При преразход ще се намаляват цените на пътеките за болницитестраница1/21
Дата26.10.2018
Размер0.64 Mb.
#100185
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
01.03.2017
Национални вестнициПри преразход ще се намаляват цените на пътеките за болниците


Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3  

Ако тази година започнат преразходи в болничната помощ, здравната каса и лекарският съюз ще предоговарят цените на клиничните пътеки, при които има най-голям ръст на разходите. Ако няма съгласие, НЗОК сама ще намалява цени, обяви управителят на касата Глинка Комитов. Вчера касата и лекарският съюз подписаха рамковия договор за 2017 г.

Той предвижда по-гъвкави лимити за болниците вместо досегашните твърди бюджети. Месечно всички болници ще могат да харчат общо от 133 до 137 млн. лв. Те имат буфер от 3%, в който могат да надвишават парите си. "Благодарение на това те на практика ще работят без лимити", обясни д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация. Ако все пак се стигне до по-високи разходи, ще се намаляват цените. Досега всяка година болниците успяваха да стигнат до преразходи.

В извънболничната помощ ще има увеличение на прегледите при специалист - за първичния касата ще плаща 20 лв. вместо досегашните 19 лв. 12 лв. ще се плаща за профилактичен преглед при 9 лв. досега. Въвеждат се показатели за лечението на пациентите с хронични заболявания като диабет, високо кръвно, които медиците трябва да се опитат да постигнат. Ако не го направят обаче, няма да търпят санкции.Детската травматология в "Пирогов" остава без лекари


Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3  

Седем от единадесетте лекари в отделението по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" са подали оставки и ще напуснат болницата, медицински сестри и санитари също обмислят да напуснат, обяви пред Нова телевизия напусналият началник на клиниката д-р Атанас Кацаров. Той подаде оставка в понеделник и обяви, че новият директор проф. Асен Балтов иска да закрие единствената у нас клиника по детска травматология и ортопедия. Някои отделения "се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните" и така работата става невъзможна. Най-потърпевши ще са пациентите, тъй като няма да може да им се обръща постоянно внимание, обясни Кацаров. Той обвини новия директор и в схеми с пари за ремонта на отделението.

Детската травматология няма да бъде закрита, каза пък Асен Балтов пред БНТ. В "Пирогов" работят над 60 ортопеди, като някои от тях вече са обявили готовност да поемат задълженията на Атанас Кацаров, каза той. До момента има подадена оставка единствено от Кацаров, уточни Балтов. "Д-р Кацаров прави нещо, което не разбирам. Как един добър специалист може да напусне една добра болница? Той е търсен специалист, децата се нуждаят от него. Може би ще има едно неудобство заради ремонта, но има достатъчно легла в отделението, така че то да функционира нормално", заяви Балтов.

"Ремонтът в "Пирогов" не е планиран вчера или онзи ден. Проф. Балтов има два дни стаж и не може върху него да се стоварва цялата отговорност за нещо, което е минало през тръжна процедура, което е било с утвърдени планове и е подготвено отдавна", коментира здравният министър Илко Семерджиев. "Когато има необходимост да се ремонтира клиника или отделение, те трябва да се ремонтират. Докато тече ремонтът, там не могат да се изпълняват медицински функции. Субективна и високо емоционална реакция", допълни той.

Вчера сутрин пред "Пирогов" се събраха колеги на Атанас Кацаров, пациенти и родители на пациенти от отделението. Те подкрепиха бившия ръководител на детската ортопедия.

7 млн. лв. отиват за обучение на работещите в Спешна помощ


Десислава КОЛЕВА

Сега  стр. 5  

Всички близо 7 хил. работещи в Спешна помощ - лекари, медицински специалисти и шофьори, ще бъдат обучени със 7 млн. лв. от ЕС, "за да се подобрят знанията и уменията им". В какво точно ще се обучават ще стане ясно, след като бъдат изследвани квалификациите им и на базата на това се създадат учебни програми. С това ще се заеме национален център за продължаващо обучение на работещите в системата на спешната помощ, който ще бъде създаден в рамките на проекта. Това се разбра при подписването на договора за финансирането по ОП "Развитие на човешките ресурси" между министерствата на труда и на здравеопазването.

Ще бъдат обучени и парамедици, но не е ясно колко. Според условията на схемата до 1% от парите (70 хил. лв.) могат да се изхарчат за публичност, а до 10% - за управлението на проекта. Одобрените дейности са още строително-монтажни работи в съществуващи помещения за обособяване на центъра за обучение, доставка на оборудване за него, осигуряване на административното му функциониране, създаване на методика и програми за първоначално, периодично и продължаващо обучение за всички категории персонал в системата на спешната медицинска помощ, както и анализ на необходимостта от обучения на персонала, както и провеждането на обученията (първоначални, периодични и продължаващи).

"Този проект ще повиши и квалификацията, и организационния потенциал на Спешната медицинска помощ. Следва друг проект, който е по ОП "Региони в растеж". Той третира Спешната помощ като обект на инвестиционни разходи. Неговата цел е върху системата за Спешна помощ да се приложат други мерки, свързани с обзавеждане и оборудване с медицинска техника, за да може тази система да действа по нов начин в съответствие с европейските стандарти", обясни Семерджиев.

***

ДЕЖАВЮ


В миналия програмен период от оперативната програма бяха дадени други близо 4 млн. лв. за "подобряване качеството на предоставяната здравна помощ, както чрез повишаване на знанията и уменията на персонала на Спешната медицинска помощ, така и чрез въвеждане на нови добри клинични практики". По този проект са били обучени 5580 лекари, медицински специалисти и шофьори от центровете за Спешна медицинска помощ, както и 442 лекари и медицински специалисти от 33 лечебни заведения със спешни отделения.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница