ПриложенияДата23.02.2017
Размер48.18 Kb.

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ ПО ВЕНИТЕ НА ДЛАНТА.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Резюме

В това изложение става дума за устройство за безконтактно разпознаване по вените на дланта, което използва моделите на кръвоносните съдове като персонален идинтифициращ фактор. Технологията за разпознаване по вените на дланта предлага висока степен на точност и дава следните резултати: процент на грешно отхвърляне (false rejection rate FRR) 0,001% и процент на грешно приемане (false acceptance rate FAR) 0,00008% или по-малко, основаваща се на изследването на , Fujitsu използвало данни от 140000 длани.

Няколко банки в Япония използват технологията за разпознаване по вените на дланта, за да идентифицирт своите клиенти, от юли 2004 г. Освен това, Fujitsu внедри технологията в контрола на достъп на системите за електронно заключване на врати.

Fujitsu планира по-нататъшно развитие на приложенията, като намали размерите на сензора и подобри скоростта за проверка.1. Разпознаване по вените на дланта

Разпознаването по вените на дланта използва модела от кръвоносни съдове на дланта на човек като лична данна за разпознаване. Сравнено с пръст или опакото на ръката, дланта има по-широка и по-сложна кръвоносна система и така съдържа изобилие от отличителни белези за персонална идентификация. Дланта е идеалната част на тялото за тази технология; нормално е да няма коса, която може да бъде пречка за снимането на кръвоносните съдове и е по-малко податлива при промяна на цвета на кожата, за разлика от пръст или опакото на ръката.

Дезоксидираният хемоглобин в кръвоносните съдове поглъща светлина с дължина на вълната около 7,6 х 10- 4 mm в рамките на околното инфрачервено пространство. Когато инфрачервеният лъч е уловил изображението, за разлика от видяното на фиг.1, като съвкупност от тъмни линии се виждат само кръвоносните съдове, съдържащи дезоксидиран хемоглобин (фиг.2). Основаващо се на тази характериктика, устройството за разпознаване превежда черните линии от инфрачервеното изображение като кръвоносни съдове на дланта и така ги свързва с предварително регистрирания образец на кръвоносни съдове на индивида.

2. Осъществяване на безконтактно разпознаване по вените на дланта

Технологията за безконтактно разпознаване по вените на дланта се състои от сензорни изобажения и софтуерна технология. Сензорът за разпознаване улавя инфрачервения лъч от дланта на потребителя. Осветяването от инфрачервения лъч се контролира в зависимост от излъчването около сензора, а сензорът е в състояние да улови изображението на дланта, независимо от нейното положение и движение. Тогава софтуерът свързва преведения модел на вени с регистрирания образец, докато измерва разположението и ориентацията на дланта чрез методи за свързване на модели.


Внедряването на система за безконтактно разпознаване е приложимо на обществени места или в среда с високи хигиенни стандарти, като в медицнските приложения. Освен това е отделено съществено внимание на хората, които не желаят да влизат в директен контакт с обществено използвани уреди.
3. Резултат от опитите

Като резултат от изследванията на Fujitsu, използвали данни от 140000 длани (70000 души), Fujitsu потвърди, че процентът на грешно приемане (false acceptance rate FAR) е 0,00008%, а процентът на грешно отхвърляне (false rejection rate FRR) е 0,001%, при следното условие: по време на регистрацията човек трябва да е държал дланта си над сензора за три сканирания и само последното да е позволило потвърждаване на автентичността.


Използвани са следните данни, за да бъде потвърдена точността на тази технология: данни от 5 до 85 годишни хора с различен произход, основани на статистика на Министерство на вътрешните работи и комуникации за разпределението на населението в Япония; данни за чужденци в Япония, базирани на световното разпределение на населението, обявено от ОН; данни за ежедневните промени при служителите на Фуджицу, проследени за няколко години и данни за различни човешки дейности като пиене, къпане, излизане сред природата и събуждане.
4. Практически приложения

4.1. Развитието на продукта води до финансови решения

Бързо нарастващ проблем сред финансовите сектори в Япония е незаконното теглене на банкови средства чрез използване на откраднати или фалшифицирани банкови карти. В тази връзка, разпознаването по вените на дланта се иползва за потвърждаване на клиенти при трансакции на банкови прозорци или на АТМs.

Смарт картата от банковата сметка на клиента съдържа неговия модел на вените на дланта и съответен софтуер. Устройството за разпознаване по вените на дланта към АТМs (фиг.5) сканира модела на вените на дланта на клиента и го качва в смарт картата. Тогава този модел се свързва със записания образец в смарт картата. Докато тя не го отхвърли, то сугурността на този образец се запазва.

През 2004 г. Sukura Bank и Bank на Токyо-Мitsubishi в Япония разгрърнали услуга за сугурността на сметките, като използвали безконтактната система за разпознаване по вените на дланта. Няколко други банки в Япония последвали примера през 2005. планира да разработи друг тип АТМ (фиг.6), предназаначен за големите магазини в Япония, като в него вгради сензор за разпознаване по вените на дланта.


4.2. Контроол на достъпа чрез разпознаване по вените на дланта

Устройството за контрол на достъпа чрез разпознаване по вените на дланта се състои от сензор, клавиатура и малък екран. То контролира достъпа до стаи или сгради, където е позволено влизането само на ограничен персонал. Състои се от две части - сензора за вените на дланта, заедно с контролната единица, която изпълнява процеса на разпознаване и изпраща инструкция за отключване. Една просто устроена система може да заработи като включим устройството към електрическо табло, контролиращо заключването или с електрически ключове, осигурени от производителя.


5. Изводи

Технологията за разпознаване по вените на дланта на Fujitsu дава възможност за безконтактно идентифициране и предлага едно хигиенично и неагресивно решение. Така тя постига широк прием. Fujitsu вярвя, че отпечатъкът на вените е изключително труден за подправяне, а това допринася за високата степен на сигурност, тъй като технологията измерва потока хемоглобин през вътрешните вени на тялото. Възможностите за внедряване на тази технология обхващат широка гама от приложения.Накратко
Предимства:


 • не съществува риск от изгубване, кражба и фалшифициране

 • хигиенично решение – липса на физически контакт с устройството

 • неагресивен метод за проверяване, щадящ личното пространство

 • голяма прецизност – безспорно по-добрата алтернатива на другите биометрични технологии за разпознаване по пръстите, гласа и чертите на лицето

Приложения:


 • електронно правителство

 • медицински приложения

 • системи за контрол на достъпа до секретни места

 • допускане само на редовни пътници

 • потвърждаване на собствениците на багаж или на пратки по кораб

 • достъп до дома

 • достъп до учебни заведения

 • подписване на присъствие на работа или училище

 • прозорци за банкови услуги

 • банкомати

 • апарати за плащане в магазини


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница