Приемането на Ашваганда и нейният ефект върху процеса на стареенеДата28.05.2017
Размер15.27 Kb.
#22273
Приемането на Ашваганда и нейният ефект върху процеса на стареене.


Индийският “жен-шен”, известен от хилядолетия като “ашваганда”, е екстракт от растението Witania Somnifera. Сред африканските племена по традиция той се използва при повишена температура и възпалителни процеси. В традиционната индуска и Аюрведа медицината приемането му се препоръчва при възпалителни процеси, остър и екзацербирал хроничен ревматоиден артрит, за активиране и стимулиране на имуната система, при широк кръг от инфекциозни заболявания. Изследванията показват, че Ашваганда съдържа биологично активни вещества, имащи силно изразени антиоксидантни качества, които помагат на организма по-лесно да преодолее стреса и провокирани от него заболявания (артериосклероза, язва на стомаха, повишено кръвно налягане, преждевременно стареене). В Индия той се използва и при психично болни, включително с амнезия.

В двойно сляпо, плацебо контролирано клинично проучване при подбран колектив от здрави доброволци на възраст от 50 до 59 години, е проверено доколко приемането на Ашваганда може да забави процесите на стареене. В продължение на една година Ашваганда е използвана под формата на таблетки съдържащи 0.50 г прах от корените на Witania Somnifera. Дозировката е била по две таблетки три пъти на ден. Всички участници са били щателно изследвани по общоприети клинични, антропометрични и биохимични параметри, променящи се в процеса на стареене.

Отчетените резултати показват, че приемането на Ашваганда е оказало благоприятно въздействие върху участниците в проучването- намалели са систологичното и диастологичното кръвно налягане, нивото на липидите в кръвта и склонността на еритроцитите за агрегация, отбелязва се увеличение на телесното тегло, виталния капацитет, еластичността на кожата, концентрацията на калция в ноктите, меланина в косата. Подчертава се и антибактериалната активност на Ашваганда (срещу експериментална аспергилоза).В България Ашваганда се предлага в опаковки по 60 капсули съдържащи 250мг екстракт от Witania Somnifera. Противопоказания за приемането няма, няма и странични ефекти. Трябва да се съхранява на хладно и сухо място без пряка слънчева светлина. Да не се държи в хладилник.
Д-р Куюмджиев


Каталог: userfiles -> product files shared
product files shared -> Afya pharmacy Мета думи
product files shared -> Натюрпро 02” пълномаслено соево брашно, тостирано
product files shared -> Пиксел: 8mm. In Dip пиксела в модул
product files shared -> Ефектът на Ментат при представянето на учениците в училище
product files shared -> Проучване на ефективността на препарата Меносан при овладяването на субективните симптоми на патологичния климактериум
product files shared -> Захранване: 12V 1a dc ( постоянен ток) Захранващ кабел
product files shared -> Ролята на Цистон при камъни в уринарните пътища Проучване, проведено от Marya sks, Singla S
product files shared -> Приложение на препарата „цистон“ в комплексното лечение на уролитиазата
product files shared -> Цистон и неговото приложение при хронични бъбречни заболявания
product files shared -> Магнитотерапия Исторически преглед


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница