Презентация за проекта и неговите постижения на 10 март, Деня на биоземеделието в рамките на Конференция за биологичното земеделиеДата11.04.2018
Размер31.68 Kb.
ТипПрезентацияПроектът „Новото тракийско злато” ще дава безплатни съвети на биофермери на „АГРА 2011”

Пловдив, 9 март 2011
Биопродукти от Източните Родопи, както и най новият продукт с марката на проекта „Новото тракийско злато” – туристическа карта на района, ще бъдат изложени на щанда на проекта на започващата днес в Пловдив АГРА 2011 (9-13 март). „Новото Тракийско Злато” участва за втори път в традиционната международна селскостопанска изложба АГРА.
Представител на проекта - доц. Владислав Попов - ще дава всеки ден между 14 и 16 часа безплатни съвети на настоящи и бъдещи биофермери на щанда на „Новото тракийско злато”, организиран съвместно с други организации в Палата 3 на Конгресния център. Освен биопродукти от Източните Родопи: мед, билки и тахан, на щанда ще бъдат изложени още книжка за биоземеделие, информация за проекта и за създадената по него демонстрационната биоферма в с.Тополово, Маджаровско. Доц. Владислав Попов, координатор биоземеделие в „Новото тракийско злато”, ще направи презентация за проекта и неговите постижения на 10 март, Деня на биоземеделието в рамките на Конференция за биологичното земеделие.

"Новото  тракийско злато" подкрепя  биофермери от Източните Родопи финансово и чрез обучения. Двама фермери от Маджаровска община получиха финансова подкрепа да приведат стопанствата си в съответствие с биологичните стандарти, както и да създадат условия за демонстрация и обучение на други фермери. Eдиният от тях – в с. Тополово, има моделна ферма с 34 ха обработваема площ, която се използва за демонстрации на биологични практики и за обучения по биоземеделие. В нея през 2010 г. се състоя открит Ден на биоземеделието в Източни Родопи, който ще бъде организиран и през следващите три години. Други 160 фермери получиха подкрепа под формата на информация (пет информационни дни в пет Източно-родопски общини) и седем курса по биологично  растениевъдство, пчеларство, животновъдство, производство на билки и растителна защита. В тяхна помощ са и три наръчника, изготвени по проекта: за основните принципи и практики на органичното земеделие, за производството на биологични билки и растителната защита с природни средства в Източните Родопи. В рамките на проекта 34 фермери кандидатстваха за финансова подкрепа по Оперативна програма „Развитие на селските райони”.

Според екипа на проекта Източите Родопи имат огромен потенциал за развитие на биологично земеделие, което може да се превърне в алтернатива на отмиращи икономически дейности като тютюнопроизводството. Екипът е убеден, че развитието на биоземеделието, съчетано с другите два компонента на „Новото Тракийско Злато” - селския туризъм и биоразнообразието, ще създаде нов устойчив поминък и ще превърне Източните Родопи в привлекателно място – както за живеене, така и за туризъм.


Повече информация за проекта „Новото тракийско злато”:

Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария, която подпомага 75 неправителствени организации, работещи за по-честен и по-зелен свят.


Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и

възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

Вижте повече на: www.newthraciangold.com
Колеги,

Презентацията на доц. Владислав Попов „Новото тракийско злато” - партньорство на биоземеделие, екотуризъм и дива природа”, на която ще можете да присъствате, е на 10 март, между 11 и 11,15 часа в Конферентната зала на Палата 3. След нея ще имате възможност за въпроси и интервюта с доц. Попов.
Каталог: cms -> folders -> Archives articles
folders -> Директни чартърни полети от софия всеки петък 08. 06. 12 21. 09. 12 Пакети 6 нощувки
folders -> Програма с полет от Будапеща
folders -> Швейцария ски сезон 2010/2011
folders -> Цени за пътуване със собствен транспорт цените са в евро и се заплащат по официалния фиксинг на бнб децата са безплатни или ползват отстъпки
folders -> Програма 2 8 дни / 7 нощувки септември октомври 2011 периоди на пътуване & пакетни цени
folders -> Контакти маркетинг био-продукция
Archives articles -> Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница