При какви обстоятелства придобиването на съществуваща компания е предимство за Хайнекен, в сравнение с инвестициите „на зелена поляна”?Дата09.03.2017
Размер34.2 Kb.
#16489
Казус Хайнекен

Въпрос 1. При какви обстоятелства придобиването на съществуваща компания е предимство за Хайнекен, в сравнение с инвестициите „на зелена поляна”?

Компанията Ал Ахрам Бевъридж Ко (АВС), която Хайнекен придобива е монополист в Египет с пазарен дял 98% от местното производство на бира, което поставя холандската компания автоматично на първо място по производство на бира в ислямската страна. Хайнекен избира стратегията „собствено предприятие в друга страна” за навлизане на международния пазар, чрез придобиване собствеността на действащо вече предприятие. По този начин Хайнекен поглъща основния си конкурен, който би имала при навлизане на този нов пазар и избягва разходите за навлизане на местния пазар, тъй като ще използва лидерските позиции на компанията АВС, като само ще доразвие пазарния й дял с увеличаване на продуктовата гама, внедряване на ноу-хау, което би подпомогнало минимизаране на разходите и увеличаване на печалбата. Холандската пивоварна ще използва местни специалисти и работници, с което ще си осигури работна ръка, която би намерила трудно при самостоятелно навлизане на пазара и изграждане на собствена пивоварна. Ще изпозлва опита и знанията им при определяне на бъдещите стратегии за това как да предлага продукт, който е всенародно отричан и ограничаван законово от държавата до колкото е възможно, чрез увеличаване на вносните мита. Именно поради тези високи мита, компанията АВС, а следователно и новия й собственик Хайнекен много трудно биха били изместени от лидерската си позиция или засегнати от конкуренция на чуждестранни вносни марки бира.

Основно предимство на Хайнекен, чрез придобиването на местната компания, е възможността за използването на нейната дистрибуционна мрежа, коята компанията АВС е изградила през годините, състояща се от специализирани магазини извън баровете, хотелите и ресторантите в Египет, които наброяват 150 магазина през 2001 г.
Въпрос 2. Ще спомогне ли придобиването на ABC от Хайнекен за увеличаване продажбата на алкохолни и безалкохолни напитки в Египет и на други международни пазари?

Придобиването на АВС от Хайнекен несъмнено ще увеличи продажвата на алкохолни и безалкохолни напитки както в Египет, така и на други международни пазари.

Закупуването на АВС не води до недоволство на местното население, политически партии или други организации, а напротив то е одобрявано от тях. Това означава, че новият собственик ще запази пазарния дял на своя предшественик и дори би следвало да го увеличи както сочат прогнозите с 24% годишно. С въвеждането на нови продукти и собствения си опит на международен производител, холандската компания дори би могла да увеличи този процент.

Разрастването на компанията, особено на толкова претенциозен пазар, какъвто е ислямският, несъмнено ще повиши имиджа на Хайнекен и ще увеличи продажбите на компанията, а и на всички алкохолни и безалкохолни напитки и на други международни пазари.


Въпрос 3. От позициите на Хайнекен придобиването на АВС може ли да се възприеме като успешна стратегия?

Придобиването на компания с лидерска позиция на пазар от 65 млн души със сигурност трябва да се възприеме като успешна стратегия. Като се има предвид и потенциала за развитие на алкохолния бизнес в страната с увеличаване броя на туристите и създаване на по добри условия за местното население за закупуването му, холандската компания има добри перспективи за развитие на египетския пазар. Придобиването на компанията АВС може да е началото на експанзивна политика на Хайнекен към Близкия изток и като цяло към ислямския свят.


Въпрос 4. Ако работехте като консултант за Budweiser щяхте ли също да препоръчате фирмата ви да предпочете придобиването на компания като средство за пазарно проникване в Близкия изток. Ако не, то какъв метод бихте препоръчали?

Поради извънредно високите митнически такси, приемането на стратегии за внос на бира в арабската страна, не биха били никак рентабилни за Budwiser. Следователно най-правилната стратегия би била създаването на смесено предприятие или изграждането на собствено такова, какъвто е случаят с Хайнекен. При смесеното предприятие Budwiser би спечелил от това, че отпада необходимоста от предоляването на митническите бариери свързани с вноса, елиминират се разходите свързани с експорта на продукция, намаляват се значително производствените разходи, а и компанията има възможност да следи предпочитанията и желанията на клиентите в съответната страна. Всички тези предимства компанията получава и при придобиването на собствено предприятие, какъвто е случая с Хайнекен, но по този начин компанията навлизаща на чуждия пазар, чрез закупуването на местната пивоварна успява да заеме и пазарния й дял, което и дава предимството на лидер.Според мен стратегията избрана от холандската компания е успешна и правилната срямо пазарите в Близкия изток, където ограниченията за внос на алкохол са толкова високи, че това е единственият начин инвеститорът да оцелее в новата среда. Тъй като в случай, че компанията навлезе чрез изграждане на собствен завод и със собствените си марки на пазара, то тя не би могла да удържи на конкуренцията и развитата дистрибуторска мрежа на вече утвърдената местна компания, чиито брандове са символ на бирата в страната.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница