Прессъобщение покана уважаеми колегиДата25.10.2018
Размер22 Kb.
#97202
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ - ПОКАНА

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
Галерия СИБАНК представя непоказвани икони, притежание на Пловдивската Света Митрополия. Каним Ви на официалното откриване на 22 декември 2003 г. /понеделник/ от 18.30 часа в галерията на банката на ул. "Славянска" № 2. Изложбата ще бъде открита от Архимандрит Сионий - ректор на Софийската духовна семинария. Изложбата ще продължи до 15 януари 2004.
В навечерието на Рождество Христово галерия "СИБАНК" представя за първи път пред публика икони от Пловдивската епархия, притежание на Светата Пловдивска Митрополия. В експозицията са включени 25 икони от периода XVII – XIX век. Между тях са икони на известни зографи от пловдивския край - Станислав Доспевски, Никола Данчов, Захари Зограф, Никола Одринчанин.

Иконите са свалени от църкви, затворени за реставрация или по "историческа необходимост", и са пренесени в специално изградено за целта иконохранилище, където да дочакат "по-добри времена". В този смисъл изложбата днес е момент от тяхното културно завръщане.

Подбраните в изложбата икони са малка част от сбирката на Пловдивската Света Митрополия (около 1000 икони), създадена през комунистическия режим с ясна мисия: опазване на християнското културно наследство от атеизма, превърнат в официална идеология, и свързаната с него обща немара към знаците на вярата и трансцеденталността. Някои от тях могат да изненадат дори просветения поглед.
Част от Коледната програма на галерия СИБАНК е и представянето на скулптурата на Павел Койчев “Виолетовата биволица” на 26 декември 2003 г. /петък/ в 18 ч. във фоайето на зала “България” /до 20 януари 2004 година/. Пластиката ще бъде представена от художествения консултант на галерията доц. Георги Лозанов. Събитието се включва в Коледно-Новогодишната концертна програма на Софийската филхармония.

За повече информация:Галерия СИБАНК

Тел. 9399 280; 0887 39 18 10
Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница