Пресинформация новият focus rs – начело на състезателната гама на ford в женеваДата14.05.2017
Размер171.65 Kb.


ПРЕСИНФОРМАЦИЯ

НОВИЯТ FOCUS RS – НАЧЕЛО НА СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ГАМА НА FORD В ЖЕНЕВА


 • Финалната производствена версия на новия Focus RS дебютира в Женева

 • Впечатляваща RS динамика от 305 к.с., 440Nm въртящ момент, ускорение 0-100 км/ч за 5.9 сек. и максимална скорост от 263 км/ч

 • Отлично управление и сцепление: иновативното окачване ‘RevoKnuckle’ начело на динамичните разработки

 • Синхрон между форма и предназначение: изразителният високодинамичен дизайн в комбинация с функционална аеродинамика

 • Синхрон между динамика и практичност: разход на гориво от 9.4 л/100* км и CO2 емисии от 225 г/км.

Новият Ford Focus RS вече е факт. След като миналата година се появи за първи път на изложенията в Лондон и Париж, най-бързият автомобил на Ford-Европа дебютира в Женева във финалната си производствена форма.


Легендарният модел се завръща след шест години с напълно модерна интерпретация на RS философията и застава начело на впечатляваща поредица от достъпни и практични, но все пак вълнуващи състезателни коли.
Моделът се предлага в три цвята – включително и емблематичния ‘Ultimate Green’ – съответстващи на цвета на интериора. Новият Focus RS е резултат от петгодишна работа на RS тима на Ford, по време на която технологията, дизайнът и аеродинамиката се съчетават с всепризнатата практичност на Ford Focus.
Йост Капито, Директор състезателни автомобили към Ford-Европа, казва: „Новият Focus RS е сериозна състезателна кола – също толкова сериозна, колкото и моделът преди него и класическите Ford RS автомобили от миналото. Оставаме верни на основните RS принципи за вълнуващи, достъпни и високодинамични състезателни автомобили, с които може да бъдете всеки ден.”
Автентичен Ford RS и истински член на семейството на Focus, новият Focus RS е важен момент в наследството на двете марки. Стартът на производството му през 2008 г. отбеляза 10-та годишнина от появата на Ford Focus и 40 години на Ford RS, носител на две титли в Шампионата за световните рали производители.
„RS заема ключово място в състезателното наследство на Ford, а Focus изиграва важна роля при утвърждаването на отличната репутация на Ford по отношение на пътната динамика. Новият Focus RS обединява тези две неща – той е истински RS и истински Focus”, допълва Йост Капито.
Задвижване

В сърцето на новия Focus RS е специално разработената, турбо версия на 2.5 литровия, 5-цилиндров, Duratec двигател. Специално подобрен за по-голяма динамика, той е с мощност от 305 к.с. при 6 500 оборота в минута и въртящ момент от 400 Nm между 2 300 и 4 500 оборота.


Задвижването на Focus RS се отличава със специални подобрения, включително нова всмукателна и ауспухова система за подпомагане охлаждането и работата на двигателя, както и по-голям турбочарджър, увеличаващ мощността с 35 % в сравнение с Focus ST. С по-голям въртящ момент от всеки предишен Ford RS, сега въртящият момент при Focus RS достига до 440Nm, което е увеличение от 38 % спрямо Focus ST.
Този въртящ момент е подмогнат и от автоматичния диференциал с ограничено приплъзване Qualife, настроен от RS тима на Ford за шест-степенния Focus RS.
„В сърцето на всяка впечатляваща състезателна кола винаги стои впечатляващ двигател. Затова в това отношение не сме правили никакви компромиси.”, казва Лен Ървин, Мениджър по задвижването на Ford Team RS.
Уникална RS динамика

Да превърнеш подобна мощност в достъпна и вълнуваща динамика и отлично сцепление е едно от предзвикателствата за експертите на Ford.

Новият Focus RS ускорява до 100 км/ч за 5.9 сек. и развива максимална скорост от 263 км/ч. Това е най-бързата кола на Ford-Европа, по-бърза дори от легендарния Ford GT.
Настройките по динамиката включват по-широка следа с 40 мм, по-остро управление, по-здрави и дълги задвижващи валове, 235/35/R19 гуми Continental и подобрена аеродинамика, но основното е иновативната технология на окачването, позната като ‘RevoKnuckle’.
С него Focus RS е единственият модел в гамата на Focus, който не използва традиционното McPherson окачване. RevoKnuckle се състои от две части – едната от тях е закрепена към подпората, а другата се върти заедно с линията на волана.
Този подход позволява на инженерите да настроят окачването така, че да минимизират въртящия момент, по този начин намалявайки критичното разстояние между центъра на волана и оста на линията на управление.
Първоначално RevoKnuckle е замислено като дизелов двигател с висок въртящ момент, който в повечето случаи се слага от големи и често 4х4 задвижвани автомобили в по-малки коли с предно задвижване.
При Focus RS, RevoKnuckle работи заедно с автоматичния диференциал с ограничено приплъзване Quaife и е проектиран така, че да намалява нежеланото «дърпане» във волана.
Подходът на Ford в дизайна и инсталирането е уникален. Той е разработен и патентован от тима RS и екипа на Ford по проучванията и иновативно производство.
Навсякъде другаде по-широката следа, подобрените ресори и по-дебелият анти-рол бар подпомагат стабилността, докато подвижността на автомобила е гарантирана от 1.32:1 стойност на предавателното число и максимална тежест на товара от 1 468 кг.

За да оптимизира мощността при спиране, вентилационни предни дискове с размери 336мм x 30мм и задни дискове с размери 302 мм х 11 мм се свързват към анти-блокиращата спирачна система посредством Електронното разпределение на спирачното усилие (EBD) и Електронната програма на Ford за стабилност (ESP), налични като стандартни. И двете са настроени специално за Focus RS, така че да се постигне високо ниво на спортно шофиране преди каквато и да било намеса.


Съчетани в едно, тези елементи позволяват на Ford да направи това, което е било смятано за невъзможно: мощност от 305 к.с., автомобил с предно окачване, който не само може да се шофира всеки ден, но който в повечето случаи е по-бърз и от състезателните коли с 4х4 задвижване.
„Със съвместните усилия на двата екипа, успяхме да постигнем краен резултат, който дефинира наново представите за предно окачване”, казва Джон Уилър, Главен програмен инженер за Focus RS.

Динамичен стил

Focus RS оставя трайно впечатление сред почитателите на състезателни автомобили.


Предлага се в три екстериорни цвята – Frozen White, Performance Blue и вдъхновения от Световното рали – ‘Ultimate Green”.
Новият цвят на купето е отражение на зеления знак на световния партньор на Ford и спонсор на Световния рали шампионат – British Petroleum, и също така е и модерна интерпретация на зеления цвят на Ford Escort RS Le Mans от 1970 г.

Това излъчване е завършено и от световния рали стил, 19-инчови алуминиеви джанти, всяка от които с логото RS.


Отвътре състезателно-ориентираният интериор балансира между спортната динамика и усещането за стил и качество.
Кабината е доминирана от спортните седалки Recaro, специално създадени и тапицирани в автентичен микрофибър и кореспондиращи с екстериора, с акценти от кожа Ebony и „RS” и „Recaro” лога на всяка една седалка. По-високо разположените задни седалки правят Focus RS уникален четириместен автомобил.
Купето е проектирано така, че да отговаря изцяло на спортния характер на Focus RS. В основата е воланът с три спици и RS сигнатура, по-късият и разграфен на шест степени скоростен лост в син RS цвят. Динамичната същност на автомобила е завършена и от педалите с алуминиево покритие, както и трите допълнителни уреда за измерване, сред които и такъв, отчитащ турбо налягането, разположени върху централната конзола и обърнати към шофьора.
Като опции се предлагат и синият или зелен интериор, кореспондиращи съответно на екстериорните цветове Performance Blue или Ultimate Green, а клиентите, предпочели Frozen White за външен цвят, могат да избират между двата варианта.
За първи път в историята си 38-годишният RS знак леко е променен, като част от по-съвременната интерпретация на автомобила. Той е с по-смело и солидно присъствие и е леко хромиран покрая.
Аеродинамични цели

Почти всяка част от купето на Focus RS е разработена така, че да допринесе за специално създадената му форма, но неговият въздействащ стил е повече от излъчване.


Основните черти в дизайна също имат своята функционалност и играят важна роля при посрещането на високите аеродинамични нужди на автомобила.
Стандартната форма на Focus, създадена така, че да постига умерено повдигане на предната и задна част при високи скорости, е променена с отличителен преден въздухозаборник, заден рали спойлер и задни вентур-тунели, които допринасят за правилното ниво на охлаждане и намаляване на мощността.
„Focus RS беше възможност да пренесем кинетичния дизайн в една нова, ултра-състезателна сфера, където формата зависи много повече от предназначението. Focus RS е максимално кинетичен, един модерен и изключително динамичен Focus с присъствие. Този RS максимизира потенциала на Focus и отбелязва нова ера за легендарния RS бранд”, казва Мартин Смит, Изпълнителен директор по дизайна, Ford-Европа.


Динамика с практичност

Като връхна точка в гамата на Focus, Focus RS трябва да е еднакво впечатляващ както при ежедневната употреба, така и на пистата.


За състезателна кола с мощност от 305 к.с., Focus RS е изключително ефективен, с комбиниран разход на гориво от 9.4 л/100 км. и средни CO2 емисии от 225 г/км.
Навсякъде нежеланите шум и вибрации са максимално намалени, докато отличителният спортен звук е настроен чрез „звуков композитор”, който пренася шума от всмукателната система до пътническото отделение и придава на ауспуховата система уникален RS звук.
Под стилния си и състезателен екстериор, Focus RS продължава отличието на Focus по отношение на активната и пасивна безопасност с 4 въздушни възглавници като стандарт, твърда пътническа клетка, отличена със 100 % безопасност за пътниците при тестовете на Euro NCAP както при фронтален, така и при страничен удар.

При производството на Focus RS, специално внимание е отделено на стабилността, за да бъде екипът сигурен, че моделът ще продължи всепризнатата репутация на Ford по отношение на надеждността, въпреки състезателните си характеристики.


Focus RS се произвежда на производствената линия на Focus в Саарлуис, Германия, като по този начин осигурява едно и също наследство по отношение качеството на производство и ефективността, присъщи на всеки един модел с марката Focus.
„За клиентите, които го купуват, Focus RS трябва да апелира към разума и емоцията – да бъде високосъстезателна машина, когато е необходимо, но също толкова добър и подходящ и при ежедневното шофиране”, казва Джон Уилър, Главен програмен инженер, Focus RS.

Богато наследство

Легендата на Ford RS е родена в Германия през 1968 г., но едва две години по-късно, през 1970 г. Ford представя своята първа европейска RS състезателна кола - Escort RS 1600.


От тогава идентичността на RS е изключително важна част от спортния образ на Ford. През 40-те години от своята поява, емблемата RS е слагана само на 22 от най-специалните пътнически автомобили на Ford, всеки един от които предлагащ превъзходна динамика и отношение цена-качество.
Моделите RS се появяват в най-различни форми. Те са били с двигател в предната част или разположен по средата, с 4х4, задно или предно задвижване, с 4- или 5-цилиндрови , нормални или турбочарджнати двигатели.
Всички те надскачат границите на технологиите и постигат невероятен успех в областта на мотоспорта. В резултат на това всеки един от тях гордо заема своето уникално място на пазара и историята на марката.
„Едно от най-великите неща при всеки нов RS са неговото наследство и произход. Новият Focus RS е автомобил за всички динамични ентусиасти, колкото всеки друг модел преди него, оставяйки верен на истинските RS принципи на иновативно производство, висококачествена динамика и достъпност”, коментира Йост Капито.
*Забележка: Данните за разхода на гориво са базирани на Европейската директива за разход на гориво EU 80/1268/EEC. Поради тази причина е възможно те да се различават от показателите в останалите райони на света.

За повече информация и снимки на новия Ford Focus RS посетете: http://www.fordmedia.eu/presskits/2009FordFocusRS

# # #
FORD FOCUS RS – ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ
ДАННИ ЗА ДВИГАТЕЛЯ

Вид двигател

2.5L 20 V DOHC RS

Работен обем

2522


Диаметър на бутало (мм)

83.0

Ход на бутало (мм)

93.2

Тип гориво

бензин, 98 или 95 (RON)

Макс мощност ISO к.с. (kW)

Обороти в минута305 PS (224kW)

6500

Максимален въртящ момент (ISO Nm)

Обороти


440 Nm
2300 – 4500

Степен на компресия

8.5:1

Цилиндри

5, in-line

Глава на цилиндъра

Gravity die cast aluminium alloy with sintered valve guides and seats

Блок на цилиндъра

High pressure die-cast aluminium alloy with bed plate, metal-sprayed bores

Колянен вал

Forged Steel with 50 mm-diameter crankpins, fully balanced with ten counterweights, six 65mm-diameter main bearings and damped front pulley, overall weight 21,5 kg. Lead free bearing shells

Клапи на цилиндър

4

Механизъм на клапата

DOHC

Ъгъл между клапите

58

Размер на клапата (мм)

Всмукване: 31.0

Изпомпване: 27.0Турбочарджър

Borg -Warner K16 integrated turbo system, one-piece precision-cast thin-wall iron housing

Разпределителен вал

Tooth belt with dynamic tensioner, Ti-VCT (Twin independent Variable Cam Timing), timing variation 50° (intake), 30° (exhaust)

Бутала

Lightweight, short-skirt silicon-aluminium alloy piston

with graphite-coated piston sleevesСвързващи лостове

Стоманени, 143 мм дължина

Максимална скорост на двигателя (об/мин)

Спокойна скорост на двигателя (об/мин.)


Скорост на двигателя при макс. скорост (об/мин)

7050 кратки (3 сек)

с непрекъснати 6500


800
6175

Управление на двигателя

Bosch ME 9.0 Система за управление на мотора при впръскване и запалване, EURO Stage 4

Впръскване на горивото

Последователно електронно впръскване на гориво (SEFI)

Запалване

Електронно

Контрол на емисиите

Каталитичен конвертор с кислороден сензор

Еко норма

European Stage IV, с електронна бордова диагностика(EOBD)
ТЕЧНОСТИ

Обем на резервоара (литри)

62

Капацитет на охлаждащата с-ма (литри), вкл. нагревател

7.1

Качество на гориво, вкл. филтър

Смяна на гориво

Период на сервизиране


5.8

На всеки 20,000 км / 12,500 мили

Веднъж тодишно или на всеки 20,000 км/ 12,500 мили
ТРАНСМИСИИ

Вид трансмисии

6-степенна ръчна, synchromesh on all ratios including reverse

Предавателни отоншения6th


5th
4th
3rd
2nd
1st
Задна
Главно предавателно отношение

0.7
0.868


1.088
1.433
2.05
3.385
3.231
4.00

Вид съединител

Единичен съединител със самонастройващ се механизъм

Диаметър на съединителя (мм)

240


Диференциал

Механичен, Quaife диференциал с ограничено приплъзване, 6 предавки, 32-градусов спираловиден ъгъл
окачване

Предно

Independent MacPherson struts with offset coil spring over gas filled damper units and lower L-arms. Анти-рол бал (24мм).

Ford RevoKnuckle with fixed mount to anti-roll bar (patented)Задно

Independent Short-Long Arm (SLA) Control Blade multi-link system mounted on reinforced sub-frame, gas-filled dampers and anti-roll bar (24mm).Управление

Вид

Rack and pinion, ratio 13.2:1, lock-to-lock 2.32

Диаметър на завой (м)

Kerb-to-kerb: 12.2СПИРАЧКИ

Вид

Двойна верига, диагонално разделена, предни и задни хидравлични дискове. Вакумен серво-асистент. Електронно контролиран ABS+EBD. Специално разработена ESP системаПредни

336 x 30 мм вентилационни дискови

Задни

302 x 11 мм твърди дисковиКАРОСЕРИЯ

Структура

Компютърно-оптимизирана, високоефективна стомана

Елементи на безопасността - каросерия

Компютърно оптимизарана структура на каросерията с високоякостна стомана традиционно споени материали

 • Здрава и защитена клетка на пътниците

 • Предни и задни зони за абсорбиране на енергията

 • Разпределяща удара шаси-система Греда на вратата, предпазваща от страничен удар

 • Високоякостна носеща греда при инструменталния панел и укрепване на кормилната колона

Пасивна безопасност


 • Пълноразмерни въздушни възглавници за шофьора и пътниците

 • Пиротехнически колан с предварително натягане и система за отпускане

 • Триточкови колани за всичките четири позиции

 • Система да напомняне за коланите на шофьора и предните пътници

 • Надуваеми странични завеси за пътниците отпред и отзад

 • Сгъваема структура на педалите

 • ISOFIX-система за закрепване на детските седалки на задните места

 • По жаление дезактивиране на предните въздушни възглавници

 • Оптимизация за богата гама от профили на човешкото тяло, от 5% женски до 95 % мъжки

Система на бронята

Устойчива на удар, изцяло подсилена с полипропилен

Елементи по сигурността

 • Перим. аларма с възможност за сканиране на интериора (като опция)

 • Усъвършенстван Ford PATS имобилайзер

 • Двойно централно заключване
колела/гуми

Стандартен тип

Алуминиеви

Стандартен размер

19x8.5

Гуми

Continental 235/35 R 19размери

Екстериор
Цялостна дължина (мм)

4402

Цялостна ширина, без огледала (мм)

1842

Цялостна височина (мм)

1497

Колесна база (мм)

2640

Следа отпред (мм)

1586-1606

Следа отзад (мм)

1587-1607Интериор
Място за главата отпред/отзад (мм)

999/978

Място за раменатаотпред/отзад (мм)

1414/1399

Макс пространство за краката отпред/отзад (мм)

1100/906

Багажно отделение-(литри)

385
ЗАЩИТА ОТ КОРОЗИЯ

Употреба на 24-фазова боя, Пълен процес по защита на боята и купето, включващо грундиране с цинк за всички външни панели, без покрива, течен фосфатен грунд, система за електронно, външно и базисно грундиране, плюс обстойно запълване на шуплите с восък; PVC покритие на долната част и защита от малки камъчета; PVC уплътнение на ръбовете.
аеродинамика

Напълно оптимизиран аеро пакет, включващ предни въздухозароници, задни вентури и задно крило

Drag Co-efficient (cd)

0.38

Предна повърхност (A), m2

2.35

Front / rear downforce

-0.022 / 0.000
тежест

Основен товар (кг)

1468

Брутно тегло (кг)

1860

Полезен товар (кг)

392

Товар на покрива (кг)

75динамика

Макс скорост (км/ч)

263

Ускорение (сек)

0-100 км/ч


5.9
разход на гориво *

Градско (ECE л/100 км)

Извън градско (ECE л/100 км)

Комбинирано (ECE л/100 км)

CO2 – комбиниран режим (г/км)13.4

7.0


9.4

225МОЩНОСТ/ВЪРТЯЩ МОМЕНТ:

Бележка: Информацията се отнася до предварителните спецификации и е коректна до момента на отпечатването. Политика на Ford е непрекъснатото развитие на продуктите й. В тази връзка е възможна промяна на горепосочените данни по всяко време.# # #

Новини за Ford и снимки с висока резолюция може да намерите на сайта на

Ford Motor Company media - http://media.ford.com
.
За повече информация и снимки на новия Focus RS посетете: http://www.fordmedia.eu/presskits/2009FordFocusRSКаталог: pi files -> 2009
2009 -> Fiat group подпомага пострадалите от земетресението
2009 -> Toyota спира производството за 11 дни
2009 -> Новина Audi R8 Spyder с премиера в България
2009 -> Autodesk прави възможно използването на cad данни за автомобилен дизайн в реклами
2009 -> Новия Abarth R3T се задвижва от турбо двигател с обем 1368 куб см и с мощност от 180 к с
2009 -> Fiat иска да купи и Bertone
2009 -> Fiat купи Bertone
2009 -> Скандален арт-фотограф снима Maybach
2009 -> Citroen отчете успешна година в България
2009 -> Lotus си взе дизайнер от Ferrari


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница