Прес клипинг на тема: „Здравеопазване” 24. 04. 2014 Национални вестницистраница1/5
Дата28.05.2017
Размер0.72 Mb.
#22298
  1   2   3   4   5
Прес клипинг на тема: „Здравеопазване”

24.04.2014
Национални вестници

Здравната каса глобила с 1.5 млн. лв. болниците за нарушения

Хоспитализираните болни не били по леглата, масово приемали по спешност и с неверни диагнози

Десислава Николова

Капитал Daily  стр. 4  

Липса на пациенти по леглата, масово лечение по клинични пътеки за изключително тежки заболявания, които се плащат по-скъпо, нелекуване на придружаващите заболявания. Това са само част от нарушенията, за които болниците са били глобени около 1.5 млн. лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи д-р Румяна Тодорова, управител на институцията.

Средномесечно клиниките ползват 140 млн. лв. от ресурса на касата за лечение и тенденцията е към увеличаване на плащанията. "Ние в момента не плащаме за пациенти, ние издържаме болниците", коментира Тодорова. По думите й само през първото тримесечие седем нови клиники са сключили договор, с което клиниките вече са над 400. Действащите болници се опитват да приемат повече и спешни болни, които да струват скъпо на касата, като причината е да изплащат скъпата апаратура, която са си купили, и заплатите на лекарите.

Проверките

През първото тримесечие са проверени 136 клиники, като при 1457 медицински и финансови проверки са открити 1570 нарушения. Отделно от това по време на великденските празници здравната каса проверила 37 болници, като в 14 клиники се оказало, че голяма част от лежащо болните са си у дома, но в същото време се отчита, че ги лекуват от тежки заболявания. В онкологично отделение се оказало, че от 60 пациенти на място са само 17. В очно отделение в болница в Габрово на пет легла се водели приети седем пациенти, като нито един от тях не бил на място.

Контрольорите на здравната каса пък напоследък започнали да отбелязват в отчетите си някои наблюдения извън пряката им работа, като повечето засягат хигиената в болниците, която според тях е ужасно лоша, особено в държавните и общинските клиники.

Има ли толкова болни?

Според отчетите за извършена работа само през първото тримесечие се оказва, че болниците са изчерпили половината от годишния обем от хирургични операции при животозастрашаващи инфекции, коментира още Тодорова. През първото тримесечие се оказва, че са лекувани болни, които като общата бройка е половината от цялата за минала година. Освен това се оказвало, че в повечето случаи болните се приемат по спешност, без да има такава, но пък спешните случаи се плащат по-добре от касата. Затова НЗОК извършва детайлна проверка дали болните наистина са били в такова тежко състояние. Най-драстичен случай на надписване се очертава при тежко кожно заболяване (болестта на Лайл), което се развива за часове. Оказва се, че от общо предвидени 11 500 случая по отчет към здравната каса вече са боледували 5250 души.

В същото време се оказва, че пациентите се лекуват само по клиничната пътека, по която са приети, и изобщо не се изследват придружаващите заболявания, важни кръвни показатели, нито пък се правят консултации с други специалисти за придружаващите заболявания.

Как да не се източва касата?

Голяма част от случаите, които директно се отнасят за качеството на лечение, са извън правомощията за проверки от здравната каса. Д-р Румяна Тодорова обясни, че тези случаи са изпратени до изпълнителна агенция "Медицински одит" към здравното министерство, която има право да извършва проверки и да глобява болниците за това. От самата агенция пък от началото на годината са изпратили до министъра 30 доклада за нарушения, но не е ясно каква е съдбата им.

Самата здравна каса е глобила нарушителите, които са и в правомощията. Тя е усъвършенствала модула за всекидневно отчитане и обикновено обръща внимание на свръхприема от определени заболявания в болниците. Проверки в цялата страна ще има и при следващите празници, за да се установи дали пациентите са на място, или се прави опит за източване на касата.
Фармацевтичният пазар отчете близо 7% ръст

Продажбите през аптеките са за около 2.2 млрд. лв.

Десислава Николова

Капитал Daily  стр. 12  

През първото тримесечие на годината ръстът в стойност на фармацевтичния пазар е 6.9% в сравнение със същия период на 2013 г., съобщи д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на световната анализаторска компания IMS Health. През януари и февруари продажбите на лекарства в аптеките бележат увеличение, но през март се отчита спад. Причината за увеличението е грипната I епидемия поради която са нараснали покупките на антивирусни медикаменти, антибиотици, витамини и медикаменти за лечение на усложненията. Общо за първото тримесечие увеличението на продажбите е 5% в сравнение с миналата година.В същото време покупките на лекарства от болниците са нараснали с 18%.

Основната причина за ръста отново са онкологичните лекарства. Всяка година в България се откриват средно 34 хиляди новозаболели и се лекуват около 250 хил. пациенти. Медикаментите срещу рак се заплащат от здравната каса от три години и са причина за непрекъснатия ръст на болничните медикаменти. Въпреки това покупките на лекарства от болниците си остават на сравнително ниски нива -370 млн. лв., като половината от тях са онкопрепарати. В същото време продажбите през аптеките са за около 2.2 млрд. лв. През миналата година пазарът на лекарства също отбеляза ръст от 6.3% до 2.343 млрд. лв. спрямо отчетените 2.206 млрд. лв. през 2012 г. по данни на IMS Health. Така пазарът преодоля лекото забавяне, довело до най-ниския ръст по време на кризата от 5.2%, който беше отбелязан през 2012 г.

Конкуренцията остава много голяма и пазарът е силно фрагментиран - най-големите на него държат около 7% за миналата година.

Пръв по пазарен дял в стойност за поредна година през 2013 е швейцарският концерн Novartis, чиито резултати се обединяват и с тези на генеричната му дивизия Sandoz. На второ място по пазарен дял е американският концерн Actavis. На трето място в класирането по пазарен дял е швейцарският концерн Roche.
***

Капитал Daily  стр. 2  

САМО 2%, ИЛИ ОКОЛО 3000, ОТ НАД 100 ХИЛ. ПАЦИЕНТИ, БОЛНИ ОТ АВТОИМУННИ РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СЕ ЛЕКУВАТ СЪС СЪВРЕМЕННИ БИОЛОГИЧНИ ЛЕКАРСТВА (общо шест на брой), които им помагат да се движат свободно и да не се инвалидизират, съобщиха от асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания. Здравната каса покрива 75% от стойността на лечението, което е средно 2500 лв. на месец. В момента разликата от около 600 лв. се доплаща от фирмите производители, но има вероятност тази практика да спре, предупреди Боряна Ботева, зам.-председател на асоциацията. Причината е, че България е страната с най-ниска цена в ЕС, а заради доплащането от компаниите тя става още по-ниска и привлича паралелните търговци с лекарства, които изнасят голяма част от нужната терапия в други европейски страни.
Проверка на здравната каса засече скандална практика

Джипита търгуват с направления

1,5 млн. лв. санкции за болници заради схеми

Силвия Николова

Монитор  стр. 19  

Общопрактикуващи лекари въртят търговия с направления. Това разкри управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова вчера. Някои от джипитата дават част от талоните за безплатни прегледи непопълнени, веднага щом ги вземат от районните каси, на лекари-специалисти или на лабораториите. Впоследствие когато касата плати на специалистите и лабораториите за всеки прегледан и изследван болен, оттам дават по 5 или 10 лева от преглед на джипито, което е дало направленията, разказа за схемата д-р Тодорова. Така по този механизъм някои общопрактикуващи лекари си докарвали по заплата - заплата и половина отгоре всеки месец.

Санкции за 1,5 млн. лева е наложила НЗОК на болници след внезапна проверка на нейни инспектори на 18 април в 37 лечебни заведения. Тежките нарушения са в 14 от тях. Най-честите от тях са надписване на пациенти или вписване на прегледи изследвания и лечение на хора, които дори си нямат понятие, че за пристъпвали прага на болницата, съобщи още управителката на касата. Тя поясни, че на лечебните заведения, които са отчели повече лекувани хора по клинични пътеки от действителната бройка, няма да им бъдат изплатени сумите, а някои ще отнесат и конкретни глоби.

В Кюстендилската болница за рехабилитация на пациенти, настанени по клинична пътека, им се искало по 80 лева доплащане за ВИП-стаи и още пари за лекарства. Проверките са установили още, че пациенти, приети по една клинична пътека, се лекуват само за конкретното заболяване, без да се обръща внимание на съпътстващите ги.

Общопрактикуващи лекари в Пазарджик и Пловдив са отчели дейности, които въобще не са извършвали. Много техни колеги, щом разбрали, че касата е започнала проверки, излезли в отпуск.
Само глоба за побой над лекари

Мария Кадийска

Монитор  стр. 9  

Софийската районна прокуратура поиска от съда освобождаване от наказателна отговорност на Ленко Панов, обвинен, че е нападнал екип на Бърза помощ. Държавното обвинение предлага той да получи административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лв.

Панов се яви в съда с каубойски дрехи, придружен от двама адвокати. Той отговаря пред Темида за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицинската сестра Люсия Илиева. Според обвинението на 25 май 2013 г. около 00.30 ч. от ул. "Босилек" 1 в столичния кв. "Овча купел" бил извикан екип на спешна медицинска помощ, за да помогне на жена в безпомощно състояние. Шофьорът на линейката, лекарят и медицинската сестра пристигнали на адреса в 1.10 ч. Близките на нуждаещата се жена, сред които бил и Панов, решили, че екипът е закъснял. По тази причина Панов се приближил до сестрата, съборил я на земята, ударил я с юмрук по главата и започнал да я рита.

Панов обаче заяви вчера пред съда, че по време на побоя е бил при свой приятел на работното

му място, където охранява обект. Подсъдимият поиска гардът да бъде разпитан. Защитата му пък поиска повторен разпит на шофьора на линейката Славейко Белишки, тъй като показанията му в досъдебното производство били противоречиви. На излизане от залата Панов блъсна демонстративно телевизионна камера.
Българска клиника замесена в канал за органи

Монитор  стр. 5  

Българска клиника е замесена в канал за нелегална трансплантация на органи, който беше разкрит от полицията в Израел. Спецоперацията е осъществена със съдействието на Интерпол, съобщи БНР. Едно от направленията на канала е клиника в България. Израелци са извършвали повечето от трансплантациите на свои съграждани. Групата е имала и клиенти от чужбина, на които трансплантациите са правени в Турция срещу крупни суми.

Роднини на жертва на трафика - момиче на 18 години, са подали сигнал за канала. Лекар и медицински работници са уличени, че участвали в групата. Издирва се 40-годишен бивш израелски футболист, за когото се твърди, че е бил мозъкът на престъплението, съобщи още БНР.

Едно от направленията на изпращане на пациенти и донори е била българска клиника, сочи информация на израелската телевизия. До момента няма данни за нейното име.

Търговията с органи в Израел е забранена със закон още през 2008 г.
Гастроентерологът от Клиниката по вътрешни болести на МБАЛ "Софиямед" д-р Стефан Николов:

Стресът блокира защитата и често води до язва

Веса Георгиева

Монитор  стр. 21  - Д-р Николов, на какво най-често се дължи дискомфортът на стомаха в този сезон и нужно ли е да се направят изследвания?

- Дискомфортът в корема е свързан със стомаха - високо в епигастриума или над пъпа. Или пък идва от червата - под пъпа, или в областта на фланговете на корема. По принцип дискомфортът е начален симптом и за съжаление ние не му обръщаме голямо внимание. Понякога обаче това е първи признак на сериозни заболявания. В такива случаи е желателна консултация с гастроентеролог за точно и бързо изследване и правилно хранене и лечение.- Все повече се говори за стреса и му се определя водеща роля при проблеми със стомаха. Защо?

- През последните 30-40 години се заговори за стреса и неговите разнопосочни действия върху организма и в частност върху храносмилателната система. Съществува така нареченото базово ниво и при напрягане на адаптацията, когато сезоните се сменят, това действие се засилва. По принцип централната нервна система е в основата на функциониране на храносмилателните органи. При стрес настъпва така наречената дискинезия на червата - спастичен колит, или промени в защитните функции на стомаха, които често водят до гастрит или язва.- Кои от пролетните храни са "виновни" за събуждането на тези оплаквания? Целулозата ли ни идва повече или нитратите в първите салати са по-опасни?

- Промяната на храната през пролетта и появата и увеличаването на пресните зеленчуци обикновено са в основата на този дискомфорт. Нитратите имат други механизми на действие върху организма.- Ако много обичаме салати, лук, репички, може ли да "приучим" стомаха да ги приема без проблем?

- Да. При постепенно захранване със салати и други зеленчуци можем да избегнем или поне значително да намалим дискомфорта. Основно е правилото - умереност във всичко.- Съставът на храната или честотата на хранене гарантират спокойствие от страна на стомаха?

- И двете. Желателно е да се избягва прехранването. Употребата на подправки и овкусители също трябва да е внимателно.- Може ли храната да понижи киселинността на стомаха и да действа като лекарство?

- Да. Продуктите от млечен произход най-често водят до понижение на киселинността на стомаха. В миналото даже са били част от лечебните диети. Имайте предвид, че не винаги е желателно киселинността да се понижи. Например за резорбцията на желязото и някои други микроелементи е нужна кисела среда.- Едни препоръчват алкохола като лекарство за болния стомах, други го отричат. Съвсем накратко може ли да кажете концентрат или вино може да си позволим при проблем със стомаха?

- Алкохолите се делят на три вида - ниско концентрирани - бира и вина, средно концентрирани т.нар. аперитиви - до 28-30 градуса, и високо концентрирани - ракии, уиски, водки. При гастрити, язви пациентите трябва да избягват ниско и средно концентрираните алкохоли, понеже те силно увеличават киселинността. При пациенти с атрофичен гастрит и ниски нива на киселинност вината са препоръчителни в малки дози за подобряване на храносмилането. За всеки отделен случай обаче е желателна консултация със специалист за правилна промяна на диетата. И отново да повторя - умереността в начина на хранене е желателна.


7 пъти повече болни с рак на кожата

Монитор  стр. 12  

За последните 40 години болните с рак на кожата са се увеличили 7 пъти, съобщиха английски учени. Повечето от поразените са хора, които обичат да се излежават на плажа. Раковите заболявания се явяват при възрастни, които на младини са се излагали редовно и продължително на ултравиолетови лъчи, отбелязват учените. Масовата мода за мургав тен се яви през 60-70-те години на ХХ век, а в следващото десетилетие болните рязко се увеличиха. Наскоро австралийски учени установиха, че най-голям риск има за фермери, търговци, строители и шофьори - хора, чиято професия е свързана с по-продължителен престой на открито под лъчите. В групата, изложена на по-висок риск, са любителите на бронзовия загар, предупреждават лекарите.


Уникална терапия спасява от тежки операции

Правят кост от периферна кръв

Монитор  стр. 19  

Уникална терапия спасява от тежки операции на тазобедрената става. За нея се използва периферна кръв от самия пациент, която след обработка провокира образуването на здрава кост.

Новата технология, която се практикува отскоро в Европа, вече се прилага и у нас, в столичната болница "Вита", съобщиха от лечебното заведение.

Методът се нарича селективна остеоиндукция, тя може да предотврати ендопротезирането на тазобедрената става, поясни д-р Чанко Чанков от болницата, който от един месец, заедно с ортопедичния екип там, го прилага успешно на пациенти.

За него е необходим биологичен продукт, който се извлича от периферната кръв на болния. След това той се филтрира през специална система. Едва след това се инжектира в поставен предварително имплант, по който достига до главата на бедрената кост, където е дефектът, разясни д-р Чанков.

Докато самата процедура се осъществява, лекарят наблюдава целия процес на рентген. Така се достига максимална точност. Биологичният продукт от своя страна провокира образуването на нова кост, като предотвратява евентуална некроза. По този начин болният спестява тежка хирургична операция и инвалидизация или дефекти, срещу които не е застрахован никой, дори при най-умело направените интервенции. Самият имплант пък има функцията на "подпорка", като не позволява на костта да се смачка или да се увреди по някакъв начин.

Около три часа са необходими за извличане на периферна кръв от пациента и обработката й, преди тя да му бъде инжектирана.

По думите на д-р Чанко Чанков иновативният оперативен метод, чрез който до голяма степен се предотвратява бъдещо ендопротезиране на тазобедрената става, е особено подходящ за хора, страдащи от асептична некроза на главата на бедрената кост и фрактури на шийката на бедрената кост. Именно това са и едни от най-честите причини за ранно ендопротезиране.

В ортопедичната практика е доказано, че около 10% от случаите на ендопротезиране на тазобедрената става са вследствие на асептична некроза и около 30% след фрактура на бедрената шийка. Фрактурата на бедрената шийка е една от най-често срещаните фрактури при пациенти над 65-годишна възраст, която води до продължително възстановяване (3-6 месеца) и висока смъртност.

В случаите на асептична некроза стандартните оперативни методи само забавят процеса на разрушаване на костта.
Пациенти фантоми пълнят болниците

Клиниките не ни лекуват добре, връщат 1,5 млн. лв.

Стандарт  стр. 6  

Пациенти фантоми пълнят болниците. Това са част от нарушенията, които са констатирали инспекторите на здравната каса при проверките си тази година. Само за първите три месеца на 2014 те са минали през 136 клиники и са открили 1570 неизрядности.

В една от болниците в Габрово например в очното отделение са се водели 7 пациента, а не е имало нито един. Много често в онкологичните центрове липсват пациенти, които са приети по пътека за химиотерапия, обясниха от касата. На едно от местата при 60 хоспитализирани по документи на място са намерени едва 17. В друг онкоцентър пък отсъствали 28 пациенти. Столична болница на 17 април изписала всичките си пациенти за химиотерапия.

Качеството на лечение също не е добро, каза д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Единият от проблемите е лошата хигиена, друг - непълното лечение. Масово пациентите се приемат по една пътека, но имат и придружаващи заболявания, които не се лекуват. Това е така, защото за тях не се плаща, контрираха обаче доктори. Продължава и свръхприемът на хора по определени клинични пътеки. В болниците искат и пари за ВИП условия, които липсват. В Кюстендил например масово пациентите доплащат за стая и лекарства, установили инспекторите.

Санкциите и сумите за връщане за нарушенията обаче са едва 1,5 млн. лв. В същото време болниците на месец заработват 140 млн. лв. по каса, отчете Тодорова.

Нарушения има и в извънболничната помощ - няма нужните апарати в кабинетите, правят се изследвания не от лекари, а джипита отчитат талони, които не са получавани от пациентите.


На опашката сме по лечение на ревматични болести

Стандарт-Здравето  стр. 1  

България е на дъното в Европа според употребата на най-съвременното лечение за имунно-медиирани възпалителни заболявания. Това показва анализът на IMS Helath. Сред имунно-медиираните възпалителни заболявания попадат различни ревматологични и гастроентерологични диагнози, от които страдат над 100 хиляди души. Най-съвременният метод за повлияването им са т.нар. биологични средства. България обаче е на 17-то място по употреба на този вид продукти от 19 страни, каза д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на IMS Health. Освен това нашата държава е единствената в света, където тези медикаменти се покриват на 75% от здравната каса, а не напълно. Разликата в цената се поема от самите фармацевтични компании. Ако те спрат да правят това обаче, достъпът до биологичните продукти ще стане силно затруднен заради доплащането. Затова от пациентските организации настояват държавата да гарантира безплатния достъп до иновативното лечение, както и повече възможности за профилактика, изследвания и рехабилитация.


Разширяват държавната банка за стволови клетки

Стандарт  стр. 6  

В края на 2015 г. България ще разполага с голяма банка за стволови клетки. Това съобщи проф. Елисавета Наумова от "Александровска болница". В нея ще могат да се съхраняват 5 хил. единици кръв от пъпна връв. В момента в болницата се съдържат едва 150, защото няма място за повече. Благодарение на държавната банка за стволови клетки всеки, които има нужда от тях, ще може да ги получи безпалтно. С тях се лекуват различни заболявания, сред които са редица хематологични и онкологични. Списъкът с диагнозите, при които може да помагат стволовите клетки обаче, постоянно нараства. Изграждането на банката се осъществява по проект на стойност 14 млн. лв. По него ще се разшири и клиниката по имунология, а в болницата ще започнат да се правят трансплантации на костен мозък. В момента в "Александровска болница" има и регистър с 2 хил. потенциални донори на костен мозък. Благодарение на това българските пациенти имат достъп и до световния регистър с 22 милиона донори на костен мозък, каза проф. Наумова.


460 299 българи се мъчат за бебе

От ин витро обаче имат нужда едва 23 000 от тях, обяснява д-р Мариела Даскалова

Мария Чипилева

Стандарт-Здравето  стр. 1  

От 5 г. у нас има държавен фонд за асистирана репродукция, който помага на хората в нужда да заченат бебе чрез ин витро. Борбата за преодоляване на стерилитета обаче далеч не се изчерпва само с това, казват от Сдружение "Зачатие". Какво остана да се реши в този сектор, разказва д-р Мариела Даскалова, един от основателите на пациентската организация, която десета година защитава правата на двойките с репродуктивни проблеми. Тя е главен асистент към катедра "Анатомия, хистология и ембриология" на Медицински университет-Пловдив. Занимава се с проблемите на репродуктивното здраве при мъжа. Съучредител е и медицински консултант на сдружение "Зачатие".

15% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. Според елементарните сметки за България това прави 460 299 души. Нужда от лечение чрез ин витро обаче имат едва 5% от тях - или 23 015, обяснява д-р Мариела Даскалова. Останалите могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства. Те обаче не се покриват от здравната система. Засега финансиране получават само нуждаещите се от ин витро, което е и най-скъпото. За тях държавата дава до 5000 лв. за 3 опита на двойка или 15 млн. лв.

годишно. В същото време за друга терапия се отделят около 10% от нужните средства, а за диагностика - около 5%, казва д-р Даскалова. За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за нея. Затова от сдружение "Зачатие" настояват да се обърне внимание и на останалите проблеми.

Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве трябва да бъде как по-малко хора да стигат до ин витро, казва д-р Даскалова. Според нея, това минава през изграждането на култура за репродуктивното здраве. Затова от "Зачатие" настояват в учебната програма на училищата да се въведе час по репродуктивно здраве. Също така да се създаде специалност андрология, която отговаря за мъжкото здраве. Сред останалите предложения на "Зачатие" са откриването на регионални кабинети по стерилитет и заплащане на диагностични изследвания от здравната каса.

Междувременно от сдружението пишат и раздават безплатно образователни книжки за момчета и момичета как да останат здрави и да нямат проблеми със зачеването. Те са част от инициативата им "Бъди в час по репродуктивно здраве". Освен това провеждат часове по репродуктивно здраве в училищата.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница