Приложение 3 Предложения за участия на национални туристически форуми, събития и изложениястраница1/2
Дата23.07.2016
Размер476.38 Kb.
#2657
  1   2


ПРИЛОЖЕНИЕ 3

Предложения за участия на национални туристически форуми, събития и изложения

КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗА 2016 ГОДИНА СЪБИТИЯ С ТУРИСТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ

(м. януари – м. декември 2016г.)*

Период на провеждане*

Място на провеждане

Организатор

Мероприятие

Забележка


М. ЯНУАРИ 2016 г.
януари

с. Светля, гр. Ковачевци
Сурвакарски игри в село Светля
януари

център, гр. Белово
Ден на Белово

януари

център, Съединение
Куди - обичай в град Съединение

Обичая “Куди” е зимен мъжки обичай,отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието и готовността им за участие в хайдушкото движение.

Самият обичай се състои в обхождане по домовете на момичетата, което е ставало, за да се покажат украсените момци.Така ставало възможно и младежът да посети домът на любимото момиче.

Обичаят “Куди” продължава два дни,като обхождането започва от вечерта преди Василовден”,продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население на площада / поляната/.


януари,

района на Баня, гр. Разлог
Балони в Разлог - Международна балон фиеста Римска баня

януари

център, Антоново
Празник на Антоново

януари

Гр. Разлог
Бабинден в Разлог


Традиционно хоро на централния площад на града.

29–31 януари 2016

Гр. Перник

Община Перник

Международен фестивал на маскарадните игри

„Сурва”
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” се провежда всяка година в последните събота и неделя на месец януари. Участниците се представят в традиционни роли и костюми в рамките на 5 минути. Участието ще се журира с първа, втора и трета награди в три категории: костюм на мечката, костюм на мечкаря, представяне на персонажите.

януари,

ресторант Асеновец, гр. Асеновград
Конкурс за най-добро домашно вино
М. ФЕВРУАРИ 2016 Г.

01 февруари

параклис св. Трифон, гр. Асеновград
Трифон Зарезан – празник на виното с народни борби


Това е един от най-големите празници в Асеновград, който е свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Най- много хора се събират на параклиса "Св. Трифон", който се намира над кв. Амбелино. Там могат да се видят т.нар. пехливански борби. На победителя се дава овен. чиито рога са украсени с варак. Борбите се придружават с тъпани.

11-13 февруари 2016

Гр. София, ИЕЦ

Фирма «Прим ЕКСПО»
Под патронажа на Министерството на туризма (сега МТ) и в партньорство с браншовите организации и Столична община.МЕЖДУНАРОДНА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014


ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО се провежда вече над 30 години и е водещото туристическо изложение за България. Обичайно се открива през м. февруари, преди пролетно-летния туристически сезон.

Събитие от този род е отлична възможност за изложителите от страната и чужбина да представят своя продукт, новите си програми, да осъществят полезни бизнес контакти, сверят часовника си с конкуренцията и да се запознаят с новите тенденции и промени в развитието на туристическия бизнес.

Чуждестранните участници откриват България с богатото разнообразието на предлагания туристически продукт и възможности за целогодишен туризъм – културен, спа и уелнес програми, релаксиращ еко и хоби туризъм, почивки на море и планина.

Разширява се и профилът на участниците, в изложението се представят самостоятелно исторически и археологически музеи, природни резервати, състави за автентичен фолклор и обичаи.

В рамките на съпътстващата програма по време на изложението ще бъдат дискутирани актуални проблеми в развитието на туризма, нови тенденции, начини за изграждане на атрактивен и конкурентноспособен продукт, посоката към развитие на вътрешния туризъм.


Февруарицентър, гр. Мелник

Сдружение за Мелник

Златен грозд - фестивал на мелнишкото вино
Февруари


площада пред читалището, гр. Първомай

местното читалище

Първомай - празник на виното


Събитието има конкурсен характер. Дава се награда за най-добро домашно вино. Десети празник на виното и винопроизводството с представяне производството на Винарска изба Aron Winery" гр. Пловдив. Винарска изба „Загрей" гр. Първомай. Винзавод Асеновград. Винпром Хасково и фирма „Томика Метал" АД гр. Пловдив. Може да се участва в конкурса за най-добро домашно вино.

Февруари


с. Хухла

Иван Бунков

Зимните мистерии на с. Хухла


Бузуки. акордеони и китари ще огласят празника Трифон Зарезан в мистичното родопско село Хухла.
Край огъня на площада и в кръчмата в ивайловградското село Хухла писателят и издател Иван Бунков. инициатор и организатор на Мистериите, е подготвил следната програма на културния фест. който привлича творци от цяла България и отвъд границите и:

- Зарязване на лозето от Трифон Зарезан

- Жребий за новия Трифон Зарезан. Надпяване на Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград.

- Поезия - от поети с китари от София и цялата страна. Наддумване - говорещо издание на вестник „Каунь". Шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев - Борку. художникът на в. „Каунь".

- Международен конкурс за най-добро домашно вино със специално жури от фондация „Култура на виното". Готвене на открито, състезание


февруари

гр. Плевен
Международно изложение за пчеларство


Международно изложение - "Пчеларство - Плевен 2016

Изложението се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните в сътрудничество с областен пчеларски съюз - Плевен.Събитието е основано през 2003 г. Основни браншове са: производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване, пчеларски инвентар, специализирани платформи и фургони, восъчни основи, микролаборатории за окачествяване, ветеринарни препарати, лицензирани производители на майки и отводки, опаковки, етикети, охранителни системи, финансиращи, донорски и консултанстки организации, специализирано обучение и литература, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.).


13-14 февруари,

различни локации в града, гр. Сухиндол
Ден на лозаря и ден на Сухиндол


Празненствата включват изложби, дегустации на домашни вина и ракии, празнично хоро. зарязване на лозята.

14 февруари

различни локации в града, гр. Ивайловград
Ден на Ивайловград


На този ден се зарязват лозите, за да се събудят за нова по-богата реколта. Чества се денят на лозарството и виното

14-15 февруари

с.Делчево
Празник на любовта и виното в Делчево


Всяка година гоцеделчевското село Делчево отбелязва наведнъж два празника - Трифон Зарезан и Свети Валентин. По време на Празника на любовта и виното се вдига т.нар. Змейова сватба - възстановка на традиционна делчевска сватба с народни носии. Освен че ще присъствате на красивата традиция, ще чуете майсторски музикални изпълнения, ще можете да се включите в хорото и да опитате местни специалитети.

февруари

ресторант Секвоите, гр. Септември

Народно читалище "Будители 2004", "Проф. М. Домарадски", "Хеброс-Винпром", опитна станция по лозарство

Празник на виното - изложба и дегустация


Ежегодно в град Септември в последната събота на месец февруари се провежда празник на виното. Представят се вина от местни лозари, както и от други градове.
М. МАРТ 2016 Г.март


с. Широка Лъка
Кукери в с. Широка Лъка - Песпонеделник

март

Център, гр. Априлци
Олелии в гр. Априлци


За децата този празник доставя голяма радост преди всичко с обичая "олелии" или "уруглюване" - паленето и прескачането на големи огньове. През цялата "сирна седмица" ергените и по-големите момчета събират клони, малинак, борови клони и царевична шума. които носят на високите места извън махалите и ги подреждат около висок кол. Младежите се съревновават по махали да съберат най-много клони и да направят най-високите уруглици. Вечерта на Сирната неделя те запалват огньовете, които прескачат. Огънят се прескача, за да може човек да се пречисти от злото и негативното. След като прегорят огньове, всички се завръщат вкъщи, където има богата трапеза - с питка, вита баница, халва.

март

площад Освобождение, гр. Павел баняВ Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местното население го нарича "Карнавалът", а кукерите се наричат 'Старци". Всеки 'старец" си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена "калъчка", разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.

По време на "Карнавала" към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като "булка", "младоженец", "девер", "циганин", който носи кросно, "циганка", която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие.март

квартал Лъджа, гр. Ивайловград
Кукеровден

03 март

Шипка
3 март - чествания на връх Шипка

03 март

различни локации в града, гр. Димитровград
Програма за честване на 3 март в гр. Димитровград

март

гр. Ямбол

Община Ямбол

„Кукерландия“- международен маскараден фестивал


Организиран за пръв път през 2001 година, а от 2005-та започва да отбелязва международното участие на маскирани групи от Ирландия, Словения, Сърбия, Турция, Македония и други. Наред с маскарадните игри, в програмата присъстват и други две значими съпътстващи събития. Това са: Международен фотоконкурс-изложба и Изложба от рисунки на деца от детските градини в гр. Ямбол.


март

Ски център Мечи чал „Маутин Рестарт”

Община Чепеларе

Зимна Чепелариада


фестивални състезания ски и сноуборд

март

площад Велбъжд, гр. Кюстендил

Кюстендилска пролет - цикъл от концерти и празник на град Кюстендил
март

гр. Русе

Община Русе

Мартенски Музикални дниОт половин век насам, град Русе пази традициите на един от най-старите и престижни музикални фестивали у нас. От 1961 година до днес, градът край голямата река петдесет поредни пъти е бил домакин на Мартенски музикални дни, в рамките на които своя изява са имали доста от известните и утвърдени имена сред изпълнителите на класическа музика. 

22 март

гр. Велико Търново
Празник на гр. Велико Търново
март - април

различни локации в града, гр. Казанлък
Чудомирови празници

26 март

гр. Бургас

Община Бургас

ДЕН НА ТРАКИЯ


От 2006 година,  Постановление на Министерски съвет официално определя 26 март за Ден на Тракия. Датата, разбира се не е подбрана случайно. Срещу нея, на страниците на родната ни история е записан един от най-величавите подвизи на българското войнство – успешната атака и превземането на Одринската крепост на 26 март (13 март стар стил) по време на Балканската война, в резултат на което Османската империя капитулира окончателно, а Одринска и Беломорска Тракия – вече освободени, попадат в границите на България. Тракийските дружества по места – в цялата страна, задължително организират церемонии за поднасяне на цветя и венци пред паметниците на героите на Тракия – както за отдаване на почит, така и за припомняне значимостта на тракийските българи в съхраняването на една от най-древните култури в Европа и света. 

Края на март – началото на април
Община Видин

Фестивал " История и вино”

представяне на богатата историята на Видинския регион и спецификата на местните вина

25 Март 2016
Община Бургас

Национален конкурс за поезия Христо Фотев

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден с решение на Общинския съвет - Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата.

По статут се провежда в Бургас под патронажа на кмета на града на две години, като се финализира на рождения ден на Христо Фотев - 25 мартМ. АПРИЛ 2016 Г.


април

Международен панаир гр. Пловдив

Национална лозаро-винарска камара

Винария - международна изложба за лозарство и винарство / Vinaria


Изложбата събира компании лидери от основните браншове, свързани с отглеждането на лозя и производството на вина и спиртни напитки. Тя е център за обмен на информация, иновации и технологии чрез множеството събития - конференции, семинари, презентации и срещи, включени в деловата програма.


от 29 април до 1 май 2016 година

Международен панаир гр. Пловдив

Национална лозаро-винарска камара
Съорганизатори на конкурса в България са Националната лозаро-винарска камара, Панаирът и "Продебекс" с подкрепата на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив

23 –то издание на Световния винен конкурс - Concours Mondial de Bruxelles
април

Международен панаир гр. Пловдив

Асоциация на месопреработвателите в България; асоциация на

млекопреработвателите в България; съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България; федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България; асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България; българска асоциация Биопродукти /БАБ/; българската асоциация на професионалните готвачи - съорганизатор на Гурме салон; българска Национална Асоциация "Активни Потребители" - съорганизатор на конкурса "Изборът на потребителя"Фудтех - международна изложба за храни и напитки

Фудтех е международна изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии.05 април


гр. София
Бой с възглавници - международен ден


От няколко години боят с възглавници не е просто занимание за спалнята, а събитие, получило своя международен ден. На Международния ден за бой с възглавници на определени места в градове в целия свят се събират от десетки до хиляди ентусиасти с възглавници и започват масов перушинен бой.

от 03 Април 2016 до 15 Май 2016

Драматичен театър Рачо Стоянов, Габрово
Международен фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT

Провежда се всяка четна година, включен е в международната верига на ЮНЕСКО.

Предстои уточнение

гр. Велико Търново

съвместно с Международно туристическо изложение „Културен туризъм” -Велико Търново

Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа”


На източния бряг на Европа” е фестивал за рекламни видеопродукции, представящи туристически дестинации от цял свят. Темите на представените продукции обхващат всички видове туризъм: събитиен, спортен, селски, религиозен, рекреационен и балнео туризъм, културно-исторически, риболовен и ловен, екстремен, планински и морски, екотуризъм и др. Мисията на фестивала на туристическия филм „На Източния Бряг на Европа”  е да промотира професионалната филмова туристическа продукция, да стимулира продуцирането на такава продукция и да популяризира водещите тенденции в полето на модерната аудио-визуална култура, в унисон с критериите и нуждите на бизнеса.

април

гр. Велико Търново

Община Велико Търново

Международното туристическо изложение „Културен туризъм”


МТИ "Културен туризъм" - Велико Търново е първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация. По време на борсата традиционно се представят фирми, информационни центрове, неправителствени организации и културни институти от България и чужбина. Министерството официално подкрепя форума като важен за популяризиране на културния туризъм.


Каталог: dataset
dataset -> Дата на съставяне
dataset -> Регистър на технически паспорти за обекти в община перущица – 2016год
dataset -> Регистър на издадени разрешения за строеж от дирекция сабосхдеп към община перущица 2016год
dataset -> Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и нов Закон за обществените поръчки
dataset -> Решение на ОбС/11. 06. 1997 г./ 4 700 000 лв. Договор за покупко-продажба, след провеждане на търг от 10. 12. 1997 г с Ет „Георгиев 13 на ст/ст 4 700 000 лева
dataset -> Р е г и с т ъ р на търговските обекти в Община „Тунджа
dataset -> Регистър на търговските обекти на територията на Община Ардино
dataset -> Община Вх номер
dataset -> На спортните клубове в община Ардино


Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница