Презентация на Зорница Божинова, г клас халогенни елементи и тяхното значение флуор хлор бром йод астат тенесинстраница1/4
Дата14.05.2022
Размер0.92 Mb.
#114226
ТипПрезентация
  1   2   3   4
Halogen elements-by-Zorry
Свързани:
Parthenon, CV updated, problemite-na-chovechestvoto RuLit Me 818926

Презентация на Зорница Божинова, 7. Г клас
ХАЛОГЕННИ ЕЛЕМЕНТИ И ТЯХНОТО ЗНАЧЕНИЕ
ФЛУОР
ХЛОР
БРОМ
ЙОД
АСТАТ
ТЕНЕСИН
ЗНАЧЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ФЛУОРА И НЕГОВИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ
Флуорът участва в изграждането на зъбния емайл. Ежедневно при хранене зъбите се изхабяват и загубват част от своите минерали. В процеса на обратно набавяне на флуор активно участва използваната от нас ежедневно паста за зъби, вода за уста и други хигиенни продукти, в които се съдържа флуор под формата на негови соли.
В природата флуорът е малко разпространен. Той се среща основно под формата на минералите флуорит, криолит и флуорапатит.
флуорит
криолит
флуорапатит
Във вид на йони флуорът се поема чрез водата и храната. Той навлиза в организма през кръвта, като подсилва отвътре процеса на възвръщане на флуора. Количеството на флуора обаче трябва да бъде строго контролирано. При високи дози той може да доведе до нарушаване на целостта на зъбния емайл и заболяване характеризиращо се с оцветяване на зъбния емайл. Газът флуор е силно токсичен за човешкия организъм. При много ниски концентрации може да причини сериозни увреждания на очите, бъбреците, черния дроб и дихателната система.
Най-големият източник на флуор е водата, но човек си го набавя още от хранителни добавки, паста за зъби с флуор, чрез храната.
В някои страни той се добавя в млякото, хляба и други хранителни продукти. Въпреки че е така разпространен, трябва да се знае, че предозирането с флуор може да бъде опасно за здравето, а контролирането на количеството флуор, което се дава на децата, има голямо значение. Оттук следва да се направи извод, че флуорът е както полезен, така и вреден – особено за най-малките.
Много са споровете относно въпроса колко е полезен флуорът и дали неговите вреди многократно не надвишават евентуалните му ползи. Според някои специалисти той няма конкретни ползи за зъбите и костите, а според други той е необходим, но не бива да се предозира.
Хлорът е двадесетият по разпространеност елемент в природата. Той се среща основно във водните басейни под формата на солта натриев хлорид NaCl, като заема 1,9 % от масата на водата в Световния океан. Хлорът е елемент от изключителна важност за човешкия организъм. Под формата на хлоридни йони, той се намира в извънклетъчната течност, в червените кръвни клетки, в стомашния сок. Хартията е едно от най-масово използваните изделия в световен мащаб. Получаването на хартия от дървесина включва етап на избелване. Процесът на избелване се използва за премахване на мастилото от използвана вече хартия, при нейното преработване с цел повторно използване – рециклиране. За целта са се използвали хлор и негови съединения, поради тяхното избелващо действие. По-късно е установено обаче, че в резултат на процеса на избелване с хлор в околната среда се отделят стабилни органични съединения, които я замърсяват.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница