООО „АКФ“ (сладки бисквити), ЗАО „КФ Им.Самойловой“ (сладки бисквити), ООО „Сладкая Слобода“ (сладки бисквити и крекери), ОАО „Сладонеж“ (сладки бисквити) и др.

През 2016 г., основни купувачи на руски бисквити са предприятията от съседните страни. Водеща позиция заема Украйна с дял 20,7% от общия обем на износа или 5,8 хил.тона продукти. С 400 тона по-малко е изпратено в Таджикистан (19,3%). В Грузия през 2016 г. са изнесени 3,6 хил.тона или 12,9% от общите продажби в чужбина. Следват Монголия (3.3 хил.тона), Азербайджан (2.6 хил.тона), Китай (1.9 хил.тона) и около 50 други страни.
Структура на експорта на бисквити спрямо страните партньори, %

Заключение: на външнотърговския пазар на бисквити има лек спад. Вносът е паднал с 1.2% и най-вероятно в краткосрочен план тази тенденция ще продължи. Руското население все повече пести на продукти, а цените на местните производители са по-привлекателни. При износа промени могат да се очакват по отношение на търговията с Китай, където напоследък руските сладкарски изделия стават все по-популярни. Обемът на износ на бисквити за година се е увеличил 3 пъти.https://vvs-info.ru/
Каталог: NewsFiles -> MarketingResearch
NewsFiles -> Законодателството на Руската Федерация в областта на защитата на интелектуалната собственост се регулира от
NewsFiles -> Програма 10: 15 10. 30 Официално откриване
NewsFiles -> Програма 1 ноември 2013 г. 12. 00-14. 00 Регистрация 14. 00-14. 15 Откриване 14. 15-16. 15 I сесия Урология Модератори: проф. Йорданка Узунова, проф. Чавдар Славов 
NewsFiles -> На република българия в москва
NewsFiles -> Програма 01. 10. 2014 г. Умбал „Александровска“ 10. 30 – 11. 00 часа
NewsFiles -> Митнически режим на руската федерация митнически съюз Русия, Казахстан и Беларус
MarketingResearch -> Структура на пазара на помпено оборудване в РФ
NewsFiles -> 1. Обща характеристика на валутния режим в РФ
MarketingResearch -> Общ преглед на руския пазар на нишестени продукти


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница