Применение системы для редактирования контента Wordpress для развития музейных сайтов. Пример художественного музея в ТоледоДата06.03.2017
Размер47.7 Kb.
Применение системы для редактирования контента Wordpress для развития музейных сайтов. Пример художественного музея в Толедо (штат Огайо, США)

Камбуров Кирил – докторант специальности БИН Софийского университета Св. Климента Охридского (Болгария, г. София).

Приложение на системата за редакция на съдържание Wordpress за разработване на музейни сайтове. На примера на Музея за изкуства в Толедо (Охайо, САЩ)

Камбуров Кирил – докторант специалност БИН, Софийски Университет Св. Климент ОхридскиМузея за изкуства в Толедо (Охайо, САЩ) (Toledo Museum of Art, TMA)

Град Толедо се намира в североизточната част на САЩ, в щата Охайо, на брега на езерото Ери, между по-големите Детройт и Клийвланд. В рамките на кампуса към музея е разположен и центърът за изобразителни изкуства (Center for the Visual Arts ), на университета в Толедо. С впечатляваща стъклена фасада, дело на Франк Гехри (Frank O. Gehry, 1993).Самият музей, основан през 1901, е спечелил репутацията си с качеството на колекциите си и иновативните си програми за обучение. Намиращ се в шест сгради на площ около 36 акра, той включва 45 галерии, 15 зали за обучения, концертна зала и зала за лекции. В колекциите му се съхраняват над 30 000 творби на американски и европейски художници, гръцко, римско и египетско изкуство, както и азиатски и африкански образци. Застъпени са както картините, така и скулптори, изделия и декорации от стъкло и др. Обхванат е пириод от средновековието до модерно изкуство.
Музеят е частна собственост, работеща под формата на сдружение с идеална цел (non-profit institution) с достъпни безплатно колекции.

Уебсайт на музея TMA (http://www.toledomuseum.org/)

Уебсайтът на музея е проектиран да работи като портал представящ самия музеи, неговите колекции, виртуален музей1, в който са представени част от творбите, сувенирен магазин2, видео канал и др . Редакционния формат под формата на блог се използва за новини за текущи изложби, събития и PR дейности. Избраната система за редакция на съдържание е WordPress, приложена като софтуер още през 2012 г. и развиваща се и до днес. Целта на разработката на сайта е да увеличи посещенията – включително и виртуални, да подпомогне образованието и изграждането на по-голяма осведоменост за фонда на музея и неговите инициативи.

Платформата предоставя архитектура и методи за развитието на уеб сайта като цялостна система за управление на съдържанието. Такава система, която позволява на не-технически персонал за управление на цялото съдържание на уеб сайтове и актуализации да разширява, обогатява и поддържа съдържанието на сайта. Сайтът и неговия темплейт показват изчистен естетически дизайн, внушаващи красиво платно, върху което е показана огромна по-обем информация, както и произведения от известни колекции.WordPress

WordPress е може би най-популярната3 система редакция на съдържание. Основното й, но не и единствено приложение са при изработката са сайтове под формата на блогове. Системата може да се използва както директно (през сайт с инсталиран WordPress) или индивидуално инсталиран пакет на собствен компютър (сървър). WordPress предлага удобен административен панел, относително бърз за усвояване без предварителна подготовка. За тази система съществуват огромен набор от безплатни и/или евтини шаблони, наречени „теми“ (themes) и разширения (plugins).

Мат Муленвег и Майк Литъл са съоснователите на проекта. Основните разработчици4 са Хелън Хю-Санди, Дион Хулс, Марк Якуит, Мат Муленвег, Андрю Накин и Андрю Оз.

WordPress се разработва и поддържа от общност от доброволци - включително разработчици, тестери, дизайнери и др. Грешките се документират в специален mailing list или в проектния Trac инструмент.

Въпреки че до голяма степен WordPress се разработва от свързаната с него общност, WordPress е тясно свързан с Automattic, компания основана от Мат Муленвег. От 2010 г. търговската марка WordPress е притежание на WordPress Foundation, която е основна организация поддържаща WordPress.org (включително софтуерът и архивите за разширенията и темите), bbPress и BuddyPress (документацията).

Към май 2016, последната версия на Wordpress е преведена изцяло на 60 езика, измежду които и български. Работи се по превода на още около 90 езика.5

Избраната версия за сайта на музея е софтуерния пакет WordPress 3.4 (Green). В конкретната разработка освен подобрената възможност за промяна на визуалната тема и е добавена интеграция с Туитър(Twitter)6. Музеят е особено активен и в социалните мрежи с отделни рубрики във Facebook7, YouTube8, Instagram9, Pinterest10 и Tmblr11 интегрирани със сайта.

Софтуерна база

Системата WordPress е изградена на базата на скриптовия компютърен език12 PHP13. Езикът е с отворен код и е тясно специализиран за проектирането на сървърни приложения. Характерна черта при тези приложения (апликации, програми, софтуер) е обработването на информацията, което се извършва от обслужващата страна (server) и се предава под формата динамично съдържание към клиента (client). Преносната среда е компютърна мрежа, а визуализацията на резултата е посредством браузър (софтуер за визуализация на съдържание в Интернет14)

Информацията се съхранява под формата на подредени систематично записи (records) в бази данни, управлявани от СУБД (системи за управление на бази данни). WordPress е софтуер с отворен код, използва база данни MySQL.

Инструментариум на WordPress

Вградените софтуерни средства в системата за редакция на съдържание включват:


- предварително зададени шаблони за готови интернет сайтове (темплейти, templates) с разнообразен стил и оформление; в този случай темплейтът е разработен конкретно за музея в Толедо.
- пълнотекстов HTML редактор;
- кеширане на страници и RSS споделяне;
- автоматично конвертиране на HTML страници към PDF вариант, подходящ за печат;
- блогове и новинарски емисии;
- собствена търсеща система по различни критерии;
- интерактивен календар на събитията и изложбите;
- разширения (plugins) - разширенията (малки програми) са с отворен код и могат да бъдат свободно променяни от програмистите. Голяма част от тях са безплатни, а други са платени или с ограничен достъп. Към 2016 г. функционират над 40 000 подобни надстройки за Wordpress.
- уиджетс (джаджи) - малки модули, който се поставят в различни части на сайта.


1 http://classes.toledomuseum.org:8080/emuseum/

2 http://tmastore.org/

3World Wide Web Technology Surveys, <https://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress/all/all> (30.3.2016)

4About WordPress, <https://wordpress.org/about/> (18.4.2016)

5Wordpress.org , <https://make.wordpress.org/polyglots/teams/> (10.5.2016)

6https://twitter.com/toledomuseum

7https://www.facebook.com/ToledoMuseum

8https://www.youtube.com/user/ToledoMuseum

9https://www.instagram.com/ToledoMuseum/

10https://www.pinterest.com/toledomuseum/

11http://toledomuseum.tumblr.com/

12 Hemmendinger, David. (2015) Computer programming language // Encyclopaedia Britanica. (19.01.2015)

13 PHP (http://php.net/) е популярен и широко използван компютърен език. Разработка на канадецът от датски произход Размус Лердорф (Rasmus Lerdorf - http:// lerdorf.com/)

14 Браузер от англ. browser. Примери: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera и др.

Каталог: jspui -> bitstream
bitstream -> Справочник VII основно преработено и допълнено издание
bitstream -> Evaluation of the economic impact of occupational health services
bitstream -> Лекарства с определена рискова категория за кърмене
bitstream -> К. Любомирова, Н. Цачева, И. Петров, Р. Денчева, С. Евстатиева, С. Младенова, Кр. Попова
bitstream -> Лекарства с определени от fda рискови категории за бременност
bitstream -> Ламбев, Ив. Selecta medicamentorum. “Индустриал сървис – Сердика”, София, 2005, 681–682
bitstream -> Развитие и роля на международно сътрудничество в областта на здравето и безопасността при работа участие на фоз и катедрата по трудова медицина
bitstream -> Професионална удовлетвореност и текучество при младите лекари с. Василев Резюме
bitstream -> Ламбев, Ив. Selecta medicamentorum. “Индустриал сървис – Сердика”, София, 2005, 681–682


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница