Пресинформация 17 ноември, 2011 година Компактният клас на Opel: 75-годишна успешна историяДата14.05.2017
Размер105.86 Kb.

Пресинформация

17 ноември, 2011 годинаКомпактният клас на Opel: 75-годишна успешна история


  • През 1936 Kadett е първият модел на компактния клас на Opel

  • Символ на авангардна техника и разнообразие от възможни решения на каросерията

  • След пет поколения Kadett се превръща в Opel Astra

  • Astra GTC направи своя дебют на Автомобилното изложение във Франкфурт през 2011 година

Рюселсхайм. Историята на Astra с пет врати, Sports Tourer и GTC започна точно преди 75 години с един скромен наглед модел. Въпреки че компактният клас на Opel по това време се нарича Kadett, той поставя основите на успешната история на популярния, надежден и технически авангарден автомобил, какъвто продължава да бъде до днес.


Kadett в ролята на първия компактен автомобил
През 1936-та, годината в която се провеждат Олимпийски игри, Opel вече е един от най-големите производители на автомобили в Европа. С помощта на Kadett, Opel разширява гамата си от модели и се насочва в компактния автомобилен клас. Инженерите от Рюселсхайм използват успешните предшественици като база за разработване на нови модели. Kadett използва 1.1-литровия четирицилиндров двигател с 23 к.с. от P4 и заимства модерната си форма от Olympia. Това е първият едросериен автомобил, който прилага концепцията за самоносеща каросерия, изработена изцяло от стомана. По това време се произвеждат два варианта: седан и седан със сгъваем покрив (кабриолет). И двата разполагат с четири места, две врати и имат начална цена от 2.100 райхсмарки. За експорт се предлага и версия с четири врати. От първото поколение на Kadett са продадени 100,000 автомобила до спирането на гражданското производство в края на 1940 година. След края на войната през 1945 година, победителите решават да предадат цялото оборудване и чертежите на Съветския Съюз. Първоначалната версия на Kadett се произвежда в Русия до 1954 година като Москвич 400.
Opel Kadett еволюира
От 1962 година, в Бохум започва производството на новия Kadett с 1.0-литров двигател с горно разположени клапани и долен вал (OHV) с мощност от 40 к.с. Компактният Opel, който е изключително просторен и авангарден в технологично отношение, става атрактивен за все повече хора. Докато много други автомобилни производители все още се задоволяват с трансмисии с три предавки, Kadett A, който се предлага като седан и комби, вече разполага с предавателна кутия с четири. Малко по-късно вече се предлага и купе с 48 к.с. Третото поколение е представено през есента на 1965 година в множество разновидности. Моделите – всичките произвеждани в Бохум – варират от седани с две и четири врати, лифтбек с полегата задна част и две купе-версии, до комбитата с три и пет врати. Луксозната серия Olympia се предлага от 1967 година с някои елементи от оборудването на модела Rekord и от състезателния Rallye-Kadett, с който Opel участва в моторните спортове. До 1973 година са произведени около 2.7 милиона автомобила Kadett B
Лудите 70-те: на спортните и кабрио модели
Следващият в поредицата е Kadett C. Новият модел е представен като седан, комби и купе. Спортното купе GT / E от 1975 година се задвижва от 1.9-литров двигател оборудван със система за впръскване на горивото. Ново допълнение към гамата е Kadett City – модел с три врати. Това е и първият компактен германски хечбек модел със задно задвижване. За първи път от трийсетте години насам в компактния клас на Opel през 1976 г. отново се предлага и открит модел – „седанът със сгъваем покрив” се нарича Aero и се произвежда от каросерийната фирма Baur в Щутгарт. За създаване на по-здрава и устойчива на усукване каросерия, както и с цел защита на пътниците, автомобилът е оборудван със защитна греда в горната си част по подобие на targa моделите.
До 1979 година са произведени над 1.7 милиона автомобила Opel Kadett.
Модерни времена: предно предаване и напречно разположени отпред двигатели
Петото поколение се насочва към нова архитектура на задвижването с напречно разположен отпред двигател и предно задвижване. Новият 1.3-литров четирицилиндров мотор е първият агрегат на Opel с цилиндрова глава от леки алуминиеви сплави и разположен в нея разпределителен вал. По-късно на негова база е създаден и 1.6-литров дизелов двигател, който е и първият със самозапалване в компактния клас. Най-облагодетелствани от новото конструктивно решение са пътниците, тъй като интериорът и багажното пространство са с увеличени размери. Рекламния слоган на модела гласи: “Новият Kadett – най-младият Opel. Той притежава нещо, което много хора искат!”. През 1979 година Kadett D спечелва и престижната награда Das Goldene Lenkrad (Златен волан). Той отново се предлага като хечбек и като популярното комби, което вече е утвърден и важен елемент в продуктовото портфолио на Opel. Този път обаче, традиционният седан, както и кабриолетът не са включени в продажбените оферти, които от своя страна се завръщат с поколението Kadett E.
Аеродинамика и множество награди
През август 1984 година, Opel представя новия модел в типичното за компанията решение с множество версии. Спортният GSi с предно предаване има коефициент на обтекаемост едва 0.30, превръщайки автомобила със 115 к.с. в най-аеродинамичният седан в света. На 51-вото Международно автомобилно изложение във Франкфурт Opel представя и кабрио версията. Стилистиката на Kadett е създадена в дизайнерския център в Рюселсхайм съвместно с Нучо Бертоне и, както своя предшественик, Kadett E получава германската автомобилна награда Златен волан. От това поколение са произведени 3.7 милиона автомобила, а до 1989 година, цялата серия надхвърля 10 милиона.
20 години по-късно: Ново име, но същия клас
Автомобилният производител от Рюселсхайм продължава традицията с поредното азбучно наименование с модела F. Името Kadett обаче отпада – от този момент представителите на компактния клас на Opel вече се наричат Astra. Дори преди 20 години новият модел поставя и нови стандарти по отношение на защитата при страничен удар и системите за доопъване на предпазните колани. Той поставя нови стандарти и по отношение на пасивната безопасност, както и технологиите за алтернативно задвижване: за първи път компактен модел на Opel може да бъде захранван с природен газ. Много преди началото на производството на Ampera, експериментална версия на Astra F се задвижва с електричество.

Първото поколение на Opel Astra, която се произвежда до 1998 година е реализирано в над четири милиона екземпляра и по този начин се превръща в най-продаваният модел в историята на марката. В началото на 1998 година започва производството на Astra G, чийто разновидности надхвърлят по брой тези на останалите.

Като допълнение към версиите хечбек с три и пет врати се предлагат седан кабриолет и купе, както и Caravan с пет врати. Особено внимание е обърнато на интегрирането на достъпни технологични решения, които имат за цел намаляване на разхода на гориво. Не са изоставени обаче и спортния дух и възможността за създаване на автентично удоволствие зад волана. През 1999 година, е представен спортният модел OPC, който се задвижва от 2.0-литров двигател с мощност от 160 к.с. В началото на новото хилядолетие своя дебют прави и Astra Eco 4, който е първият „четирилитров” автомобил в компактния клас. Astra G също така е и базата за първия еднообемен модел на марката Zafira, който поставя нов стандарт със системата на седалките Flex 7.

Третото поколение на Astra е представено през март 2004 година под името H. Сред новите технологични решения, включени в оборудването на автомобила, са електронната система за контрол на характеристиките на амортисьорите, която автоматично се настройва към пътните условия и начина на управление на автомобила, както и предните светлини с адаптивна форма на светлинния сноп. Astra TwinTop пък е оборудвана с твърд сгъваем покрив, който се отваря и затваря за 30 секунди с помощта на бутон. Новата Astra GTC предлага на пътниците необикновена възможност за контакт с околното пространство благодарение на опционалното панорамно предно стъкло. Това е първият масово произвеждан автомобил, който използва подобно решение – стъклен „екран”, който се простира чак до средата на покрива.

GTC е изпълнен с емоционалност представител и на четвъртото поколение на Astra, чието начало е дадено през 2009 година. Това компактно купе с ярко изразени състезателни гени е представено пред обществеността на 64-тото Автомобилно изложение във Франкфурт през 2011 година. То разполага с изключителната високотехнологична ходова част и предно окачване HiPerStrut (High Performance Strut), което спомага за оптимизиране на пътното поведение. Другите нововъведения в GTC включват системи за асистенция на водача, базирани на второто поколение на предната камера на Opel и авангардните предни адаптивни светлини AFL +. Върхът на славата идва през лятото на 2012, когато супер динамичната версия OPC (Opel Performance Center) ще затвори портфолиото на спортните компактни купе модели. Независимо от спортното си излъчване, функционалността и разхода на гориво си остават важни приоритети, така както са били при Kadett.

Инженерите от Рюселсхайм продължават да работят по другите модели на Astra. След 75 години и над 21 милиона продажби, успешната история на Kadett и Astra продължава. Следователно старият рекламен слоган от петдесетте години на миналия век “Компактният клас на Opel се описва само с две букви: OK” все още важи с пълна сила за днешните клиенти.


За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090ljuba.gancheva@gm.com
Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на media.opel.com.
Текст под снимка Kadett 1936 (003_ A33095)

Първият Kadett, далечният предшественикът на актуалната гама на Astra, се появява през 1936 година. Така както и революционния Opel Olympia, Kadett разполага със самоносеща каросерия, изработена от стомана. През 1938 година се предлага леко променена версия. До края на производството през 1940 година са продадени над 100.000 седан и кабриолет версии.


Текст под снимка Kadett A (021_A13880)

През 1962 година, първият следвоенен Kadett излиза от поточната линия на новопостроения завод в Бохум. Напълно новият Kadett A е оборудван с модерен 1.0-литров двигател с разположени в главата клапани, мощност от 40 к.с. и четиристепенна трансмисия. В допълнение към седана с две врати и компактната комби версия, през 1963 година фамилията на Kadett е допълнена от ново спортно купе.


Текст под снимка Kadett B (034_A13615)

Kadett B, появил се през 1965 година се реализира в над 2.7 милионен «тираж» и по точи начин се превръща в най-продаваното поколение. Това в известна степен се дължи на голямото разнообразие от моделни версии, включващи различни купе, седан и комби разновидности. Звездата в семейството на Kadett се появява през 1966 година като Rallye Kadett и става неизменна част от спортните събития.


Текст под снимка Kadett C (053_A13142)

След 20-годишно прекъсване, през 1976 година, отново се предлага „открит” Opel. Подходящият и за семейството Kadett C Aero е оборудван с предпазна греда и се изработва от позиционирания в Щутгарт каросериен производител Baur. Налице са различни приспособления свързани с лукса, базовият двигател с 1.2 литра носи името S и разполага с 60 к.с. От 1977 година, се предлага и 1.6-литрова версия със 75 к.с.


Текст под снимка Kadett D (077_A12192)

Новата ера за Opel Kadett включва предно предаване и напречно разположен двигател. Новият 1.3-литров четирицилиндров агрегат с 60 или 75 к.с. е първият мотор на Opel с цилиндрова глава изработена от леки алуминиеви сплави и горно разположен разпределителен вал. В допълнение към двете хечбек версии, Opel предлага и комби. В гамата обаче не фигурира седан.


Текст под снимка Kadett E (087_A10513)

В допълнение към седана, хечбек и комби версиите, в гамата на Kedett отново се предлага и кабриолет. До 1991 година, Kadett E си спечелва висока оценка от клиентите, както и множество призове. През 1984 година той грабва престижната награда Автомобил на годината в Германия. С коефициент на обтекаемост едва 0.30, Kadett GSi е най-аеродинамичният автомобил по това време. Продадени са над 3.7 милиона автомобила от това поколение.


Текст под снимка Astra F (112_A7512)

Преди 20 години е отворена нова глава в историята на компактния модел на Opel с Astra F. Независимо че се запазва азбучната последователност на буквите, е прекратено съществуването на името Kadett. След август 1991 година, компактният клас на Opel вече има ново име. Първото поколение на Astra до днес запазва позицията си на най-продаван модел на Opel. Реализирани са повече от четири милиона автомобила.


Текст под снимка Astra G (126_A36276)

От дебюта си през 1998 година, Astra G впечатлява с безпрецедентен избор от предлагани версии. В допълнение към хечбек версиите с три и пет врати се предлага купе и кабриолет. През 1999 година към гамата се присъединява Astra OPC, а година по-късно се включва и „четирилитровата ” Astra Eco 4 със среден разход от 4 литра гориво.


Текст под снимка Astra H (153_A211548)

През март 2004 година, третото поколение на Astra получава логичното наименование H. В гамата и този път са включени купе и кабриолет. Astra TwinTop разполага със сгъващ се покрив състоящ се от три части, който може да се отваря и затваря за по-малко от 30 секунди с натискане на бутон. Междувременно, версията Astra GTC може да се поръча с панорамно предно стъкло, което се простира от предния капак, чак до линията на вторите колонки.


Текст под снимка Новата Astra GTC (270 522)
На автомобилното изложение във Франкфурт през септември 2011 година за първи път е представен новият Opel Astra GTC. Със своите изострени контури, плавно обточващи се линни и спортни пропорции той блика от емоции. Astra GTC впечатлява и с невероятното си динамично поведение, дължащо се в голяма степен на предното окачване HiPerStrut (High Performance Strut). Двигателите на Astra GTC по чудесен начин се съчетават с торсионната задна греда, оборудвана с лостов механизъм на Уат. Други авангардни технологии интегрирани в новия GTC са високотехнологичните системи за асистенция на водача, базирани на второто поколение на предната камера Opel Eye и усъвършенстваните адаптивни предни светлини AFL+.Opel Southeast Europe media.opel.com

Търговско представителство за БългарияКаталог: content -> Pages -> news
news -> Класическа Grand Prix звездите на 111-годишната история на Opel в света на моторните спортове
news -> Chevrolet ще покаже творението на младите дизайнери на изложението в Женева
news -> Пресинформация 29 септември, 2011 година Opel Ampera спечели международната награда ecobest
news -> Пресинформация 26 октомври, 2015 година Перфектен рали сезон за Opel
news -> Отборът adac opel Rallye Junior Team запазва водачеството си в шампионата erc
news -> Пресинформация 29 юни, 2015 година Тройна победа за Opel на рали Ypres
news -> Програма за развитие на нови таланти с ангажименти в областта на пистовите надпревари и рали-спорта
news -> Пресинформация 30 март, 2015 г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница