Примери за вмешателство на тютюневата индустрия и противопоставянето й на дейностите по ограничаване на употребата на тютюневите изделияДата07.08.2018
Размер28.5 Kb.
Примери за вмешателство на тютюневата индустрия и противопоставянето й на дейностите по ограничаване на употребата на тютюневите изделия

Примери от българската действителност:

2010 г. – в последния момент, няколко месеца преди въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето на 1.06.2010 г. съгласно приетите от Народното събрание изменения и допълнения на Закона за здравето, тютюневата индустрия лобира успешно в българския Парламент и пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места бе отменена – в България имаше формално само един ден пълна забрана на тютюнопушенето, съгласно чл. 8 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация (РККТ на СЗО), ратифицирана от Република България.

2012 г. –тютюневата индустрия отново се опита да намери лоби сред членове на Министерския съвет и Парламента. Тя използва фронтална група от хотелиери и ресторантьори в България (фронталната група е инструмент на тютюневата индустрия, чрез който тя се стреми да утвърди положителния си образ и да разшири бизнеса си), които написаха открито писмо до Премиера и Председателя на Парламента за разрешаване на тютюнопушене след 22:00 ч. Откритото писмо бе изпратено по електронната поща на МЗ с визитната картичка на една от големите международни тютюневи компании – British American Tobacco, следователно с явно демонстриране на съюз между хотелиерите, ресторантьорите и представителите на тютюневата индустрия. До този момент тютюневата индустрия не успява, но ние трябва да сме нащрек и всеки, според възможностите си, трябва да лобира в Парламента чрез избраните по региони депутати за спазване на международните ни ангажименти по чл. 8 от РККТ на СЗО и успешното прилагане Препоръката на Съвета за среда без тютюнев дим (2009/C 296/02).

Пример от Европейския съюз:

2011 г. - Втората кампания на Европейската комисия след първата - „HELP – за живот без тютюн”, а именно „Бившите пушачи са неудържими” (“Ex-smokers are unstoppable”) започна с фал-старт. Оказа се, че PR агенцията, спечелила конкурса да осъществява кампанията във всички страни на Европейския съюз, е шпионин на голямата международна тютюнева компания – Japan Tobacco International. Това забави старта на кампанията, в резултат на което удълженото време между двете кампании бе в полза само на тютюневата индустрия.Международни примери:

1924 г. – Филип Морис въвежда „Марлборо” като „цигарите на жените”, „меки като месец Май”, а през 1972 г. „Марлборо” става най-продаваната марка цигари в света.

1929 г. – В САЩ Едуард Бърнейс организира „свободен марш” на пушачки дебютантки/модни модели, движейки се по Пето Авеню, по време на Великденския парад, облечени като Статуята на свободата, държейки високо горе своите цигари „Лъки Страйк”, като „факли на свободата”.

1954 г. – В САЩ, работещата в завода „Свети Луис” Ира С. Лоуи (Ira C. Lowe), завежда за първи път дело за отговорност срещу тютюнева кампания, от името на нейния съпруг, починал от рак. Тютюневата компания печели делото.

1976 г. – В САЩ Шимп (Shimp) срещу Ню Джърси Бел Телефон Ко Файлд (New Jursey Bell Telephone Co Filed) е първото дело в света срещу пасивното тютюнопушене. В резултат, съдебна заповед осигурява на работничка свободно от тютюнев дим работно място.

1998 г. – В САЩ се подписва Споразумение за уреждане на спор (Master Settlement Agreement) между властите на 46 щата и пет територии на тютюневи компании с цел уреждане на съдебни дела.

1999 – В Обединеното кралство кралската фамилия на Британия заповядва нейните печат за одобрение и кралски кръст да бъдат отстранени от цигарите Gallahers Benson& Hedges от 2000 г.

1999 г. – В САЩ Департаментът за справедливост на Обединените щати осъжда тютюневата индустрия да възстанови милиарди долари на Правителството, изразходвани за здравеопазване по причина на тютюнопушене, обвинявайки производителите на цигари за „координирана кампания на измамата и лъжата”.Министерство на здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница