Примерна тема за IV клас за „преглед на знанията по математика“Дата22.07.2016
Размер25.44 Kb.
#581
ТипЗадача
ПРИМЕРНА ТЕМА ЗА IV КЛАС

ЗА „ПРЕГЛЕД НА ЗНАНИЯТА ПО МАТЕМАТИКА“

Задачи от 1 до 8 са със свободен отговор, който трябва да запишете на съответното място, след като решите задачата.
Задача 1. Изчислете стойността на израза

Отговор:.............................


Задача 2. Ако е неизвестното число в равенството , а

, намерете .

Отговор:.............................


Задача 3. Числото е най-малкото трицифрено, записано с различни цифри, на което цифрата на стотиците е с 3 по-малка от цифрата на единиците. Числото е най-голямото трицифрено число с различни цифри, на което цифрата на десетиците е с 2 по-голяма от сбора на цифрите на стотиците и единиците. Намерете .

Отговор:.............................


Задача 4. В един град има 10 ресторанта и няколко музея. Група туристи прекарала в града няколко дена. Оказало се, че всеки ресторант бил посетен точно от 4-ма туристи, а всеки музей точно от 6-ма туристи. Освен това всеки турист посетил точно 5 ресторанта и 3 музея. Колко са музеите в този град?

Отговор:.............................


Задача 5. Лео и Кристияно много обичат футбола. На всеки 5 удара към вратата Лео отбелязва 4 гола, а на всеки 4 удара Кристияно отбелязва 3 гола. Колко гола ще отбележат общо двамата, ако всеки изпълни по 60 удара към вратата?

Отговор:.............................


Задача 6. Теглото на 10 сливи е равно на теглото на 3 бадема и 1 круша, а теглото на шест сливи и един бадем е равно на една круша. Колко сливи трябва да се вземат, за да тежат колкото една круша?

Отговор:.............................


Задача 7. В един склад има 3000 еднакви чинии и 2500 еднакви чаши, които трябва да се направят на комплекти от по 12 чаши и 18 чинии. Колко най-много комплекта могат да бъдат направени?

Отговор:.............................


Задача 8. Естествените числа са подредени във формата на триъгълник, както е показано на фигурата по-долу. На първия ред е числото 1, на втория ред под него са числата 2 и 3 и т.н.

1


  1. 3

4 5 6

7 8 9 10


11 ... ... ... ...

Намерете сумата от числата на десетия ред.

Отговор:.............................

Решете задачите 9, 10 и 11 и запишете подробно направените от Вас разсъждения.
Задача 9. Домовете на охлювите Охлю и Бохлю се намират на разстояние 270 м. Те решили да се срещнат и на 26 април сутринта тръгнали едновременно един срещу друг. През дните от месец април Охлю изминава по 5 м на ден, а Бохлю - по 16 м на ден. След това през дните от месец май Охлю изминава по 10 м на ден, а Бохлю - по 5 м на ден.

а) По колко метра е изминал всеки от тях през месец април?

б) На коя дата от месец май те ще се срещнат?

Задача 10. Даден е правоъгълник с дължина см и ширина см. От него отрязваме квадрат с възможно най-голяма страна. От новополучения правоъгълник отново отрязваме квадрат с възможно най-голяма страна и т.н., докато се получат само квадрати.

а) Колко и какви квадрати се получават, ако см и см?

б) Ако и са естествени числа, по-малки от 10, намерете всички правоъгълници, от които могат да се получат точно три квадрата.

Задача 11. Три момчета и техните сестри се разделили на смесени двойки за турнир по тенис - всяка двойка срещу всяка по една среща. В нито една двойка няма брат и сестра, като във всяка двойка момчето е по-голямо от момичето. Най-голям е Ангел Христов, следват Борис Узунов, Мария Христова, Васил Захариев, Олга Захариева и Надя Узунова. Кой с кого е играл в двойка? Възможно ли е брат и сестра заедно след турнира:

а) да са събрали общо 4 победи?б) да нямат победа?

в) победите им да са равни на загубите им?
Каталог: content -> uploads
uploads -> Председател Проф д-р Св. Торбова, д м
uploads -> 2460 гр. Трън, пл." Вл. Тричков", №1, тел
uploads -> Избирателен списък част I (за публикуване)
uploads -> 14 май 2016 Г. Празник в памет на именитата българска народна певица гюрга пинджурова и по повод 121 годишнина
uploads -> Избирателен списък (За публикуване на интернет страницата на общината)
uploads -> Избирателен списък (за публикуване)
uploads -> Представяне на участника относно: Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка и монтаж на част „Ефектно и сценично осветление и озвучаване на тържествената зала в нч гюрга Пинджурова-1895г.”
uploads -> Избирателен списък
uploads -> За произвеждане на местен референдум на 26 март 2017 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница