Президентът готви вето за пушенето в бсп сериозно обмислят възможността за гласуване по съвест здравка андоновастраница1/3
Дата06.01.2017
Размер441.53 Kb.
#12026
  1   2   3
09 октомври 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПрезидентът готви вето за пушенето

В БСП сериозно обмислят възможността за гласуване по съвест
ЗДРАВКА АНДОНОВА

Президентът Росен Плевнелиев също се обяви против отпадането на тоталната забрана запушене на закрито. Той заяви вчера, че ще наложи вето, ако парламентът реши да либерализира режима.

Преди ден здравната министърка Таня Андреева, която бе депутат от левицата, заяви, че забраната за тютюнев дим на закрито трябва да остане в сегашния

си вид. При встъпването си в длъжност тя бе на друго мнение - че пушенето в заведения трябва да бъде разрешено.

В левицата назрява разнобой по темата. Според запознати имало депутати, които не били склонни да гласуват за отпадането на тоталната забрана. Дори и на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро в партийната централа не било взето политическо решение по въпроса.

„Труд" научи, че ръководството на БСП само е обсъждало двете възможности -народните представители да гласуват под строй или по съвест. Какво е решението - не бе обявено.

Идеята за отпадане на забраната бе лансирана като предизборно обещание от соцлидера Сергей Стани-шев. Парламентарната група на червените снощи също не стигна до обсъждане на подготвените законови промени.

Междувременно напрежението сред обществеността по темата се засили. Пред „Позитано" 20 още от сутринта се бяха събрали две групи протестиращи. Едните се обявиха против либерализирането на режима и гониха с тамян „тютюновия лобизъм".

Другите защитаваха отпадането на забраната и цитираха писмо на Сдружението на заведенията в България, че „не може да навреди на никого".


Родители стягат протест след рокадата във фонда за лечение

Уволненият директор ще съди здравното министерство
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Уволненият шеф на фонда за лечение на деца Павел Александров ще съди здравното министерство. А родители на излекувани и болни деца вече подготвят протести пред ведомството заради политическата смята на директора. Това съобщиха вчера от Българския дарителски форум и „Спаси, дари на...". Организациите твърдо застават зад Александров, защото той превърнал фонда в работещ, а някои молби на онкоболни българчета били разглеждани буквално за 2 дни.

„Александров е поредният човек, който си получава заслуженото, защото качествено си е вършил работата", каза Калин Каменов, бивш шеф на Държавната агенция за закрила на децата и член на Обществения съвет на фонда. Самият Обществен съвет също ще бъде сменен, защото пък е с изтекъл мандат.

„Унищожава се един работещ екип, а е много важно кой е лидер на фонда, когато държавата постоянно абдикира от лечението на българите и нонстоп се правят кампании за набирането на средства за спасение", каза Красимира Величкова от да-рителския форум. Тя посочи, че откакто Александров е начело на фонда, няма забавяне на молби, той е издействал бюджетът на звеното да стигне 10 млн. лв. и всяка година да се покрива лечението на двойно повече деца спрямо предходната. „Преди него малките пациенти мряха като мухи, имаше и лимит за лечението им - 180 000 лв.", припомни Йордан Петров от „Спаси, дари на...". Неправителствените организации прогнозираха, че докато новият шеф се ориентира в работата, докато се избере друг Обществен съвет, ще се стигне до забавяне на лечението на стотици деца.

„Ива Станкова е новият директор на фонда", съобщи вчера здравната министърка д-р Таня Андреева. Тя добави, че докато Александров е бил шеф с над 100 дни е било забавяно разглеждането на документите на пациенти. В извършените проверки обаче не е посочено за колко и кои българчета става дума.

Ива Станкова е бивш депутат от БСП. През 2007 г. тя предложи цените на лекарствата да се фиксират, което означава ограничаване на намаляването на цените им и дефицит на медикаменти.
Родилка и бебето й починаха в Габрово
ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА

30-годишна родилка от Габрово и бебето й починаха. Новороденото издъхнало в местната областна болница „Тота Венкова", а майката - няколко дни по-късно в Клиниката по реанимация в Плевен. Семейството е в шок. 4-годишната Иванина все още не знае за смъртта на братчето и майка си. Съпругът Станислав подозира лекарска грешка.

Десислава Манолова постъпила в габровската болница на 11 септември. Според шефа на родилното отделение д-р Ангел Анчев на нея и плода са направени нужните изследвания и всичко било наред. На 25 септември жената вдигнала температура 38,3°, получила контракции и родила на 26 септември.

Момченцето според документацията било „в тежко депресивно състояние и тежък аспирационен синдром. Имало е страдание на плода преди раждането". Въпреки лечението детето починало.

На следващия ден родилката е преместена в реанимация с диагноза разпад на белодробната тъкан и деструктивна пневмония вследствие на скоротечна стафилококова инфекция. „Помолихме за консулт проф. Радев от Клиниката по реанимация в Плевен. Той установи, че положението е тежко и жената бе преместена в Плевен", съобщи шефът на габровската болница д-р Нели Савчева. На 4 октомври обаче Деси издъхнала.

Родителите и съпругът й са категорични, че ще съдят габровската болница. „Трябва да се разбере кой е виновен и да си понесе отговорността", промълви по телефона съпругът Станислав. Той е в Попово, където бе погребана Деси.

Майка му Стефана и баща му Иван се грижат за дъщеричката му в Габрово. „Не смеем да й кажем за смъртта на майка й. Дори некролог не сме сложили. Прекрасно семейство бяха. С голямо желание чакаха син, но не дочакаха...", бърше сълзите си свекърът.

Д-р Нели Савчева обясни, че все още не е ясно какви са причините за трагедията. Тя веднага е уведомила здравното министерство и е поискала проверка по случая. Докато резултатите не са ясни, тя не може никого да обвини в лекарска грешка.
Съкварталци си наеха лекар за лев
Жителите на квартал „Кирково" край Велики Преслав си наеха фелдшер срещу 1 лев на месец. Хюсеин Мехмедов (61 г.) ще преглежда всеки платил символичната такса два пъти седмично. Иначе фелдшерът работи в спешната помощ във Велики Преслав. Мех-медов винаги е помагал на местните в „Кирково", които го търсели я за инжекция, я за съвет. Сега обаче посещенията ще са в точен ден и час по график, обясни кметският наместник Надя Миланова.

В медицинския кабинет в квартала не е стъпвал лекар от 15 години. Съкварталците сами го боядисали и почистили. Заредили го и с медикаменти и превързочни материали с „капитала" от 80 лв., който събрали от желаещите. Над 200 души живеят в „Кирково" и като се приспаднат разходите за кабинета и медикаменти, фелдшерът ще взема не повече от 100-тина лева на месец, казва Миланова.

Сега за дребни неразположения хората няма да пътуват при джипито си до гр. Велики Преслав. Това струва 2 лв. за автобус и още 2,90 лв. такса. Освен това пред лекарските кабинети в града опашките са по-големи. „Не е нормално в малките населени

места да няма медицинско лице. Преди години имахме и фелдшер, и зъболекар", обяснява Марийка Иванова.

Преди години„Труд" писа как в село Имренчево заработи частна „здравна каса" с по 2 лв. вноски, която продължава да действа и до днес.


Сред завършващите медици

Само един лекар иска да е педиатър

В София най-много напират да стават кардиолози и дерматолози
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Само един студент по медицина иска да стане педиатър, а кардиология, дерматология и офталмология са най-желаните специализации за младите лекари, сочи справка на МУ-

София, направена за „Преса". През 2013 г. са били одобрени 1428 места за специализанти, но са заети едва 377, съобщи Катя Гаврилова, началник на отдел „Следдипломно обучение".

Най-много кандидати - 26, са приети да учат кардиология.

Други 17 ще специализират ендокринология, 14 - очни болести, 13 - акушерство и гинекология, и 11 - дерматология.

За най-търсените специалности има по 1-2 места по държавна поръчка, така че студентите са принудени да плащат по 180 лв. на месец. През петте години на обучение те имат право да получават 460 лв. „Това не спира колегите, защото в кардиохирургията, кардиологията, ендокринологията и "офталмологията клиничните пътеки са скъпи и когато завършат, имат възможност за добри доходи", обясни д-р Даниела Петрова, председател на асоциацията на специализантите. Все повече медици се насочвали към естетичната дерматология заради възможността да работят в частни клиники, които предлагат високи възнаграждения.

За разлика от гинеколозите и очните лекари анестезиолозите-реаниматори и патолозите няма как да си отворят частни кабинети. Затова и почти никой млад доктор не проявява интерес към тези специалности. Никой не иска да става и инфекционист, педиатър и лекар в „Бърза помощ", въпреки че докато учат, докторите взимат между 930 и 1240 лв. на месец. Миналата година един се е записал за педиатър, трима са били желаещите да лекуват инфекции, а четирима да стават патолози.


Раздавали си бонуси във фонда за деца
Жулиета МИТКОВА

Д-р Ива Станкова е новият шеф на фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи вчера пред журналисти здравният министър д-р Таня Андреева. Станкова е педиатър с дългогодишен опит, била е депутат от Коалиция за България в 40-ото народно събрание.

Тя сменя на поста Павел Александров, който ръководеше фонда 3 години. Той се закани да съди МЗ за уволнение без предизвестие и без мотиви. Родители се обявиха против рокадата и се заканиха да следят под лупа дейността на новата директорка.

„В момента има дечица, които чакат отговор от фонда от 4 месеца и това е абсолютно неприемливо", обясни здравният министър. Другата причина за уволнението дошла след проверка от инспектори на ДАНС. „Оказва се, че са били назначени доста хора на граждански договори, които са получавали и бонуси, вместо тези пари да отидат за болните деца", посочи д-р Андреева.
Коя е най-рисковата група в „Бърза помощ"? Недочакалите...
OFFNews.bg д-р Тони ФИЛИПОВ

(Откъси от „Из делниците на един луд". Заглавието е на „Трибуна")

...От „Рийдърс дайджест" провели поредния си тест за честност. Подхвърляли портфейли по улиците, та да видят колко ще бъдат върнати. В Хелзинки върнали 11 от общо 12 портфейла, в Мумбай върнали 9, в Будапеща и Ню Йорк върнали по 8, в Букурещ и Цюрих - по 4, в Мадрид върнали 2, в Лисабон само 1, и то го върнали двойка холандски туристи.

София не е включена в експеримента. Според нас тука биха върнали и 12-те портфейла. Портфейлите, за парите не знам... Все пак 50 долара са си 50 долара...

***

Асоциацията на работещите в „Бърза помощ" предлага нуждаещите се от линейка да се разделят на четири категории: 1. най-спешни; 2. спешни; 3. такива, които могат да изчакат, и 4. такива, които могат да не дочакат. В смисъл да си гледат работата. Е, те не го казват така, но на практика е същото - пренасочване към личния лекар. Много се учудих на следното изречение в обясненията: „В първата група на най-спешните пациенти ще попадат тези, които нямат пулс..."...Отсега мога да ви кажа, че повечето ще попаднем в четвърта група. И тя напук на докторите ще се окаже с

най-висока смъртност. ***

...Вътрешният министър на франция Манюел Валс рече, че повечето от циганите никога няма да се интегрират и трябва да бъдат изпратени обратно в страните, откъдето идват. Където също няма да се интегрират никога, но това вече не е френски проблем.


Кой убива мислещите медии?
Николай СТОЯНОВ

Европейският съюз е партньор, а не донор. Това пише върху химикалките, с които Брюксел се рекламира у нас. Да не би случайно да забравим, че ни отпускат парите срещу строги критерии, а не са дойна крава.

-Нищо че всяка година от нашия бюджет в общата европейска каса потъват около 1 млрд. лв., които после ни се връщат срещу измислени условия.

-Нищо че след техните решения половината свинеферми трябва да фалират.

-Нищо че кравите могат да дават мляко само на българчета, но не и на германчета.

ЕК не е донор

-Освен на 33 000 бюрократи, които работят в комисията и още милиони европейски търтеи, които преяждат със субсидии, бонуси, проценти и какво ли още не.

Еврочиновниците са партньори

-На онзи бизнесмен, който измъкна милиони евро, слагайки пластмасови дръвчета на мястото на ябълките, които трябваше да сади с европейски пари.

-Или пък на хората, които опитаха да прилапат 3,5 милиона лева, за да броят делфините у нас.

-Може би пък на онези далавераджии, които вкараха две стари машини за кренвирши и прибраха 7 млн. евро от земеделските субсидии?

Сигурно си партнират добре. Но на българския народ тези хора не са приятели, камо ли съдружници. Не са му и донори, защото до него пари не стигат. А ако реши да попита защо, от Брюксел започват да изливат огромни финансови средства, за да му запушат ушите и очите (б.а. - разбирай българските медии), с кривите банани, които никой друг в Европа не иска и затова са забранени с директива.

Искате пари - мълчете и дъвчете. Преглъщайте и не питайте защо в Брюксел или в София се краде. Премлясквайте някоя субсидийка и не питайте колко безсмислено е свинята да живее на 2,3 квадрата, а циганетата да се тъпчат по 10 в една стая. Трайте си, когато властта раздава субсидиите на свои фирми, а от комисията се правят на трите маймунки - не чули, не видели, замълчали.

Това е медийната картина у нас, онзи пейзаж, който комисарите обикновено наричат „липса на свобода на словото".

Репортаж, в който еврокомисарят Кристалина Георгиева прегръща малки сирийчета, докато майките им умират, защото при тях не ходи линейка/

Или пък онзи, в който на онкоболните се налага да гледат реклама за превенция на рака, платена от здравното министерство, която струва колкото лекарствата им за цяла година и които здравната каса не иска да плати.

Това е картината, която гледате, а често и четете. Защото Брюксел я обича, а медиите я излъчват по принуда. Те са жертвите на един триъгълник на греха, от който се излиза или чрез фалит, или чрез послушание. Правителство, Европейска комисия и рекламни агенции... Те са мойрите, които определят кой да живее и кой да умре на медийния пазар.

В периода 2007-2013 година за комуникационни програми в страната ни са заделени 75,3 млн. евро, разгласи преди месеци вицепремиерът Зинаида Златанова. От тези средства са изхарчени близо 72 млн. лв., твърди сайтът „Отворен парламент". За телевизионно време са отишли над 19 милиона лева, разпределени между 18 медии. Най-голямата част са усвоени от Нова Броудкастинг Груп - 5 824 081 лв., следвани от БТВ Медиа Груп с 5 138 334 лв., БНТ с 2 594 373 лв., Краун Медиа (TV7, Super7, News7, Телевизия RS) с 1 854 223 лв. и телевизия „Европа" с 988 920 лв.

Най-много средства за телевизионно време са отделени от Програмата за развитие на селските райони (8 668 622 лв.), Оперативна програма „Околна среда" (3 555 265 лв.), Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (3 359 976 лв.).

Парите, отделени за популяризиране на оперативните програми чрез радиостанции, възлизат на 10 747 808 лв. и са разпределени между 15 медии. Сред едрите бенефициенти са Дарик радио (4 245 506 лв.), БНР (1 897 882 лв.), Фокус - Нунти (1 594 595 лв.), БТВ радио груп - N-JOY, Z-ROCK, Melody, 101.1 PRO FM Sofia, Jazz FM и Classic FM (1 243 545 лв.), радио ФМ-ПЛЮС (661 650 лв.)

На този фон вестниците и списанията са като самотни сирачета. За тях са били отделени едва 7,2 млн. лв. Не мислете обаче, че такива пари са влезли в печатните издания.

Според регламентите на комисията електронните медии могат да кандидатстват директно за субсидии. Хартиените трябва да получат милостиня от рекламни агенции.

Посредниците обикновено удържат между 30 до 50 на сто от отпуснатите средства под формата на печалба, признати разходи и други витиевати харчове. Истинската сума, която е влязла в българските издания - стотици вестници и списания, е между 3,5 и 4 млн. лв.

Според данните за 2012 година търговската реклама в печатните медии (вестници и списания общо) е за 72 млн. лв. (по данни на една от най-големите рекламни агенции - „Пиеро 97"). Компанията обаче измерва тази сума по официални тарифи на вестници и списания. Реалните средства са с около 50 до 70 на сто по-малко заради отстъпките, които дават редакциите. Излиза, че годишно влизат под 30 млн. лв.

Я сега загледайте списъка на рекламодателите.

На 13-о място в България преди „Макдоналдс" е... Министерството на транспорта с близо 8 млн.! В първите 100 са и министерствата на земеделието, на екологията и на транспорта, които обикновено разпределят най-много пари. А сега си представете какво ще се случи, ако ги спрат? Ще има фалити. Само че закриването на един вестник или списание не е като на кварталната бакалия. Всеки фалирал вестник означава по-малко информация и съответно повече възможности за манипулация на обществото.

Това обаче не касае българските министерства.

Под мълчаливия поглед на Брюксел те организират търгове за европейските средства, така че да спечелят верните фирми. Естествено, всяка власт си има любимци. При ГЕРБ дори по сексуална линия, след като земеделският министър Мирослав Найденов, който разполагаше с най-много пари, даде на любовницата си да прави европейски проекти.

фаворитките на властта определят и политиката. Шепнат нежни думи в ухото на политиците, с които доброволно лягат, а после тъпчат медийните си слуги да ги повтарят от екрана. Завиват достойнството на своите подопечни с публични хвалебствия, за да не лъсне истината, че са се охранили като шопари от парите, които Брюксел им отпуска за комуникация.

Ако нароченият за цензор от времената на Жан Виденов Красимир Райдовски сега влезе в един обикновен пресцентър, ще се изчерви от срам. Неговите наследници нареждат статии, връщат интервюта, чертаят първи и последни страници, прекрояват емисии. Беснеят като Гьобелс, издевателствайки над всички медии, които са попаднали в тяхната клопка.

А народът продължава да не разбира що е то еврофонд

Според едно социологическо проучване едва 14 на сто от българите казват, че са информирани за парите от Брюксел. Явно парите са отишли нахалос, щом тези, за които са предназначени, казват, че не са чули нищо от скъпоплатената комуникация.

Големият въпрос е защо Брюксел мълчи и не реагира на тези безобразия.

Така му отърва. Комисията няма нужда от критични медии, защото, ако иска, щеше да помогне на най-мислещите сред тях - вестниците. Вместо аналитична мисъл евробюрократите очевидно предпочитат захаросани репортажи за първи копки и менчета.

И още нещо - ако българските медии бяха свободни и независими, дори от държавата, как Европа щеше да се бие в гърдите, че е спасителка на свободното слово. Десетки фондации и тръстове, които сега прибират милиони от Брюксел, ще останат без работа. Комисарите и комисарките, които сега громят зависима България, ще трябва да млъкнат.

Докладите, с които прекършват крилата на всички политици, ще останат не-написани.

Парите, които се отпускат, ще останат неоткраднати.

Ето това Европа, по всичко изглежда, не иска. И затова предпочита да си завира в ушите кривите банани и да гледа сеира на раята. А тя, необразована и не-мислеща, щрака с пръсти и гледа турски сериали. Защото в тях поне добрите побеждават.
Ремонтират Инфекциозна за 1,4 млн. лева
СИЛВИЯ АНГЕЛОВА

Тотален ремонт започва в Софийската инфекциозна болница. Той е за 1,4 млн. лева, съобщи нейната директорка проф. Татяна Червенякова вчера.

Лечебното заведение не е обновявано от 35 години и някои от корпусите му буквално се рушат, а условията за пациентите са кошмарни.

Тук работят много добри специалисти, но това положение е нетърпимо. Започваме ремонт, средства ще отпуснем толкова, колкото са необходими. Това обеща здравният министър д-р Таня Андреева вчера, след като посети Инфекциозна болница и лично се увери в лошите битови условия, в които се лекуват пациентите в най-старата част на болницата.

Средствата в размер на 1,4 млн. лева са осигурени от Министерството на здравеопазването и с тях ще бъдат обновени самите стаи, лаборатории, ще бъде поставена нова дограма и топлоизолация. Част от средствата вече са приведени на лечебното заведение.

Сумата за основен ремонт на покрива ще бъде отпусната допълнително, когато стане ясно какви пари ще са необходими.
Махат рехабилитаторката, счупила краката на пеленаче
СЕВЕРИНА ИВАНОВА

Рехабилитаторката от Специализираната болница в Кюстендил ще бъде отстранена от работа, ако се установи, че тя е счупила краката на малкия Жорко, обяви управителят на Специализираната болница по рехабилитация д-р Живко Неделчев. Ако се докаже, че служителката има вина, ще предприема необходимите мерки и най-вероятно тя ще бъде отстранена от работа”, обеща управителят.

“Действително детето е постъпило при нас за лечение по клинична пътека за 5 дни. След това момчето е взето и родителите са напуснали здравното заведение, без да уведомят никого и без да кажат има ли някаква причина. Аз лично не съм видял рентгенови снимки или медицинска документация, която да докаже счупването”, коментира Неделчев. Той поясни, че малкият Георги е лекуван в здравното заведение за втори път, но е получил информация, че с детето е работено от частен рехабилитатор в домашни условия.

Служителката, причинила инцидента е с над 30-годишен стаж и до този момент не е имало оплаквания от нея.

Минути след неговия коментар и майката на детето Илиана Кръстанова отиде до здравното заведение, за да пусне жалба срещу немарливостта на рехабилитаторката.

Илиана Кръстанова уточни, че ще си търси правата заради инцидента с нейното дете. Припомняме, че Георги, който е на една година и три месеца, получи счупване на хрущялите на двата крака след проведена рехабилитация в Кюстендил.
Служебна кола на здравната инспекция кара младоженци
Скандализирани бургазлии сигнализираха, че служебната кола „Хюндай” на РЗИ-Бургас е била дадена за ползване на младоженци. Анонимният сигнал е изпратен до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, а копия са изпратени до областния управител Павел Маринов и председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер. Според снимка, изпратена от читатели на „Флагман”, в деня на сватбата регистрационният номер на автомобила е закрит и върху него е поставена табела с надпис „Младоженци“. Според авторите на сигнала директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров е предоставил автомобила на колегата си Сергей Христов, който му е личен приятел и в същото време е началник на административния отдел. Миналата година Христов омъжил дъщеря си, а служебната кола трябвала за сватбата във Варна.„Служебният автомобил се използва като частен – без значение предназначението на пробега и километрите, с повод и без повод“, пише в сигнала.С много от фактите в него е бил запознат и бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Проверка в бургаската инспекция не последвала, а по-късно д-р Паздеров получил правителствена награда за спасяване на ранените евреи при атентата в Сарафово, пише БЛИЦ.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница