Премиерът Бойко Борисов уволни вчера трима държавни чиновници и един болничен шеф от Варна. С решениестраница1/4
Дата28.10.2018
Размер0.58 Mb.
ТипРешение
  1   2   3   4
15 септември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕСтанишев: ГЕРБ готви нов чл. 1
ГЕРБ пише нов член първи на конституцията, заяви вчера соцлидерът Сергей Станишев (чл. 1 на конституцията от времето на социализма е за ръководната роля на БКП - б.р.).

„В него обаче БКП ще бъде заменена от име с еднакви инициали", продължи бившият премиер закачките с приемника си на поста Бойко Борисов.

Червените обвиниха вчера в корупция и конфликт на интереси здравната министърка Анна-Мария Борисова и целия й екип и поискаха оставките им. Причината е промяната в правилата, според които вносителите на лекарства трябва да изпитват продуктите си, а съпругът на Борисова бил съдружник във фирма с такъв предмет на дейност, за което „Труд" съобщи пръв. Освен това по европрограми се купувало медицинско оборудване за 147 млн. лв. Но по неясни критерии. Например онкодиспансер има във Враца, който обслужва цяла Северозападна България, но техника се поръчвала за болницата в Монтана. По тези причини БСП настоявала вотът на недоверие да е за здравеопазването. Червените щели да продължат консултациите си с ДПС през седмицата.

Според Станишев битовата престъпност е нараснала с 10 % за една година, защото усилията на полицията били хвърлени в зрелищни акции. Управляващите се отказали спецсъдът да разглежда и дела срещу политици, защото те нямало нужда да бъдат осъждани, достатъчно било да ги окалят.
Борисов уволни болничен шеф и трима чиновници
Юлия Кунева

Премиерът Бойко Борисов уволни вчера трима държавни чиновници и един болничен шеф от Варна.

С решение на Министерския съвет бяха освободени двама зам.-председатели на Националния статистически институт - Галина Лукарска (НДСВ) и Мустафа Хасан (ДПС). Причината за махането им е, че в анкетата за пробно преброяване на населението бе посочен етнос "българомохамеданин". Гафа разкри "Труд".

"Който допусне грешка, го отстранявам. Директорът на варненската болница "Света Марина" Красимир Иванов също ще напусне поста си, защото е укрил простреляно лице от органите на реда", бе категоричен Бойко Борисов. Премиерът е разпоредил още отстраняването от длъжност и на началника на дирекция в здравно министерство, който е отговорен за гаф с търг на медицинска апаратура. Въпросният човек е публикувал съобщение в интернет върху бланка на конкретна частна фирма. Най-вероятно става дума за шефката на "Международни дейности и протокол" Лидия Георгиева, на която са били пратени техническите параметри от работната група лекари.

Борисов коментира и изказването на президента Георги Първанов, че не е зле в държавата да има не само обекти, но и политически субекти. "Президентът се изказва не като държавен глава, а като представител на алтернативата", каза премиерът. - Изказването му прави чест. Разбира се, че имаме нужда от алтернатива, но той трябва да покаже каква е тя."

Борисов откри вчера център за образна диагностика. "Нека хората, които идват тук, да са с диагноза "здрави". Костов да не завижда", каза премиерът.


Професор от Варна укрил прострелян висаджия

Простреляният варненски бизнесмен Йордан Димов-Юрката (48 г.), чието име се свързва с групировката ВИС-2, е станал причина премиерът Бойко Борисов да уволни шефа на местната болница “Света Марина” проф. Красимир Иванов.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов от 28 август до 3 септември т.г. Иванов е покрил Юрката от органите на реда. В същото време той е нарушил неписаното правило между полицията и здравните заведения - да се информират взаимно, ако има пострадал при тежко престъпление.

Юрката не е осъждан. През 90-те години на миналия век го разпитвала полицията, но той се е занимавал само с вещно укривателство, не и с кражби на коли. Знае се, че има дял от бившите хали на ул. “Шипка” във Варна, както и собственост в курорта Златни пясъци. Неотдавна Димов заявил намерения да купи хотел “Атлас” в комплекса.

Според запознати с биографията му Юрката, който беше фигура в средите на ВИС-2 в зората на демокрацията, се криел извън морската столица след арестите покрай мегадознанието на Варненската окръжна прокуратура през есента на 2008 г. В подземния свят по това време броели Димов за човек на Веселин Данов, който още не е изтърпял присъдата си за участие в организирана престъпна група за пране на пари от проституция и наркотици.

“Главата на професора ще падне. Министър Цветанов е говорил с колежката си от здравния ресор и въпросът е решен. Проф. Иванов да не търси връзки в лобитата около премиера Борисов.” Такива коментари по случая идваха откъм МВР-Варна още миналата седмица.

Според местната полиция директорът на здравното заведение, макар и в отпуск, лично се е обадил в болницата и разпоредил негов колега да отиде, за да докара пациента Димов и да се погрижи за него. Полицията потвърди за такъв разговор. Юрката и професорът се познавали отдавна и висаджията му правил големи подаръци като благодарност за услуги.

Стрелбата станала на 28 август през нощта. Версиите са две - че Димов е прострелян от жена си, или че се е самонаранил. Той първо бил отведен в частна клиника в Бургас, а после го закарали до Варна. Според шефа на варненската полиция комисар Димитър Димитров, пациентът бил приет с тежка прострелна рана на корема някъде около 4,30 - 5 ч сутринта. Веднага му била направена животоспасяваща операция. Самоличността на ранения била спестена на служителите на реда, въпреки че в Бургас било образувано досъдебно производство за стрелбата и издирвали Юрката “под дърво и камък”.

На 3 септември, когато полицаи влезли в здравното заведение да го търсят, лекарите им съобщили, че раненият вече е изписан. “Това обаче не е било вярно”, каза говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева.

“Информация за пациента е поискана на 3 септември и е предоставена своевременно”, защити се проф. Красимир Иванов. Той твърди, че не познава Димов. Според юристите в “Света Марина” ръководството няма законово задължение да уведомява полицията за самоличността на пациентите си. Престоят на Юрката в здравното заведение е бил надлежно описан на хартия и в информационната система.
Задържат лекарите у нас с наредба
Доктор, приет да специализира държавна поръчка, ако прекрати обучението си, ще трябва да плати на Министерството на здравеопазването в трикратен размер направените до момента разходи за повишаване на квалификацията му.

Това предвиждат промени в наредба, обнародвана вчера в „Държавен вестник". Същата санкция чака лекаря, ако реши да продължи обучението си срещу заплащане. За двойкаджиите е предвидено да повишат знанията си, като отново се запишат за конкурс за място след 2 г. Тъй като лекарите, работещи в спешните центрове у нас, започват да специализират, без да се явяват на конкурс, то за тях има нови изисквания. След като приключат обучението си, да останат да работят в спешния център поне година. Защитаването на останалите специалности продължава до 5 г., затова за същия срок докторът ще трябва да остане на работа в болницата, където се обучава.

Целта на промяната е дър­жавата да се опита да задържи лекарите у нас, а не те да бягат в чужбина.

Носителите не само на „Златен Хипократ(както беше досега), но и на „Златен Гален" (при фармацевтите) и пълните отличници по „Здравни грижи" могат еднократно да се запишат за избрана специалност, без да се явяват на конкурс по държавна поръчка.
Областната болница в Сливен засега няма да съди здравната каса заради неизплатени средства, защото няма пари да заведе иск.


КНСБ разпъва палатков лагер утре
КНСБ започва протестна кампания срещу законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, тъй като хората категорично не приемат утежняването на достъпа им до пенсионната система. Това съобщи вчера в Стара Загора вицепрезидентът на конфедерацията Пламен Димитров. Сред първите мерки ще бъде разполагането утре на палатков лагер пред парламента.

Тръгва и подписка в цялата страна срещу увеличението на осигурителния стаж от 37 на 40 г. за мъжете и от 34 на 37 г. за жените и срещу ред други неприемливи промени в закона.

За 7 октомври е насрочена национална протестна демонстрация в София. Тя може да бъде последвана и от ефективни стачни действия, ако не стигнем до споразумение за изтегляне на законопроекта преди второто му четене, каза Димитров. Знаем, че Бойко Борисов следи отблизо ситуацията и смятаме, че има шанс премиерът да се намеси и да оттегли законопроекта, каза Пламен Димитров.


Смъртта на Юсуф - лице на здравеопазването
Валентина ПЕТКОВА

Заради груба лекарска грешка и недопустима немарливост 3-годишно дете си отиде от този свят.

В началото на трагичната случка е личната лекарка на малкия Юсуф от момчилградското село Неофит Бозвелиево. Д-р Евгения Иванова, която има 20-годишен опит, не разпознава коварния перитонит.

Уплашените родители хукват към кърджалийската „Спешна помощ". Но вместо адекватна реакция и светкавична операция се сблъскват с некомпетентност. Че и с бездушието от погълнати от тв сериал нощни дежурни. Едва на шестия ден детето е на хирургична маса в Пловдив, но вече е много късно.

Здравеопазването ни е в кома. И ако техническото му събуждане все пак е възможно, то отговорността на много места е умряла. Това как се реформира?

Да, у нас има чудесни лекари. Но има и безхаберни и вечно мрънкащи, чието присъствие, уви, е фатално. Ако и този път виновните не бъдат наказани, случаят „Юсуф" няма да е последният.
БСП иска да свали цялото ръководство на здравното министерство
Според социалистите „черешката на тортата" в конфликта на интереси е Анна-Мария Борисова
Здравният министър Анна-Мария Борисова не е в далавера, а далаверата е в нея. Така Мая Манолова от БСП обясни защо партията обвинява в конфликт на интереси ръководството на здравното министерство.

БСП поиска оставката на министърката и двамата й заместници и заради корупция. Според червените те са правили схеми за източване на пари от министерството.

Ръководството на партията обаче запази мълчание по въпроса дали провалите на правителството в сферата на здравеопазването са причина за искания вот на недоверие.

Заподозрените

Според Мая Манолова заместничката на Борисова Гергана Павлова, преди да заеме поста си, е заемала отговорна позиция в „Софарма Трейдинг". Сега Павлова отговаря за лекарствената политика на министерството. Другият заместник на Анна-Мария Борисова в министерството доц. Иван Миланов пък имал милиони по банковите си сметки. Тях той получил от клинични изпитания, които си е възложил сам в качеството си на шеф на Психиатричната клиника, твърди Манолова. ,Черешка-та на тортата" според Манолова е самата министърка, чийто съпруг е съсобственик на фирма за клинични изпитания със съпруга на Русанка Ковачева. Тя пък е шеф на Комисията по позитивния лекарствен списък. И така кръгът се затваря.

Далавери за милиони

Председателят на партията Сергей Станишев уточни, че здравното министерство прави далавери с европейски пари на стойност 150 млн. лв. Той каза още, че 100 болници ще съдят НЗОК заради неизплатените им суми от 125 млн. лв. за извършена медицинска дейност. И докато този екшън се разиграваше на червения фронт, премиерът Бойко Борисов откри ново медицинско оборудване в Първа МБАЛ - София.

Елена Петкова


Техноекспортстрой" и „Информационно обслужване" вече може да бъдат приватизирани
Засега кабинетът не съобщава кога и как ще приватизира компаниите
Държавните фирми „Информационно обслужване" и „Техноекспортстрой" излизат от забранителния за приватизация списък, реши правителството на вчерашното си заседание. Засега не е ясно кога и каква процедура за раздържавяването им ще бъде предложена - дали чрез създадената през пролетта Държавна консолидационна компания, с цел да се избегне постъпването на парите в Сребърния фонд, или чрез Агенцията за приватизация.

Не е за продан

Принципал на „Информационно обслужване" е Министерството на финансите. Дружеството извършва IT обслужването на министерството и агенциите към него - НАП и митниците. В края на август финансовият министър отрече да планира продажбата на компанията, въпреки че в началото на мандата си обяви, че тя ще бъде продадена след изчистването й от несвойствени дейности. Като такава Дянков посочи рентиерството. През април тази година дружеството изпадна в немилост, след като загуби в обществена поръчка основния си източник на приходи - изнасянето на IT услугите на принципала. Компанията спечели едва 700 хил. лв. от държавната поръчка за поддръжка на технологичните системи на ведомството, оценявана на над 20 млн. лв. Преди 3 години тя беше оценена на над 40 млн. лв., което е около 50% от приходите на „Информационно обслужване". Компанията обжалва резултатите от търга, а докато тече процедурата, получава с 15% по-малко средства от принципала си.

Втори опит

„Техноекспортстрой" пък е някогашната „златна кокошка" сред външнотърговските фирми на държавата. Неин принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е втори опит за раздържавяване на дружеството. През 2007 г. тогавашният министър на регионалното развитие Асен Гагаузов предложи на правителството на тройната коалиция да извади дружеството от забранителния за приватизация списък, но това не беше направено.

Строителната компания „Техноекспортстрой" ЕАД е създадена през далечната 1964 г. като международен предприемач и консултант в повече от 20 страни в Европа, Близкия изток и Африка. Изградила е над 660 обекта във всички сектори на стопанската инфраструктура в различни страни - болници, учебни заведения, държавни институции, предприятия в енергетиката и химическата индустрия, язовири, напоителни мрежи, водопречиствателни станции, жилищни сгради. Според сайта на компанията има клонове, бюра и представителства в Либия, Алжир, Мароко, Ирак, Германия и дъщерна компания в Русия.

Компанията участваше в проектите за изграждането на магистрала „Тракия" заедно с португалските „Сомат", „Лена" и МСФ и за нефтопровода Бургас -Александруполис. Първият се провали, а от юни 2010 г. „Техноекспортстрой" вече не е собственик на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис", чрез която България е акционер в международната „Транс Болкан Пайплайн" - проектант на петролопровода. С джиро акциите на българското дружество бяха прехвърлени от „Техноекспортстрой" в полза на българската държава, като отговорник на проектната компания стана Министерството на финансите. С това по думите на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев се подготвя приватизацията на фирмата.

Рокади


По подобна схема с цел да бъде приватизирано трябваше да мине и „Автомагистрали", което също е с принципал министерството на регионалното развитие. Във вчерашното решение на правителството дружеството обаче не е извадено от забранителния за приватизация списък. Преди време министър Плевнелиев обясни, че много внимателно ще се анализира раздържавяването на дружеството, защото то има „животоспасяваща роля за магистралите, ако частните компании стачкуват или откажат да чистят". Вместо това от списъка се изключват „Водоснабдяване и канализация" ООД -Кюстендил, „Картография" ЕООД и „ЦЕСИ Инвест" ЕООД (правоприемник на Центъра за електронизация на строителството и строителната индустрия). Последните две дружества са в ликвидация.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е предложило да се заличат от забранителния за приватизация списък „Държавна лаборатория -Българска роза" ЕООД и туристическата фирма „ВМТ Орбита", София.Мила Кисьова


Майка взе заем и погреба Юсуф, ще воюва
Искам да видя как д-р Евгения Иванова от Кърджали чисти клозети, жестока е в мъката си Севим Касал
Ненко Станев

Севим Касим взе пари от приятели, за да изпрати човешки тригодишния си син.

Юсуф Халибрям почина от перитонит, след като дни го лекуваха от вирусна инфекция.

Семейството обвинява за смъртта му личния лекар д-р Евгения Иванова и екипа на “Бърза помощ” в Кърджали. След 10 дни проверката на Районната здравна каса ще покаже дали в мъката си родителите са несправедливи към медиците, или докторите не са си свършили работата. Директорката на касата д-р Соня Ангелова не изключи възможността, след като излязат резултатите да уведоми Изпълнителната агенция по медицински одит, която отнема лекарски права.

“Ние изгоряхме. Нищо няма да върне Юсуф от гроба, но не искам същото да се случи на друго дете. Затова ще се боря докрай в името на сина ни”, категорична е Севим Касим.

Ужасът започнал на 11 август в момчилградското с. Неофит Бозвелиево. Малкият вдига температура, започва да повръща и да се оплаква от болки в коремчето. Родителите тръгват за Кърджали, където е личната му лекарка д-р Иванова. Тя изписва натриев цитрат и свещички против температура.

“Обясни, че детето има вирус и за 3 дни ще се оправи”, спомня си майката. Семейството купува лекарствата и се връща на село. Три дни по-късно обаче момчето изгаря от 41 градуса. По телефона д-р Иванова заявява, че явно заболяването на детето не е вирусно и е време за антибиотик. Съветва да купят “Оспамокс” от 500 мг и да му го дават 3 пъти на ден през 8 часа.

Майката обаче решава да потърси и мнението на друг лекар. “Юсуф беше станал жълто-зелен, плачеше от болка и повръщаше”, разказва Севим. Семейството тръгва към Момчилград, където фелдшер му поставя диагнозата перитонит.

“Попитах какво е това, а той ми отговори, че детето е много зле и нямаме време да ми обяснява. Посъветва незабавно да отидем в кърджалийската болница”, разказа майката. Семейството пристига в града към един след полунощ.

“В спешното лекари гледаха сериали на компютъра. Вместо да прегледат сина ми, започнаха с въпроси и констатации от типа: “Вие личен лекар нямате ли”, твърди Севим. От “Бърза помощ” я изпращат със сина й в детското отделение на болницата. Там пък д-р Налбантова им се скарала, че всичките майки все по нощите идвали в болницата. След това педиатърът назначава ехограф и лабораторни изследвания. Когато резултатите излизат, детето е изпратено в хирургично отделение, където го поставят на системи.

Констатирали, че Юсуф е много зле, и дават на майката да подпише съгласие за операция. Викат анестезиолог, а след 10-ина минути нареждат да се пътува към пловдивската болница с линейка. Семейството чака часове за линейката, а малкият се присвива и повтаря, че го боли коремчето. Майката пита през минута къде е линейката, обясняват й, че я оборудват. Специалният автомобил пристига към 6 часа. В 7,15 ч на 15 август Юсуф е приет в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Поставят детето на системи, защото е обезводнено.

“Пловдивските лекари недоумяваха защо е докарано толкова късно след първите симптоми за апендисит и как колегите им в Кърджали не са поставили правилна диагноза”, твърди майката.

Молете се на Господ момчето да се оправи и ние ще се молим с вас, казвали лекарите на Севим. Отказват да дадат дори 1% гаранция, че ще живее.

Според майката лекарите в Детска хирургия в Пловдив са направили всичко, за да спасят сина й. Юсуф е опериран 2 пъти и е готвен за трета интервенция. Въпреки усилията в 15,20 ч на 18 август умира. Окончателната диагноза, е остър гангренозен перфориран апандисит и тотален перитонит.

Цялото му коремче е било пълно с гной, а налепи е имало чак до черния дроб”, казва майката. Тя е категорична, че вина за смъртта на 3-годишния й син има основно джипито д-р Евгения Иванова.

“Тя не може да бъде никакъв лекар. Ще направя всичко, за да й бъдат отнети лекарските права. Искам да я видя как чисти клозети”, казва Севим. Тя вече е подала жалби срещу джипито в окръжната прокуратура и здравната каса. Почерненото семейство се е жалвало и срещу неадекватните действия на Центъра за спешна помощ в Кърджали.

“Това не е никаква спешна помощ, а е умирай трудно на живо”, категорична е Севим.

Бабата на Юсуф е успяла да говори с д-р Иванова.

“Дъщерята по-добре да не ходи при нея, че може да стане някоя беля”, казва баба Зехра. Лекарката й обяснила, че няма вина за случилото се с внучето. Когато го преглеждала, то имало симптоми на вирусно заболяване и зачервено гърло. Д-р Евгения Иванова е категорична, че първоначалната диагноза, която е поставила, е правилна.

“Юсуф беше с температура и умерено зачервено гърло. Диагнозата, която поставих, беше остър тонзилит (възпалено гърло)”, твърди джипито. Никой не й казал, че детето го боли коремчето.

“Ако знаех, това симптоматиката на заболяването щеше да бъде различна, както и диагнозата”, казва д-р Иванова, която е притеснена от проверките срещу нея. Педиатърката има стаж повече от 20 години, но досега не е имала подобен случай.
Който сгреши, си отива, каза Бойко и трима паднаха

Махат и здравен шеф по съмнения за корупция
Директорът на варненската болница „Света Марина" е отстранен от длъжност. Причината е, че е укрил простреляно лице от органите на реда. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Премиерът съобщи това като пример, че който допусне грешка, бива отстранен от поста си. Отстранени са и двама заместник-председатели на Националния статистически институт.

Борисов бе попитан, дали има информация, че днес в Главна инспекция по труда отново е избухнал скандал, свързан с етническо определяне, подобен на този с пробното преброяване на населението по интернет.

Премиерът обясни още, че е разпоредил на Министерство на здравеопазването да бъде освободен от поста му директорът на една от дирекциите във ведомството. Причината за това е, че въпросният човек е публикувал съобщение в интернет на бланка на определена фирма.

Днес премиерът Борисов присъства на откриването на ново медицинско оборудване в първа МБАЛ - София.

Той пожела тези, които идват на преглед с новата апаратура, да получават резултати, че са здрави. На откриването присъстваха директорите на общинските болници и Борисов каза, че ще попита защо няма нито един директор на държавна болница.
Вежди притеснен за здравето на Никола Гюзелев

Търси 1000 лв. за Ангел Заберски
Министърът на култура­та Вежди Рашидов съобщи вчера, че оперният певец Никола Гюзелев е в болни­ца и се чуди откъде да наме­ри пари за лечението му. Той претърпял сърдечна операция при проф. Алек­сандър Чирков. Питан от какви средства се нуждае Гюзелев, Рашидов обясни, че дава пример как един прославил страната ни пе­вец не може да взема само 250 лв. пенсия. Министъ­рът даде пример и с компо­зитора Ангел Заберски, който също бил опериран и сега му търсел 1000 лв. за операцията. Според Раши­дов подобни проблеми ще се решат, ако бъде реали­зирана идеята му да се въ­веде знак за заслуги с па­рични премии. „Още об­съждаме как това да стане. Получил писмо, че дори Министерският съвет на Румъния приел такова от­личие", допълни Рашидов.

"Операцията на Никола Гюзелев бе тежка, тъй ка­то болестта бе напреднала и всичките коронарни съ­дове бяха калцирани", зая­ви проф. Александър Чир­ков вчера. Гюзелев е ле­жал около 2 седмици в Пра­вителствена болница, по­сле го прехвърлят. „В „Токуда" му сложихме три байпаса. Операцията е по клинична пътека, понеже Гюзелев е осигурен. За мен е чест да съм в екипа, който спаси такъв именит бълга­рин, на когото в големите опери на Европа стават на крака", каза проф. Чирков.

Големият бас ще бъде изписан след 3 дни. Трябва обаче да го прехвърлят веднага в рехабилитацията на болницата. Не е изклю­чено "Токуда" да поеме до­пълнителните разноски по лечението, ако се наложи Гюзелев да остане повече дни от норматива на здрав­ната каса, както и да опро­сти парите за избор на екип и настаняване в самостоя­телна стая. "Никола Гюзе­лев избра наш хирург и на­шата болница като най-до­бра, а него го познават в цял свят", коментират спе­циалисти. "Нямам право да решавам такъв въпрос, но ще помоля ръководството да разгледа случая", заяви Румен Сербезов, представи­тел на г-н Токуда. (24 часа)
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница