Президентът наложи вето на мораториума върху иновативните лекарствастраница1/5
Дата10.02.2018
Размер355.79 Kb.
  1   2   3   4   5Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

09.12.2017
Национални вестнициПрезидентът наложи вето на мораториума върху иновативните лекарства


Мотивът на държавния глава - различно се третират здравноосигурените лица

24 часа  стр. 4  

Президентът Румен Радев наложи вето на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., с който въвежда мораториум за плащането на иновативни лекарства.

Това е алинея 6 от преходните и заключителните разпоредби. Създава се различно третиране на здравноосигурените лица, мотивира се държавният глава. Така се нарушава гарантираното от конституцията право гражданите на достъпна медицинска помощ.

"Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", посочва Радев.

Той атакува само мораториума върху лекарства, но не и ограничението върху разкриването на нови медицински дейности в болниците догодина.

Срещу забраната касата да плаща нови терапии се обявиха пациентски организации, опозицията в парламента и омбудсманът Мая Манолова. Тя се закани, че ще я атакува пред Конституционния съд. "Гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш на болния надеждата и да я обърнеш в числа, е нечовешко", предупреди Манолова депутатите преди два дни.

В мотивите си и президентът е категоричен, че "мораториумът по алинея 6 не може да бъде мотивиран от фискални съображения. С него се засяга основното право на здравно осигуряване, което гарантира на гражданите достъпна медицинска помощ, посочва държавният глава.

Предложението за временна забрана НЗОК да плаща за нови молекули дойде от надзора й, оглавяван доскоро от здравния министър Кирил Ананиев. Аргументът бе, че трябва да се разтоварят годишните разходи за лекарства, които гонят 1 млрд. лв. Според пациентски организации с мораториума ще се спестят не повече от 25 млн. лв., а се засягат най-тежко болните. Нито един пациент няма да остане без лечение, успокоиха от касата.Близки на починала родилка искат 350 хил. обезщетение


24 часа  стр. 6  

350 000 лв. обезщетение иска от 3 болници семейството на 19-годишна родилка, починала след секцио през 2011 г.

Подсъдими за смъртта на Деяна Георгиева са 6-има доктори.

Делото не тръгна в петък в Софийския градски съд поради отсъствието на двама от тях.

Деяна умира от перитонит. Той бил получен, защото при секциото, направено на 12 септември 2011 г., плацентата не била добре почистена. Жената била зле, но била изписана от първата болница. У дома вдигнала висока температура. Приели я в друга, където я държали дни наред, без да я оперират.

Едва в третата болница открили парчета от плацентата, направили операция на Деяна, но не могли да я спасят.Болницата в Русе наречена на Игнат Канев


Росен МОЛЛОВ

24 часа  стр. 7  

УМБАЛ в Русе вече се казва "Канев", решиха единодушно на общото си събрание акционерите. За своята 152-годишна история най-старата и голяма болница в района не е била кръщавана.

Строителният предприемач и филантроп Игнат Канев е щедър дарител. Той дал съгласието си болницата да носи името му. Благодарение на над половин милион лева от фондацията на Канев се откри ново детско отделение там. Здравното министерство също одобрило решението.

140-грамова машинка спаси живота на мъж минути преди да се качи на самолета
Устройството за телемедицина прави и анализира кардиограма в реално време


Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 18  

Електронно устройство с големина на кибритена кутийка засече опасно ритъмно нарушение при пациент на 61 г. и го "прати" в болница, докато той чакал самолета си на софийското летище в четвъртък, научи "24 часа".

"Това е отличен пример за ползите от телемедицината.

Пациентът е получил камерна тахикардия за около 3-4 минути

Това е потенциално животоопасно ритъмно нарушение, което може да има фатален изход особено по време на полет. Човекът е наш пациент, който бе хоспитализиран преди 20-ина дни и установихме кардиомиопатия - отслабване на сърдечния мускул", обясни доц. Иво Петров от "Аджибадем Сити клиник". Тя е една от болниците, партньори на програмата за телемедицина, реализирана с авторска разработка на българската фирма "Чек пойнт Кардио".

Системата за телемониторинг спечели награда в конкурса на "24 часа" "Големите малки" по-рано тази година, а малко преди това бе класирана сред седемте най-обещаващи бизнес начинания на изложението в Амстердам The Next Web, в което участваха над 12 000 фирми.

"Става дума за една от най-авангардните системи за телемедицина - предаване на достоверни медицински данни в реално време. Гордея се, че е българско дело", допълни доц. Петров.

Устройството прави кардиограма в реално време, а пациентът бил сред 200 души, които носят електронния монитор.

Той се носи под дрехите и представлява 2 кабела с уеб-базиран трансмитер

Данните се пренасят чрез 3G система директно към сървър в мониторен център. В случая се предава кардиограма, но най-модерният вариант предава и стойностите на артериалното налягане, насищането с кислород и Др.

"Ако изкуственият медицински интелект отчете отклонения в параметрите, се намесва лекар за валидиране на резултата. Ако се открие потенциално опасна ритъмна патология, се подава сигнал на пациента и неговите близки, че трябва да действат", уточни доц. Петров.

Наблюдават се явления като чести екстрасистоли, камерна тахикардия и др.

При предишната хоспитализация на пациента имало съмнения, че пристъпните замайвания, от които се оплаква, са свързани с ритъмни нарушения. Затова и му предложили по-дълго обследване чрез телемедицинското устройство. При инцидента той е известен веднага и е пристигнал по спешност в болницата. "Стабилизиран е. Планирано е поставяне на устройството кардиовертер-дефибрилатор с ресинхронизираща функция (CRTD), както се прави в такива случаи", обясни доц. Петров. Този специален пейсмейкър с дефибрилатор обаче не се плаща от здравната каса и семейството трябва да доплати около 8000 лв.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница