Прессъобщение състояние на банковата система към февруари 2008 г



Дата24.07.2016
Размер17.13 Kb.
#3934
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Състояние на банковата система

към февруари 2008 г.
В края на февруари общата сума на активите на банковата система е 58.1 млрд. лв. Спрямо януари е отчетено нарастване с 1.1 млрд. лв. (1.9%), а в сравнение със същия месец на миналата година активите на сектора се увеличават с 15 млрд. лв. (34.8%). В рамките на месеца най-голямо абсолютно увеличение е отчетено при кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) – 823 млн. лв., и при паричните средства и парични салда при централни банки – 157 млн. лв. Растеж е налице при финансовите активи, отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата, както и при инструментите на разположение за продажба. Регистриран е спад при ценните книжа, държани за търгуване и до падеж. През февруари петте водещи кредитни институции запазват дела си в балансовото число на банковата система на 55.9%.

Брутните кредити и аванси се увеличават с 836 млн. лв., като отчитат месечен растеж като този на активите (1.9%). Изменението е резултат от нарастването на корпоративните кредити и експозициите на дребно и едновременния спад на вземанията от кредитни институции. Кредитите на предприятия отбелязват увеличение с 2.4% (594 млн. лв.), а заемите за граждани – с 3.8% (505 млн. лв.). През февруари потребителските кредити нарастват с 4.1%, а жилищните ипотечни кредити – с 3.4%. Прегледът на кредитния портфейл на системата по сегменти не показва влошаване на качеството на експозициите.

През февруари финансовите пасиви, отчитани по амортизирана стойност (привлечените средства), се увеличават с 1.8%. През месеца растежът на балансовите активи е финансиран основно от нарастването на депозитите и репо-сделките с кредитни институции. По-голямата част от ресурса е осигурен от компаниите-майки на няколко големи кредитни институции. Привлечените средства от институции, различни от кредитни, намаляват с 1.3%. Относително постоянна динамика е отчетена при депозитите от граждани и домакинства, които през периода се увеличават с 2%, като в края на февруари делът им в общата сума на привлечените средства на системата е 38.6%.

Спрямо януари балансовият агрегат общо капитал се увеличава със 112 млн. лв. Динамиката на позицията е повлияна от нарастването на дохода от текущата година и намалението на резервите (включително неразпределените печалби). В сравнение с февруари 2007 г. собственият капитал на банковия сектор нараства с 1877 млн. лв. (41.6%).



Към 29.02.2008 г. печалбата на банковата система е в размер на 227 млн. лв., или с 54 млн. лв. (30.8%) повече спрямо същия период на миналата година.

Ликвидността в банковия сектор в края на февруари остава добра.
Каталог: bnbweb -> groups -> public -> documents -> bnb download
bnb download -> Намалял месечен оборот на междубанковия пазар, но рекордно голям оборот през последния ден
bnb download -> Българският лев в семейството на валутите на Европейския съюз дългови пазари
bnb download -> Равномерно увеличение на ежедневните валутни сделки на търговските банки с централната при слабо изразено увеличение в края на месеца
bnb download -> Декември 2005 г. No 14 / 2005
bnb download -> Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на България дългови пазари
bnb download -> Юни 2005 г. No 7 / 2005. усилена търговия с левови дцк
bnb download -> Доларът поскъпва, активизация на междубанковите сделки с usd на валутния и европаричния пазар
bnb download -> Иванка Иванчева (+359 2) 9145 1712
bnb download -> Прессъобщение състояние на банковата система към март 2006 г
bnb download -> Рекорден оборот на междубанковия паричен пазар Рекордни стойности на борсовите индекси индекси


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница